Etherische olie op de huid – Veilig of niet?

etherische olie huid gezicht gevaarlijk veilig

De afgelopen jaren zijn etherische oliën enorm in populariteit gestegen. Waar je deze oliën eerder alleen bij een gezondheidswinkel kon kopen, zijn ze vandaag de dag zelfs te koop bij Kruitvat en Action. Ook zie je veel etherische oliën terug in natuurlijke gezichtsverzorging. Maar zijn etherische oliën veilig op de huid? We duiken er in!

Wat is etherische olie?

Etherische oliën zijn sterk geconcentreerde oliën, die door middel van destillatie vervaardigd worden uit planten, bloemen, zaden, wortels, schors, bladeren en vruchten.

Hoe sterk zijn deze oliën dan? Gerenommeerd producent Chi geeft aan dat voor 1 druppel van hun rozenolie 200 vers geplukte rozen nodig zijn. Wauw!

De ene olie is de andere niet

Maar de ene olie is de andere olie niet. Zo zijn er merken die pure etherische olie aanbieden, maar ook merken die verdunde olie of parfumolie aanbieden. Parfumolie is een synthetische olie waar parfum aan toegevoegd is. Het is dus geen natuurlijke etherische olie en bevat ook niet de werkzame stoffen van een natuurlijke olie. Deze oliën zijn vaak goedkoop en kun je gebruiken om een lekkere geur in huis te verspreiden. 

Parfumolie is dus absoluut niet geschikt voor gezichtsverzorging. Maar zijn pure, biologische oliën wel geschikt? Want het is toch een natuurproduct?

Etherische oliën op het gezicht

Pure etherische olie is inderdaad een natuurproduct. Veel etherische oliën ruiken heerlijk en zijn rijk aan antioxidanten en hebben een antibacteriële werking. Perfect voor de huid, zou je denken. Maar hoewel het gaat om een natuurproduct, kunnen bepaalde componenten in etherische oliën irritatie en roodheid veroorzaken. Vooral bij mensen met een gevoelige huid.

“Voorbeelden zijn limoleen, citronellol en eugenol, die allemaal aanwezig zijn in plantoliën. De positieve punten wegen niet op tegen de negatieve punten.” Zegt Paula Begoun van het bekende huidverzorging merk Paula’s Choice. (bron)

Ook Dr. Jetske Ultee lijkt geen fan. “Van maar liefst 79 essentiële oliën is inmiddels omschreven dat ze een vervelende allergische reactie kunnen veroorzaken. Binnen die ‘zwarte lijst’ vallen ook populaire oliën als ylang ylang, lavendel, pepermunt en roos.” 

Dus helemaal geen etherische olie op het gezicht?

Veel research en aromaspecialisten geven aan dat de oliën over het algemeen veilig te gebruiken zijn als ze genoeg verdund worden. Geadviseerd wordt om hiervoor te verdunnen naar maximaal 1% etherische olie.

Dus als je zelf wilt gaan mengen, gebruik dan een verhouding van 1 druppel etherische olie op 100 druppels plant olie. (zoals amandelolie, jojoba olie of druivenpitolie). 100 druppels staat gelijk aan ongeveer 1 theelepel. Je kunt dus de verhouding van 1 druppel etherische olie op 1 theelepel dragerolie aanhouden.

Commerciële merken die gezichtscrèmes op de markt brengen zullen hier hoogstwaarschijnlijk aan voldoen. Toch wordt geadviseerd crèmes met etherische oliën links te laten liggen als je een (zeer) gevoelige huid hebt. Zelfs als je niet direct een huidreactie ziet, kan de irritatie zich opbouwen waardoor je op een later moment huidproblemen krijgt.

Kijk dus goed naar het product dat je aanschaft en breng de olie eerst verdund aan op de binnenkant van je onderarm. Houd je huid ook tijdens gebruik goed in de gaten.

Dit is sowieso verstandig bij gebruik van verzorgingsproducten, ongeacht of ze natuurlijke of synthetische ingrediënten bevatten. Krijg je direct, of na verloop van tijd last van huidproblemen? Kijk dan eens goed op de ingrediëntenlijst en probeer eens een product met andere ingrediënten om te zien hoe dat gaat. Als je denkt last te hebben van een ingrediënt in je skincare of cosmetica, check dan eens deze “zwarte lijst” van Dr. Jetske Ultee.

En plant oliën?

Plant oliën zoals jojoba olie, kokosolie, avocado olie, arganolie en amandel olie zijn over het algemeen veilig voor de huid. Ze zijn zacht voor de huid en voeden de huid intensief.

Wel is het van belang om te kijken welke olie bij jouw huid past en voor welk doeleinde je de olie wilt gebruiken. Zo zijn shea butter en kokosolie bijvoorbeeld vrij vettig. Niet iedereen is erbij gebaat deze olie over zijn of haar hele gezicht te smeren.

Conclusie

Of je etherische oliën voor je gezicht wilt gebruiken is dus geheel aan jou. Etherische oliën hebben voordelen, maar ook nadelen. Of de voordelen opwegen tegen de nadelen, daar zijn de meningen over verdeeld.

Verdun etherische olie in ieder geval altijd naar 1% (dus 1 druppel etherische olie op 100 druppels dragerolie) en test een product altijd eerst uit op de binnenkant van je onderarm. Bij commerciële merken is de etherische olie natuurlijk al sterk verdunt, maar kijk toch altijd hoe je huid hierop reageert. Zowel op de korte termijn, als op de lange termijn.