Ylang ylang olie

ylang-ylang-etherische-olie

Ylang ylang (Cananga odorata) etherische olie komt van bloemblaadjes van de grote, tropische ylang-ylangboom. Ylang ylang betekent eigenlijk “bloem der bloemen” en kreeg deze naam vanwege de zoete, bloemige geur.

De olie, die eigenlijk als “ie-lang ie-lang” wordt uitgesproken, heeft een kenmerkende geur die ook wel omschreven wordt als tropisch, opbeurend en romantisch. De olie wordt veel gebruikt in bekende merken massage oliën en parfums, waaronder de legendarische parfum Chanel No. 5.

Interesse in een cursus Aromatherapie? Wij raden deze betaalbare opleidingen van Civas aan:

Ylang ylang olie wordt al eeuwenlang gebruikt in Azië vanwege het geweldige effect van de olie op het haar en de huid. Door de Indonesische geschiedenis heen, en zelfs vandaag de dag, werden de bloemblaadjes gebruikt om het bed van een pasgetrouwd stel voor de huwelijksnacht te versieren. Vandaag de dag worden Ylang ylang bomen in grote aantallen gekweekt in Azië, waaronder Indonesië, Java, Sumatra en de Filipijnen. 

De mogelijke toepassingen van Ylang ylang olie

Ylang ylang olie wordt veel toegevoegd aan parfums en geur verstuivers voor in huis. Dit omdat de geur een opbeurend en ontspannend vermogen heeft. De olie heeft nog vele andere doeleinden:

 1. Hart en bloeddruk
 2. Verdriet en depressie
 3. Stress en angst
 4. Huid
 5. Haar
 6. Energie
 7. Menstruatie krampen
 8. Lustopwekkend
 9. Interieur geur

Disclaimer: Dit zijn mogelijke doeleinden, die niet allemaal wetenschappelijk onderbouwd worden. Etherische olie is sowieso nooit een vervanger voor medicijnen of professionele hulp. Lees ook de bijwerkingen van ylang ylang olie onderaan de pagina. 

Bloeddruk verlagen met ylang ylang olie

Ylang ylang olie is zeer effectief bij het verlagen van een te hoge bloeddruk. Uit een wetenschappelijk onderzoek uit 2013 is gebleken dat het gebruik van aroma therapie met ylang ylang olie de bloeddruk verlaagd en er tevens voor zorgt dat het hartritme rustiger en meer gecontroleerd wordt. (1) Houd er rekening mee dat dit slechts één onderzoek is. Meer onderzoek is nodig om dit effect te kunnen bevestigen. 

Aromatherapie – Vul een aroma diffuser met water en 3 druppels olie, of een aroma brander met 1 druppel olie.

Balsem – Je kunt ook een druppel ylang ylang olie mengen met een theelepel kokosolie en op je borst smeren. Als je hartmedicijnen hebt of bloedverdunners kun je dit beter wel van tevoren met je arts overleggen.

Verdriet en depressie tegengaan met ylang ylang olie

Al vele generaties lang wordt ylang ylang olie gebruikt als opbeurend middel. Bijvoorbeeld bij verdriet, rouwverwerking en depressie. De geur van ylang ylang werkt positief op je humeur en werkt ontspannend. In verschillende culturen wordt ook gezegd dat ylang ylang olie “het hart verruimt”. Het zou helpen met het loslaten van woede, laag zelfbeeld en jaloezie. De olie zou ook zorgen voor meer zelfvertrouwen.

Aromatherapie – gebruik 3 druppels ylang ylang olie in een aroma diffuser of 1 druppel olie in een aroma brander.

oud zeer herkennen verwerken

Stress en angst verlichten met ylang ylang olie

Naast het verminderen van depressie klachten helpt ylang ylang olie ook bij het verlichten van stress en angst. De olie ontspant je zenuwen, verlaagd je hartslag en beurt je humeur op.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dat ylang ylang een positief effect heeft op het zenuwstelsel en spanning, angst, stress en zelfs paniek verminderd.(2) Houd er rekening mee dat dit slechts één onderzoek is. Meer onderzoek is nodig om dit effect te bevestigen. 

Aromatherapie – Maak bij voorkeur een mengsel van ylang ylang olie, lavendelolie en vetiver olie. Deze combinatie werkt erg sterk bij stress en angst.

Voeg 3 druppels van dit mengsel toe aan een aroma diffuser of 1-2 druppels aan een aroma brandertje.

Huid verbeteren met ylang ylang olie

 Ylang ylang olie wordt al generaties lang gebruikt voor de huid. Dit is ook niet gek, want de olie heeft vele verschillende positieve effecten op de huid. Zo houdt ylang ylang olie de hoeveelheid talg op je huid in balans, een goede oplossing voor zowel een droge huid als een vettige huid. Het zorgt voor een mooie gloed op je gezicht.

De antiseptische eigenschappen van de olie ruimt puistjes en acne op, een veelvoorkomend beauty probleem bij pubers, maar ook bij volwassenen. Doordat de olie de aanmaak van talg in balans houdt, voorkomt het ook nieuwe puistjes en acne.

Ylang ylang olie gaat tevens huidveroudering en rimpels tegen. De olie beschermt de huid tegen vrije radicalen, die een grote oorzaak zijn van huidveroudering.

Crème – Meng jojoba olie met ylang ylang olie en gebruik hierbij de verhouding van 1 druppel ylang ylang olie per theelepel jojoba olie. Reinig ’s avonds je gezicht volgens je normale routine en dep het daarna droog. Masseer een dun laagje van het olie mengsel in op je huid en laat het ’s nachts intrekken.

Acne masker – Heb je erg last van acne? Voeg dan ook een paar druppels lavendelolie of tea tree olie toe aan het mengsel. Deze werken ook wonderen bij acne. Houdt ook hier de verhouding aan van 1 druppel etherische olie op 1 theelepel dragerolie.

Gezond haar met ylang ylang olie

 Ylang ylang olie is niet alleen een goede olie om toe te voegen aan je beauty routine voor je huid, het werkt ook wonderen voor je haar. De olie stimuleert de haarzakjes en bloedcirculatie in de hoofdhuid, waardoor je haar sneller groeit. Daarnaast maakt de olie je haar zijdezacht, glanzend en laat het een heerlijke bloemengeur achter.

Haarmasker – Maak een haarmasker om je haar optimaal te voeden door onderstaande ingrediënten te mengen in een glazen kom. Zorg ervoor dat je haar iets vochtig is en masseer het mengsel goed in op je haar en hoofdhuid. Geef je hoofdhuid extra aandacht tijdens het masseren voor een optimaal resultaat. Laat het masker 1 uur intrekken en was het daarna uit.

 • 2 theelepels kokosolie
 • 3 druppels ylang ylang olie
 • 3 druppels lavendelolie

Energie boost door ylang ylang olie

Als je chronisch een uitgeblust en moe gevoel hebt, zou je eens aromatherapie met ylang ylang olie moeten proberen. De olie zou een energie boost geven. De geur van de olie werkt verkwikkend en stimulerend.

Aromatherapie – Gebruik ylang ylang olie in aromatherapie door deze toe te voegen aan een aroma diffuser (3 druppels olie op 100ml water) of aroma brandertje (voeg 1 druppel olie toe) Meng ylang ylang olie voor een energie boost bij voorkeur met citroen olie of sinaasappel olie.

Menstruatie krampen verlichten met ylang ylang olie

Menstruatie krampen: de ene vrouw heeft er nauwelijks last van, de ander kan nauwelijks functioneren van de pijn.

Hoewel ylang ylang olie geen geneesmiddel is zou het wel een goed middel kunnen zijn om klachten rondom de menstruatie te verminderen. Zo zou het pijn verlichten, spanning verminderen en zelfs de stemmingswisselingen wat meer onder controle houden. Dit effect is echter van horen zeggen en wordt niet wetenschappelijk onderbouwd. Maar je zou het zeker kunnen proberen. 

Aromatherapie –  Gebruik ylang ylang olie in aromatherapie door deze toe te voegen aan een aroma diffuser (3 druppels olie op 100ml water) of aroma brandertje (voeg 1 druppel olie toe) Meng ylang ylang olie met lavendelolie voor het beste effect bij menstruatie krampen.

Ylang ylang olie als lustopwekkend middel

Zoals eerder genoemd worden de bloemblaadjes van de ylang ylang plant door de Indonesische geschiedenis heen, en zelfs vandaag de dag, gebruikt om het bed van een pasgetrouwd stel voor de huwelijksnacht te versieren.

De geur van ylang ylang werkt lustopwekkend voor zowel mannen als vrouwen. Daarnaast zou de geur je ook een gevoel van diepere verbondenheid met je partner of de mensen om je heen geven.

HOW TO ♥ Gebruik de olie in een aroma diffuser of neem een bad samen en voeg wat druppels olie toe aan het water. (meng de olie voordat je het toevoegt aan het water eerst met een dragerolie) Je kunt zelfs een paar druppeltjes olie op je beddengoed druppelen.

Massage olie – Maak aan erotische massage olie door 2 eetlepels jojoba olie te mengen met 3 druppels ylang ylang olie en 3 druppels etherische rozenolie of etherische jasmijn olie. 

Weten welk merk en product wij aanraden?

ylang-ylang-olie-massage

Interieur heerlijk laten ruiken met ylang ylang olie

Niet alleen heeft ylang ylang olie veel positieve doeleinden voor je emoties. (verminderen van stress, verbeteren van je humeur en een hoger libido) het heeft ook een heerlijke, bloemige en tropische geur. De perfect olie dus om te verspreiden in een diffuser of om een zelfgemaakte interieur spray mee te maken.

Interieur spray – Voeg 70 ml gekookt en afgekoeld water toe aan een sprayflacon. Voeg 20 druppels ylang ylang olie en 20 druppels jasmijn olie toe aan de flacon. Eventueel kun je nog 20 ml sterke alcohol toevoegen aan het mengsel om het langer goed te houden. Goed schudden en dan is je zelfgemaakte interieurspray klaar voor gebruik.

Bijwerkingen van ylang ylang olie

Kopen – Let bij aankoop van ylang ylang olie altijd goed op of het gaat om “echte” pure olie en niet om olie met een ylang ylang parfum.

Huid – Ylang ylang etherische olie moet altijd verdund op de huid aangebracht worden. In enkele gevallen kan de olie ook zorgen voor uitslag of een allergische reactie, dus test altijd eerst een beetje op je huid. Zorg ervoor dat de olie niet in je ogen, oren of neus terecht komt.

Inwendig gebruik – Ylang ylang etherische olie is niet geschikt voor inwendig gebruik.

Kinderen en zwangere vrouwen – Ylang ylang etherische olie kan door middel van aromatherapie gebruikt worden bij kinderen en zwangere vrouwen. Bij aanbrengen op de huid is de olie geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar. Let er wel op dat je de olie goed verdund, omdat de kinderhuid erg gevoelig is. Koop altijd een 100% natuurzuivere olie en lees eerst goed de bijsluiter door. 

Ylang ylang olie kan gebruikt worden om klachten te verlichten, maar is geen geneesmiddel. Heb je (ernstige) klachten, ga dan altijd naar je dokter.

Meer over ylang ylang olie

Ylang ylang olie bevat antidepressie-, antisorbirische-, antiseptische-, afrodiserende-, zenuw- en kalmerende eigenschappen. De olie werkt goed bij stress, diabetes, het verlagen van de bloeddruk en de geur is zelfs lustopwekkend! Door de Indonesische geschiedenis heen, en zelfs vandaag de dag, werden de bloemblaadjes gebruikt om het bed van een pasgetrouwd stel voor de huwelijksnacht te versieren. 

Ylang ylang olie wordt al eeuwenlang gebruikt in Azië vanwege het geweldige effect van de olie op het haar en de huid. Vandaag de dag worden Ylang ylang bomen in grote aantallen gekweekt in Azië, waaronder Indonesië, Java, Sumatra en de Filipijnen.

Ylang ylang olie wordt door fabrikanten veel toegevoegd aan parfums en geur verstuivers voor in huis. Dit omdat de geur een opbeurend en ontspannend vermogen heeft en gewoon heerlijk ruikt.

Weten welk merk en product wij aanraden?

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.

Bronnen:

www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-697/ylang-ylang-oil

www.organicfacts.net/health-benefits/essential-oils/health-benefits-of-ylang-ylang-essential-oil.html

www.beautymunsta.com/beauty-benefits-of-ylang-ylang-essential-oil/

www.modernlittlevictories.com/2017/07/16/ylang-ylang-lavender-hair-mask/

http://ylangylangessentialoil.com/ylang-ylang-uses_use-of-ylang-ylang-in-aromatherapy-for-pms_144.html

www.pexels.com

www.maxpixel.net