Tea tree olie bij schimmelinfecties

Een schimmelinfectie is ontzettend vervelend en soms vinden we het zelfs een beetje genant. Er zijn verschillende soorten schimmelinfecties: vaginale schimmel, huidschimmel (ringworm) en voetschimmel. Tea tree olie staat erom bekend zeer effectief te zijn bij schimmelinfecties.

Wat is tea tree olie?

Tea tree olie, ook bekend als melaleuca of theeboomolie, is een etherische olie die wordt gemaakt van de Australische plant Melaleuca alternifolia. Deze plant ziet eruit als een klein boompje met sprietige, groene takjes.

Tea tree olie wordt gebruikt voor vele verschillende doeleinden, zoals puistjes, littekens, wondjes, insectenbeten, als gezichtsreiniger en als was ontsmetter. Daarnaast kan de olie ook gebruikt worden bij een zere keel, hoest, aften en een goede mondhygiëne.

Lees meer over tea tree olie en de vele verschillende doeleinden in ons artikel over tea tree olie.

Onze aanrader? Deze tea tree olie van Chi. 

oregano olie voetschimmel

Hoe werkt tea tree olie bij schimmelinfecties?

Tea tree olie staat bekend om zijn antibacteriële, schimmeldodende en zelfs parasiet dodende werking. De olie wordt in Australië al meer dan 100 jaar gebruikt vanwege het vermogen om vele soorten bacteriën, virussen en schimmels te doden.

Naast dat de olie bacteriën en schimmels doodt, werkt tea tree olie ook ontstekingsremmend en ondersteund de olie het genezen van wondjes.

Hoe gebruik je tea tree olie bij schimmelinfecties?

Gebruik de olie nooit inwendig en zorg ervoor dat tea tree olie niet in je ogen terecht komt. Tea tree olie kan een irritatie op de huid veroorzaken, meng de olie daarom met een dragerolie zoals amandelolie, jojoba olie, kokosolie of druivenpitolie.

Tea tree olie kun je voor verschillende soorten schimmelinfecties gebruiken, op verschillende manieren. Hieronder noemen we enkele recepten en geven we aan hoe deze toe te passen zijn.

Recept: Tea tree voetenbadje bij voetschimmel

  • Emmer warm water
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 5 druppels tea tree olie

Vul een emmer warm water. Meng de olijfolie met de tea tree olie en voeg het mengsel toe aan de emmer. Laat je voeten 20 minuten weken in de emmer met water.

aroma-etherische-olie-kruidnagelolie

Recept: Tea tree balsem bij schimmelinfecties

  • 1 glazen flesje of potje
  • 50 ml jojoba olie of kokosolie
  • 8 druppels tea tree olie

Voeg de ingrediënten toe aan het potje of flesje en schud het mengsel goed door elkaar. Zorg ervoor dat je voeten schoon en droog zijn en breng de olie aan op je voeten. Doe dit één of tweemaal daags.

Tea tree olie bij kalknagel

Druppel een druppeltje tea tree olie op een wattenstaafje en stip de nagel aan. Laat de olie helemaal intrekken in de nagel. Doe dit tweemaal daags. Je kunt ook bovenstaand recept voor een voetenbadje maken om de kalknagel te behandelen.

Tea tree olie bij candida

Breng één of twee druppels tea tree olie aan op een tampon en breng deze in. Volgens OptimaleGezondheid is dit een veilige manier om de olie gedoseerd te gebruiken. Daarnaast tast tea tree olie de zuurgraad niet aan. (1

Test wel eerst of je niet allergisch bent voor tea tree olie. Probeer eerst een beetje olie op een stukje huid om te zien of het geen irritatie of allergie veroorzaakt.

Bijwerkingen van tea tree olie

Huid – Test eerst een stukje huid op allergie. Verdun de olie met een dragerolie voordat je deze aanbrengt op de huid en zorg ervoor dat er geen olie in je ogen terechtkomt.

Zwangerschap – Zwangere vrouwen wordt aangeraden eerst te overleggen met een arts of aroma specialist.

Zonlicht – Tea tree olie kan reageren op licht en zuurstof en hierdoor irriterende stoffen aanmaken. Bewaar de olie daarom droog, donker en op kamertemperatuur.

Gebruik tea tree olie op verantwoorde manier en ga bij ernstige klachten altijd naar de dokter. Tea tree olie is giftig voor honden.

Wil je weten welk product en merk wij aanraden?

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.