Top 7 Etherische olie voor gezond haar

macadamia olie gezond haar haarmasker

Welke vrouw wil geen prachtige, volle bos met gezond haar? Zo’n glanzende coupe die de dames op tv spotjes hebben en waar menig vrouw jaloers op is. Etherische oliën kunnen bijdragen aan een gezonde haardos door bijvoorbeeld roos en droge hoofdhuid tegen te gaan, de haargroei te stimuleren en het haar intensief te hydrateren. Welke oliën dat zijn lees je in dit artikel. Bonus: we noemen ook een top 3 drager oliën die geweldig werken voor je haar.

Extra tips voor glanzend haar: het haar glanst doordat de haar schubben gesloten zijn. Hierdoor weerkaatst het licht beter. Spoel je haar na het douchen na met koud haar, föhn je haar met koude lucht en eet voeding waar ijzer en vitamine e in zit.

Etherische oliën moeten met respect en met aandacht gebruikt worden, omdat ze mogelijk bijwerkingen kunnen hebben. Lees goed de verpakking of lees op DoeMaarNatuurlijk meer over de bijwerkingen. (links staan in dit artikel per etherische olie vermeldt)

Top 7 etherische oliën voor gezond haar

Pepermunt olie – Bevorderd haargroei, anti-roos
Rozemarijn olie – Verdikt het haar, bevorderd haargroei, anti-roos
Kamille olie – Zacht en glanzend haar, gezonde hoofdhuid, licht het haar op
Tea tree olie (theeboom olie) – Bevorderd haargroei, anti-roos
Ylang ylang olie – Voedt het haar, versterkt het haar
Lavendel olie – Bevorderd haargroei, gezonde hoofdhuid
Cederhout olie – Bevorderd haargroei, versterkt haar, tegen alopecia

Etherische olie moet verdund worden met een dragerolie voordat je deze gebruikt op je hoofdhuid. Gebruik hierbij een verhouding van 1 theelepel dragerolie op 1 druppel etherische olie. Er zijn een paar drageroliën die zeer geschikt zijn voor het haar en gezond haar bevorderen.

Top 3 dragerolie voor gezond haar

Jojoba olie – Voedt het haar intensief
Kokosolie – Voedt het haar en gaat schadelijke stoffen tegen
Olijfolie – Beschermt tegen vrije radicalen en bevorderd haargroei 

Pepermunt etherische olie voor je haar

Pepermuntolie wordt in veel hoogwaardige haarverzorgingsproducten gebruikt omdat het van nature beschadigd haar voedt en verdikt. De olie stimuleert de haarzakjes, waardoor de groei van het haar wordt bevorderd.

Pepermunt etherische olie wordt ook veel gebruikt in anti-roos shampoo’s. De olie doodt bacteriën en gaat ontstekingen tegen. Hierdoor is het een zeer geschikt huishoudelijk middeltje voor een gezonde en schone hoofdhuid.

HOW TO ♥ Voeg een druppel pepermuntolie toe aan je shampoo. Of meng een eetlepel dragerolie met 4 druppels pepermuntolie en laat dit 15-20 minuten intrekken. Spoel het mengsel daarna uit en was je haar.

Rozemarijn etherische olie voor je haar

Rozemarijn olie stimuleert de hoofdhuid, waardoor haargroei bevorderd wordt en het haar dikker wordt. Het doodt bacteriën, waardoor deze etherische olie ook werkt als anti-roos middel.
Rozemarijn olie zou mogelijk ook grijze haren tegen gaan. Dit kan echter niet wetenschappelijk onderbouwt worden. Maar het is het proberen waard!

Deze olie wordt afgeraden voor zwangere vrouwen. Als je een medische aandoening hebt of medicijnen gebruikt wordt aangeraden met je arts te overleggen voordat je rozemarijn olie gebruikt.

HOW TO ♥ Meng 1 eetlepel olijfolie met 4 druppels rozemarijn etherische olie en masseer dit mengsel in op je hoofdhuid. Zorg ervoor dat je haar vochtig is. Laat het mengsel zo’n 15 minuten inwerken en spoel het daarna goed uit.

Onze aanrader? De etherische rozemarijn olie van Chi. 

Kamille etherische olie voor je haar

Kamille olie maakt je haar zacht, voegt glans toe aan je haar en kalmeert je hoofdhuid. Daarnaast werkt deze olie ook heerlijk ontspannend.
Wist je dat kamille etherische olie ook gebruikt kan worden om je haar natuurlijk lichter te maken?

HOW TO ♥ Om je haar glanzend en zacht te maken meng je 1 eetlepel jojoba olie met 4 druppels kamille etherische olie. Gebruik dit mengsel 1x per week als haarmasker.

HOW TO ♥ Om je haar op natuurlijke manier lichter te maken maak je een mengsel van 1/3 kop baking soda, 1 eetlepel zeezout en 5 druppels kamille etherische olie. Voeg wat lauw water toe om er een pasta van te maken. Laat het mengsel ongeveer een halfuur intrekken. (1)

Tea tree etherische olie voor je haar

Tea tree olie, ook wel theeboom olie genoemd, wordt veel gebruikt in anti-roos shampoo’s. Dit is niet voor niets want tea tree olie werkt krachtig tegen roos en bacteriën.
Daarnaast stimuleert tea tree olie de hoofdhuid, waardoor het haargroei bevorderd.

HOW TO ♥ Voeg een paar druppels tea tree olie toe aan je shampoo. Of meng met een dragerolie en gebruik dit mengsel als haarmasker.

Wij raden deze tea tree olie van Chi aan.

Ylang ylang etherische olie voor je haar

Deze olie wordt in Azië al generaties lang gebruikt voor een mooie huid en haar. Daarnaast zou de geur stress verminderen en lustopwekkend werken!
Ylang ylang olie bevorderd de aanmaak van talg. Deze olie werkt dus zeer goed bij droge hoofdhuid en droog haar. Ylang ylang olie verbeterd ook de structuur en sterkte van het haar en maakt dat het haar minder snel afbreekt.

HOW TO ♥ Maak een heerlijk haarmaskertje die je haar intensief voedt, door 4 druppels ylang ylang etherische olie te mengen met 1 eetlepel kokosolie of jojoba olie.

Onze aanrader? Deze ylang ylang olie van BeriVita.

Lavendel etherische olie voor je haar

Lavendelolie is een zeer veelzijdig huishoudelijk middeltje. Zo verminderd het stress en depressie symptomen en bevorderd het de nachtrust. Ook kan de olie gebruikt worden bij wondjes, puistjes en voor een mooiere huid en haar.

Lavendelolie stimuleert de hoofdhuid waardoor het haar sneller groeit en het zorgt er ook voor dat haar minder snel uitvalt. Daarnaast doodt de olie bacteriën waardoor het ook gebruikt kan worden om de hoofdhuid te reinigen.

HOW TO ♥ Masseer een paar druppels lavendelolie in op je hoofdhuid, of voeg een paar druppels toe aan je shampoo of conditioner.

Weten welk product en merk lavendelolie wij aanraden?

Cederhout etherische olie voor je haar

Cederhout olie bevorderd de haargroei en gaat het uitvallen van haar tegen. Daarnaast zou de olie ook werken bij verschillende types alopecia.

In een onderzoek uit 1998 in Schotland werden 43 patiënten met alopecia behandeld met een mengsel van cederhout olie, thijm olie, rozemarijn olie, lavendelolie en jojoba olie en druivenpit olie. Na 7 maanden was de situatie bij 44% van de patiënten verbeterd. (2)

HOW TO ♥ Voeg een paar druppels cederhout olie toe aan je shampoo of conditioner, of maak het volgende mengsel en gebruik deze als haarmasker: 1 eetlepel jojoba olie, 1 eetlepel druivenpit olie, 3 druppels cederhout olie, 2 druppels thijm olie, 2 druppels rozemarijn olie, 1 druppel lavendelolie.

Onze aanrader? De etherische cederhout olie van Tisserand

etherische olie haar

Jojoba olie voor het haar

Jojoba olie (spreek uit als hohoba) wordt al sinds mensenheugenis gebruikt door inheemse Amerikaanse stammen voor het haar en de huid. Jojoba olie is een geweldig schoonheidsproduct.

Jojoba olie reinigt de hoofdhuid en zorgt ervoor dat verstopte talgkliertjes gereinigd worden. Het stimuleert haargroei en gaat roos tegen.
Daarnaast maakt jojoba olie de haar schubben glad, waardoor het extra gaat glanzen. Jojoba olie hydrateert je haar en hoofdhuid intensief en gaat schade die aangebracht wordt door chemicaliën tegen.

Glazend en gevoed haar – Meng 1 eetlepel jojoba olie met 4 druppels ylang ylang olie.

Anti-roos – Meng 1 eetlepel jojoba olie met 2 druppels tea tree olie en 2 druppels lavendelolie

Haargroei bevorderen – Meng 1 eetlepel jojoba olie met 2 druppels cederhout etherische olie en 1 druppel thijm etherische olie en 1 druppel rozemarijn etherische olie.

Kokosolie voor het haar

Kokosolie is een veelzijdige olie. Deze kan gebruikt worden bij het koken, maar ook als beauty product voor je huid of haar. Ongeharde en ongeraffineerde kokosolie heeft een smeltpunt van rond de 24-26 °C, dan veranderd het van vaste vorm naar vloeibare vorm.
De vetten in kokosolie hydrateren en reinigen je haar en hoofdhuid. Deze vetten zorgen er ook voor dat chemicaliën minder schade kunnen aanrichten.

Glazend en gevoed haar – Meng 1 eetlepel kokosolie in vloeibare vorm met 2 druppels ylang ylang olie en 2 druppels kamille etherische olie.

Anti-roos – Meng 1 eetlepel kokosolie in vloeibare vorm met 2 druppels tea tree olie en 2 druppels thijm etherische olie.

Haargroei bevorderen – Meng 1 eetlepel kokosolie in vloeibare vorm met 2 druppels cederhout etherische olie en 2 druppels pepermuntolie

Onze aanrader? De kokosolie van Chi. 

Olijfolie voor het haar

Olijfolie zorgt er niet voor dat het haar groeit, maar kan de haargroei en herstel van beschadigd haar wel ondersteunen. Daarnaast “sealt” de olie het haar ook, waardoor het een beschermlaagje krijgt tegen chemicaliën van buitenaf. Combineer olijfolie met etherische olie voor het beste effect.

Haar verdikken – Meng 1 eetlepel olijfolie met 2 druppels rozemarijn etherische olie en 2 druppels cederhout etherische olie.

Haar lichter maken – Meng 1 eetlepel olijfolie met 4 druppels kamille olie en breng dit aan op je haar voordat je de zon in gaat.

Haargroei bevorderen – Meng 1 eetlepel olijfolie met 2 druppels cederhout etherische olie, 1 druppel lavendelolie en 1 druppel pepermuntolie

Bronnen:

https://draxe.com/how-to-lighten-hair-naturally/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9828867

healthline.com/health/essential-oils-for-hair-growth#risks-and-side-effects

www.maxpixel.net

www.pexels.com