Waarom een zoutlamp kopen?

Zoutlampen zijn er in verschillende kleuren en formaten. Ze zijn niet alleen mooi en decoratief, ze hebben ook nog eens positieve eigenschappen. Toch zijn er veel vragen en onduidelijkheden rondom zoutlampen. In dit artikel leggen we uit welke eigenschappen een zoutlamp heeft, waar je rekening mee moet houden en geven we antwoord op veelgestelde vragen over zoutlampen.

Onze aanrader: deze zoutlamp via Bol.com

himalaya zoutlamp kopen

Wat is een zoutlamp of zoutkristal lamp?

Een zoutlamp wordt met de hand gemaakt van een stuk zoutkristal. De meest bekende is de zoutlamp van Himalaya zout. In deze zoutkristal wordt een lampje geplaatst, of ruimte gemaakt voor een waxinelicht.

Wanneer de lamp aangezet wordt zorgt de warmte van het lampje of het kaarsje ervoor dat de zoutkristal lamp zijn werking doet. Door de warmte verspreid de zoutlamp negatief geladen ionen. Deze negatief geladen ionen neutraliseren positief geladen ionen die in de lucht zweven en de lucht vervuilen, bijvoorbeeld stofdeeltjes of elektrosmog van apparaten.

Wat is een Himalaya zoutlamp?

Een Himalaya zoutlamp is een zoutkristal lamp gemaakt met zout uit het Himalaya gebergte. Het zout is vaak lichtroze tot donkerrood van kleur en is meestal afkomstig uit Pakistan, uit de voet van het Himalaya gebergte.

himalaya pakistan zoutlamp

Wat doet een zoutlamp?

Zoals hierboven uitgelegd wordt geeft een zoutlamp dus negatief geladen ionen af. Maar wat betekend dit en welk mogelijke effecten heeft dit lampje op je gezondheid, je huis en je gezin?

  • Zuivert de lucht
  • Neutraliseert positief geladen ionen
  • Zorgt voor een betere nachtrust
  • Werkt als natuurlijke luchtontvochtiger
  • Werkt ontspannend
  • Verbetert de sfeer

Bovenstaande effecten zijn echter niet wetenschappelijk bewezen. Een zoutlamp maakt negatieve ionen aan maar er moet nog onderzocht worden of dit genoeg is om een zichtbaar effect op de gezondheid te hebben. Toch zijn er veel mensen die zweren bij een zoutlamp.

Ook wordt gesuggereerd dat een zoutlamp bepaalde deeltjes neutraliseert waardoor mensen met astma en allergieën veel baad zouden kunnen hebben bij een zoutlamp. Dit is echter nog niet wetenschappelijk bewezen, maar het is zeker het proberen waard.

Hoe moet je een zoutlamp gebruiken?

Je hebt een zoutlamp gekocht! Veel zoutlampen moeten echter nog in elkaar gezet worden. Geen zorgen, dit is heel normaal.

Er zijn drie componenten: het lampje (peertje), het snoer en de lampen houder. Zorg ervoor dat je de lamp in elkaar zet met schone handen. Wees voorzichtig want het peertje dat geleverd wordt bij een zoutlamp is meestal erg dun en kwetsbaar. In de bijgeleverde handleiding staat hoe je jouw lamp in elkaar zet.

Verplaatsen – Als je een zoutkristal lamp wilt verplaatsen, laat de lamp dan eerst afkoelen. Dit omdat een zoutlamp vochtig kan zijn en het vocht kan tijdens het verplaatsen in het lampje of in de elektriciteit lekken.

Schade en vervangen – Wanneer je lamp begint te knipperen kan het betekenen dat er schade is aan de lamphouder of het snoer. Het beste is om dan deze onderdelen te vervangen.

roze zoutlamp zoutkristal kopen

Help mijn zoutlamp is nat of lekt!

Dat je zoutlamp nat aanvoelt of lekt is heel normaal. Een zoutlamp is een natuurlijke luchtontvochter. Het zout trekt vocht aan dat zich in de ruimte bevind. Het is daarom een goed idee om een zoutlamp te plaatsen in een erg vochtige ruimte.

Plaats een onderzetter of schoteltje onder de lamp om het vocht op te vangen. Het vocht wat van de lamp af komt is erg zout en kan je meubilair beschadigen. Je kunt ook af en toe met een pluis vrije doek de lamp voorzichtig schoon deppen.

Wil je weten welke zoutlamp wij aanraden?

Kan ik een LED lampje gebruiken in mijn zoutlamp?

Een LED lamp plaatsen in je zoutlamp kan, maar dit maakt het effect van de zoutlamp nutteloos. De zoutlamp doet zijn werkt door de warmte die de lamp afgeeft en een LED lamp geeft geen warmte.

Wil je de zoutkristal lamp puur voor decoratieve doeleinden gebruiken? Dan is het gebruik van een LED lamp natuurlijk geen probleem.

Hoe moet ik een zoutlamp schoonmaken?

Een zoutlamp heeft over het algemeen weinig onderhoud nodig. Toch is af en toe schoonmaken en must, want een zoutlamp kan veel vuil en stof op het oppervlak verzamelen.

Zet je lamp uit en laat de lamp helemaal afkoelen
Maak een doek nat en wring deze goed uit
Dep het vuil voorzichtig van het oppervlak af, NIET WRIJVEN

Is een zoutlamp veilig voor mijn baby en kinderen?

Hoewel zoutlampen voordelen hebben voor de gezondheid is inname van teveel zout voor baby’s gevaarlijk volgens het International Journal of Food Sciences and Nutrition.

Inname van teveel zout kan zorgen voor maagaandoeningen, hypertensie en toevallen. Zorg er daarom voor dat de zoutlamp buiten bereik van baby’s en jonge kinderen staat.

Zorg er ook voor dat de kinderen niet met de lamp gaan spelen of schudden.

Kan ik mijn zoutlamp als nachtlamp gebruiken?

Een zoutlamp is zeer geschikt als nachtlamp. Veel elektrische apparaten stoten blauw licht uit, wat ervoor zorgt dat je slechter slaapt. Een zoutlamp geeft warm licht af dat niet te fel is waardoor het niet schadelijk is voor je nachtrust.

Let er wel op dat je hiervoor een goede kwaliteit zoutlamp koopt. Een zoutlamp met dimmer is zeer geschikt als nachtlamp omdat je zelf de sterkte van het licht bepaald.

zoutlamp baby kind dieren

Is een zoutlamp slecht voor huisdieren?

Een zoutlamp kan zeker schadelijk zijn voor huisdieren, zoals je kat of hond. Een zoutlamp kan zeer aantrekkelijk zijn voor je huisdier om aan te likken omdat het lekker zout proeft.

Inname van teveel zout is schadelijk voor katten en honden. Het kan zorgen voor maagaandoeningen, braken, toevallen en zout vergiftiging. Zorg er daarom voor dat de lamp buiten bereik van je huisdieren staat, of houd de situatie goed in de gaten.

Waar koop ik een zoutlamp?

Een goede zoutlamp kun je kopen bij spirituele winkels, of koop deze eenvoudig online. Wil je weten welke zoutlamp wij aanraden?