Top 6: Etherische olie bij stress

stress-etherische-olie-lavendelolie

Een beetje stress is niet erg en kan in sommige situaties zelfs behulpzaam zijn, stress is in principe gewoon spanning. Door spanning ga je beter functioneren, omdat je lichaam zich klaar maakt voor actie. Maar als je lange tijd last hebt van veel stress, kan dit leiden tot klachten.

Ruim de helft van de Nederlanders heeft last van stressgerelateerde klachten zoals gespannen schouders en nek, slapeloosheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Ruim 28% ervaart zelfs bijna elke dag stress. (1) Schokkende cijfers!

Stress kan de oorzaak zijn van klachten als burn out, depressie, slapeloosheid, hoofdpijn en maagklachten. Ook verhoogt stress de kans op hart- en vaatziekten en beroertes. (2)

Hoe werkt etherische olie bij stress?

Verschillende etherische oliën hebben direct invloed op het zenuwstelsel. Ze geven ontspannende, kalmerende en soms zelfs opbeurende en antidepressieve signalen af aan de hersenen. 

Er zijn ook etherische oliën die de klachten die veroorzaakt worden door stress kunnen verminderen. Deze oliën werken bijvoorbeeld door bij te dragen aan een betere nachtrust, hoofdpijn klachten tegen te gaan en spieren te helpen ontspannen.

Etherische oliën zijn geen medicijn. Ga bij aanhoudende of ernstige klachten dus altijd naar de dokter. Etherische oliën hebben mogelijk bijwerkingen. Deze staan in het artikel per olie vermeldt.

De top 6 etherische oliën bij stress

 1. Lavendel etherische olie
 2. Sinaasappel etherische olie
 3. Kamille etherische olie
 4. Frankincense (wierook) olie
 5. Ylang ylang etherische olie
 6. Bergamot etherische olie

Disclaimer: Etherische oliën zijn geen vervanger voor een medicijn of professionele hulp. Neem bij klachten altijd contact op met een arts of specialist. 

Tip: Lavinchi Relax Mix olie van Chi, een krachtige, ontspannende mix van oliën. 

Lavendel olie tegen stress

Lavendelolie is een zeer veelzijdige olie en waarschijnlijk één van de meest gebruikte etherische oliën ter wereld. Lavendel wordt al duizenden jaren gebruikt voor vele doeleinden. De olie wordt gedestilleerd uit verschillende soorten lavendel.

Lavendelolie wordt veel gebruikt als geur voor cosmetica, parfums en wasmiddelen. In aromatherapie wordt lavendelolie voor uiteenlopende doeleinden gebruikt zoals misselijkheid, wondjes, verkoudheid, acne, stress en slapeloosheid.

Deze etherische olie heeft antidepressieve, kalmerende en pijnstillende eigenschappen. De geur van lavendel zorgt ervoor dat onze hersenen meer serotine aanmaken. Door dit stofje voelen we ons beter, worden we rustiger en kunnen we beter slapen. De pijnstillende eigenschappen van lavendel komen goed uit wanneer je door de stress ook last hebt van hoofdpijn. 

Een onderzoek met moeders toont aan dat lavendelolie de verstoring van de slaap verminderd, de kwaliteit en duur van de slaap verbeterd en slapeloosheid tegengaat. En in tegenstelling tot vele andere slaapmiddelen geeft lavendelolie geen vervelende bijwerkingen en risico tot verslaving. (3)

Een Amerikaanse studie uit 2018 geeft aan dat stoffen in lavendelolie de hormonen kunnen beïnvloeden en kan zorgen voor borstweefsel ontwikkeling bij jongens. Hoeveel invloed de oliën hebben op hormonen moet verder onderzocht worden. Gebruik lavendelolie daarom met mate bij jonge- en puberende kinderen. Gebruik het liever niet als je zwanger bent.

HOW TO ♥ Voeg lavendelolie toe aan een aromabrander of aroma diffuser, of leg een zakdoekje met een druppel lavendelolie naast je hoofdkussen.
Je kunt ook een fijne balsem maken door 1-2 druppels olie te mengen met een theelepel kokosolie of jojoba olie. Dit mengsel kun je vervolgens aanbrengen op je polsen, slapen en onder je voeten.

Wil je weten welk merk en product wij aanraden? 

Interesse in een cursus Aromatherapie? Wij raden deze betaalbare opleidingen van Civas aan:

etherische-sinaasappel-olie

Sinaasappel olie (zoet) tegen stress

Sinaasappel etherische olie wordt in aromatherapie gebruikt om een warme en fijne sfeer te creëren. Sinaasappel olie wordt veel gebruikt bij stress, angsten, spijsverteringsproblemen en problemen rondom de mondhygiëne.

De olie werkt stimulerend en verfrissend en heeft een heerlijke geur. Sinaasappel etherische olie heeft kalmerende- en antidepressieve eigenschappen.

De olie is zo geschikt voor gebruik bij stress omdat het de zenuwen kalmeert, negatieve gevoelens verminderd en slaap verbeterd. Daarnaast kan het ook gebruikt worden om stress hoofdpijn te verlichten.

Sinaasappel etherische olie kan in sommige gevallen een reactie op de huid geven. Verdun de olie daarom met een basisolie. Overleg eerst met een professional als je deze olie wilt gebruiken bij jonge kinderen, zwangere vrouwen of wanneer je een medische aandoening hebt of medicijnen gebruikt.

Citrus oliën reageren op zonlicht. Blijf dus uit de zon wanneer je deze olie op je huid hebt aangebracht.

HOW TO ♥ Gebruik de olie in een aroma brander of maak een heerlijke mix voor in bad. (zie recepten onderaan de pagina)

Onze aanrader? De etherische sinaasappelolie van Chi

kamille-etherische-olie-verkoudheid

Kamille olie tegen stress

Kamille olie wordt gemaakt uit de bloemblaadjes van de kamille plant en wordt wereldwijd gebruikt bij het behandelen van angst, depressie en stress klachten. Daarnaast wordt kamille etherische olie ook gebruikt bij reuma, spijsverteringsproblemen en om ontstekingen te voorkomen.

Kamille etherische olie heeft antibacteriële-, antidepressieve- en kalmerende eigenschappen. De olie is door deze eigenschappen dus zeer geschikt om stress, angst en depressie klachten te verlichten. Al zijn er geen wetenschappelijke onderzoeken die bevestigen dat de olie ook daadwerkelijk werkt bij deze klachten. 

HOW TO ♥ Gebruik de kamille olie in een aroma brander of diffuser. Of koop een pak kamille thee voor op je werk!

eucalyptus-olie-concentratie-adhd

Frankincense (wierook) olie tegen stress

Frankincense komt van de term ‘franc encens’, dat betekent kwaliteitswierook in het oude Frans. Wierook heeft een belangrijke rol in de Christelijke geschiedenis, omdat het een van de eerste geschenken was die de wijzen aan Jezus hadden geschonken. Frankincense olie wordt gemaakt van de hars van de Boswellia boom.

Frankincense olie is een veelzijdig gebruikte olie. De olie wordt in de aromatherapie onder andere gebruikt voor spijsverteringsproblemen, angst, stress, depressie, pijn, hormoonbalans en voor een gezonde, mooie huid.

De olie gaat depressieve en angstige gevoelens tegen en frankincense zou de zenuwen kalmeren. Ook helpt frankincense olie het bevorderen van de nachtrust en kan het gebruikt worden bij stress hoofdpijn. Een veelzijdige olie dus!

In een enkel geval kan de olie een reactie geven op de huid. Voor gebruik van deze olie voor kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven of mensen die bloedverdunners gebruiken kun je beter eerst overleggen met een specialist.

HOW TO ♥ Gebruik frankincense olie in een aromabrander of diffuser. Bekijk de recepten onderaan de pagina ter inspiratie.

Wil je weten welk merk en product wij aanraden?

ylang-ylang-etherische-olie

Ylang ylang olie tegen stress

Ylang ylang (Cananga odorata) etherische olie wordt gemaakt van de bloemblaadjes van de tropische ylang-ylangboom. De olie werkt goed bij stress, het verlagen van de bloeddruk en de geur is zelfs lustopwekkend! Je spreekt ylang ylang uit als “ie-lang ie-lang”.

Ylang ylang olie bevat antidepressie-, antiseptische-, afrodiserende-, opbeurende- en kalmerende eigenschappen. Door de opbeurende en kalmerende eigenschappen is de ylang ylang olie zeer geschikt voor gebruik bij stress.

Ook wordt in oosterse culturen gezegd dat ylang ylang olie een goede ondersteunende olie is bij angst en verdriet en zou het “het hart verruimen”.

Heb je een verlaagd libido door langdurige stress? Ylang ylang olie werkt ook lustopwekkend. Win-win met deze olie dus!

Let er bij het kopen van ylang ylang olie op dat het 100% natuurlijke olie is en geen olie met “ylang ylang parfum”. Gebruik ylang ylang olie niet inwendig en gebruik het op de huid alleen verdund met een basisolie. Zorg ervoor dat de olie niet in je ogen, neus of oren komt.

Wees alert bij gebruik van ylang ylang olie voor zwangere vrouwen en kinderen. In principe wordt etherische olie voor hen afgeraden, omdat er niet genoeg bekend is over het effect bij deze doelgroep. 

HOW TO ♥ Meng lavendelolie, ylang ylang olie en vetiver olie en voeg dit mengsel toe aan een aroma brander of diffuser. Dit mengsel werkt sterk bij stress (en angst).

Onze aanrader? De ylang ylang etherische olie van BeriVita.

bergamot-etherische-olie

Bergamot olie tegen stress

De bergamot, ook wel Citrus Bergamia genoemd, is een plant die een soort citrusvrucht produceert. De olie wordt gedestilleerd uit de schil van deze vrucht. Bergamot wordt in de aromatherapie o.a. Gebruikt bij depressie, stress, infecties, pijn en als ingrediënt voor earl grey thee.

Bergamot etherische olie heeft antiseptische-, slijmoplossende-, krampstillende- en kalmerende eigenschappen. Hierdoor is bergamot olie dus mogelijk effectief bij stress. 

In een Duits onderzoek uit 2015 werd een groep gezonde vrouwen getest op stress levels door een groep te laten rusten, een groep te laten rusten met een verstuiver, en een groep te laten rusten met verstuiver met bergamot etherische olie. Direct na deze test werden ze getest op stress, negatieve emoties en vermoeidheid. Alledrie de groepen vertoonden daling in stressniveau, maar de bergamot groep was de overduidelijke winnaar. Ook waren in deze groep de negatieve emoties en vermoeidheid sterk verminderd. (4)

Verdun de olie met een dragerolie wanneer je deze wilt gebruiken op je huid. Bergamot olie is een citrusolie, deze kan reageren op de huid wanneer deze in contact komt met de zon of de huid gevoeliger maken voor de zon.

Wees voorzichtig met gebruik voor en rondom kinderen en gebruik de olie liever niet voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Ook diabetes patiënten moeten voorzichtig zijn met deze olie, omdat het de bloedsuikerspiegel kan verlagen. Stop om deze reden ook met gebruik van de olie minstens twee weken voordat je een operatie ondergaat.

Onze aanrader? De Bergamot etherische olie van Tisserand.

Recept ochtend: Etherische olie bij stress

 • 2 druppels sinaasappel olie
 • 2 druppels frankincense olie
 • 1 druppel ylang ylang olie

Recept avond: etherische olie bij stress

 • 2 druppels lavendelolie
 • 2 druppels kamille olie
 • 1 druppel bergamot olie

Voeg bovenstaande oliën toe aan een aroma diffuser. De recepten zijn gebaseerd op 100 ml water. Pas het recept aan naar de hoeveelheid water die je gebruikt. 

Tip: Lavinchi Relax Mix olie van Chi, een krachtige, ontspannende mix van oliën. 

Interesse in een cursus Aromatherapie? Wij raden deze betaalbare opleidingen van Civas aan:

Ontspannend en kalmerend recept:

 • 3 druppels bergamot etherische olie
 • 3 druppels lavendel etherische olie
 • 2 druppels Kamille etherische olie
 • 2 druppel frankincense olie

Voeg dit mengsel toe aan een aroma diffuser of brandertje of voeg het toe aan een warm en ontspannend bad. Meng voordat je het mengsel toevoegd aan badwater eerst met een dragerolie. 

Opbeurend en vrolijk recept: (en lust opwekkend)

 • 3 druppels sinaasappel etherische olie
 • 3 druppels ylang ylang etherische olie
 • 2 druppels kamille etherische olie
 • 2 druppels bergamot etherische olie

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.

Bronnen:

https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/stress/item31839

https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/gezond-blijven-risicofactoren-ziektepreventie-en-vroegtijdige-diagnose/de-invloed-van-je-leefstijl-op-je-gezondheid/item121795

https://www.gezondheidsnet.nl/stress-en-burn-out/half-nederland-heeft-lichamelijke-klachten-door-stress

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612440/#B74

www.organicfacts.net/health-benefits/essential-oils/orange-essential-oil.html 

https://www.karger.com/Article/Abstract/380989

www.pexels.com

www.maxpixel.net