Sulfaatvrije shampoo

Vandaag de dag word je in cosmetica wereld bekogelt met termen als “vrij van sulfaat” en “vrij van parabenen”. Je weet dat het waarschijnlijk iets positiefs is, maar wat? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over sulfaatvrije shampoo, zoals de betekenis, doeleinden, de beste merken en de nadelen van deze shampoo.

Sulfaatvrije shampoo, wat is dat?

Sulfaatvrije shampoo, weer zo’n mooie marketing term. Maar wat betekent dit nou?

De cosmetische wereld noemt een shampoo sulfaatvrij, wanneer er geen sulfaten op de lijst van ingrediënten staan. Sulfaten als Sodium Lauryle Sulfate (SLS) zijn agressieve reinigingsmiddelen die te vinden zijn in producten als shampoo. Dit ingrediënt zorgt er ook voor dat de shampoo zo lekker schuimt.

sulfaatvrije shampoo

Sulfaten verwijderen vet uit je haar en hoofdhuid. Vet die je hoofdhuid en haren nodig hebben om gezond te blijven. Als je hoofdhuid geen tijd krijgt om te herstellen zal het droog en schilferig worden.

Maar sulfaten zijn niet alleen maar slecht, het is ook één van de weinige ingrediënten die echt goed resten van bijvoorbeeld haarstylingsproducten verwijderd. Iets wat ook belangrijk is voor een gezonde hoofdhuid.

Ook zorgen sulfaten ervoor dat de shampoo zich beter over het haar verplaatst, waardoor de wasbeurt effectiever is.

De betere shampoo merken zullen ingrediënten zoals bijvoorbeeld macadamia olie toevoegen aan de shampoo om het effect van de sulfaten in evenwicht te trekken. Macadamia olie lijkt erg op ons huid eigen talg vult deze aan indien nodig.

Sulfaten die op de ingrediënten lijst van shampoo te vinden zijn:

  • SLS = Sodium Lauryl Sulfate / SDS = Sodium Dodecyl Sulfate

  • SLES = Sodium Lauryl Ether Sulfate / Sodium Laureth Sulfate

  • ALS = Ammonium Lauryl Sulfate

  • ALES = Ammonium Laureth Sulfate

kroeshaar kurllen sulfaatvrije shampoo

Waarom sulfaatvrije shampoo?

Sulfaten verwijderen de natuurlijke oliën uit je haar en hoofdhuid, waardoor de hoofdhuid uit balans kan raken. Hierdoor kunnen klachten ontstaan als een droge hoofdhuid, droog haar of overmatige aanmaak van talg.

Je kunt sulfaatvrije shampoo goed gebruiken voor de volgende doeleinden:

  • Droog haar / droge hoofdhuid

  • Heel vet haar

  • Krullen of kroeshaar

  • Gekleurd haar

  • Na een keratine behandeling

Droog haar / Droge hoofdhuid

Mensen die last hebben van erg droog haar of een droge, schilferige hoofdhuid kunnen veel baat hebben bij sulfaatvrije shampoo. Zoals we eerder al aangeven verwijderd sulfaat het natuurlijke vet van het haar en de hoofdhuid. Hierdoor kunnen (zeer) droog haar en een droge hoofdhuid ontstaan, zeker als je elke dag je haart wast.

Een sulfaatvrije shampoo kan dan wonderen doen. Je kunt er ook voor kiezen om twee shampoos aan te schaffen en deze af te wisselen. Zo droogt je haar minder snel uit, maar wordt het nog wel goed gereinigd.

Heel vet haar

In tegenstelling tot droog haar, kan sulfaatvrije shampoo ook helpen bij haar dat erg (snel) vet wordt. Doordat sulfaten de natuurlijke oliën in het haar en de hoofdhuid verwijderd, kan je hoofdhuid uit balans raken en daardoor juist overmatig veel talg aan gaan maken. Hierdoor krijg je erg vet haar.

Door een sulfaatvrije shampoo te gebruiken komt je hoofdhuid en talgproductie weer in balans en word je haar minder (snel) vet.

Krullen of kroeshaar

Krullen en kroeshaar zijn vaak van nature al iets droger en hebben een goede verzorging en veel hydratatie nodig. Een sulfaatvrije shampoo kan ervoor zorgen dat je krullen minder droog worden en dat je krullen of kroeshaar meer glans krijgen.

Gekleurd haar

Sulfaten zijn piepklein en dringen door tot diep in je haar. Hierdoor beschadigen sulfaten de kleur pigmenten, waardoor de haarkleur sneller vervaagd. Zonde als je net een klein fortuin hebt uitgegeven om je haar mooi en professioneel te laten kleuren.

Je kunt in dit geval dan beter een sulfaatvrije shampoo gebruiken zodat je haar kleur zo lang mogelijk mee gaat.

Na een keratine behandeling

Een keratine behandeling transformeert pluizig, dof haar om tot een prachtige bos glanzende lokken. Keratine is een stof die van nature al in ons haar zit. Deze bouwstof maakt je haar sterker.

Een keratine behandeling wordt gedaan met producten waar keratine het hoofdbestandsdeel is, bijvoorbeeld een masker of conditioner. Hierdoor ontstaat een laagje over je haar. Een shampoo met sulfaten verwijderd het laagje keratine weer, waardoor je dure keratine behandeling al snel geen resultaat meer heeft!

etherische olie haar

 

Nadelen van sulfaatvrije shampoo

Sommige merken hebben de sulfaten in shampoo vervangen voor alcohol. Alcohol droogt de huid ook erg uit. Deze sulfaatvrije shampoos zijn dus eigenlijk geen beter alternatief.

Shampoos zonder sulfaten hebben een milde reiniging. Dit kan voor mensen die veel haarstylingsproducten gebruiken onvoldoende zijn. De milde reiniging verwijderd gel- en haarlak resten niet goed wat weer slecht is voor je hoofdhuid en haar. Het is in dit geval slim om af en toe een “normale” shampoo te gebruiken die alles even grondig reinigt.

 

Wat zijn de beste merken?

Er zijn verschillende merken die sulfaatvrije shampoo aanbieden. We hebben een aantal fijne shampoos op een rij gezet die heel hoog scoren en erg gebruiksvriendelijk zijn.

Urtekram shampoo – 500 ml à € 9,98

           urtekram sulfaatvrije shampoo

Een grote fles sulfaatvrije shampoo voor een mooie prijs! De shampoo is verkrijgbaar in verschillende varianten, bijvoorbeeld rozen, Nordic berries, kamille of brandnetel. De shampoos worden gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten. De shampoo is geschikt voor mensen met een gevoelige hoofdhuid en is geschikt voor kinderen.

Je kunt de shampoos van Urtekram kopen via Bol.com

Chi Argan olie Shampoo – 340 ml à € 18,65

        chi argan olie shampoo sulfaatvrij

Chi is een Nederlands topmerk dat al tientallen jaren natuurlijke producten van hoge kwaliteit biedt. Deze shampoo met argan olie is vrij van parabenen en sulfaten. De olie voedt het haar intensief en is ook zeer geschikt voor kroeshaar.

Eerlijk is eerlijk, de shampoo is wel wat aan de prijzige kant, maar gaat erg lang mee doordat je goed kunt doseren met een pompje. Daarnaast ruikt de shampoo heerlijk en is fijn in gebruik.

CHI Argan Shampoo bevat Vitamine E, Omega vetzuren en andere essentiële oliën wat het haar direct voedt vanaf de wortels tot aan de punten.

Deze shampoo van CHI is te bestellen via Bol.com

BioSilk Volumizing Therapy – 207 ml à € 15,35

      biosilk volumizing therapie

De shampoos van Biosilk zorgen voor gezond en glanzend haar. Dit product is gluten-, sulfaat- en parabeen vrij en is niet getest op dieren. De shampoo is heel geschikt voor dun en verzwakt haar en kan dagelijks gebruikt worden.

De shampoo schuimt minder dan “normale” shampoos maar is desondanks erg fijn in gebruik en gaat lang mee.

Je kunt deze shampoo shoppen via Bol.com

Dr. Organic Shampoo – 265 ml à € 8,99 – 9,99

dr organic sulfaatvrije shampoo

De shampoos van Dr. Organic zijn te verkrijgen in vele verschillende varianten zoals: Tea Tree, Kokosnoot, Argan olie, Rozen, Dode zee mineralen, Granaatappel, Vitamine E en Royal Jelly.

De shampoo is zeer geschikt voor mensen met een gevoelige huid en is gemaakt van natuurlijke ingrediënten en geschikt voor vegans. De shampoo schuimt goed, wat bij een sulfaatvrije shampoo niet altijd het geval is.

De shampoos van Dr. Organic zijn vrij van: Parabenen, Sodium Lauryl Sulphate (SLS), van schadelijke chemicaliën, minerale olie (zoals paraffine en petrolium, in plaats daarvan worden plantaardige olie en extracten gebruikt), genetisch gemodificeerde ingrediënten.

Je kunt deze shampoo kopen bij Holland & Barret winkels.

 

Conclusie

Sulfaten verwijderen de natuurlijke oliën in de hoofdhuid en het haar, waardoor haar kan uitdrogen of juist extra snel vet wordt. Sulfaatvrije shampoo is zeer geschikt voor mensen met droog haar, vet haar, krullen of kroeshaar, gekleurd haar of mensen die net een keratine behandeling hebben gehad.

Sulfaatvrije shampoos hebben een milde reiniging en schuimen minder dan shampoos met sulfaten. Deze milde reiniging kan onvoldoende zijn als je veel haarstylingsproducten gebruikt.

WIN Rituals producten, etherische oliën en andere prijzen!

Wij verloten elke maand leuke prijzen onder iedereen die ingeschreven staat voor onze mailinglijst.