Bananen bewaren: Hoe lang en waar?

bananen bewaren

Ben je dol op bananen, maar haat je het als ze bederven voordat je ze allemaal op hebt? Nou, je bent niet de enige. Miljoenen mensen hebben hier elke dag mee te maken. Het goede nieuws is dat er manieren zijn om bananen te bewaren, zodat ze langer meegaan. In deze blog bespreken we enkele tips om bananen te bewaren en ze zo lang mogelijk vers te houden!

Hoe kun je bananen langer goed houden?

Een van de belangrijkste dingen om te doen bij het bewaren van bananen is ze uit de buurt van ander fruit en groenten te houden. En uit de buurt van bloemen! Bananen geven een gas af dat ethyleen heet, en dat het rijpingsproces van andere producten kan versnellen. Dus, als je wilt dat je fruit en bloemen lang meegaan, houd ze dan uit de buurt van bananen!

Een andere tip om bananen te bewaren is ze bij de juiste temperatuur te bewaren. Bananen worden het best bewaard tussen 15-25 graden Celcius. Als het te koud is, worden de bananen papperig; als het te warm is, krijgen ze bruine vlekken en worden ze sneller vies. Zoek dus een gulden middenweg en je bananen zouden langer vers moeten blijven! 

Ook een donkere opbergplek helpt mee om de bananen langer goed te houden. Houd ze uit de buurt van zonlicht, bijvoorbeeld in de kast of kelder. (maar dus niet onder de 15 graden!)

Tot slot nog een eenvoudige maar effectieve tip om bananen vers te houden is om de stelen in plasticfolie te wikkelen. Dit voorkomt dat ethyleengas ontsnapt en versnelt het rijpingsproces. Dus als je wilt dat je bananen wat langer meegaan, zorg er dan voor dat je ze inpakt!

Kun je bananen invriezen?

Bananen kunnen ingevroren worden, maar ze zullen van textuur veranderen en papperig worden. Als je dat niet erg vindt, dan is invriezen een prima manier om hun houdbaarheid te verlengen. Als je bananen invriest, zorg er dan voor dat je ze eerst pelt. Anders krijg je de schil er later moeilijk af.

Bevroren bananen zijn heerlijk voor smoothies of om mee te bakken. Als je ze gebruikt om te bakken, ontdooi ze dan eerst zodat ze gemakkelijker te prakken zijn. 

Hoe lang kun je bananen bewaren?

Op de fruitschaal zijn bananen ongeveer 7 dagen goed. Dit hangt wel af van hoe rijp je de bananen koopt. Als je ze rijp koopt, gaan ze minder lang mee. 

Ingevroren kun je bananen heel lang bewaren. Bij een goede, koude temperatuur (-18 graden Celcius) kun je banaan tot 1 jaar bewaren. 

Hoe weet je dat een banaan bedorven is? Als er schimmel op de schil groeit, is het overduidelijk dat de banaan niet meer goed is. Let daarnaast ook op zwarte plekken en zachte plekken onder de schil. Ook proef je het goed wanneer een banaan niet goed meer is.