Kun je tea tree olie gebruiken voor je hond?

Tea tree olie wordt voor vele verschillende doeleinden aangeraden. Zo zou de olie werken tegen roos, schimmel en ongedierte. De olie is afgelopen jaren zo populair geworden dat bij veel mensen wel een potje tea tree olie in de medicijnkast te vinden is.

Kun je pure tea tree olie ook aanbrengen op je hond? Het antwoord is NEE, breng nooit zomaar pure tea tree olie aan op je hond!!! Dit kan vervelende tot zeer ernstige gevolgen hebben.

tea tree olie honden

Waarom is tea tree olie gevaarlijk voor honden?

Pure tea tree olie aanbrengen op de huid wordt afgeraden voor mensen omdat het lichte tot ernstige irritatie kan veroorzaken. De huid van een hond is vele malen gevoeliger dan de huid van een mens. Pure tea tree olie kan irritatie en brandwonden veroorzaken bij honden.

Inname van tea tree olie is zelfs giftig. Vergiftiging door tea tree olie kan ook optreden wanneer pure tea tree olie wordt aangebracht op de huid, doordat de honden hun vacht of huid schoon likken.

Symptomen van vergiftiging door tea tree olie zijn:

  • Zwakke spieren
  • Coördinatie problemen
  • Overgeven
  • Dip in lichaamstemperatuur
  • Kwijlen
  • Huid uitslag en brandwonden
  • Door de poten zakken
  • Toevallen (in ernstige gevallen)

Het is dus belangrijk dat tea tree olie niet zomaar aangebracht wordt op je hond. Heeft je hond last van de bovenstaande symptomen? Schakel DIRECT een dierenarts in. De hond moet onmiddellijk behandelt worden voor vergiftiging om ernstige gevolgen te voorkomen. (bron)

Hoe kun je tea tree olie veilig gebruiken voor je hond?

De meest veilige optie is een speciale honden shampoo met tea tree als ingrediënt. Bijvoorbeeld de hondenshampoo met tea tree en arganolie van Nobby

Wil je toch tea tree etherische olie gebruiken voor de huid of vacht van je hond? Dan zul je de etherische olie heel goed moeten verdunnen met een geschikte dragerolie. Voordat je hiermee aan de slag gaat kun je het beste advies inwinnen bij je dierenarts.

Lees ook ons artikel over gebruik van etherische olie bij honden.

Wat is tea tree olie precies?

Tea tree olie wordt gewonnen uit de Australische plant Melaleuca alternifolia. In Nederland wordt tea tree olie ook weleens melaleuca of theeboomolie genoemd. Deze plant ziet eruit als een klein boompje met sprietige, groene takjes. De plant groeit langs stroompjes en in drassige omgeving. De Melaleuca alternifolia wordt ook weleens snow-in-summer genoemd omdat de plant in de zomer witte, sprietige bloemen krijgt die veel op sneeuwvlokjes lijken. Tea tree olie heeft een lichtgele kleur en een krachtige, kruidige geur waarvan veel mensen vinden dat het stinkt.

Tea tree olie bevat terpinen-4-ol, alpha-terpineol en alpha-pinene; deze ingrediënten staan bekend om hun antibacteriële, schimmeldodende en zelfs parasiet dodende werking. Daarnaast werkt tea tree olie ontstekingsremmend.

Tea tree olie wordt in Australië al meer dan 100 jaar gebruikt vanwege het vermogen om vele soorten bacteriën, virussen en schimmels te doden. De olie lijkt steeds populairder te worden en wordt steeds vaker door fabrikanten gebruikt als ingrediënt in een verscheidenheid aan huishoudelijke en cosmetische producten, zoals schoonmaakmiddelen, wasmiddel, shampoos, massageoliën en huid- en nagelcrèmes.

Lees meer over dit onderwerp in ons artikel over tea tree olie.