Teunisbloemolie – Alles wat je moet weten

teunisbloemolie-zwangerschap-vruchtbaar

Teunisbloemolie wordt koud geperst uit de bloemen van de teunisbloem. Deze bloem groeit wild in Amerika en de bladeren, zaden en wortel van de bloem werden door de inheemse Amerikanen en Europese reizigers gebruikt als voedingsmiddel. In Amerika wordt de olie “evening primrose oil” genoemd. Ze gebruikten de plant ook om kompressen voor wonden en kneuzingen te maken.

De olie bevat veel essentiële vetzuren, die de bouwstenen vormen voor celmembranen en een verscheidenheid aan hormonen en hormoonachtige stoffen. Teunisbloemolie heeft vooral een hoog gehalte van het omega-6 gamma-linoleenzuur.

De olie wordt gebruikt voor vele verschillende doeleinden zoals PMS klachten, vruchtbaarheid en eczeem. Het middel wordt op vele verschillende zwangerschapsfora aangeraden aan vrouwen die door een onregelmatige menstruatiecyclus moeite hebben om zwanger te worden. Het direct effect van teunisbloemolie op de vruchtbaarheid kan echter niet wetenschappelijk onderbouwd worden.   

Teunisbloemolie zou na 6-8 weken effect moeten geven. Geef dus niet te snel op! 

De (mogelijke) doeleinden van teunisbloemolie

  1. Vruchtbaarheid
  2. PMS klachten
  3. Overgang
  4. Afvallen / Gewichtsverlies
  5. Acne
  6. Haaruitval
  7. Osteoporose
  8. Artritis en allergieën
  9. Huidveroudering

Disclaimer: niet alle bovengenoemde doeleinden worden wetenschappelijk onderbouwd. Een olie is daarnaast nooit een vervanger van een medicijn of medische hulp. Bij klachten raden we aan contact op te nemen met je arts of een specialist. 

Top 4 aanraders 

[table id=3 /]

Vruchtbaarheid bevorderen met teunisbloemolie

Het gebruik van teunisbloemolie kan in enkele gevallen de vruchtbaarheid bevorderen. Dit geldt bijvoorbeeld voor vrouwen wiens lichaam weinig vaginaal slijm aanmaakt. Vaginaal slijm is meer alkalisch dan de licht zure vaginale omgeving. Sperma wordt gevoed en gedijt in dit slijm en als er niet genoeg is, is het sperma mogelijk niet in staat om de reis naar het eitje te overleven. (1) Het gamma linolzuur in teunisbloemolie kan het aanmaken van cervicale vloeistof bevorderen, waardoor het makkelijke wordt voor sperma om het eitje te bereiken.

Ook een goede hormoonbalans is belangrijk om zwanger te worden. Een disbalans in de hormonen zorgt bijvoorbeeld voor problemen als een onregelmatige cyclus. De omega-6 die rijkelijk aanwezig is in teunisbloemolie zorgt mogelijk voor een betere balans in de hormonen. 

Disclaimer: Teunisbloemolie is een supplement, geen medicijn en helaas ook geen wondermiddel. Hoewel teunisbloemolie de bovengenoemde doeleinden ondersteunen, is er geen wetenschappelijk bewijs dat de olie direct effect op de vruchtbaarheid heeft. Er zijn veel vrouwen die zweren bij teunisbloemolie, maar ook enkele vrouwen die zeggen dat het voor hen juist averechts werkte.

Wanneer je teunisbloemolie wilt gebruiken om zwanger te worden, let dan wel op de timing. Teunisbloemolie wordt namelijk afgeraden voor zwangere vrouwen, omdat het de bevalling op gang zou brengen. Stop daarom met het gebruik van teunisbloemolie wanneer je begint te ovuleren. Combineer het met visolie supplementen voor een optimaal effect.

We raden je aan voor veilig gebruik van teunisbloemolie druppels of capsules het beste van tevoren overleggen met je arts of gynaecoloog.

zwanger-teunisbloemolie-gebruiken

PMS klachten verlichten met teunisbloemolie

Ontzettend veel vrouwen hebben last van PMS klachten. Van lichte klachten tot klachten die de dagelijkse activiteiten verhinderen. Slechts 5% van de vrouwen heeft geen klachten en ook 5% van de vrouwen heeft zulke heftige klachten dat ze een echte handicap vormen. 

Teunisbloemolie zou klachten als stemmingswisselingen, uitputting, prikkelbaarheid, pijnlijke buik en – borsten en gewichtsschommelingen kunnen verminderen. Hier is echter geen wetenschappelijk bewijs voor. 

Teunisbloemolie zou wel daadwerkelijk werken bij pijnlijke borsten. In Engeland wordt deze olie dan ook aangeraden voor vrouwen met pijnlijke borsten.

Overgang klachten verlichten met teunisbloemolie

Vrouwen die de overgang ervaren kunnen klachten hebben als stemmingswisselingen, opvliegers, nachtelijk zweten, moeite met slapen en vaginale droogheid. De overgang geeft bij vrouwen het einde van hun vruchtbaarheid aan.

Er wordt gesuggereerd dat teunisbloemolie de bovengenoemde klachten kan verminderen. Veel vrouwen gebruiken teunisbloemolie als natuurlijk middel tijdens de overgang.

De werking ervan kan echter niet wetenschappelijk bewezen worden. Wel is uit een onderzoek gebleken dat vrouwen minder intense opvliegers hebben door gebruik van teunisbloemolie. (2)

Vrouwen op vele fora en vele vrouwelijke bloggers zijn echter laaiend enthousiast over de werking van teunisbloemolie bij overgangsklachten. Zeker het proberen waard dus! 

Afvallen met teunisbloemolie

Je lichaam heeft een gezond evenwicht nodig van essentiële vetzuren, zoals omega-6, te vinden in teunisbloem en omega-3, aangetroffen in visolie. Dit vertraagd het terugkomen van hongergevoel.

De vetten bevorderen ook de opname van vitamines zoals vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K. Daarnaast bevorderd het vetverbranding en voorkomt het opeenhoping van vetafzettingen in het lichaam.

De GLA (Gamma Linoleemzuur) die in teunisbloemolie zit zorgt ook voor een gezonde cholesterolspiegel.

Teunisbloemolie is slechts een supplement, dus je zult naast het innemen van capsules of druppels ook een goed en gezond dieet moeten volgen en bewegen om betere en langdurige resultaten te behalen.

Tip! Ook tarwekiemolie kan afvallen ondersteunen. Dit product is over het algemeen goedkoper dan teunisbloemolie. Lees hoe tarwekiemolie helpt bij afvallen in onze blogpost.

acne-teunisbloemolie-puistjes

Acne behandelen met teunisbloemolie

Hoewel er geen onderzoeken zijn die de werking van teunisbloemolie bij acne kunnen aantonen, zijn er veel dermatologen die teunisbloemolie aanraden bij patiënten met acne, als onderdeel van het bestrijden van de acne.

Acne kan ontstaan door verschillende oorzaken, waaronder stress, als bijwerking van bepaalde geneesmiddelen en hormonale factoren. Teunisbloemolie kan helpen bij acne die ontstaat door een onevenwichtige hormoonbalans. Teunisbloemolie bevat goede vetzuren, zoals omega-6 en omega-3. Deze kunnen ervoor zorgen dat de hormonen meer in balans komen.

Tip! Voor een hardnekkige aanpak van puistjes en acne kun je naast teunisbloemolie ook tea tree olie gebruiken, dit product werkt bij veel mensen wonderen. Lees in onze blogpost hoe je tea tree olie gebruikt bij puistjes en acne.

Haaruitval tegengaan met teunisbloemolie

Haaruitval wordt dikwijls veroorzaakt door schommelingen in de hormoonbalans. Teunisbloemolie staat erom bekend de hormonen weer in balans te brengen, maar het gaat ook ontstekingen en een droge (hoofd)huid tegen. Om deze reden is teunisbloemolie een goed en natuurlijk middel voor sterk haar en een snellere haargroei.

Je kunt capsules nemen als voedingssupplement, of de teunisolie direct inmasseren op de hoofdhuid. Laat het zo’n 30 minuten intrekken en was je haar daarna goed uit.

Tip! Van cederhout etherische olie is wetenschappelijk bewezen dat deze helpt haaruitval te voorkomen. Lees hoe cederhout olie jou kan helpen in ons artikel over deze olie. 

teunisbloemolie-gezond-haar

Osteoporose en teunisbloemolie

Osteoporose betekend letterlijk “poreus bot”. Osteoporose is een aandoening waarbij de dichtheid en de kwaliteit van het bot gereduceerd is. Hierdoor kunnen na een tijdje gemakkelijk botbreuken ontstaan.

Sommige studies suggereren dat mensen die onvoldoende van bepaalde vetzuren binnenkrijgen sneller kans hebben op osteoporose dan mensen met normale niveaus van deze vetzuren.

Het lijkt er daarom op dat gebruik van teunisbloemolie in combinatie met calcium en visolie goed kan werken om botverlies te verminderen en de botdichtheid te verhogen. Overleg met je arts voordat je gebruik gaat maken van supplementen. 

Teunisbloemolie bij arthritis en allergieën

Teunisbloemolie zou mogelijk helpen bij mensen die last hebben van arthritis en allergieën. Dit zal echter verder onderzocht moeten worden. Hetzelfde geldt voor teunisbloemolie voor eczeem, psoriasis en hoge bloeddruk.  

Teunisbloemolie gaat huidveroudering tegen

Teunisbloemolie voedt de huid intensief en zorgt ervoor dat de huid soepel, stevig en elastisch blijft. Ook zou de GLA in teunisbloemolie de celvernieuwing ondersteunen. 

HOW TO – Reinig je gezicht en maak je gezicht vrij van vuil en make-up. Breng een dun laagje teunisbloemolie aan op je gezicht en masseer de olie in op de huid. 

Bijwerkingen van teunisbloemolie

Wanneer teunisbloemolie in normale hoeveelheid ingenomen wordt hebben de meeste mensen geen last van bijwerkingen. Een enkeling kan last krijgen van hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid, duizeligheid of uitslag. (3)

Een te hoge inname aan omega-6-vetzuur (rijkelijk aanwezig in teunisbloemolie) kan zorgen voor ernstige bijwerkingen.

Teunisbloemolie wordt afgeraden voor zwangere vrouwen, omdat het kan zorgen voor de inleiding van een bevalling.

Teunisbloemolie wordt ook afgeraden voor mensen die medicijnen slikken tegen depressie, bloed verdunnen of bloeddruk.

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.