Kruidnagelolie

Etherische kruidnagelolie kan voor vele verschillende doeleinden gebruikt worden: van het verbeteren van de bloedsomloop en verzorgen van ontstekingen tot verminderen van acne en een gezonder tandvlees.

Kruidnagelolie staat vooral bekend om het verminderen van kiespijn en tandpijn. Naast dat kruidnagelolie zwelling, roodheid en pijn verminderd is het een veelgebruikt antimicrobiëel middel dat talloze ziektes op afstand houdt en je immuunsysteem versterkt. 

Kruidnagelolie heeft wel een aantal bijwerkingen waarvan je je bewust moet zijn, dus lees deze van tevoren goed door. Deze staan onderaan de pagina vermeldt.

kruidnagelolie-acne-etherisch

De (mogelijke) doeleinden van kruidnagelolie

1. Kiespijn
2. Candida en huidschimmel
3. Puistjes en acne
4. Immuunsysteem
5. Spijsverteringsstelsel
6. Lucht reinigen
7. Lust opwekkend
8. Anti-insect

Onze aanrader?

1. Kiespijn behandelen met kruidnagelolie

Kiespijn is ontzettend vervelend en kan je hele dag verpesten. Een goed middel om kiespijn om kiespijn te verlichten is kruidnagelolie. Kruidnagelolie bevat een chemische stof genaamd eugenol, die fungeert als een verdovingsmiddel en antibacterieel middel. Kruidnagelolie is ontstekingsremmend en schimmelwerend. De olie is daarom niet alleen zeer geschikt bij kiespijn en tandpijn, maar ook om de algehele mondhygiëne te verbeteren. 

♥ Om het te gebruiken voor kiespijn, dompel je een schoon doekje, wattenstaafje of watje in de kruidnagelolie en veeg je het over het tandvlees op het punt van de pijn. Deze olie inwendig gebruiken wordt sterk afgeraden voor kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Slik de olie niet door, maar spuug het altijd uit. 

2. Candida en huidschimmel

Candida is de kortere benaming voor de aandoening candidiasis, ook wel schimmelinfectie genoemd. Het is een aandoening die veroorzaakt wordt door een soort gist (candida albicans), die verandert in een schimmelvorm. Het komt meestal voor bij mensen met een verzwakt immuunsysteem.
Kruidnagelolie is zeer krachtig gebleken in het bestrijden van candida en huidschimmel. Het versterkt je immuunsysteem en doodt bacteriën, schimmels en zelfs parasieten.

♥ Meng een druppel kruidnagelolie met een theelepel kokosolie en breng het eenmaal daags aan op de gewenste plaats.

♥ Kruidnagelolie wordt ook weleens inwendig gebruikt door het toe te voegen aan een capsule. Raadpleeg voor inwendig gebruik eerst je dokter.

aroma-etherische-olie-kruidnagelolie

3. Puistjes en acne bestrijden met kruidnagelolie

Acne is een van de meest voorkomende huidproblemen bij de mens. Het is een ontstekingsziekte van de talgklieren van de huid. Iedereen krijgt er tijdens zijn of haar leven in meer of mindere mate last van.
In kruidnagelolie zitten natuurlijke stofjes die acne bestrijden en voorkomen. De olie doodt bacteriën, werkt ontstekingsremmend en reinigt de poriën. Het is daarom een goede olie om toe te voegen aan je gezichtsreiniging routine. Let er wel op dat je het niet langer dan 2 weken achter elkaar gebruikt.

♥ Meng 3 druppels kruidnagelolie met 2 theelepels biologische honing. Was je gezicht zoals je gebruikelijk doet en dep het droog. Masseer daarna het kruidnagel-honing mengsel in op je gezicht. Laat het even goed intrekken en was het daarna met lauwwarm water. Vervolg daarna je normale beauty routine.

4. Immuunsysteem versterken met kruidnagelolie

Kruidnagel is een natuurlijk middel die het immuunsysteem versterkt. Geen wonder dat er in de herfst en winter aan veel producten kruidnagel is toegevoegd, het zorgt ervoor dat we beter de winter doorkomen. Kom maar op met die speculaas koekjes!

Dankzij zijn krachtige antibacteriële en antivirale eigenschappen kan kruidnagelolie het immuunsysteem versterken en helpen om verkoudheid en griep te bestrijden of zelfs te voorkomen. Hierdoor wordt kruidnagel vaak gebruikt als een natuurlijk product voor het beschermen tegen ziekten, vooral wanneer de R weer in de maand zit.

♥ Gebruik kruidnagelolie in aromatherapie door een paar druppels toe te voegen aan een aroma diffuser.

5. Spijsverteringsproblemen verminderen met kruidnagelolie

Kruidnagelolie wordt traditioneel veel gebruikt bij veelvoorkomende klachten gerelateerd aan de spijsvertering zoals indigestie, reisziekte, maagkrampen, opgeblazen gevoel en winderigheid. Ook kan kruidnagelolie het vormen van maagzweren voorkomen.

♥ Meng een druppel kruidnagelolie met een theelepel dragerolie (bijv. jojoba olie of kokosolie) en masseer dit mengsel op je buik.

♥ Je kunt het ook in aromatherapie gebruiken door een paar druppels toe te voegen aan je aroma diffuser.

Als je het product inwendig wilt gebruiken voor spijsverteringsproblemen kun je het beste eerst je dokter raadplegen.

6. Lucht reinigen met kruidnagelolie

Ben je omringt door mensen met griep? Of heb je gekookt met spruitjes, bloemkool of andere sterk geurende producten?

Door kruidnagelolie in een aroma diffuser te gebruiken kun je de lucht in je huis zuiveren. Het doodt bacteriën en neutraliseert (vieze) geurtjes.

etherische-olie-lustopwekkend-kruidnagelolie

7. Lustopwekkende eigenschappen

Heb je een extra boost nodig in je libido? Kruidnagel is een natuurlijk, lustopwekkend middel. Kies voor thee met kruidnagel smaak. Of gebruik kruidnagelolie in een diffuser.

♥ Je kunt ook eerst een fijn, warm bad maken waar je vervolgens 3-5 druppels kruidnagelolie aan toevoegt. Meng de etherische olie eerst met een dragerolie voordat je het toevoegt aan het water. Gebruik hierbij de verhouding van 3 druppels etherische olie per eetlepel dragerolie. 

Wil je weten welk product en merk kruidnagelolie wij aanraden?

8. Insecten verjagen met kruidnagelolie

Veel insectenverdelgingsbedrijven gebruiken kruidnagel etherische olie als een van de actieve ingrediënten in hun sprayproducten. Je kunt wat kruidnagel plantjes in je tuin planten om je andere planten te beschermen tegen beestjes.

♥ Je kunt ook een spray maken door een flacon met water en een paar druppels kruidnagelolie te vullen. Voeg er eventueel wat alcohol aan toe om het mengsel langer houdbaar te maken. 

♥ Gebruik je aroma diffuser in de ruimte waar je last hebt van insecten. Let op, de olie verjaagd de beestjes, maar doodt ze niet.

Bijwerkingen van kruidnagelolie

Kruidnagelolie heeft een aantal bijwerkingen. Hieronder worden ze genoemd:

Huid – Door het hoge percentage eugenol kan gebruik van kruidnagelolie leiden tot een allergische reactie op je huid.
Gebruik kruidnagelolie niet rechtstreeks op je huid, maar verdun met een dragerolie.

Inwendig gebruik – Kruidnagelolie kan bij verslikken een longontsteking veroorzaken, vandaar dat de olie als schadelijk wordt geëtiketteerd. Ook bij opname door de mond kan de olie schadelijk zijn.
Bij inwendig gebruik voor kiespijn gebruik je de olie maximaal 2 weken achter elkaar.

Kanker – Kruidnagelolie bevat een klein beetje methyleugenol dat mogelijk kankerverwekkend is. Daarom zijn er aromatherapeuten die deze olie links laten liggen.

Bloedverdunners – Gebruik de olie niet in combinatie met bloedverdunners. Neem dan eerst contact op met je dokter.

Kinderen en zwangerschap – Gebruik kruidnagelolie liever niet bij kinderen jonger dan 2 jaar, als je zwanger bent, of borstvoeding geeft. Bij kinderen ouder dan 2 jaar kun je kruidnagelolie aromatisch of op de huid gebruiken, maar met mindere mate dan bij volwassenen! Sommige aroma therapeuten raden gebruik bij kinderen zelfs helemaal af. 

Advies bij kopen – Zorg er altijd voor dat je een 100 procent pure, biologische en therapeutische kruidnagel essentiële olie gebruikt.

Kruidnagelolie is een etherische olie die klachten kan verlichten en genezing kan ondersteunen, maar het is geen geneesmiddel. Ga met (ernstige) klachten dus altijd naar je dokter.

Meer over kruidnagelolie 

De kruidnagel plant (Eugenia caryophyllata) kan in het wild worden gevonden in Indonesië en Madagaskar. De plant is het hele jaar door groen en heeft roze bloemen. De knoppen van de bloemen worden gedroogd en vervolgens gemalen tot een specerij of met stoom gedestilleerd om essentiële kruidnagelolie te produceren.
Één van de belangrijkste ingrediënten van de olie is eugenol, dat ook verantwoordelijk is voor de sterke geur van kruidnagelolie. Eugenol wordt vaak gebruikt als ingrediënt in mondspoelingen en parfums. 

De Chinezen gebruiken kruidnagel al meer dan 2000 jaar als geur en specerij. Ook gebruikten de Chinezen kruidnagel om hun adem te verbeteren bij belangrijke gelegenheden. Kruidnagelolie wordt ook genoemd in de geschiedenis om de builenpest mee te voorkomen. 

Onze aanrader? Deze etherische olie via Bol.com

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.

Bronnen:

https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/candida/item33189

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321256.php

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/163550-kruidnagelolie-en-het-gebruik-ervan.html 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kruidnagelolie 

www.thehippyhomemaker.com/essential-oil-safety-babies-children/ 

WIN Rituals producten, etherische oliën en andere prijzen!

Wij verloten elke maand leuke prijzen onder iedereen die ingeschreven staat voor onze mailinglijst.