Bergamot etherische olie

Bergamot etherische olie wordt door middel van koude persing gewonnen uit de schil van de onrijpe vrucht van de bergamotboom (Citrus bergamia). Bergamot etherische olie heeft antiseptische-, kalmerende-, anti depressieve-, desinfecterende- en lustopwekkende eigenschappen.

Bergamot olie wordt in aroma therapie veel gebruikt bij pijn, depressie, angststoornissen, stress, griep en huidproblemen. Daarnaast wordt bergamot vaak gebruikt voor fabrikanten van parfums, lotions en zepen.

Gebruik etherische olie altijd voorzichtig en doordacht. Lees onderaan de pagina de mogelijke bijwerkingen van bergamot etherische olie.

Top 7 doeleinden van bergamotolie

1. Depressie
2. Nachtrust
3. Stress
4. Schoonmaakmiddel
5. Spierpijn
6. Puistjes
7. Lustopwekkend

Weten welk product en merk wij aanraden?

bergamot-etherische-olie

1. Depressie symptomen verminderen met bergamotolie

In Nederland krijgt 20% van de volwassenen ooit te maken met een depressie. Signalen zijn onder andere duidelijke verlies aan interesse, vermoeidheid, neerslachtige stemming, concentratie problemen en soms zelfs gedachten aan de dood. (1)

Bergamot olie heeft antidepressieve eigenschappen en kan je ondersteunen in het verminderen van bepaalde symptomen van een depressie. Zo kan de olie je energieniveau verbeteren en pakt het een verminderde eetlust aan en is lustopwekkend. Het zou ook negatieve gevoelens verminderen en je stemming verbeteren.

HOW TO ♥ Voeg een paar druppels bergamotolie toe aan je aroma brandertje of diffuser. Een goede mix bij depressie is een mix van bergamotolie met ylang ylang olie, lavendelolie en frankincense olie.

Lees ook ons artikel over etherische oliën bij depressie.

2. Nachtrust verbeteren met bergamotolie

1 op de 5 Nederlanders heeft last van slaapproblemen. Dit varieert van lichte problemen zoals moeilijk in slaap komen, tot ernstige problemen waardoor men overdag slechter functioneert. (2)

Bergamotolie is een goed huishoudelijk slaapmiddeltje. Het verminderd stress en negatieve gedachten. Één van de grootste oorzaken van slaapproblemen.

HOW TO ♥ Voeg bergamotolie toe aan een aromabrandertje. Etherische oliën die je kunt mengen met bergamotolie voor een krachtig slaapmiddel zijn lavendelolie, roomse kamille olie en vetiver olie.

beter-slapen-etherische-olie

3. Stress verminderen met bergamotolie

Stress ontstaat wanneer lange tijd veel spanning aanwezig is. Stress is op te delen in drie categorieën: spannende stress, frustrerende stress en schadelijke stress. Het is belangrijk om je stress niveau niet tot de laatste, schadelijke categorie te laten komen.

Bergamot olie verlaagd het stress niveau en verminderd negatieve gedachten. Een onderzoek in 2011 suggereert dat een mix van bergamotolie en lavendelolie zeer krachtig werkt bij stress. De testgroep had een lagere bloeddruk en hartslag en werd kalmer en relaxter. (3)

HOW TO ♥ Meng 10 druppels bergamotolie en 5 druppels lavendelolie met een beetje dragerolie en voeg dit mengsel toe aan een heerlijk warm bad.

4. Bergamotolie als schoonmaakmiddel

Bergamotolie heeft antiseptische- en desinfecterende eigenschappen. Het doodt bacteriën, schimmel en mogelijk zelfs parasieten. Bergamotolie is daarom zeer geschikt om te gebruiken in een huisgemaakt reinigingsmiddel.

HOW TO ♥ Vul een 100 ml water flacon voor driekwart met water. Voeg 10 druppels bergamotolie, 5 druppels tijm olie, 5 druppels citroenolie en een klein beetje pure alcohol toe. Schud het mengsel goed door elkaar. De drie bovengenoemde etherische oliën werken zeer krachtig tegen bacteriën. Tijm olie werd in het verleden zelfs gebruikt bij het schoonmaken van ziekenhuizen.

5. Spierpijn behandelen met bergamotolie

Wanneer de spieren worden overbelast raken de spiervezels beschadigd. Bij minimale belasting is een stijf gevoel daarvan het gevolg. Bij een grotere overbelasting komen er stoffen vrij die een lokale ontstekingsreactie veroorzaken, waardoor er pijn ontstaat. Spierpijn ontstaat meestal zo’n 24 tot 48 na hevige inspanning. (4)

Bergamotolie kan goed gebruikt worden om de spieren mee te masseren bij spierpijn. De olie werkt ontstekingsremmend en zorgt voor een goede bloed circulatie.

Let er wel op dat bergamotolie een reactie op de huid kan geven wanneer deze in aanraking komt met zonlicht. Gebruik de olie dus niet als je de zon in gaat.

HOW TO ♥ Meng 1 eetlepel jojoba olie met 2 druppels bergamotolie en 2 druppels pepermuntolie. Masseer de pijnlijke spieren in met dit mengsel.

etherische-olie-puistjes

6. Puistjes behandelen met bergamotolie

Vrijwel iedereen krijgt vroeg of laat last van puistjes. Vooral pubers hebben last van puistjes, wat kan zorgen voor onzekerheid en in extreme gevallen zelfs voor een laag zelfbeeld en depressie.

De ontstekingsremmende en desinfecterende eigenschappen van bergamotolie maakt het ook een geschikt middel voor het bestrijden van puistjes.

HOW TO ♥ Stip de puistjes aan met bergamotolie of scrub je gezicht met een etherische olie mengsel.
Let op: wil je een facescrub doen met bergamotolie? Meng de olie dan met een dragerolie om huid irritatie te voorkomen. Je kunt hierbij een verhouding van 1 druppel etherische olie op 1 theelepel dragerolie aanhouden.
Test altijd een stukje huid op allergie. Ga ook na het aanbrengen van bergamot etherische olie niet meer de zon in. De olie kan namelijk een reactie op de huid geven als het in aanraking komt met zonlicht.

Heb je last van acne? Lees dan ook ons artikel over etherische olie bij acne.

7. Lust opwekken met bergamotolie

Een duwtje in de rug nodig om in de stemming te komen? Bergamotolie heeft lustopwekkende eigenschappen. Daarnaast verminderd het ook stress en negatieve gedachten, een killer als het om lustgevoelens gaat. 

HOW TO ♥ Meng 1 eetlepel jojoba olie met 5 druppels bergamotolie, 5 druppels ylang ylang olie en jasmijn olie. Voeg dit mengsel toe aan een heerlijk warm bad. 

Bijwerkingen van bergamotolie

Bergamotolie is geen vervanger voor medicijnen, ga bij (ernstige) klachten altijd naar je huisarts.

Kinderen – Gebruik bergamotolie niet bij kinderen jonger dan 1 jaar. Bij gebruik van etherische olie bij kinderen moet er altijd een zeer verdunde samenstelling aangehouden worden omdat de reuk en huid van kinderen vele malen gevoeliger is dan dat van volwassenen.

Zwanger en borstvoeding – Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven wordt afgeraden bergamotolie op hun huid aan te brengen.

Diabetes – Bergamotolie kan de bloedsuikerspiegel verlagen. Houdt dit goed in de gaten.

Operatie – Stop 2 weken voordat je een operatie ondergaat met gebruik van bergamotolie, omdat deze invloed heeft op je bloedsuikerspiegel.

Heb je een medische aandoening of slik je medicijnen? In dit geval wordt aangeraden advies in te winnen bij een aroma specialist of huisarts voordat je etherische olie gaat gebruiken.

Meer over bergamotolie

Bergamot werd op grote schaal geteeld in het zuiden van Italië. De plant is dan ook vernoemd naar het plaatsje Bergamo in Lombardije in Italië, waar het oorspronkelijk verkocht werd. in de Italiaanse volksgeneeskunst werd bergamot gebruikt voor het verminderen van koorts, het bestrijden van parasitaire ziekten en het verlichten van keelpijn.
Vandaag de dag wordt bergamotolie ook geproduceerd in Ivoorkust, Argentinië, Turkije, Brazilië en Marokko.

Weten welk product en merk wij aanraden?

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.