Citronella etherische olie

Citronella olie is een etherische olie die wordt verkregen uit de bladeren en stelen van verschillende soorten Cymbopogon (citroengras).

De ingrediënten uit citroenolie worden onder andere gebruikt voor zeep, parfum, kaarsen en cosmetica. Citronella staat al tientallen jaren bekend als natuurlijk insecten werend middel.

In Indonesië, China en Sri Lanka wordt citronella olie al eeuwenlang gebruikt om huiduitslag, ontstekingen, infecties en pijn te behandelen. Pure citronella heeft geweldige antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen.

Citronella olie kan veilig gebruikt worden, mits deze op de juiste manier wordt gebruikt. Etherische olie is namelijk erg sterk geconcentreerd en kan mogelijk bijwerkingen geven. Lees onderaan de pagina de bijwerkingen van citronella olie.

De top 5 doeleinden van citronella olie

 1. Anti insect
 2. Zwellingen verlichten
 3. Stress en somberheid verlichten
 4. Natuurlijke parfum
 5. Natuurlijke shampoo

Weten welk product en merk wij aanraden?

citronella olie

1. Citronella olie als anti insecten middel

Citronella is een bewezen middel voor het afweren van insecten, zoals muggen. In de Verenigde Staten staat citronella olie sinds 1948 zelfs officieel geregistreerd als natuurlijk en mild insect afwerend middel. Citronella olie zou volgens onderzoek even goed werken als DEET. 

Volgens onderzoek zou je elke 30 tot 60 minuten citronella olie moeten aanbrengen om beschermt te zijn tegen insecten.

Citronella olie is één van de krachtigste etherische oliën tegen muggen en andere insecten. Gebruik de recepten hieronder om je te beschermen tegen insectenbeten. 

Recept: Anti insect crème

 • 1 eetlepel kokosolie
 • 4 druppels citronella olie

Recept: Anti insect spray

Let op: De huid van een kind is vele malen gevoeliger dan die van een volwassene. Verdun bovenstaand recept dus bij gebruik voor kinderen nog meer of nog beter, gebruik citronella olie in een aroma verstuiver om muggen op afstand te houden.

Een citrus olie kan huidirritatie of verkleuring op de huid veroorzaken wanneer deze in contact komt met de zon. Blijf na het insmeren van je huid met citronella olie dus uit de felle zon. 

muggen citronella olie

2. Zwellingen verlichten met citronella olie

Citronella olie bevat, zoals de meeste citrus oliën, stoffen die zwellingen en ontstekingen verminderen. Mogelijk kan citronella olie zelfs pijn verlichten. De onderstaande balsem zou je dus bijvoorbeeld kunnen gebruiken bij gezwollen spieren en gewrichten. 

Recept: Balsem tegen zwelling

Meng een theelepel dragerolie (bijvoorbeeld kokosolie of jojoba olie) met een druppel etherische citronella olie. Breng dit mengsel aan op de opgezwollen plekken.

3. Stress en somberheid verlichten met citronella olie

Citronella olie heeft een frisse citrusgeur die zowel rustgevend als opbeurend kan werken. Voeg op een drukke of moeilijke dag een paar druppels citronella olie toe aan je aroma diffuser.

Bij inademing van de citronella geur ervaar je een rustgevend effect. Ook kan de olie positieve herinneringen stimuleren en stress en depressie klachten verlichten.

Je kunt een paar druppels citronella olie toevoegen aan je aroma diffuser of als balsem op je polsen. (in combinatie met een dragerolie)

Recept: Combinatie bij stress

 • 10 druppels citronella olie
 • 10 druppels lavendelolie
 • 10 druppels cederhout olie
 • 10 druppels geranium olie

Voeg de bovenstaande ingrdiënten toe aan een glazen potje en schud de oliën goed door elkaar. Voeg een aantal druppels van deze blend toe aan je aroma diffuser. (hoeveel druppels verschilt per diffuser, lees hiervoor de bijsluiter van je aroma diffuser).

4. Citronella olie als natuurlijke parfum

Door de frisse geur wordt citronella olie veel gebruikt in parfums en in deodorants. Maak bijvoorbeeld je eigen wasmiddel met citronella olie. Of maak een lekkere kamer spray met onderstaand recept. Bijkomend voordeel, insecten hebben een hekel aan deze geur en blijven op veilige afstand!

Citronella kamer spray

 • 1 sprayflacon
 • 100 ml water
 • 1 scheutje alcohol
 • 3 druppels etherische citronella olie
 • 2 druppels eucalyptus olie of cederhout olie

Weten welk product en merk wij aanraden?

aroma geur citronella

Citronella olie als shampoo

Citronella olie werkt krachtig tegen vet. Zo zou het een zeer geschikt schoonmaakmiddel zijn voor in de keuken, maar kun je er ook een natuurlijke shampoo van maken. De olie verwijdert het vet uit je haar. Daarnaast wordt gesuggereerd dat citronella olie het haar ook voller zou maken en zou werken als anti klit.

Voeg een druppeltje citronella olie toe aan je shampoo als je last hebt van erg vet haar, of maak je eigen shampoo.

Recept voor citronella shampoo

 • ¼ kop kokosmelk
 • ¼ kop vloeibare castillezeep
 • 20 druppels citronella olie
 • ½ theelepel olijfolie of amandelolie (optioneel bij droog haar)

Meng bovenstaande ingrediënten in een geschikt flesje. Je kunt de shampoo een maand gebruiken. Schud telkens voor gebruik.

Je kunt in plaats van 20 druppels citronella olie ook een combinatie gebruiken van citronella olie met een andere etherische olie, bijvoorbeeld eucalyptus olie, lavendelolie, cederhout olie of rozemarijn olie.

Overige doeleinden van citronella olie

In aroma therapie wordt citronella ook gebruikt voor griep, verkoudheid, vette huid, infecties, vermoeidheid, schimmel, krampen, hoofdpijn en migraine.

Hoe kun je citronella olie gebruiken?

Je kunt citronella olie toevoegen aan een aroma diffuser of aroma brandertje. Dit wordt afgeraden bij kinderen jonger dan 2 jaar. Zorg er ook voor dat huisdieren niet bij de diffuser of het brandertje kunnen.

Daarnaast kun je de citronella olie op je huid gebruiken. Verdun de etherische olie wel eerst met een dragerolie, zoals bijvoorbeeld kokosolie of jojoba olie. Etherische olie is sterk geconcentreerd en kan een reactie op de huid geven, vooral een kinderhuid is er gevoelig.

Gebruik van etherische olie op de huid van een kind zorgt voor tegenstrijdige reacties. De ene specialist zegt dat het prima kan als je de olie goed verdunt met een dragerolie, andere specialisten geven aan etherische olie liever helemaal niet te gebruiken op een kinderhuidje.

Blijf na het aanbrengen van een citrus olie op de huid uit de zon. Citrus oliën kunnen een reactie op de huid geven wanneer ze in aanraking komen met de zon.

eucalyptus-kokosolie-etherische

Bijwerkingen van etherische olie

Zwanger – Etherische olie wordt afgeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Huid – Breng etherische olie alleen verdunt aan op de huid. Zorg dat de olie niet in aanraking komt met je ogen.

Inwendig – Etherische olie is in de meeste gevallen niet geschikt voor inwendig gebruik.

Medicijnen – Gebruik je medicijnen of heb je een medische aandoening? Overleg dan eerst met een specialist of arts.

Kinderen – etherische olie gebruiken bij baby’s wordt afgeraden. Gebruik van etherische olie (al dan niet verdunt) op de huid van kinderen zijn verdeelde meningen over.

Meer over etherische olie

Etherische olie (ook essentiële olie genoemd)  zijn aromatische vloeistoffen die gewonnen worden uit bloemen, bomen, struiken, vruchten en zaden. 

Etherische oliën worden in vele culturen al generaties lang gebruikt voor verschillende doeleinden. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat etherische oliën bij aromatisch of topisch gebruik rustgevende, antiseptische, helende, verjongende en energieke werking op lichaam en geest kunnen hebben. 

Weten welk product en merk wij aanraden?

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.