Werkt Tea Tree olie bij Puistjes en Acne?
Acne is een van de meest algemeen voorkomende aandoeningen bij de mens. Het is een ontstekingsziekte van de talgklieren van de huid. Ongeveer 85% van de pubers en jongvolwassenen tussen de 12 en 24 jaar heeft last van acne. De één in mindere mate, de ander heeft er erg veel last van. In de meeste gevallen is deze acne voor hun 25e alweer verdwenen. Toch heeft op 40 jarige leeftijd zo’n 5% van de vrouwen nog steeds last van acne.
Vele middeltjes tegen puistjes en acne zijn behoorlijk agressief voor de huid. Wellicht dat tea tree olie een goed alternatief voor je is. Maar wat is tea tree olie en hoe werkt het tegen puistjes? In dit artikel leggen we het uit en geven we je recepten mee om zelf aan de slag te gaan.
Wat is tea tree etherische olie?
Tea tree etherische olie, in Nederland ook wel theeboomolie genoemd, wordt gemaakt van de Australische plant Melaleuca alternifolia. Deze plant ziet eruit als een klein boompje met sprietige, groene takjes.
Tea tree olie bevat terpinen-4-ol, alpha-terpineol en alpha-pinene; deze ingrediënten staan bekend om hun antibacteriële, schimmeldodende en zelfs parasiet dodende werking. Bovendien werkt tea tree oil ontstekingsremmend.
Hoe werkt tea tree olie bij puisjes en acne?
Tea tree olie wordt gezien als één van de beste huishoudelijke middeltjes tegen puisjes en acne. Door de antibacteriële eigenschappen werkt de olie krachtig tegen puistjes en acne, zonder je huid te beschadigen.
Dus tea tree olie reinigt de huid en doodt bacteriën die de puistjes veroorzaken. Daarnaast kalmeert het de vervelende (onderhuidse) ontstekingen die acne met zich meebrengt. Ook zou tea tree olie milde acne littekens verminderen.
Heb je last van puistjes door stress? Of door hormoonschommelingen? Dan pak je hiermee de oorzaak van puistjes helaas niet aan. Lees eens iets meer over etherische oliën als cederhout, lavendel of frankincense (wierook olie). Deze oliën verminderen stress en geven ontspanning. Oliën die helpen bij hormoonbalans zijn bijvoorbeeld citroenolie, lavendelolie, salie olie of sandelhout olie.
Hoe gebruik je tea tree olie bij puistjes en acne?
Je kunt tea tree olie op verschillende manieren gebruiken bij puistjes en acne. Zo kun je er een tonic van maken, een gezichtsmasker of je kunt je puistjes aanstippen met pure tea tree olie. Hieronder leggen we uit hoe dit allemaal werkt en geven we je een aantal recepten, zodat je zelf aan de slag kunt.
Voordat je één van deze methodes gebruikt is het belangrijk je gezicht te wassen reinigen en vrij te maken van vuil en make-up.
Test ook eerst een klein stukje huid, bijvoorbeeld de binnenkant van je pols of elleboog, om te controleren of je niet allergisch bent voor tea tree olie. Het aanbrengen van tea tree olie direct op de huid kan er eventueel voor zorgen dat de huid iets rood wordt. Dit is niet erg, zo lang het maar niet erg gaat branden of erger.
Methode 1: Puistjes aanstippen met tea tree olie
Koop een potje zuivere tea tree olie en een kokertje wattenstaafjes. Druppel de tea tree olie op een wattenstaafje en stip hiermee je puisjes aan. Laat dit helemaal intrekken, afspoelen is niet nodig.
Let op: Gebruik pure tea tree olie alleen om puistjes aan te stippen. Breng de olie niet aan over je hele gezicht. Hiervoor wordt methode 2 aangeraden.
Methode 2: Gezichtsmasker met tea tree olie
Voor dit recept heb je een potje tea tree olie nodig en een dragerolie, zoals kokosolie, aloë vera gel of jojoba olie. Meng een theelepel dragerolie met 2-3 druppels tea tree olie. Meng de oliën goed door elkaar door deze in je handen warm te wrijven en masseer de olie in op je diep gereinigde gezicht. Laat het masker een nachtje intrekken en was ’s ochtends je gezicht.
Kokosolie, jojoba olie en aloë vera verzorgen en voeden de huid ook nog eens intensief. Een win-win receptje dus!
Je kunt eventueel nog een druppeltje lavendelolie toevoegen aan het gezichtsmasker. Lavendelolie werkt ook krachtig tegen puistjes. De combinatie van de twee oliën kunnen het effect versterken.
Methode 3: Anti acne set van Chi
Het Nederlandse merk Chi is een zeer bekend en gerenommeerd merk binnen de etherische olie branche. Het merk heeft een anti-acne pakket ontwikkelt met tea tree olie, bestaande uit 3 producten: De tea tree puistjes stick, de face wash foam met tea tree olie en een pasta met groene leem en tea tree. Deze set werkt zeer krachtig tegen puisjes. Bekijk de meest recente prijs van deze set in onze webshop.
Methode 4: Face wash met tea tree olie
Hiervoor heb je een paar ingrediënten nodig:
- Donkerbruine, glazen pot
- ¼ kop vloeibare castille zeep
- 1 kop gedestilleerd water
- 10 druppels tea tree olie
Meng de ingrediënten in de glazen pot. Het is belangrijk dat de glazen pot donkerbruin om de tea tree olie goed te houden, deze kan namelijk gaan reageren met zonlicht.
Gebruik deze face wash tweemaal daags om je gezicht goed mee te reinigen.
Methode 5: Badolie met tea tree
Heb je last van puistjes op je lichaam, bijvoorbeeld op je rug? Dan kun je tea tree olie toevoegen aan je bad. Laat een heerlijk, warm bad vollopen. Meng een eetlepel plantaardige olie of neutrale badschuim of shampoo met maximaal 6 druppels tea tree olie. Voeg dit mengsel toe aan je bad. Nu ben je klaar om te ontspannen!
Bijwerkingen van tea tree olie
In een enkel geval kan tea tree een reactie geven op de huid. Test daarom altijd eerst een klein stukje huid voordat je tea tree olie gaat gebruiken.
Houd tea tree olie uit de buurt van je ogen, contactlenzen, de binnenkant van je neus en gevoelige delen van je huid. Tea tree olie is niet geschikt voor inwendig gebruik.
Tea tree olie kan reageren op licht en zuurstof en hierdoor irriterende stoffen aanmaken. Bewaar de olie daarom droog, donker en op kamertemperatuur.
Gebruik van etherische oliën wordt afgeraden voor zwangere vrouwen en jonge kinderen.
Tea tree olie is giftig voor honden en katten. Gebruik de olie dus nooit, maar dan ook NOOIT op je hond of kat. Bewaar het flesje op een veilige plek waar ze niet bij kunnen komen.
Tea tree olie is een etherische olie die klachten kan verlichten en genezing kan ondersteunen, maar het is geen geneesmiddel. Ga met (ernstige) klachten dus altijd naar je dokter.