Etherische olie bij spierpijn

Spierpijn is pijn in je spieren en wordt ook wel myalgie genoemd. Er zijn twee vormen van spierpijn, namelijk vroege en verlate spierpijnen.

Vroege spierpijn is een brandend gevoel in je spieren dat ontstaat tijdens of vlak na inspanning. Deze spierpijn wordt veroorzaakt door opstapeling van melkzuur in je spieren, die de zenuwuiteinden prikkelen waardoor pijn ontstaat.

Verlate spierpijn krijg je pas 24 tot 48 uur nadat je hebt gesport. Verlate spierpijn wordt veroorzaakt door hele kleine scheurtjes in je spiervezels, waardoor je spieren pijn doen en minder belastbaar zijn. (1)

etherische olie spierpijn

Hoe kan etherische olie helpen bij spierpijn?

Een aantal etherische oliën hebben ontstekingsremmende of pijnstillende eigenschappen. Deze zorgen ervoor dat de zwelling en pijn verminderd. In dit artikel hebben we de top 4 etherische oliën genoemd die het beste werken bij spierpijn, omdat ze zowel ontstekingsremmend als pijnstillend werken.

In dit artikel noemen we de top 4 etherische oliën bij spierpijn, leggen we uit hoe je deze oliën kunt gebruiken en geven we aan welke bijwerkingen etherische oliën kunnen hebben. (deze staan onderaan de pagina vermeldt)

Top 4 etherische olie bij spierpijn

1. Pepermunt etherische olie
2. Lavendel etherische olie
3. Eucalyptus etherische olie
4. Rozemarijn etherische olie

Klik op de bovenstaande links om te zien welke merken en producten we aanraden. 

Pepermunt etherische olie

Pepermuntolie wordt gemaakt uit spearmint en watermunt. Pepermuntolie is één van de meest populaire en veelzijdige etherische oliën.

De olie werkt verkoelend en ontstekingsremmend. Om deze reden is pepermuntolie zeer geschikt om te gebruiken bij spierpijn. Daarnaast heeft pepermuntolie een ontspannend effect op de spieren.

Deze olie wordt afgeraden voor jonge kinderen. Voor hen kun je beter lavendelolie gebruiken. Gebruik pepermuntolie niet rechtstreeks op de huid, maar verdun deze met een dragerolie.

Onze aanrader? Deze etherische pepermuntolie van Chi. 

Lavendel etherische olie

Lavendelolie is een etherische olie die door middel van stoomdestillatie uit diverse soorten lavendel wordt verkregen. Door de vele verschillende eigenschappen en doeleinden van lavendel en omdat het zacht genoeg is om te gebruiken bij kinderen, is het een goede olie om in je collectie te hebben.

Lavendelolie heeft een ontspannende werking op lichaam en geest. Daarnaast heeft het ontstekingsremmende eigenschappen en verlicht het vele verschillende soorten pijn, waaronder spierpijn.

Lavendelolie is ook geschikt om te gebruiken voor spierpijn bij kinderen. Van de vier genoemde oliën is deze olie het best geschikt voor kinderen.

Wil je weten welk merk en product lavendelolie wij aanraden?

etherische pepermunt olie spierpijn

Eucalyptus etherische olie

Eucalyptus kennen we als de plant waar schattige koala beertjes zo graag aan knagen. De olie wordt gedestilleerd uit de bladeren van de eucalyptus plant. Hoewel er heel veel soorten eucalyptusbomen zijn, zijn er slechts een paar soorten die gebruikt worden voor de olie.

Eucalyptus olie is zeer geschikt voor gebruik bij spierpijn. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen, werkt verkoelend en pijnstillend.

Gebruik eucalyptus olie niet rechtstreeks op de huid, maar verdun deze met een dragerolie zoals jojoba olie of druivenpitolie.

Onze aanrader? De etherische eucalyptusolie van Chi

Rozemarijn etherische olie

Hoewel rozemarijn vooral veel gebruikt wordt in gerechten, neemt de populariteit van rozemarijn etherische olie ook toe. Rozemarijn olie in de aroma therapie gebruikt bij stress, pijnklachten, problemen in het spijsverteringsstelsel, ademhalingsproblemen, haargroei en geheugenproblemen.

De olie werkt ontstekingsremmend en verzacht verschillende soorten pijn, waaronder spierpijn. Rozemarijn olie is zeer sterk geconcentreerd, verdun deze dus goed met een dragerolie wanneer je het op de huid wilt aanbrengen.

Onze aanrader? De rozemarijn olie van Chi. 

Recept: Spierpijn balsem met etherische olie

  • 1 Rollerbalsem flesje
  • 2 Eetlepels jojoba olie
  • 2 druppels pepermuntolie
  • 2 druppel lavendelolie
  • 2 druppels rozemarijn olie
  • 2 druppels eucalyptus olie

Maak een fijne massage olie door een dragerolie te mengen met etherische olie. Bij kinderen dien je de onderstaande samenstelling nog meer te verdunnen omdat een kinderhuid zeer gevoelig is.

Je kunt ook wat dragerolie mengen met een paar druppels etherische olie en dit mengsel toevoegen aan een heerlijk warm bad. Pepermuntolie is hier niet geschikt voor, deze kan zorgen voor een koudeshock.

Bijwerkingen van etherische olie

Huid – Bij het aanbrengen van etherische olie op je huid wordt aangeraden de olie te verdunnen met een dragerolie. Test eerst een stukje huid om te zien of je niet allergisch bent.
Zorg ervoor dat etherische olie niet in aanraking komt met je ogen of de binnenkant van je neus.

Kinderen – Veel etherische oliën worden afgeraden voor jonge kinderen. Lavendelolie is zeer vriendelijk voor kinderen. Pepermuntolie, eucalyptus olie en rozemarijn olie worden afgeraden voor jonge kinderen.

Zwangerschap – Ben je zwanger of geef je borstvoeding, dan wordt aangeraden eerst met je arts of een specialist te overleggen voordat je gebruik gaat maken van etherische olie.

Medicijnen – Gebruik je medicijnen of heb je een medische aandoening, ook dan wordt aangeraden eerst advies in te winnen bij een arts of specialist voordat je aan de slag gaat met etherische olie.

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.