Teunisbloemolie pms

Wanneer het weer bijna tijd is om ongesteld te worden krijgen vrouwen vaak seintjes van hun lichaam. Bij een groot deel van de vrouwen zijn dit subtiele symptomen. Maar er zijn ook veel vrouwen die zoveel last hebben van PMS symtomen dat het hun dagelijkse leven verstoord. Dit noemen we PMS, Premenstrual Syndrome.

teunisbloemolie-zwangerschap-vruchtbaar

Vrouwen met PMS ervaren onder andere klachten als stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel, spanning en depressie. Veel vrouwen ervaren één of meer van deze klachten, maar niet alle vrouwen hebben PMS. (bron) Zo’n 20-40% van de vrouwen die ongesteld worden heeft last van PMS klachten.

Kan teunisbloemolie bij PMS klachten helpen? En zo ja, hoe werkt dat dan?

Wat is teunisbloemolie? – korte intro

Teunisbloemolie wordt koud geperst uit de bloemen van de teunisbloem. Deze plant groei wild in Amerika en de bladeren, zaden en wortel van de bloem werden door de inheemse Amerikanen en Europese reizigers gebruikt als voedingsmiddel. In Amerika wordt de olie evening primrose oil genoemd. Ze gebruikten de plant ook om kompressen voor wonden en kneuzingen te maken.

De olie bevat veel essentiële vetzuren, die de bouwstenen vormen voor celmembranen en een verscheidenheid aan hormonen en hormoonachtige stoffen. Teunisbloemolie heeft vooral een hoog gehalte van het omega-6-vetzuur gamma-linoleenzuur.

Teunisbloemolie wordt voor vele verschillende doeleinden gebruikt, onder andere bij pms, het bevorderen van de vruchtbaarheid, afvallen en acne. Lees alles over teunisbloemolie in ons artikel over teunisbloemolie.

Werkt teunisbloemolie bij PMS?

Sommige onderzoekers suggereren dat PMS bij vrouwen veroorzaakt kan worden als een vrouw gevoelig is voor afwijkende prolactinespiegels in het lichaam. Het gamma-linoleenzuur (GLA) in teunisbloemolie wordt door het lichaam omgezet in prostaglandine E1, een stof waarvan gedacht wordt dit probleem op te lossen.

Volgens een Iraanse studie uit 2010 heeft teunisbloemolie inderdaad mogelijk een positief effect op PMS klachten. Een groep vrouwen kreeg 6 maanden lang een supplement die vitamine B6, vitamine E en teunisbloemolie bevatte. De PMS klachten bij deze groep vrouwen nam af. Hoewel de resultaten natuurlijk mooi zijn, is nu niet bekend of het nu ook daadwerkelijk de teunisbloemolie was die bijdroeg aan dit resultaat.

Andere onderzoeken met teunisbloemolie laten ook voorzichtige, positieve resultaten zien voor het effect van teunisbloemolie op PMS symptomen. Alleen onderzoeken met placebo’s laten vrijwel dezelfde resultaten zien, dus echt duidelijk bewezen is het effect van teunisbloemolie op PMS klachten helaas nog niet.

Probeer vooral of het voor jou werkt, want voor een aantal vrouwen blijkt het dus wel te werken. Baadt het niet, schaadt het niet.

Gebruik de olie wel met mate en gebruik teunisbloemolie niet als je zwanger bent omdat de olie mogelijk zou zorgen voor inleiden van de bevalling. Teunisbloemolie wordt ook afgeraden voor mensen die medicijnen slikken tegen depressie, bloed verdunnen of bloeddruk.

patchouli olie depressie stress

Hoe gebruik je teunisbloemolie voor PMS?

Om PMS klachten als stemmingswisselingen, depressie en stress te verminderen neem je 1-4 keer per dag 6-12 tabletten teunisbloemolie in, of 500-6000 mg. Het is wel van belang dat je het een aantal maanden volhoud, omdat je niet gelijk resultaat zult zien.

Begin altijd met zo min mogelijk teunisbloemolie en bouw het eventueel op als de klachten na een aantal maanden aan blijven houden. (bron) Het wordt altijd aangeraden om eerst met je arts te overleggen als je medicijnen gebruikt, of een medische aandoening hebt.

Wat is de beste teunisbloemolie? 

[table id=3 /]

Bijwerkingen van teunisbloemolie

We hebben de bijwerkingen in dit artikel al even kort benoemd, maar hier toch nog even luid en duidelijk:

Teunisbloemolie wordt afgeraden voor zwangere vrouwen, omdat het kan zorgen voor de inleiding van een bevalling.

Teunisbloemolie wordt ook afgeraden voor mensen die medicijnen slikken tegen depressie, bloed verdunnen of bloeddruk.

Wanneer teunisbloemolie in normale hoeveelheid ingenomen wordt hebben de meeste mensen geen last van bijwerkingen. Een enkeling kan last krijgen van hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid, duizeligheid of uitslag. (3) Inname van teveel teunisbloemolie kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, door de hoeveelheid omega-6-vetzuur die er in zitten.

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.