Vitamine e olie

Vitamine e olie is een groep vitamines dat oplost in vet. Vitamine e olie is niet hetzelfde als een vitamine e supplement, de olie is geschikt voor gebruik op de huid. Vitamine e olie zit boordevol antioxidanten en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. De olie staat bekend om zijn positieve effect op de huid. Vitamine e olie wordt dan ook veel gebruikt in schoonheidsproducten. De concentratie vitamine e olie verschilt wel per product en per merk. Wil je weten welk merk en product wij aanraden?

vitamine-e-olie

De doeleinden van vitamine e olie

 • Voedt en verzorgt de huid
 • Verlicht eczeem klachten
 • Verminderd (mogelijk) littekens
 • Huidveroudering vertragen
 • Ouderdomsvlekken verminderen
 • Zonverbrande huid verzorgen
 • Sterke nagels
 • Verzorgde lippen
 • Gezonde hoofdhuid
In de recepten in dit artikel worden ook etherische oliën en andere oliën genoemd. Dit omdat deze oliën ook krachtig voor het betreffende probleem werken en de oliën elkaar complimenteren en versterken. Natuurlijk is het ook mogelijk om alleen vitamine e olie te gebruiken.

Hoe moet je vitamine e olie gebruiken?

Doe voordat je gebruik maakt van vitamine e olie altijd een huid test. Breng een beetje olie aan op de binnenkant van je elleboog en wacht 24-48 uur. Wordt de plek rood of gaat het irriteren of branden? Stop dan met gebruik. Begin altijd met een lage concentratie vitamine e en bouw indien nodig op.

Voedt en verzorgt de huid

Vitamine e olie voedt en verzorgt de huid intensief en wordt daarom ook vaak toegevoegd aan schoonheidsproducten. De olie is zeer zacht voor de huid en geschikt voor mensen met een droge en trekkerige huid.

Verlicht eczeem klachten

Vitamine e olie werkt ontstekingsremmend en voedt en verzorgt de droge huid intensief. Het verlicht ook (tijdelijk) de jeuk. Om deze reden is vitamine e olie en zeer geschikt product bij eczeem. Je zou een fijne huidolie kunnen maken met het onderstaande recept. Recept: Eczeem huidolie
 • 50 ml jojoba olie
 • 10 druppels vitamine e olie
 • 5 druppels lavendelolie
 • 3 druppels tea tree olie
Meng de bovenstaande ingrediënten in een glazen pot en schud het goed door elkaar. De jojoba olie is hypoallergeen en werkt als een dragerolie voor de etherische oliën. Daarnaast voedt jojoba olie, net als vitamine e olie, de huid intensief. Lavendelolie en tea tree olie werken sterk ontstekingsremmend en bacterie dodend.

Verminderd (mogelijk) littekens

Vitamine e olie zou mogelijk de zichtbaarheid van littekens verminderen. We moeten het woord “mogelijk” hierbij vermelden omdat wetenschappelijk onderzoek tegenstrijdige resultaten laat zien. Maar door de olie te mengen met een aantal (etherische) oliën die zeker resultaat geven bij littekens maak je een krachtige huidolie.

Recept: anti litteken olie

 • 50 ml jojoba olie
 • 5 druppels vitamine e olie
 • 5 druppels lavendelolie olie
 • 5 druppels frankincense olie

Bovenstaande oliën werken stuk voor stuk krachtig bij littekens, zowel oude als nieuwe littekens. Wel geldt, hoe eerder een litteken behandelt wordt hoe beter. De oliën voeden de huid en maken deze elastisch, ze egaliseren het litteken en ondersteunen herstel van de huid.

Lees ook ons artikel over etherische olie bij littekens.

 

Huidveroudering

Vitamine e olie wordt veel gebruikt om huidveroudering te vertragen. Zo is de olie rijk aan antioxidanten, die vrije radicalen bestrijden. Vrije radicalen beschadigen de huid en zijn de boosdoener bij een droge huid, fijne lijntjes en rimpels.

Vitamine e olie werkt daarnaast ook egaliserend. Ouderdomsvlekjes worden dus ook gelijk aangepakt. Wel is hiervoor een meer langdurig gebruik nodig, je zult geen resultaat binnen een week zien.

Recept: anti aging huidolie

 • 50 ml jojoba olie
 • 5 druppels vitamine e olie
 • 5 druppels rozenbottelolie
 • 5 druppels geranium olie
 • 2 druppels sandelhout olie

Bovenstaande ingrediënten zijn de perfecte combinatie voor een goede anti aging huidolie. De jojoba olie en vitamine e olie voeden de huid intensief. Vitamine e olie, rozenbottelolie en sandelhout olie zijn rijk aan antioxidanten. Geranium olie verstevigt en egaliseert de huid. En alle oliën werken tegen lijntjes en rimpels.

Tip: Bovenstaand recept teveel gedoe? Koop de kant en klare variant: Chi SuperSkin Anti Aging Huidolie. Natuurlijk kun je ook gewoon een goede vitamine e huidolie kopen.

vitamine-e-olie-huid

Zonverbrande huid verzorgen

Vitamine e olie voedt en verzorgt de huid na verbranding door de zon. De antioxidanten in de olie beperken de schade door uv zoveel mogelijk. Een goed middel dus om op de huid aan te brengen na het zonnen.

Daarnaast zou je vitamine e olie ook preventief kunnen gebruiken, de olie absorbeert namelijk uv stralen. Natuurlijk is het het verstandigst om je goed in te smeren met een zonnebrand en in de heetste zonuren in de schaduw te blijven. Voorkomen is beter dan genezen.

 

Sterke nagels en verzorgde lippen

Vitamine e olie zou mogelijk helpen bij gele, scheurende en brekende nagels. Ook maakt de olie de huidriemen zacht en soepel. Een goed verzorgde nagelriem is erg belangrijk voor een mooie, sterke nagel.

Breng simpelweg elke dag een beetje vitamine e huidolie aan op de nagels en nagelriemen.

Ook droge, vellende en beschadigde lippen worden intensief gevoed en verzorgt met vitamine e olie. Daarnaast wordt schade door de zon beperkt. Een goede lippenbalsem met vitamine e olie is dus een goed idee zowel in de warme zomermaanden als in de koude wintermaanden!

 

Gezonde hoofdhuid

Heb je last van een droge, schilferige en/of jeukende hoofdhuid? Door vitamine e olie regelmatig in te masseren op je hoofdhuid kun je deze problemen oplossen. Vitamine e olie stopt (tijdelijk) de jeuk en zorgt voor een gevoede en gezonde hoofdhuid.

 

Bijwerkingen van vitamine e olie

Gebruik van vitamine e olie op de huid kan in sommige gevallen zorgen voor een allergische reactie: een rode huid en branderig gevoel. Doe dus altijd eerst een testje op een klein stukje huid.

Vitamine e olie is een supplement en beauty product. Hierdoor staat deze niet onder toezicht van bijvoorbeeld de FDA (Food and Drug Administration). Dit betekent dat twee vitamine e oliën van verschillende fabrikanten compleet andere ingrediënten en concentraties vitamine e kunnen bevatten. Lees dus goed de ingrediënten lijst en kijk ook of er andere (chemische) middelen zijn toegevoegd.

Wil je weten welk merk en product wij aanraden?