Wonderolie

castor-ricinusolie

Wonderolie is een plantaardige olie die kan gebruikt worden voor vele verschillende doeleinden. De olie staat ook wel bekend als “ricinusolie” of “castor olie” en wordt gemaakt uit de zaden van de Ricinus communis plant.

Doeleinden van wonderolie

1. Psoriasis
2. Acne
3. Egale huid
4. Gezichtsreiniger
5. Haar
6. Wimpers en wenkbrauwen
7. Constipatie
8. Wonden

Weten welk merk en product wij aanraden?

Psoriasis klachten verlichten met wonderolie

Psoriasis is een veelvoorkomende, chronische aandoening van de huid. Kenmerken van de aandoening zijn rode en grijs-witte schilferige verdikkingen van de huid, soms gepaard met jeuk en/of pijn.

Psoriasis ontstaat als het immuunsysteem van het lichaam verkeerde signalen naar de huid zendt, waardoor de huid 4 keer sneller dan normaal cellen aanmaakt.

Hoewel psoriasis niet te genezen is, zou wonderolie de eigenschappen van de aandoening wel kunnen verminderen. De olie is ontstekingsremmend waardoor het de huid kalmeert. Het hydrateert de huid en zorgt ervoor dat de huid diep gereinigd wordt. 

HOW TO ♥ Je kunt wonderolie direct aanbrengen op je huid. De olie is wel wat dikker en trekt niet helemaal in je huid in, er blijft een laagje achter op de huid. Je zou het ook kunnen verdunnen door ½ wonderolie met ½ olijfolie te mengen. Hierdoor trekt het iets beter in de huid.

Acne behandelen met wonderolie

Ongeveer 85% van de pubers en jongvolwassenen tussen de 12 en 24 krijgt last van puistjes of acne. Een klein aantal van hen blijft ook tijdens zijn of haar volwassen jaren last houden van acne. Het aantal vrouwen die last blijft houden van acne is aanzienlijk groter.

Wonderolie, ook wel castor olie of ricinusolie genoemd, reinigt de huid, doodt schimmels en werkt ontstekingsremmend. Hierdoor is de olie een goed, zacht en natuurlijk werkend middel om acne mee te behandelen.

Acne is vrij agressief en is vaak slecht te behandelen. Daarnaast kan het onderliggende oorzaken hebben, die eerst aangepakt moeten worden. Wonderolie zal de acne dan ook niet genezen, maar het draagt wel bij aan het reinigen van de huid, brengt de vochtbalans op orde en het heelt wondjes en littekens.

HOW TO ♥ Je kunt de wonderolie rechtstreeks aanbrengen op de huid, of een theelepel wonderolie mengen met een druppel etherische eucalyptus of lavendel olie.

Egale huid door wonderolie

Wonderolie heeft vele positieve effecten op de huid. Zo zou het rimpels en huidveroudering tegengaan en hydrateert het de huid tot diep in de poriën.

Het verminderd ontstekingen en puistjes door de reinigende, ontstekingsremmende en bacterie dodende eigenschappen die de olie heeft. De olie vervaagd ook pigment- en ouderdomsvlekjes. Het heeft dus niet voor niets de populaire naam “wonder olie”.

HOW TO ♥ Gebruik wonderolie rechtstreeks op de huid. Een fijn recept om je huid stralend en egaal te houden:

Gezicht reinigen met wonderolie

Wonderolie heeft een reinigende werking en is vriendelijk en zacht voor de huid. Het trekt tot diep in de poriën in, doodt bacteriën en gaat onzuiverheden tegen. Om deze reden kan de olie prima worden gebruikt als gezichtsreiniger.

De “oil cleansing method” oftewel de “olie reinigingsmethode is een populaire “cleansing” methode waarbij men 30 dagen lang hun gezicht reinigt met behulp van oliën. Veel mensen geven hier zeer positieve feedback over.

HOW TO ♥ Hieronder enkele recepten voor een gezichtsreiniger per huidtype. Masseer de olie lekker in op de huid en verwijder het daarna met een warme, dampende washand of handdoek. Wonderolie is een wat dikkere olie en daarom iets moeilijker te verwijderen. Een doek met structuur wordt daarom aangeraden.

Vettige huid: 1/3 wonderolie, 2/3 olijfolie of zonnebloemolie

Gecombineerde huid: ¼ wonderolie, ¾ olijfolie of zonnebloemolie

Droge huid: Voornamelijk olijfolie of zonnebloemolie. Voeg hier een klein beetje wonderolie aan toe.

tarwekiemolie-gezond-haar

Gezond haar met wonderolie

Actrice Catherine Zeta Jones zweert bij wonderolie voor haar prachtige, glanzende lokken.

Wonderolie zou de haargroei bevorderen, de hoofdhuid reinigen en stimuleren en het haar diep hydrateren. Daarnaast zou het ook grijze haren tegengaan.

Al deze bovengenoemde effecten zijn niet wetenschappelijk bewezen, maar er zijn veel mensen die zweren bij wonderolie voor het haar waaronder dus beroemdheden.

HOW TO ♥ Voor het bevorderen van haargroei masseer je het in op je hoofdhuid. Laat het net als een haarmasker een tijdje inwerken voordat je het uitspoelt.

HOW TO ♥ Voor glanzende en gevoede lokken breng je na het wassen van je haar een klein beetje wonderolie aan op de puntjes van je haar. Spoel het niet uit, maar laat het als een leave-in masker zitten.

Wimpers en wenkbrauwen verzorgen met wonderolie

Wonderolie zorgt niet alleen voor haargroei op je hoofd, het bevorderd ook de groei van je wimpers en wenkbrauwen. Ook zou het je wimpers en wenkbrauwen sterker en donkerder maken.

Hoewel dit effect van wonderolie op de wimpers en wenkbrauwen nooit bewezen is, wordt het middel al generaties lang enthousiast gebruikt voor dit doeleinde. Ook beroemdheid Khloé Kardashian zweert bij wonderolie om haar wenkbrauwen te laten groeien en voller te maken.

HOW TO ♥ Reinig een oud mascara borsteltje (of koop een wenkbrauw borsteltje) en breng de wonderolie puur aan op de wimpers en wenkbrauwen. Doe dit bij voorkeur voordat je gaat slapen zodat de (dikke en plakkerige) olie goed kan intrekken.

Constipatie verhelpen met wonderolie

Gemiddeld zo’n 15% van de bevolking heeft last van constipatie, oftewel verstopping. Constipatie heeft vele verschillende oorzaken, van een vernauwing in de darm tot onvoldoende vezelrijke voeding.

Wonderolie is krachtig en natuurlijk laxerend middel. Meerdere wetenschappelijke studies tonen het bewijs dat gebruik van wonderolie de spijsvertering verbeteren.

Gebruik wonderolie niet zomaar inwendig. Lees de gebruiksaanwijzing van het product goed door en zorg ervoor dat het pure olie is en dat er geen synthetische stoffen in verwerkt zijn. Laat je informeren door een arts. Bij overmatig gebruik kan ricinusolie bijwerkingen geven zoals misselijkheid, krampen, diarree en overgeven. (1)

Voor veilig gebruik van wonderolie voor constipatie kun je ook een beetje olie aanbrengen op je onderrug.

Wonden verzorgen met wonderolie

Wonderolie bevorderd de aanmaak van nieuw weefsel, voorkomt ophoping van dode huidcellen en het uitdrogen van de huid. Hierdoor heelt de wond sneller. Een sneller en beter helende wond laat ook een minder zichtbaar litteken achter.

HOW TO ♥ Breng een beetje wonderolie aan op de wond. Zorg er wel voor dat de wond droog en dicht is. Breng het niet aan op een open wond. 

Bijwerkingen van wonderolie

Zwangere vrouwen – wonderolie innemen kan zorgen voor vroegtijdige bevalling bij zwangere vrouwen. De olie werd vroeger door de Egyptenaren voor dit doeleinde gebruikt.

Diarree – Wonderolie is een sterk laxerend middel en kan om deze reden zorgen voor diarree wanneer deze inwendig wordt gebruikt. De olie wordt ook wel gebruikt voor laxeermiddelen.

Inwendig gebruik – Gebruik wonderolie niet zomaar inwendig. Lees de gebruiksaanwijzing van het product goed door en zorg ervoor dat het pure olie is en dat er geen synthetische stoffen in verwerkt zijn. Bij overmatig gebruik kan wonderolie bijwerkingen geven zoals misselijkheid, krampen, diarree en overgeven. (1)

Allergie – Sommige mensen zijn allergisch voor wonderolie. Test voor gebruik van de olie dus altijd eerst een klein stukje huid op een reactie.

Weten welk merk en product wij aanraden?

Meer over ricinusolie aka wonderolie

De olie wordt toegevoegd aan voedingsmiddelen, gebruikt in verzorgingsproducten en laxeermiddelen, maar wordt ook gebruikt als industrieel smeermiddel en biodieselbrandstofcomponent.

In de oude Egyptische tijd werd ricinusolie gebruikt om lampen te branden, oogirritatie te behandelen en zelfs om een bevalling te stimuleren bij zwangere vrouwen. Vandaag de dag wordt het veel gebruikt bij constipatie en verschillende huidaandoeningen. Daarnaast wordt het veel gebruikt in schoonheidsproducten.

Bronnen:

www.secretsforbeauty.com/catherine-zeta-jones-beauty-secrets/

www.psoriasis.nl/vraagbaak/wat-is-psoriasis/

www.healthline.com/health/psoriasis/castor-oil-treatment

https://wellnessmama.com/7569/oil-cleansing-method/

www.stylecraze.com/articles/amazing-benefits-of-castor-oil/#gref

https://nl.wikipedia.org/wiki/Constipatie