Shea butter (karitéboter)

Shea butter (ook wel karitéboter genoemd) is een geweldig product om je huid en haar mee te hydrateren. Shea butter heeft een dikke structuur, maar is heel fijn uit te smeren en daardoor goed te gebruiken als gezichtscrème of body lotion.

Shea butter trekt tot diep in de huid in en maakt de huid zacht en soepel. Ook wordt het veel gebruikt om droog haar te verzorgen en een mooie gezonde glans te geven. Pure shea butter heeft ontstekingsremmende- en anti verouderende eigenschappen.

Weten welk merk en product wij aanraden?

Wat is shea butter?

Shea butter is een vet dat gehaald wordt uit de noot van de shea boom, de Vitellaria paradoxa. Shea butter wordt in Nederland ook wel vaak karitéboter genoemd.
In rauwe vorm is shea butter ivoorkleurig, de meer verwerkte versie is vaak wit. De shea boom groeit wild in de droge “Savannah riem” van Afrika. Van west Senegal tot oost Sudan en de Ethiopische hooglanden.
Shea butter bevat vitamine A, E en F en biedt milde bescherming tegen de zon (plusminus spf 6).

Picture by Hopkinsuniv

Vochtinbrengend voor huid & haar
De vitamines en natuurlijke vetzuren in shea butter verzorgen en hydrateren je huid en haar intensief en zorgen voor een mooie, natuurlijke glans. Shea butter is erg geschikt voor een droge huid of mensen met droog haar of kroeshaar.

Ontstekingsremmend en antischimmel
Shea butter heeft ontstekingsremmende- en antischimmel eigenschappen en werkt goed tegen gist. Om deze reden wordt pure shea butter vaak gebruikt voor baby’s met luieruitslag. Daarnaast helpt pure shea butter de huid zichzelf sneller te repareren. Baby’s komen al vaak genoeg in contact met chemicaliën en daarom is shea butter een goede, natuurlijke optie.

Anti huidveroudering
Pure shea butter maakt de huid zachter en ondersteund de celregeneratie waardoor rimpels vervagen. Ook stimuleert het de productie van collageen, die nodig is om de huid sterk en jeugdig te houden.

Littekens en striae
Pure shea butter is een goed, natuurlijk middel om littekens en striae te vervagen. De shea butter maakt de huid soepel en ondersteunt de huid om zichzelf te repareren.

Waarom shea butter kopen voor kroeshaar?

In Afrika wordt shea butter al tientallen jaren gebruikt voor de huid, maar ook voornamelijk voor het haar. Shea butter (ook wel karitéboter genoemd) voedt het kroeshaar intensief en zorgt voor een mooie glanzende haardos. Daarom is het één van de meestgebruikte natuurlijke producten voor krullend haar en kroeshaar.

HOW TO ♥ Breng ’s avonds voordat je gaat slapen een laagje shea butter aan op je haar, van wortel tot punt. Laat dit intrekken en was je haar ’s ochtends uit.

shea butter kroeshaar haar

Waarom shea butter kopen voor het gezicht?

Shea butter voedt je gezicht intensief en gaat huid veroudering tegen. Shea butter ondersteund de aanmaak van collageen en de celregeneratie. Dit zorgt voor een stevige, zachte en glanzende huid. Ook worden rimpels vervaagd.
Heb je een droge huid? Ook dan is shea butter zeer geschikt. Shea butter (karitéboter) verzorgd en hydrateert je huid intensief.

Hieronder vind je enkele recepten met shea butter. Is de boter te dik voor waar je het voor probeert te gebruiken? Je kunt het iets verwarmen waardoor het meer vloeibaar wordt. Verwarm het niet hoger dan 35 graden.

HOW TO ♥ Tegen puistjes en acne
Meng 2 theelepels shea butter met 1 druppel lavendel etherische olie en 1 druppel tea tree etherische olie. Breng dit mengsel aan op je gezicht en laat het intrekken.

HOW TO ♥ Droge huid
Meng 2 theelepels shea butter met 1 druppel rozen etherische olie en 1 druppel mirre etherische olie. Breng het mengsel voor het slapen gaan aan op je gezicht en laat het ’s nachts intrekken.

HOW TO ♥ Tegen huidveroudering
Meng 2 theelepels shea butter met 1 druppel ylang ylang olie en 1 druppel rozenbottel etherische olie. Breng het mengsel aan op je gezicht voordat je gaat slapen en laat het helemaal intrekken.

Shea butter in verschillende culturen

In verschillende culturen en gemeenschappen wordt de shea boom gezien als heilig omdat het spirituele en beschermende eigenschappen zou hebben. De plant speelt een belangrijke rol bij culturele ceremonies.

Shea butter wordt in vele Afrikaanse huishoudens gebruikt, om de vele uiteenlopende eigenschappen. Sommigen geloven zelfs dat Cleopatra en de Queen of Sheba shea butter gebruikten.

Hoe wordt shea butter gemaakt?

De noten van de shea boom worden geplukt en de buitenste schil wordt verwijderd. De noot wordt met de hand geplet en vervolgens langzaam geroosterd tot er een boter ontstaat. De boter wordt in een grote water basin met de hand gekneed waardoor een vettige olie vrijkomt die naar de oppervlakte drijft. Dit vet wordt uit het water gehaald en afgekoeld tot de definitieve vorm van shea butter ontstaat.

De beste kwaliteit shea butter kopen

Des te puurder de shea butter, des te beter. De rauwe vorm van shea butter bevat de meeste ingrediënten die zorgen voor de goede eigenschappen van deze boter.
Hoe meer bewerkt de shea butter, des te minder zijn deze stoffen aanwezig. In veel bewerkte shea butters wordt ook parfum toegevoegd. Deze zorgt er ook voor dat de goede eigenschappen die shea butter heeft minder effectief worden.
Wil je optimaal profiteren van de eigenschappen van shea butter (karitébote)? Je kunt dan het beste een pure / rauwe en organische shea butter kopen.

Weten welk merk en product wij aanraden?

Bijwerkingen van shea butter

Als je allergisch bent voor noten kun je shea butter beter links laten staan en een ander product kopen. Ben je allergisch voor bepaalde noten? Test dan eerst met shea butter op een klein stukje huid.