Top 6 etherische oliën bij verkoudheid

etherische essentiele olie hooikoorts

Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, keel en de bijholten. De oorzaak van deze ontsteking is een virus. Volwassenen worden gemiddeld zo’n twee tot vijf keer per jaar verkouden. Bij kinderen is dat een stuk hoger, zij worden gemiddeld zo’n zes tot tien keer per jaar verkouden. (1)

Om snel van je verkoudheid af te komen zijn er meerdere dingen die je kunt doen. Veel water en thee drinken, slapen, een warme douche nemen en stomen. Ook etherische oliën kunnen helpen sneller van je verkoudheid af te komen.

Hoe werkt etherische olie bij verkoudheid?

Een groot aantal etherische oliën zijn zeer geschikt voor gebruik bij verkoudheid, hoest en griep. Dit omdat vele oliën antibacteriële, antivirale, ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen hebben. Sommige etherische oliën hebben zelfs slijmoplossende eigenschappen, of versterken je immuunsysteem.

Je kunt de oliën gebruiken in een aroma diffuser of geurbrandertje of toevoegen aan een bak heet water om mee te stomen. Je kunt er ook een verkoudheidsbalsem van maken door de olie te mengen met een basisolie zoals kokosolie. Gebruik hierbij de verhouding van 1 druppel etherische olie per theelepel basisolie. 

Disclaimer: Etherische oliën zijn echter geen vervanger voor medicijnen. Ga bij ernstige of aanhoudende klachten altijd naar je dokter.
Sommige etherische oliën hebben bijwerkingen. Deze staan in dit artikel per olie vermeldt. Gebruik etherische olie altijd met respect en met mate. De meeste etherische oliën zijn niet geschikt voor inwendig gebruik.

Top 6 etherische olie bij verkoudheid:

  • Pepermunt olie
  • Thijm olie
  • Eucalyptus olie
  • Tea tree (theeboom) olie
  • Kamille olie
  • Kruidnagel olie

pepermuntolie-etherische-olie

Pepermunt olie tegen verkoudheid

Het gebruik van pepermunt kan worden teruggeleid tot 1000 jaar v.c. Tegenwoordig wordt pepermuntolie aanbevolen vanwege zijn anti-misselijkheid en verzachtende effecten op de maagwand en de dikke darm. Het wordt ook veel gebruikt om spierpijn te verlichten, infecties te bestrijden en voor een frisse adem.

Pepermunt heeft sterke antivirale, pijnstillende en antimicrobiële eigenschappen. De olie wordt gezien als één van de beste etherische oliën bij verkoudheid, griep en hoest. De voornaamste ingrediënten zijn menthol (50-60 procent) en menthon (10-30 procent). Menthol is krachtig in het vrijmaken van de luchtwegen.

HOW TO ♥ Meng een theelepel kokosolie of aloë vera gel met een druppel pepermuntolie en breng deze als balsem aan op je borst. Je kunt pepermuntolie ook gebruiken in een diffuser of brandertje.

Verdun pepermuntolie altijd met een dragerolie als je het aan wilt brengen op de huid, omdat de olie kan zorgen voor irritatie. Zorg ervoor dat de olie niet in contact komt met je ogen, neusgaten of binnenkant van je oren. Deze olie is niet geschikt voor kinderen en zwangere vrouwen.
Bij gebruik van pepermuntolie in bad kan de olie een koudeshock veroorzaken.

Wij raden de pepermunt etherische olie van Chi aan. 

thijm-etherische-olie-verkoudheid

Tijm olie tegen verkoudheid

Tijm etherische olie wordt gemaakt van de thijm plan, de Thymus vulgaris. Dit is het plantje dat ook gebruikt wordt bij het koken. Thijm olie wordt veel gebruikt door fabrikanten van mondwater en tandpasta. Thijm olie wordt gebruikt bij artritis, schimmelinfecties, stress en het in balans brengen van de hormonen.

Thijm etherische olie heeft antiseptische, antibacteriële en kalmerende eigenschappen. Daarnaast zou de olie het immuunsysteem versterken. Om deze reden is de olie zeer geschikt voor gebruik bij verkoudheid en griep.

Gebruik deze olie in je aromabrander of meng de olie met pepermuntolie en een dragerolie om er een krachtige balsem van te maken. Gebruik hierbij de verhouding van 1 druppel etherische olie op 1 theelepel dragerolie.

Er is niet veel onderzoek gedaan naar de bijwerkingen van thijm olie bij jonge kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven en om deze reden wordt het niet aangeraden de olie te gebruiken voor deze doelgroepen.

Verdun de olie met een dragerolie wanneer je deze wilt aanbrengen op de huid. De olie kan ook bloedverdunnend werken. Gebruik deze dus niet als je al bloedverdunners gebruikt of hier problemen mee hebt. Stop om deze reden ook minstens 2 weken met het gebruik van de olie als je een operatie moet ondergaan.

Onze aanrader? Deze etherische thijm olie van Jacob Hooy

eucalyptus-olie-puistjes

Eucalyptus olie tegen verkoudheid

Eucalyptusolie wordt in de geschiedenis veel gebruikt voor verschillende toepassingen, als pijnstillend middel om verschillende soorten pijn te stillen, als ontstekingsremmend middel en als middel om de luchtwegen vrij te maken. Eucalyptusolie is één van de beste essentiële oliën voor keelpijn, hoest, seizoensgebonden allergieën en hoofdpijn.

Eucalyptus olie heeft antiseptische- en antibacteriële eigenschappen en geeft vrijwel direct verlichting bij een verstopte neus. Fabrikanten van bekende middeltjes als Vicks en VapoRub gebruiken eucalyptus olie als één van hun ingrediënten.

Het zorgt ervoor dat er meer lucht door je luchtwegen komt en dat het slijm verdund wordt en loskomt, waardoor het makkelijk op te hoesten is. Eucalyptus olie zou ook erg effectief werken bij griep en voorhoofdsholte ontsteking omdat het bacteriën doodt en ontsmettend werkt.

Eucalyptus olie in combinatie met pepermuntolie is een krachtige mix voor verkoudheid en hoofdpijn. Gebruik dit mengsel in je aroma diffuser, of maak er een balsem van door er kokosolie aan toe te voegen. (1 druppel etherische olie op 1 theelepel dragerolie)

Gebruik eucalyptus olie niet voor kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Verdun de olie met een dragerolie, omdat deze een reactie kan geven op de huid. Zorg er ook voor dat de olie niet in je ogen of neus komt.

Eucalyptus olie is niet geschikt voor inwendig gebruik. Daarnaast kan de olie je bloedsuikerspiegel verlagen. Overleg dus eerst met een specialist voordat je de olie gaat gebruiken als je diabetes patiënt bent.

Wij raden de eucalyptus etherische olie van Chi aan. 

etherische-olie-lavendelolie-verkoudheid

Interesse in een cursus Aromatherapie? Wij raden deze betaalbare opleidingen van Civas aan:

Tea tree (theeboom) olie tegen verkoudheid 

Tea tree olie wordt in Australië al meer dan 100 jaar gebruikt vanwege zijn antibacteriële, antivirale en schimmeldodende eigenschappen. Vandaag de dag wordt Tea tree olie in Australië, Europa en Noord-Amerika veel gebruikt als antiseptisch, ontstekingsremmend middel om problemen als puistjes, verkoudheid en wondjes tegen te gaan. 

Tea tree olie lijkt steeds populairder te worden en wordt steeds vaker door fabrikanten gebruikt als ingrediënt in vele verschillende huishoudelijke en cosmetische producten zoals schoonmaakmiddelen, wasmiddel, shampoos, massageoliën en huid- en nagelcrèmes.

De ontsmettende en bacterie dodende werking van tea tree olie maakt het een perfect huishoudelijk middeltje bij een zere keel, verkoudheid of hoest.

Meng een paar druppels tea tree olie met een glas water en gorgel daar tweemaal daags mee. Let er wel op dat tea tree olie niet geschikt is voor inwendig gebruik. Spuug het mondwater dus wel weer uit.

Tea tree olie kan reageren op licht en zuurstof en hierdoor irriterende stoffen aanmaken. Bewaar de olie daarom droog, donker en op kamertemperatuur en koop 100% natuurlijke tea tree olie van goede kwaliteit.

Meng de olie voor gebruik op je huid met een dragerolie. Zorg ervoor dat de olie niet in contact komt met je ogen, neusgaten of binnenkant van je oren. Er is niet veel bekend over de bijwerkingen van tea tree olie bij kinderen en zwangere vrouwen.

Onze aanrader? Deze Tea tree olie van Chi. 

kamille-etherische-olie-verkoudheid

Kamille olie tegen verkoudheid

Kamille etherische olie wordt gemaakt door stoomdestillatie van de bloemblaadjes van de kamille plant. Kamille olie wordt veel gebruikt bij depressie, stress, verkoudheid, hoofdpijn en huidproblemen.

Kamille heeft antiseptische en ontstekingsremmende eigenschappen. Hierdoor is deze etherische olie een zeer geschikt natuurlijk middeltje bij verkoudheid.

Gebruik kamille etherische olie in je aromabrander of diffuser. Of gebruik de olie in een stoombad, bijvoorbeeld in combinatie met eucalyptus olie en/of lavendelolie.

Gebruik kamille olie niet als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Wij raden de Roomse kamille olie van Chi aan. 

kruidnagelolie-acne-etherisch

Kruidnagel olie tegen verkoudheid

De Chinezen gebruiken kruidnagel al meer dan 2000 jaar als geur en specerij. De Chinezen gebruikten kruidnagel ook om hun adem te verbeteren bij belangrijke gelegenheden. Etherische kruidnagelolie kan voor vele verschillende doeleinden gebruikt worden: van het verbeteren van de bloedsomloop en verzorgen van ontstekingen tot verminderen van acne en een gezonder tandvlees.

Kruidnagelolie heeft antibacteriële, antiseptische en ontstekingsremmende eigenschappen. Daarnaast versterkt kruidnagel mogelijk het immuunsysteem en houdt het ziektes op afstand. Hierdoor is het een zeer geschikt huishoudelijk middeltje om te gebruiken bij verkoudheid.

Kruidnagel etherische olie reinigt ook de lucht in huis en maakt het vrij van bacteriën. Een goede olie om te gebruiken in je aroma diffuser bij griep.

Kruidnagelolie bevat een klein beetje methyleugenol dat mogelijk kankerverwekkend is. Daarom zijn er aromatherapeuten die deze olie links laten liggen. Gebruik de olie niet in combinatie met bloedverdunners, omdat deze bloedverdunnend werkt. De olie is niet geschikt voor inwendig gebruik, slik het dus niet door.

Deze olie wordt afgeraden voor kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Onze aanrader? De kruidnagelolie van Volatile. 

Recept versterken immuunsysteem

Voeg bovenstaand mengsel toe aan een warm bad (meng het wel eerst met een dragerolie voordat je het toevoegt aan het water) of voeg een paar druppels van dit mengsel toe aan je aroma diffuser.

Recept stoombadje

Voeg bovenstaand mengsel toe aan een grote bak stomend water en stoom met behulp van een handdoek zo’n 15 minuten. 

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.

Interesse in een cursus Aromatherapie? Wij raden deze betaalbare opleidingen van Civas aan: