4x Babyhapjes met Zalm


zalm voor babyhapjes

Zalm zit boordevol gezonde vetten en vitamines die je nodig hebt. ! In dit artikel leggen we uit wanneer je zalm toe kunt voegen aan je baby’s voeding en geven we je een paar lekkere en makkelijk recepten voor zelfgemaakte babyhapjes met zalm.

De recepten in dit artikel:

Recept 1 – Zalm en wortel
Recept 2 – Zalm, zoete aardappel, erwten
Recept 3 – Zalm, bloemkool en rijst
Recept 4 – Zalm, spinazie en broccoli

Onze aanrader om te pureren: Deze Magic Bullet blender op Bol.com

Wanneer mag een baby zalm eten?

Bij een leeftijd van ongeveer 6 maanden kun je jouw baby vaste hapjes aanbieden in de vorm van een gladde, waterige puree. Als de basis fruit en groente hapjes goed gaan, kun je vlees of vis aan gaan bieden. Meestal rond de leeftijd van 6-7 maanden.

Let een beetje op bij het geven van vis aan je baby. Vis- en schaaldieren als zalm, garnalen, gamba’s, makreel, haring, koolvis en forel zijn veilig, mits ze goed doorbakken worden. Biedt je baby geen rauwe vis, sushi of zalm aan dat nog niet helemaal gaar is van binnen.

Met tonijn moet je een beetje oppassen. Alle varianten van tonijn bevatten verschillende hoeveelheden kwik. Kwik kan zich opbouwen in het lichaam en in hoge hoeveelheden giftig zijn. De meningen hierover zijn dus behoorlijk verdeeld. Vraag hiervoor advies van een voedingsconsultant of begin liever met andere vis soorten.

Zalm en wortel (6-7 maand+)

Een eenvoudig en zoet hapje om mee te beginnen.

Ingrediënten:

  • 50 gram zalm
  • 2 bospeentjes

Instructies:

Stap 1 – Verwarm de oven voor op 200°C.

Stap 2 – Doe de zalmfilet in een ovenschaal en besprenkel met een beetje olie en zout.

Stap 3 – Bak de zalm in 20-25 minuten gaar in de oven.

Stap 4 – Was de bospeentjes en verwijder het topje.

Stap 5 – Rasp de worteltjes helemaal, zodat je dunne wortelreepjes hebt.

Stap 6 – Verwijder de huid van de zalm indien nodig en voeg de zalm en wortel samen.

Stap 7 – Mix de ingrediënten tot een gladde of grove puree, afhankelijk van de leeftijd van je kleine.

Je kunt een portie aanbieden aan je baby en de rest in een ijsklontjesvorm gieten. Deze kun je dan invriezen en zo’n 3 maanden bewaren.

Zalm, zoete aardappelen en doperwtjes (6-7 maand+)

Dit hapje is iets gecompliceerder, maar lekker zoet en gezond.

Ingrediënten:

  • 50 gram zalm
  • 1 zoete aardappel
  • Een handje bevroren doperwtjes

Instructies:

Stap 1 – Verwarm de oven voor op 200°C.

Stap 2 – Doe de zalmfilet in een ovenschaal en besprenkel met een beetje olie en zout.

Stap 3 – Bak de zalm in 20-25 minuten gaar in de oven.

Stap 4 – Haal de zalm uit de oven, verwijder de huid en laat de zalm even koelen.

Stap 5 – Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes.

Stap 6 – Kook de zoete aardappel zo’n 15-20 minuten in een pan kokend water.

Stap 7 – Voeg in de laatste 3-4 minuten de bevroren erwtjes toe aan de pan en laat ze even meekoken.

Stap 8 – Giet het water af en voeg de zoete aardappel, doperwten en zalm samen.

Stap 9 – Mix de ingrediënten tot een gladde puree. Dit kan door middel van een blender of staafmixer.

Je kunt een portie aanbieden aan je baby en de rest in een ijsklontjesvorm gieten. Deze kun je dan invriezen en zo’n 3 maanden bewaren.

babyhapje met quinoa

Zalm, bloemkool en rijst (8-10 maand+)

Een hapje voor iets oudere baby’tjes, doordat er bloemkool aan is toegevoegd.

Ingrediënten:

  • 50 gram zalm
  • 4-5 bloemkool roosjes
  • 30 gram rijst

Instructies:

Stap 1 – Verwarm de oven voor op 200°C.

Stap 2 – Doe de zalmfilet in een ovenschaal en besprenkel met een beetje olie en zout.

Stap 3 – Bak de zalm in 20-25 minuten gaar in de oven.

Stap 4 – Haal de zalm uit de oven, verwijder de huid en laat de zalm even koelen.

Stap 5 – Kook de bloemkool roosjes in een pan water voor zo’n 15 minuten.

Stap 6 – Kook de rijst volgens de instructies op het pak, ongeveer 8 minuten.

Stap 7 – Giet het water af en voeg alle ingrediënten samen.

Stap 8 – Als je baby al iets ouder is kun je alles met een vork prakken. Je kunt ook een blender gebruiken om er een gladdere puree van te maken.

Zalm, spinazie en broccoli (8-10 maand+)

De meningen over het geven van spinazie aan je baby zijn verdeeld. Spinazie uit de diepvries met toevoegingen wordt aangeraden vanaf 1 jaar. Verse spinazie of bevroren, onbewerkte spinazie zou volgens experts eerder aangeboden kunnen worden, maar niet vaker dan eens per week, omdat er nitraat in zit. Bij twijfel kun je het beste advies inwinnen van de kinderarts.

Ingrediënten:

  • 50 gram zalm
  • Een handje spinazie
  • 4-5 broccoli roosjes

Instructies:

Stap 1 – Verwarm de oven voor op 200°C.

Stap 2 – Doe de zalmfilet in een ovenschaal en besprenkel met een beetje olie en zout.

Stap 3 – Bak de zalm in 20-25 minuten gaar in de oven.

Stap 4 – Haal de zalm uit de oven, verwijder de huid en laat de zalm even koelen.

Stap 5 – Was de spinazie en stoom de spinazie een paar minuten.

Stap 6 – Stoom of kook de broccoli roosjes zo’n 10 minuten.

Stap 7 – Voeg alle ingrediënten samen en mix ze tot een gladde puree.

Onze aanrader om te pureren: Deze Magic Bullet blender op Bol.com

Hoe kun je deze recepten bewaren?

Je kunt de puree in verhoudbakjes of een ijsklontjesvorm gieten. Zo kun je de puree ongeveer 2-3 dagen in de koelkast bewaren, of zo’n 3 maanden in de vriezer.

Onze aanrader: Deze verhoudbakjes voor babyvoeding van Philips Avent via Bol.com 

Welk keukengerei heb je nodig?

  • Snijplank
  • Mes
  • Lepel
  • Kom
  • Staafmixer of blender
  • Vershoudbakjes of ijsklontjesvorm

Voedingsstoffen zalm

Volgens de Amerikaanse WebMD zit zalm vol proteïne, vitamine B12, Omega-3, kalium, ijzer en vitamine D. Stuk voor stuk belangrijke voedingsstoffen voor de ontwikkeling van het lichaam.

Recent Posts