De top 5 etherische oliën bij acne

Bijna iedereen krijgt gedurende zijn leven te maken met een vorm van acne. Hoewel er vele verschillende middeltjes op de markt zijn, zijn deze vaak agressief en werken ze lang niet altijd. Een alternatieve methode die zachter is voor je huid is het gebruik van etherische olie.

Hoe werkt etherische olie bij acne?

Er zijn vele verschillende oorzaken voor acne. Meestal begint acne in de puberteit. De talgkliertjes in de huid maken dan meer talg aan. De opperlaag van de huid wordt dikker. Kliertjes raken verstopt door teveel talg en huidschilfers. Hierdoor ontstaan mee-eters die kunnen gaan ontsteken. De meest voorkomende oorzaken van acne zijn:

 • Verstopte poriën
 • Bacteriën
 • Psychologische stress
 • Hormonen
 • Overmatige productie van talg

acne-teunisbloemolie-puistjes

Er bestaan ook heel wat fabels over acne, bijvoorbeeld dat je het zou krijgen door chocola, roken, sex, make-up en slechte hygiëne. Dit is echter niet het geval.

Etherische oliën kunnen op verschillende manieren helpen. Oliën zoals lavendel en frankincense verlichten stress, angstgevoelens en voorkomen littekens. Daarnaast zijn er ook oliën die bacteriën doden en ontstekingen remmen. En oliën die zorgen voor een goede hormoonbalans.

Daarnaast is etherische olie, in combinatie met een dragerolie, zacht en vriendelijk voor de huid. Je zou misschien denken dat gebruik van olie op de huid de acne alleen maar erger maakt, maar dit is niet het geval. Je huid reinigen of verzorgen met olie heeft niets te maken met acne.

De top 5 etherische oliën bij acne

Er zijn vele etherische oliën die een positief effect hebben op puistjes en acne, bijvoorbeeld geranium olie, eucalyptusolie, pepermuntolie, lavendelolie, tea tree olie of frankincense olie. De één werkt voor de hormoonbalans, de ander voor het doden van bacteriën. Om het makkelijker en overzichtelijker te maken noemen we in dit artikel de 5 oliën die zeer effectief zijn gebleken tegen acne en puistjes.

Top 5 etherische oliën tegen acne:

 • Lavendel olie 
 • Tea tree olie
 • Eucalyptus olie
 • Kruidnagel olie
 • Rozenbottelolie

Kies bij voorkeur voor een biologische etherische olie. Deze is 100% natuurlijk en hier zijn geen synthetische stoffen of parfums aan toegevoegd.

Daarnaast wordt jojoba olie als dragerolie genoemd in dit artikel genoemd. Bij etherische oliën is het van belang dat ze gemengd worden met een dragerolie. Etherische olie is erg geconcentreerd en kan daarom onverdund een reactie geven met de huid. Dit wordt hieronder verder toegelicht.

Goede dragerolie bij acne:

 • Jojoba olie

lavendelolie-etherische-olie

Lavendel etherische olie bij acne

Lavendel etherische olie is een olie die uit verschillende soorten lavendel verkregen wordt. Lavendelolie heeft onder andere antioxidante, antimicrobiële, kalmerende en antidepressieve eigenschappen en wordt al eeuwenlang gebruikt voor zowel cosmetische als therapeutische doeleinden.

Breng lavendelolie, gemengd met een dragerolie, aan op het gezicht. Je kunt het helemaal laten intrekken, of er een gezichtsmasker van maken die je naderhand wast. 

Heb je puistjes als gevolg van psychologische stress? Ook dan is lavendel etherische olie een goed middel. Gebruik de olie dan in aromatherapie door het toe te voegen aan een aroma diffuser of 1-2 druppels olie in een geurbrandertje.

Let op: jonge kinderen en dieren hebben een sterkere reuk dan volwassenen. Voeg dus liever niet meer druppels toe dan bovengenoemd met hen in huis.

Gezichtsmasker – Meng 10 druppels jojoba olie met 3-4 druppels lavendel etherische olie. Goed mengen en daarna in masseren op de acne. Laat het mengsel volledig intrekken, dus doe dit bijvoorbeeld ’s avonds voordat je gaat slapen.

Wil je weten welk merk en product lavendelolie wij aanraden ?

tea tree olie plantBy Geoff Derrin [CC BY-SA 4.0], from Wikimedia Commons

Tea tree etherische olie bij acne

Tea tree etherische olie (theeboom olie) wordt gemaakt van de Australische plant Melaleuca alternifolia. Deze plant ziet eruit als een klein boompje met sprietige, groene takjes en heeft zomers witte bloemen die op sneeuwvlokken lijken.

Tea tree olie wordt in Australië al generaties lang gebruikt vanwege het vermogen om vele soorten bacteriën, virussen en schimmels te doden. Om deze reden gebruiken ook steeds meer fabrikanten tea tree olie in verzorgingsproducten en huishoudelijke producten.

Tea tree olie wordt gezien als één van de beste huishoudelijke middeltjes tegen acne. Door de antibacteriële eigenschappen werkt de olie krachtig tegen puistjes en acne, zonder je huid te beschadigen.

De olie werkt ook goed tegen het vormen van acne littekens en helpt bestaande littekens te vervagen. Verdun tea tree olie voor littekens met jojoba olie, een sterke combinatie.

Let er bij aankoop van tea tree olie goed op dat de olie 100% natuurlijk is. Helemaal als je het wilt gebruiken om rechtstreeks op je puistjes aan te brengen.

Tea tree olie kan reageren op licht en zuurstof en hierdoor irriterende stoffen aanmaken. Bewaar de olie daarom droog, donker en op kamertemperatuur.

Zorg er ook voor dat tea tree etherische olie niet in contact komt met je ogen.

HOW TO ♥ Druppel wat tea tree olie op een wattenstaafje en stip je puistjes hiermee aan. Je kunt ook een theelepel jojoba olie mengen met 1-2 druppels tea tree olie en aanbrengen op de plekken waar je acne hebt.

Onze aanrader? De Tea tree olie van Chi. 

eucalyptus-olie-puistjes

Eucalyptus etherische olie bij acne

Eucalyptusolie is de gedestilleerde olie afkomstig uit het blad van Eucalyptus. Hoewel er heel veel soorten eucalyptusbomen zijn, zijn er slechts een paar soorten die gebruikt worden voor de olie.

De olie bestaat voor 70-90% uit het ingrediënt eucalyptol. Deze stof heeft antioxiderende, bacterie dodende, ontstekingsremmende en pijnstillende effecten.

Door de bovengenoemde eigenschappen is eucalyptus etherische olie zo geschikt voor het behandelen van acne. Snel samengevat: het doodt de bacteriën en stopt de ontstekingen.

Eucalyptus etherische olie wordt overigens afgeraden voor jonge kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Deze olie kan in sommige gevallen ook een reactie geven met je huid, verdun de olie daarom met een dragerolie. Zorg er ook voor dat de olie niet in aanraking met je ogen komt, of de binnenkant van je neus. Ook verdunt kan de olie bij sommige mensen een reactie geven. Test dus eerst een klein stukje huid. 

Reinigende tonic – Maak een reinigende tonic om acne en puistjes tegen te gaan door 6 druppels eucalyptus olie te mengen met een kopje gekookt, afgekoeld, water. Reinig hiermee eenmaal per dag je gezicht.

Wil je weten welk product en merk eucalyptusolie wij aanraden?

kruidnagelolie-acne-etherisch

Kruidnagel etherische olie bij acne

Etherische kruidnagelolie kan voor vele verschillende doeleinden gebruikt worden: van het verbeteren van de bloedsomloop en verzorgen van ontstekingen tot verminderen van acne en een gezonder tandvlees.

Kruidnagel etherische olie wordt gemaakt van de plant Eugenia caryophyllata en kan in het wild worden gevonden in Indonesië en Madagaskar.

De olie doodt bacteriën en is ontstekingsremmend en schimmelwerend. Het is daarom een heel goed middel tegen puistjes en acne.

Zorg ervoor dat je 100% pure kruidnagel olie koopt. Deze bevat geen synthetische stofjes. De olie kan een reactie met de huid veroorzaken, gebruik deze olie dus in combinatie met een dragerolie.

Kruidnagel etherische olie wordt afgeraden voor kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Gebruik de olie ook liever niet langer dan 2 weken achter elkaar.

Gezichtsmasker – Maak een gezichtsmasker door 3 druppels kruidnagelolie te mengen met 2 theelepels biologische honing. Was je gezicht en dep het droog. Masseer daarna het kruidnagel-honing mengsel in op je gezicht. Laat het even goed intrekken en was het daarna met lauwwarm water. Vervolg daarna je normale beauty routine.

Onze aanrader? De etherische kruidnagelolie van Volatile. 

rozenbottelolie-mooie-huid

Rozenbottelolie tegen puistjes en acne

Rozenbottelolie wordt gemaakt uit de knoppen die overblijven nadat de roos uitgebloeid is. De pitjes van de rozenbottel worden door middel van koude persing tot een olie verwerkt.

Rozenbottelolie beschermt de huid en verhoogt de celvernieuwing omdat het bèta-caroteen, vitamine C en vitamine E bevat, allemaal antioxidanten die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen. De olie heeft helende eigenschappen doordat het bomvol essentiële vetzuren zit.

De olie zou goed werken bij het bestrijden van rimpels, verschillende huidaandoeningen en littekens. In combinatie met een krachtige bacterie dodende etherische olie werkt het goed bij puistjes en acne en voorkomt het acne littekens.

Er is niet genoeg informatie over de veiligheid van het gebruik van rozenbottelolie voor kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Wees daarom voorzichtig bij gebruik van rozenbottelolie bij deze groep.

Gezichtsmasker – Meng 1 theelepel rozenbottelolie met 1 theelepel jojoba olie en 2 druppels van één van de bovengenoemde etherische oliën.

Onze aanrader? De rozenbottelolie van BeriVita.

jojoba-acne-huidFotograaf: Katja Schultz

Jojoba olie bij puistjes en acne

Jojoba olie (uitgesprokan als hohoba) is een vloeibare was die gemaakt wordt uit de noot van de struik Simmondsia chinensis. Jojoba olie bevat essentiële vitamines voor de huid, zoals vitamine B, E en belangrijke mineralen zoals zink en koper.

Jojoba olie is een geweldig schoonheidsproduct. Het werkt onder andere tegen droge huid, rimpels & huidveroudering, puistjes en acne. Maar ook bij littekens, straie en gesprongen lippen.

Jojoba olie trekt tot diep in de huid in en kan talgafzettingen oplossen en helpt mee-eters losmaken. Daarnaast heeft jojoba olie antibacteriële eigenschappen, werkt het ontstekingsremmend en kalmeert het de huid.

De olie is erg zacht en vriendelijk voor de huid. 

HOW TO ♥ Je kunt de olie mengen met elk van de bovengenoemde etherische oliën. Gebruik hiervoor bij voorkeur de verhouding van 1 druppel etherische olie op 1 theelepel jojoba olie.

Bekijk onze aanrader voor jojoba olie op bol.com. 

Meer over etherische olie bij acne

De werking van etherische olie tegen puistjes en acne wordt steeds vaker wetenschappelijk bewezen. In dit artikel worden 4 etherische oliën en 3 drager oliën genoemd die een positief effect hebben op puistjes en acne.

Ongeveer 85% van de pubers en jongvolwassenen tussen de 12 en 24 jaar heeft last van acne. De één in mindere mate, de ander heeft er erg veel last van. In de meeste gevallen is deze acne voor hun 25e alweer verdwenen. Toch zijn er ook volwassenen die last houden van acne, vooral vrouwen. Op 40 jarige leeftijd heeft zo’n 5% van de vrouwen nog steeds last van acne.

Onderzoek toont aan dat acne bij vele pubers en jonge volwassenen emotionele en psychosociale problemen kan geven. Niet alleen schaamte- en angstgevoelens, maar ook minderwaardigheidscomplexen en zelfs depressieve stemmingen. Acne veroorzaakt dus meer dan alleen schade aan het huidoppervlak.

ance-lavendelolie-jojoba

Veel mensen zoeken agressieve middeltjes om de acne te bestrijden. De gedachte is vaak: Hoe agressiever het middel, hoe effectiever tegen acne. Helaas hebben deze agressieve middelen ook vaak bijwerkingen op je huid.

Een alternatief middel tegen acne is etherische olie. Veel oliën worden al duizenden jaren gebruikt om de huid mooi, jong en zuiver te houden. Studies tonen aan dat bepaalde etherische oliën zelfs 6 keer beter werken tegen acne dan placebo’s. Daarnaast heeft een etherische olie niet de vervelende bijwerkingen die de chemische middeltjes vaak hebben. Een goede optie om te proberen dus!

Bijwerkingen van etherische olie

Etherische olie is geen geneesmiddel, ga met (ernstige) klachten altijd naar je dokter. 

Huid – Als etherische olie direct in aanraking komt met de huid kan het een branderige reactie geven. Meng de olie daarom met een dragerolie. 

Kinderen – Gebruik van etherische olie op de huid van jonge kinderen wordt afgeraden. 

Zwangere vrouwen – Gebruik van etherische oliën bij zwangerschap of borstvoeding wordt afgeraden. 

Medicijnen – Gebruik je medicijnen of heb je een medische aandoening? Overleg dan eerst met je dokter of een aroma specialist voordat je etherische olie gaat gebruiken. 

Recept anti acne serum van etherische olie

 • 10 ml jojoba olie
 • 15 ml rozenbottelolie
 • 7 druppels tea tree etherische olie
 • 5 druppels lavendel etherische olie
 • 8 druppels eucalyptus etherische olie

Voeg bovenstaande ingrediënten toe aan een (bij voorkeur) donkerbruin, glazen flesje. Eerst de drager oliën en daarna de etherische oliën. Schud het mengsel 1-2 minuten goed door elkaar. Breng het aan op een goed gereinigd gezicht. Je kunt dit mengsel zo’n 2 maanden achter elkaar gebruiken.

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.

Bronnen:

www.huidarts.com/huidaandoeningen/acne/

www.thuisarts.nl/acne/ik-heb-acne-wat-kan-ik-zelf-doen

www.beautyhealthtips.in/natural-ways-to-treat-acne-with-lavender-oil/

www.alluringsoul.com/15-essential-oil-for-acne/

www.pexels.com

www.maxpixel.net