Salie etherische olie

Salie olie is relatief minder bekend dat etherische oliën als lavendelolie en pepermuntolie, maar dit is geheel onterecht. Salie olie werd in het verleden “meesterkruid” of “de redder” genoemd om zijn geweldige doeleinden. Het werd gezien als een heilig kruid. In dit artikel vertellen je alles over salie etherische olie en de doeleinden van deze olie.salie etherische olie

Wat is salie olie?

Salie etherische olie wordt gemaakt door middel van stoomdestillatie van de bladeren van de Salvia officinalis, de salie plant. In het Engels wordt sage oil vaak verward met clary sage oil. Clary sage oil is echter scharlei olie.

Salie olie heeft pijnstillende, anti spasmodische, gif afdrijvende, antiseptische, schimmelwerende en kalmerende eigenschappen. Hierdoor is de olie breed inzetbaar. De olie is lichtgeel van kleur en heeft een kruidige geur.

In China werd salie olie vroeger gebruikt tegen onvruchtbaarheid en menopauze. Het zou een vrouwelijke olie zijn die een positief effect heeft op zowel lichaam als geest.

De 18 doeleinden van salie olie

 1. Alzheimer en dementie klachten
 2. Diabetes klachten
 3. Spijsverteringsproblemen verminderen
 4. Mondhygiëne verbeteren
 5. Schimmelinfecties behandelen
 6. Overmatige transpiratie verminderen
 7. Talgklieren in balans brengen
 8. Menopauze klachten verlichten
 9. Insectenbeten behandelen
 10. Griep en verkoudheid behandelen
 11. Immuunsysteem versterken
 12. Stress en depressie klachten verlichten
 13. Concentratie verbeteren
 14. Ruimtes ontsmetten en reinigen
 15. Vliegen en motten weren
 16. Littekens verminderen
 17. Rimpels voorkomen
 18. Spiritueel ruimte reinigen

Salie etherische olie koop je hier. 

1. Alzheimer en dementie klachten

In 2018 waren er in Nederland 114.300 mensen met dementie, voor zover bekend bij de dokter. Dit waren meer vrouwen dan mannen. Salie etherische olie kan Alzheimer of dementie helaas niet genezen, maar kan wel de chemische imbalans die dementie veroorzaakt verminderen. (bron) Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat salie olie meer concentratie en helderheid van geest geeft bij deze groep mensen.

Je zou salie olie voor dit doeleinde kunnen gebruiken door een paar druppels van deze olie toe te voegen aan een aroma diffuser en deze dagelijks te vernevelen. Als je medicijnen gebruikt is het wel van belang eerst met je arts te overleggen voordat je gebruik gaat maken van etherische olie.

2. Diabetes klachten

Van salie olie is bewezen dat deze de bloedsuikerspiegel verlaagd en onder controle houdt. (bron) Ook zou salie zwellingen en ontstekingen die soms bij diabetes komen kijken verlichten, salie olie werkt namelijk ontstekingsremmend. Om deze redenen zou salie olie een goede steun kunnen zijn voor mensen met diabetes.

Je zou dagelijks een kopje verse salie thee kunnen drinken, of verse salie in je gerechten verwerken. Met de olie zou je een balsem kunnen maken door bijvoorbeeld 1 druppel salie olie te mengen met 1 theelepel dragerolie (zoals jojoba olie of kokosolie). Deze balsem kun je aanbrengen op zwellingen. Ook kun je een paar druppels salie olie toevoegen aan een diffuser.

3. Spijsverteringsproblemen verminderen

Salie olie kalmeert de maag en gaat problemen als gasvorming, maagpijn en diarree tegen. Het gaat een opgeblazen gevoel tegen en een verminderde eetlust.

Je kunt een kop verse salie thee nemen of een combinatie van 1 theelepel kokosolie en 1 druppel salie olie op je onderbuik wrijven.

4. Mondhygiëne verbeteren

Salie olie is goed voor de mondhygiëne. De olie zou onder andere bloedend tandvlees tegengaan en zweertjes en abcessen behandelen. Daarnaast werkt de olie antiseptisch, dus je mond wordt direct gereinigd.

Schenk een beker water in en voeg er één of twee druppels salie olie aan toe. Spoel je mond een tijdje met dit mengsel en spuug het daarna weer uit. Je kunt dit bij aanhoudende klachten tweemaal daags doen.

5. Schimmelinfecties behandelen

Etherische salie olie werkt krachtig tegen bacteriën en schimmels. Denk onder andere aan voetschimmel, kalknagel, wratten en huidschimmel.

Maak een voetbad met salie olie door een paar druppels olie toe te voegen aan een emmer water. Neem eenmaal daags een voetenbadje.Je kunt ook een balsem maken en deze op de plekken met schimmelinfectie smeren. Je maakt een balsem door 1 theelepel dragerolie (kokosolie, amandelolie of jojoba olie) te mengen met 1 druppel salie olie.

6. Overmatige transpiratie verminderen

Overmatig zweten is enorm vervelend, of het nu je oksels zijn, handen of voeten. Het kan je enorm onzeker maken. Salie olie brengt je zweetklieren weer in balans en gaat hierdoor overmatig zweten tegen.

Maak een balsem van kokosolie en salie olie (1 tl kokosolie, 1 druppel salie olie) en smeer deze op de plekken waar je last hebt van zweet.

7. Talgklieren in balans brengen

Talgklieren die uit balans zijn kunnen zorgen voor ontzettend vettig haar of een vettige huid. Een vettige huid kan weer leiden tot veel puistjes en acne. Salie olie zorgt ervoor dat de talgkliertjes weer in balans komen.

Voeg een druppeltje salie olie toe aan een haarmaskertje, je conditioner of en gezichtsmasker.

8. Menopauze klachten verlichten

In China werd salie heel vroeger al gebruikt tegen menopauze klachten. Het wordt gebruikt om opvliegers te verminderen. Ook zou het stress, depressie, krampen en pijnlijke borsten tegengaan. Er wordt niet veel wetenschappelijk bewijs geleverd, dus dit is iets dat je zelf zou moeten ervaren.

Neem dagelijks een kop verse salie thee, of voeg een paar druppels salie olie toe aan je aroma diffuser.

9. Insectenbeten behandelen

Salie olie zou goed gebruikt kunnen worden bij insectenbeten. Het werkt gif afdrijvend, antiseptisch en geneest wondjes sneller. Ook zou het de jeuk verminderen.

Meng een druppeltje salie olie met een theelepel dragerolie en breng het aan op de beet.

salie olie 2

10. Griep en verkoudheid behandelen

Salie olie is antiseptisch en opent de luchtwegen. Het is een goed huismiddeltje tegen griep, verkoudheid en keelpijn.

Je kunt een balsem maken met salie olie. Of maak een warm bad of stoombadje door wat druppeltjes olie toe te voegen aan het hete water.

Bij een zere of ontstoken keel kun je ook gorgelen met water en een paar druppeltjes salie olie. Spuug het mengsel wel weer uit.

11. Immuunsysteem versterken

Salie versterkt het immuunsysteem en is daarom niet alleen geschikt om griep en verkoudheid te behandelen, maar ook voorkomen.

Voel je je moe en niet helemaal fit? Voeg een paar druppeltjes salie olie toe aan je aroma diffuser. Hiermee haal je gelijk eventuele bacteriën uit de lucht.

12. Stress en depressie klachten verlichten

Ontzettend veel mensen in Nederland ervaren stress klachten. Een deel geeft aan zelfs elke dag stress te ervaren. Salie olie kalmeert en geeft evenwichtigheid. Daarnaast geeft het helderheid van geest en zou het kracht geven.

13. Concentratie verbeteren

Salie etherische olie kalmeert de geest, geeft helderheid en energie. Het zorgt voor een betere concentratie. Mensen met ADHD zouden kunnen proberen of salie olie hen kan helpen rust en helderheid te geven. Voor de één lijkt dit te werken, terwijl het bij de ander averechts werkt omdat de olie zorgt voor nog meer prikkels. Je kunt in ieder geval proberen of je er baad bij hebt door een paar druppeltjes salie olie toe te voegen aan een aroma diffuser.

14. Ruimtes ontsmetten en reinigen

Salie olie werkt krachtig tegen schimmel en bacteriën. De olie is daarom zeer geschikt om je eigen schoonmaakmiddel mee te maken.

Ook is het een goede lucht verontreiniger, bijvoorbeeld wanneer iemand in huis ziek is geweest of wanneer je bezoek hebt gehad dat verkouden of ziek was.

15. Vliegen en motten weren

Vliegen en motten schijnen een enorme hekel te hebben aan de geur van salie. Hierdoor is salie olie een fijn, natuurlijk afweer middeltje zonder chemische en agressieve ingrediënten.

Je kunt wat salie plantjes in je tuin laten groeien. Of laat in de zomer regelmatig je diffuser met salie olie lopen om vliegen in huis te verjagen.

16. Littekens verminderen

Salie olie verminderd littekens en striae, zowel nieuw als oud. Ook dichte wondjes kunnen behandeld worden met salie olie. De olie zorgt voor een snelle genezing. Hoe sneller en beter een wond geneest, hoe minder zichtbaar het litteken.

Meng een druppel salie olie toe aan een theelepel amandelolie. Of koop een druppelflesje amandelolie (Kruidvat Originals) en voeg hier zo’n 10 druppels salie olie aan toe. Masseer dit mengsel eenmaal daags in op het litteken.

17. Rimpels voorkomen

Salie olie werkt als antioxidant. Deze gaan vrije radicalen tegen die zorgen voor huidveroudering. Hierdoor kan salie olie je huid beschermen tegen rimpels en huidveroudering.

Meng 50 ml jojoba olie of amandelolie met 10 druppels salie olie. Je kunt ook een krachtigere huidolie tegen rimpels maken door wat andere oliën toe te voegen. De oliën versterken elkaar op deze manier. Andere oliën die krachtig werken tegen rimpels zijn onder andere rozenbottelolie, wierook olie, lavendelolie en geranium olie.

18. Spiritueel gebruik

Salie wordt veel gebruikt in religie, zowel in het heden als in het verre verleden. Salie wordt gebruikt om de ruimte te zuiveren en negatieve energie te verwijderen.

Veel mensen doen dit door een bosje salie te branden. Maar je kunt ook salie olie toevoegen aan je aroma diffuser of een brandertje.

Salie etherische olie koop je hier. 

Bijwerkingen van salie olie

 

Huid – Breng etherische olie niet direct aan op de huid maar verdun het altijd met een dragerolie. Gebruik hierbij de verhouding van 1 druppel etherische olie op 1 theelepel dragerolie.

In enkele gevallen kan etherische olie een vervelende reactie op de huid geven. Test daarom eerst een klein stukje huid voordat je etherische olie gaat gebruiken.

Zwangerschap – Salie olie wordt sterk afgeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. De olie kan baarmoederkrampen veroorzaken en kan de aanmaak van borstmelk verminderen.

Kinderen – Gebruik van etherische olie op de huid wordt afgeraden voor kinderen jonger dan 12 jaar. Gebruik van etherische olie in een diffuser wordt afgeraden voor baby’s en zeer jonge kinderen. Wil je weten welke olie je kunt gebruiken op welke leeftijd? Bekijk deze lijst.

Medicijnen – Gebruik je medicijnen of heb je een medische aandoening? Overleg dan eerst met je arts voordat je etherische oliën gaat gebruiken. Salie olie kan namelijk invloed hebben op je suikerspiegel of reageren met bepaalde medicijnen.