Vetiver etherische olie

Vetiver etherische olie wordt gewonnen uit de wortels van de vetiver plant (Vetiveria zizanoides), een grote gras soort dat afkomstig is uit India. De plant kan wel tot anderhalve meter hoog groeien. De vetiver plant komt uit dezelfde familie als citroengras en citronella. Uit de vetiver plant wordt ook de zeldzame en kostbare Rhu Kus olie gemaakt.

Hoewel deze olie je waarschijnlijk minder bekend in de oren klinkt, zul je de geur wellicht wel herkennen. Deze wordt veel toegevoegd aan eau de cologne voor mannen.

Vetiver etherische olie heeft verschillende doeleinden. Hoewel de olie ook voordelen heeft voor de huid, wordt de olie het meest gebruikt voor zijn psychische effecten.

Weten welk merk en product wij aanraden?

vetiver etherische olie

De (mogelijke) doeleinden van vetiver olie

 • Concentratie verbeteren / ADHD ADD
 • Vermoeidheid verminderen
 • Spanning en stress verlichten
 • Depressie klachten verlichten
 • Angst verlichten
 • Nachtrust verbeteren
 • Teken weren
 • Huidveroudering vertragen
 • Spierpijn verlichten
 • Acne behandelen

In de recepten in dit artikel worden ook andere etherische oliën genoemd. Dit omdat deze oliën ook krachtig werken bij het desbetreffende probleem en een mix van de oliën elkaar complimenteren en versterken. Natuurlijk is het ook mogelijk om alleen vetiver in combinatie met een dragerolie te gebruiken.

 

Hoe kun je vetiver olie gebruiken?

Aromatherapie

De geur van vetiver is erg krachtig en heeft positief effect bij onder andere stress, depressie en nervositeit. Je kunt een aantal druppels vetiver toevoegen aan een aroma diffuser of geur brandertje.

Topisch / op de huid

Je kunt er ook voor kiezen de olie aan te brengen op de huid, bijvoorbeeld bij spierpijn en tegen huidveroudering. Meng de etherische olie hiervoor wel met een dragerolie zoals kokosolie of jojoba olie.

Doe ook altijd eerst een huid test op de binnenkant van je elleboog en wacht 24-48 om te zien of de olie een allergische reactie veroorzaakt. Wordt de huid rood of krijg je een branderig gevoel? Gebruik de olie dan niet op je huid.

 

Concentratie verbeteren / ADD ADHD

Vetiver olie heeft een verkwikkend effect op lichaam en geest en zorgt ervoor dat je scherp bent. Hierdoor verbeterd je concentratie. Een goed middeltje dus om te gebruiken vlak voor of tijdens een examen of belangrijke vergadering.

Vetiver olie wordt daarnaast ook gebruikt voor en door volwassenen en kinderen met ADHD en ADD. Sommige mensen zijn hier laaiend enthousiast over en geven zelfs aan minder medicijnen nodig te zijn. Voor anderen zijn etherische oliën juist weer een extra prikkel en werkt aromatherapie dus averechts. Het is in ieder geval zeker het proberen waard! Lees meer over etherische olie bij ADHD

Je kunt de olie vernevelen met behulp van een aroma diffuser of je kunt de geur bij je dragen. Meng hiervoor een theelepel dragerolie met een druppel vetiver olie. Breng dit mengsel bijvoorbeeld aan op je polsen en in je hals.

 

Vermoeidheid verminderen

Zoals we hierboven aangeven werkt de olie verkwikkend op lichaam en geest. Het geeft een kleine energie boost, maar zonder crash zoals bij cafeïne soms het geval is. Heb je ’s middags een energie dip? Probeer dan eens aromatherapie met vetiver olie.

Een blend met bijvoorbeeld sinaasappel olie, pepermuntolie of citroenolie werkt ook goed. Citrus oliën staan ook bekend om het geven van een energie boost.

 

Spanning, angst en stress verlichten

Ruim de helft van de Nederlanders heeft last van stressgerelateerde klachten zoals gespannen schouders en nek, slapeloosheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Ruim 28% ervaart zelfs bijna elke dag stress. (bron)

Vetiver olie heeft een kalmerend effect. De olie wordt daarom ook wel gebruikt bij het bidden of mediteren. Maar ook bij spanning en stress werkt deze olie krachtig.

Recept: bij stress

 • 10 druppels vetiver olie
 • 10 druppels lavendelolie
 • 10 druppels kamille olie
 • 10 druppels ylang ylang olie

Druppel de bovenstaande oliën in een glazen potje en schud ze goed door elkaar. De oliën werken allemaal krachtig bij stress en de ylang ylang olie werkt ook opbeurend. Voeg een aantal druppels van dit mengsel toe aan je aroma diffuser wanneer je stress of spanning ervaart. Natuurlijk kun je aromatherapie ook preventief gebruiken.

Weten welk merk en product wij aanraden?

Depressie klachten verlichten

Verdrietig en somber zijn, verlies van interesse of plezier in de dagelijkse dingen – dit zijn voor iedereen bekende symptomen. Maar als deze symptomen lange tijd aanhouden en ons leven gaan overheersen kan het een depressie zijn.

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) heeft in een periode van 2 weken zo’n 7,6 procent van de mensen boven de 12 jaar een depressie. Dit geeft aan hoe schrikbarend hoog het probleem is.

Vetiver olie is misschien één van de minder bekende etherische oliën bij depressie, maar zeker zo effectief. Zo blijkt uit een onderzoek uit 2015 dat vetiver olie mogelijk hetzelfde effect heeft als diazepam. (bron) Zonder de vervelende bijwerkingen.

Het medicijn diazepam wordt gebruikt bij erge angst, slapeloosheid en stress klachten of wanneer mensen een hele moeilijke periode doormaken. Stuk voor stuk klachten die men ervaart bij een depressie. De olie zal je depressie dus niet als sneeuw voor de zon laten verdwijnen, maar kan je zeker ondersteunen.

Recept: Aroma blend bij depressie

 • 10 druppels vetiver
 • 10 druppels lavendelolie
 • 10 druppels bergamot olie
 • 10 druppels kamille olie

Druppel de bovenstaande etherische oliën in een glazen potje en schud het geheel goed door elkaar. Voeg minstens twee keer per week een paar druppels olie toe aan een aroma diffuser en zet de aroma diffuser voor zo’n 15 minuten tot 1 uur aan. Verwacht niet direct resultaat, maar houdt dit minstens 4 weken vol.

Zoek bij een aanhoudende of ernstige depressie hulp bij een vriend, familielid, arts. Een depressie is niets om je voor te schamen en je hoeft het zeker niet alleen op te lossen.

depressie etherische olie vetiver

 

Nachtrust verbeteren

Vetiver etherische olie werkt ook goed bij slapeloosheid en problemen rondom het slapen. Zoals we eerder al aangaven werkt vetiver olie rustgevend op lichaam en geest. Hierdoor kom je makkelijker in slaap. Vetiver olie zorgt er ook voor dat je ademhalingsritme verbetert waardoor niet alleen de kwaliteit van je nachtrust verbetert, het helpt mogelijk ook tegen snurken.

Je kunt een paar druppeltjes vetiver olie vernevelen in een diffuser een uur voordat je gaat slapen. Of maak een blend van lavendelolie, vetiver olie en kamille olie. Deze oliën werken stuk voor stuk krachtig bij slapeloosheid.

Teken weren

Teken, en andere insecten, hebben een hekel aan de geur van vetiver en zullen deze geur dan ook weren. De olie is daarom zeer geschikt als afwerend middel voor teken.

Meng 1 eetlepel dragerolie met 4 druppels vetiver olie en breng deze aan op je huid om jezelf te beschermen tegen teken en andere insecten.

Huidveroudering vertragen

Vetiver etherische olie bevat veel antioxidanten. Om deze reden is de olie zeer geschikt om te gebruiken tegen huidveroudering. Antioxidanten beschermen de huid tegen vrije radicalen, die huidschade en huidveroudering veroorzaken. De vrije radicalen zorgen voor een droge huid, fijne lijntjes, ouderdomsvlekken en rimpels.

Recept: anti-aging huidolie

 • 50 ml jojoba olie
 • 5 druppels vetiver olie
 • 5 druppels geranium olie
 • 5 druppels rozenbottelolie

Druppel de bovenstaande ingrediënten in een glazen potje en schud de inhoud goed door elkaar. Jojoba olie dient hier als dragerolie, is hypoallergeen en voedt de huid intensief. Geranium olie verstevigd de huid en alle 4 de oliën werken krachtig tegen tekenen van huidveroudering.

Tip: vind je het bovenstaande recept teveel gedoe? Chi heeft een kant en klare Chi SuperSkin Anti Aging Huidolie.

 

Spierpijn verlichten

Vetiver olie wordt ook gebruikt om spierpijn te verlichten. Al zijn er oliën die hier een sterkere werking voor hebben. Lees ook ons artikel over etherische olie bij spierpijn.

 

Acne verminderen

Vetiver olie werkt ook bij het bestrijden van puistjes en acne. De olie heeft ontstekingsremmende en antiseptische eigenschappen, waardoor de huid gereinigd wordt en kalmeert. Heb je echt last van erge acne, dan is tea tree olie wellicht een betere oplossing. Deze olie staat bekend om zijn krachtige werking bij acne. Lees er meer over in ons artikel over tea tree olie bij puistjes en acne.

 

Bijwerkingen van vetiver olie

Breng vetiver olie niet direct aan op de huid, maar verdun deze eerst met een dragerolie. In sommige gevallen kan vetiver olie een allergische reactie veroorzaken. Test dus altijd eerst een klein stukje huid en wacht 24-48 voordat je de olie gaat gebruiken op de rest van je huid.

Houd de olie buiten bereik van kinderen, dieren en open vuur. Zorg ervoor dat de olie niet in je ogen terechtkomt.

Vetiver olie is niet geschikt voor inwendig gebruik.

Etherische olie wordt afgeraden voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en zeer jonge kinderen.

Heb je een medische aandoening of slik je medicijnen? (bijvoorbeeld bloedverdunners) neem dan eerst contact op met een arts of aroma specialist voor advies.

Weten welk merk en product wij aanraden?

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.