Wat is aromatherapie? Alles wat je wilt weten
Aromatherapie lijk de afgelopen jaren een opmars te hebben gemaakt. De aroma diffusers en potjes etherische olie zijn niet aan te slepen. Maar wat is aromatherapie nou precies? En wat is belangrijk om te weten als beginner?
Wat is aromatherapie?
Aromatherapie is een holistische geneeskunde. Met behulp van ingrediënten worden vele verschillende doeleinden aangepakt. Aromatherapie is iets dat al generaties lang gedaan wordt om kwaaltjes en klachten te verhelpen.
Tijdens aromatherapie wordt gebruik gemaakt van de werking van etherische oliën. Er wordt gebruik gemaakt van de geuren van deze oliën, of de stoffen die aanwezig zijn in deze oliën.
Waar aromatherapie eerder vooral gezien werd als ‘alternatief’ en ‘zweverig’ heeft de wetenschap vandaag de dag steeds meer interesse in deze natuurlijk vorm van geneeskunde. Er worden steeds meer onderzoeken gedaan, veelal met positieve resultaten.
Etherische olie
Etherische oliën zijn sterk geconcentreerde oliën die gemaakt worden uit zaden, takken, bladeren, stelen, knoppen, bloemen en vruchten. Vaak is er veel plantmateriaal nodig voor een klein beetje etherische olie. Hierdoor kunnen de prijzen van bepaalde oliën flink oplopen. Voor 1 kilo rozenolie is bijvoorbeeld zo’n 5000 kilo rozenblaadjes nodig.
Iedere olie is antiseptisch en elke olie heeft daarnaast zijn eigen eigenschappen en werking, waardoor de oliën ingezet kunnen worden voor vele verschillende doeleinden. Zo kunnen de oliën eigenschappen hebben als bacterie dodend, ontstekingsremmend, stimulerend, pijnstillend, kalmerend, slaapwekkend of opbeurend.
Populaire etherische oliën zijn pepermuntolie, eucalyptusolie, lavendelolie, tea tree olie, teunisbloemolie, kruidnagelolie en cederhout olie. Bekijk de lijst met alle etherische oliën van A-Z hier. In onze artikelen geven we uitgebreide informatie over de desbetreffende olie, geven we aan voor welke doeleinden de oliën ingezet kunnen worden en we geven je een aantal recepten zodat je direct thuis kunt starten.
Aromatherapie in de geschiedenis
Vele oude culturen in onder andere China, India en Egypte maken al generaties lang gebruik van aromatherapie. Ook de Perzen en in de Griekse mythologie werd gebruik gemaakt van deze vorm van geneeskunde. De oliën werden gebruikt in balsems, harsen en tijdens religieuze ceremonies. De Griekse mythologie stelt dat de Griekse goden kennis hadden van de werking van geuren en oliën.
Tijdens WOII was er een Franse chirurg, Jean Valnet, die gebruik maakte van etherische oliën bij het behandelen van gewonde soldaten. (bron)
Ook in onze eigen geschiedenis zien we veel connecties met etherische olie. Zo zal de generatie van je opa en oma je vertellen dat je weegbree moet gebruiken tegen het prikken van een brandnetel. Dat je honing kunt gebruiken om wonden te helen en kamillethee om te kalmeren. Dat je van de geur van lavendel beter slaapt en hier tevens ongedierte mee verjaagd en dat gemberthee je maag kalmeert. Etherische olie in principe hetzelfde, alleen veel sterker geconcentreerd. Zo bevat één druppel pepermuntolie evenveel stoffen als 28 kopjes muntthee. (bron)
Hoe maak je gebruik van aromatherapie?
Aromatherapie kan op vele verschillende manieren ingezet worden. Het gaat om de geur van de olie en de stofjes in de olie, afhankelijk van het doeleinde waarvoor je de olie wilt gebruiken.
Aroma diffuser
Een aroma diffuser is een water vernevelaar waar je een aantal druppels etherische olie aan toevoegt. De diffuser zal de olie en het water in nevelvorm verspreiden door de ruimte. Hierdoor profiteer je van de geur van de olie. Maar de olie werkt ook antiseptisch, dus deze manier is ook goed in te zetten om de lucht te reinigen. Dit is handig bijvoorbeeld nadat iemand ziek is geweest, of nadat je bezoek hebt gehad met een verkoudheid.
De geur van de olie kan je huis een schoon en fris gevoel geven. Daarnaast kan de geur van etherische olie kalmerend, opbeurend of verkwikkend werken. Zeer geschikt voor mensen die stress en depressie klachten ervaren en aromatherapie in willen zetten voor de kalmerende en opbeurende eigenschappen.
Inhaleren
Vele etherische oliën zijn zeer geschikt voor het bestrijden van griep en verkoudheid. Ze werken bijvoorbeeld slijmoplossend, bacterie dodend of pijnstillend.
Eucalyptus olie wordt bijvoorbeeld veel gebruikt in verkoudheidsbalsems. Bij deze methode inhaleer je de olie rechtstreeks uit het potje, of druppel je wat op een zakdoek die je gedurende de dag bij je houdt.
In bad
Etherische olie wordt veel gebruikt in een heerlijk, warm bad. Dit is zeer geschikt als je stress en depressie klachten ervaart en je wilt ontspannen. Je kunt dan etherische oliën met ontspannende en opbeurende eigenschappen toevoegen aan je bad.
Als je slaapproblemen hebt is een warm bad met etherische oliën ook zeer geschikt. Voeg dan ontspannende en slaapverwekkende etherische oliën toe aan het badwater.
Voel je je grieperig of gewoon niet zo fit? Door een warm bad te nemen met etherische oliën die griep en verkoudheid tegengaan en het immuunsysteem versterken voel je je mogelijk wat fitter naderhand.
Mensen met verschillende soorten pijn kunnen baadt hebben bij een warm bad met stimulerende en pijnstillende oliën. Denk aan klachten als spierpijn, menstruatiepijn of rugpijn.
Balsems
Je kunt eenvoudig een balsem maken met etherische olie door een druppel olie te mengen met een theelepeltje kokosolie.
Dit is een zeer geschikte methode bij verkoudheid, of als je een bepaalde geur gedurende de dag bij je wilt dragen, bijvoorbeeld een ontspannende olie tegen stress.
Aromatherapie wordt ook gebruikt bij bijvoorbeeld reumatische klachten. Een balsem met ontstekingsremmende-, pijnstillende en stimulerende eigenschappen kan dan zeer geschikt zijn voor de gevoelige plekken. Geïnteresseerd in dit onderwerp? Lees ons artikel over etherische olie bij reuma.
Stoombad
Een stoombad is zeer geschikt bij verkoudheid, griep, voorhoofdholte ontsteking en keelpijn. Door slijmoplossende, bacterie dodende en pijnstillende oliën toe te voegen aan het stomend hete water kun je de klachten gericht aanpakken.
Een stoombadje kun je ook voor cosmetische doeleinden gebruiken. Voeg dan oliën toe die goed zijn voor je huid.
Huidolie
Veel oliën hebben een krachtige werking tegen littekens, striae, wondjes, rimpels en andere tekens van huidveroudering. Dagelijks een huidolie aanbrengen kan dan wonderen doen.
De ene olie voedt en verzorgd de huid intensief. De andere olie geneest wondjes en littekens en egaliseert de huid. Lees bijvoorbeeld onze artikelen over etherische olie bij rimpels of littekens.
Haarolie
Oliën kunnen ook ingezet worden om het haar intensief te voeden en te verzorgen. Of om roos en haaruitval aan te pakken. Elke olie heeft zijn eigen werking.
Lees ons artikel ‘etherische olie voor gezond haar’ als je interesse hebt in dit onderwerp.
Kun je zomaar beginnen met aromatherapie?
Etherische oliën zijn zeer sterk geconcentreerd en kunnen effect hebben op de bloeddruk, suikerspiegel en je organen. Ook kunnen sommige oliën in combinatie met bepaalde medicijnen een reactie geven. Daarom kun je niet zomaar beginnen als aromatherapeut en anderen advies te geven.
Voor jezelf en je gezin kun je wel aan de slag gaan met etherische oliën, maar lees altijd even goed de bijwerkingen door en bij twijfel raadpleeg je eerst je arts of een aroma specialist.
Hoe kun je dan wel starten als aromatherapeut? Hiervoor zul je echt een cursus moeten doen. Meer informatie hierover? Scrol naar het einde van deze pagina.
Bijwerkingen van etherische olie
Huid – Breng etherische olie niet direct aan op de huid maar verdun het altijd met een dragerolie. Gebruik hierbij de verhouding van 1 druppel etherische olie op 1 theelepel dragerolie.
In enkele gevallen kan etherische olie een vervelende reactie op de huid geven. Test daarom eerst een klein stukje huid voordat je etherische olie gaat gebruiken.
Zwangerschap – Gebruik van etherische olie wordt afgeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven omdat er te weinig onderzoek is gedaan voor deze doelgroep.
Kinderen – Gebruik van etherische olie op de huid wordt afgeraden voor kinderen jonger dan 12 jaar. Gebruik van etherische olie in een diffuser wordt afgeraden voor baby’s en zeer jonge kinderen. Wil je weten welke olie je kunt gebruiken op welke leeftijd? Bekijk deze lijst.
Medicijnen – Gebruik je medicijnen of heb je een medische aandoening? Overleg dan eerst met je arts voordat je etherische oliën gaat gebruiken. De olie kan namelijk reageren met bepaalde medicijnen of werken als bloedverdunner of bloeddruk verlagend.
Tips bij het starten met aromatherapie
Aroma diffuser – Zie je in het aanbod door de bomen het bos niet meer? Lees ons artikel over aroma diffusers. Daarin vertellen we alles wat je moet weten en geven we onze top 5.
Etherische olie – Etherische olie is hip en daardoor is het merken aanbod de laatste tijd enorm hard gestegen. Maar er is nogal wat verschil in kwaliteit. Zo is de één zeer sterk geconcentreerd en is de ander eerder een parfum dan een ‘echte’ etherische olie.
Let er altijd op bij het kopen dat het 100% natuurlijke etherische olie is. Een parfumolie of synthetische olie bevat niet dezelfde eigenschappen als een etherische olie. Ook kunnen deze oliën zeer schadelijk zijn, vooral bij inwendig gebruik.
Enkele tips bij het kopen van olie:
- Koop geen etherische olie in plastic potjes of licht glas.
- Koop het niet als de verpakking en ingrediënten onduidelijk zijn.
- Koop 100% pure en biologische olie
- Koop geen belachelijk goedkope oliën
Zelf kopen wij graag oliën van Chi Natural Life, Tisserand en Volatile. Dit zijn transparante en gerenommeerde merken met hoogwaardige kwaliteit. Maar we raden je aan vooral ook zelf even goed onderzoek te doen naar de verschillende merken op de etherische olie markt.
Interesse in een cursus Aromatherapie? Wij raden deze betaalbare opleidingen van Civas aan: