Cederhout etherische olie

Cederhout etherische olie wordt gemaakt uit de houtsnippers van de cederboom. In de bijbel wordt cederhout genoemd als een bron van bescherming, wijsheid en overvloed. Cederhout etherische olie heeft onstekingsremmende-, pijnstillende-, krampstillende-, antiseptische-, schimmelwerende-, kalmerende- en insecticide eigenschappen.

cederhout etherische olie

Cederhout olie is geen medicijn, ga met ernstige of aanhoudende klachten altijd naar je arts. Gebruik etherische olie doordacht en met mate. Lees ook altijd goed de bijsluiter van het product door, deze verschilt per merk.

De mogelijke doeleinden van Cederhout etherische olie:

1. Haaruitval
2. Wondjes
3. Stress
4. Nachtrust
5. Artritis
6. Eczeem
7. Schimmelinfecties
8. Anti-insect

Disclaimer: De bovengenoemde doeleinden worden niet allemaal wetenschappelijk onderbouwd. Etherische olie is ook nooit een vervanger voor een medicijn of professionele hulp. Raadpleeg bij klachten altijd een arts of specialist. Lees ook de bijwerkingen van cederhout olie onderaan deze pagina. 

Weten welk product en merk wij aanraden?

Haaruitval verminderen met cederhout olie

Uit onderzoek blijkt dat cederhout etherische olie mogelijk haaruitval verminderd en vertraagd. Dit komt omdat de olie de hoofdhuid en haarzakjes stimuleert.

In een 7 maand durende test brachten testpersonen dagelijks een mengsel van etherische oliën met drageroliën aan op de hoofdhuid. Dit mengsel bestond uit de etherische oliën: thijm, rosemarijn, lavendel en cederhout in combinatie met drageroliën jojoba en druivenpit. 44% van de testpersonen toonde zichtbare vooruitgang. (1)

Haarmasker – Meng een eetlepel jojoba olie met 2 druppels cederhout olie en 1 druppel lavendelolie en 1 druppel thijm of rosemarijn olie. Masseer dit mengsel regelmatig in op je hoofdhuid en laat het 15-20 minuten intrekken.
Je kunt ook een druppeltje cederhout olie toevoegen aan je shampoo of conditioner.

Wondjes behandelen met cederhout olie

Cederhout etherische olie heeft pijnstillende-, ontsmettende- en ontstekingsremmende eigenschappen. Hierdoor is de olie zeer geschikt bij het verzorgen van kleine brandwondjes, schaafwondjes en snijwondjes. Zorg er wel altijd voor dat het wondje schoon en dicht is voordat je er olie op aanbrengt. 

stress-cederhout-etherische-olie

Stress niveau verlagen met cederhout olie

Van een beetje stress gaan we over het algemeen beter presteren, maar houdt stress lange tijd aan dan kan het negatieve invloed hebben op onze gezondheid. Ruim de helft van de Nederlanders heeft last van lichte tot matige stressgerelateerde klachten en 28% ervaart zelfs bijna elke dag stress. (2)

Cederhout etherische olie heeft kalmerende eigenschappen en wordt in de aromatherapie gebruikt bij stress, nervositeit en angst.

Meer weten over kalmerende en ontspannende oliën? Lees ons artikel over etherische oliën bij stress. 

Aromatherapie – Maak een ontspannende mix voordat je gaat slapen door cederhout olie en lavendelolie toe te voegen aan je aromabrander of diffuser. Of maak een ontspannende en opbeurende mix door cederhout olie, ylang ylang olie en sinaasappel olie toe te voegen aan een diffuser of brandertje.

Nachtrust verbeteren met cederhout olie

Door de kalmerende eigenschappen werkt cederhout olie niet alleen goed bij stress en nervositeit, het werkt ook bevorderend voor de nachtrust. De geur verhoogd de aanmaak van seratonine in de hersenen, die vervolgens worden omgezet in melatonine. Deze stof zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt en zorgt voor een betere nachtrust.

Aromatherapie – Voeg cederhout olie en lavendelolie toe aan je aromabrander of maak een fijne balsem door een theelepel kokosolie te mengen met 1 druppel cederhout olie en 1 druppel lavendelolie. Breng deze balsem aan op je borst, slapen en in je nek.

Weten welk product en merk wij aanraden?

Artritis symptomen verlichten met cederhout olie

Artritis is een ontsteking van de gewrichten die veroorzaakt kan worden door reumatische aandoeningen, verwondingen of bacteriële infectie. De verschijnselen zijn hevige pijn bij drukking en beweging van het aangedane gewricht, koorts, roodheid van de huid. Er wordt ontstekingsvocht in plaats van gewrichtsvocht gevormd. (3)

Cederhout olie heeft ontstekingsremmende- en pijnstillende eigenschappen. Om deze reden kan cederhout olie mogelijk helpen bepaalde symptomen van artritis te verlichten. 

Nogmaals, cederhout olie is geen medicijn en zal je klachten niet oplossen. Neem altijd contact op met een arts of specialist. 

Balsem – Meng 3 druppels cederhout olie met 1 eetlepel jojoba olie en masseer het mengsel in op de pijnlijke plekken.

Eczeem klachten verlichten met cederhout olie

Eczeem is een jeukende huiduitslag met roodheid, zwelling, schilfers, bultjes, kloofjes of korstjes. De antiseptische- en ontstekingsremmende eigenschappen van cederhout olie kunnen bepaalde symptomen van eczeem verlichten.

Balsem – Meng cederhout olie met een basisolie die vochtinbrengend is, zodat de huid ook gelijk goed gevoedt wordt.

Interesse in een cursus Aromatherapie? Wij raden deze betaalbare opleidingen van Civas aan:

Schimmelinfecties behandelen met cederhout olie

Evenals eucalyptusolie en kruidnagelolie is cederhout een goede olie om schimmelinfecties te behandelen zoals kalknagel, voetschimmel en mond infecties. De olie heeft antiseptische- en schimmeldodende eigenschappen die de schimmel aanpakken.

De meeste etherische oliën zijn niet geschikt voor inwendig gebruik.

HOW TO ♥ Behandel voetschimmel door 1 eetlepel jojoba olie te mengen met 3 druppels cederhout olie. Masseer dit in op je voeten.
Bij kalknagel kun je de nagel aanstippen met een wattenstaafje met pure cederhout olie.

Insecten weren met cederhout olie

Cederhout balletjes zijn een erg bekend middeltje om motten te weren uit je kledingkast. Muggen, vliegen en motten hebben een hekel aan de aroma van cederhout, wat de olie een natuurlijke insecticide maakt.

Spray – Vul een sprayflacon met water en een aantal druppeltjes cederhout olie om een verstuiver te maken. Let op dat de verstuiver niet in je ogen komt.
Je kunt ook drie druppeltjes cederhout olie toevoegen aan een eetlepel jojoba olie en je huid hiermee beschermen tegen muggenbeten.

Bijwerkingen van cederhout etherische olie

Inwendig gebruik – Cederhout olie is niet geschikt voor inwendig gebruik. Wanneer de olie wordt ingenomen kan deze klachten veroorzaken zoals misselijkheid, overgeven en schade aan het spijsverteringsstelsel.

Zwangerschap – Cederhout olie wordt afgeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Medicijnen en medische aandoening – Wanneer je medicijnen gebruikt of een medische aandoening hebt wordt aangeraden te overleggen met je arts voordat je etherische olie gebruikt.

Huid – Breng cederhout olie alleen verdunt met een dragerolie aan op de huid. Ontwijk de ogen en slijmvliezen.

Dieren en kinderen – Bewaar de olie op een veilige plaats buiten bereik van kinderen en dieren.

Weten welk product en merk wij aanraden?

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.

Bronnen:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9828867

www.gezondheidsnet.nl/stress-en-burn-out/half-nederland-heeft-lichamelijke-klachten-door-stress

up-nature.com/blogs/news/21-miraculous-uses-for-cedarwood-essential-oil

wikipedia.org/wiki/Artritis

Interesse in een cursus Aromatherapie? Wij raden deze betaalbare opleidingen van Civas aan: