Eucalyptus etherische olie

eucalyptus-olie-puistjes

 

Eucalyptusolie is de algemene naam voor de gedestilleerde olie afkomstig uit het blad van Eucalyptus. Eucalyptusolie is één van de meest gebruikte essentiële oliën voor keelpijn, hoest, seizoensgebonden allergieën en hoofdpijn.

De mogelijke toepassingen van eucalyptus olie zijn:

1. Luchtwegen openen
2. Hoest en griep verlichten
3. Astma en hooikoorts klachten verlichten
4. Schimmelinfecties 
5. Hoofdpijn en migraine verlichten
6. Stress verlichten
7. Concentratie verbeteren
8. Spierpijn verlichten
9. Oorpijn verlichten
10. Reumatische pijn en gewrichtspijn (mogelijk) verlichten
11. Wonden en zweren 
12. Puistjes en acne verminderen
13. Mondhygiëne verbeteren
14. Haar verbeteren en roos verminderen
15. Luizen
16. Anti insecten, muizen en ratten
17. Insectenbeten en –steken verlichten
18. Schoonmaak- en desinfectiemiddel

Weten welk merk en product wij aanraden?

Disclaimer: Eucalyptus olie kan je bij bepaalde problemen ondersteunen of mogelijk verlichting geven, maar het is absoluut geen geneesmiddel en geen vervanger voor medicijnen of medische hulp. Neem bij klachten altijd contact op met je arts of met een specialist. Lees ook de bijwerkingen van etherische eucalyptus olie onderaan de pagina.

Interesse in een cursus Aromatherapie? Wij raden deze betaalbare opleidingen van Civas aan:

Luchtwegen vrijmaken met eucalyptus olie

Het meest bekende doeleinde van eucalyptus olie is het vrij maken van de luchtwegen. Eucalyptus olie bevat antiseptische- en bacterie dodende stoffen en geeft vrijwel direct verlichting bij een verstopte neus. Fabrikanten van bekende middeltjes bij verkoudheid zoals Vicks en VapoRub gebruiken eucalyptus olie als één van hun ingrediënten.

Stomen – Vul een grote kom met kokend water en voeg daar 6-10 druppels eucalyptus olie aan toe. Plaats je hoofd boven de stomende bak water en leg een handdoek over je hoofd om ervoor te zorgen dat de stoom niet ontsnapt. Je kunt zo’n 15-20 minuten stomen.

2. Hoest, griep en voorhoofdsholte ontsteking verlichten met eucalyptus olie

Een vastzittende hoest of een voorhoofdholte onsteking zijn heel vervelend. Eucalyptus olie verlicht een vastzittende hoest vrijwel direct. Het zorgt ervoor dat er meer lucht door je luchtwegen komt en dat het slijm verdund wordt en loskomt, waardoor het makkelijk op te hoesten is. Daarnaast zou eucalyptus olie ook erg effectief werken bij griep. 

Verkoudheidsbalsem – Recept voor een natuurlijke verkoudheidsbalsem.

  • ½ kopje kokosolie
  • 2 theelepels bijenwas
  • 20 druppels eucalyptus olie
  • 15 druppels pepermuntolie

Zorg ervoor dat de bijenwas vloeibaar is. Meng alle ingrediënten in een glazen kom en voeg ze daarna toe aan een potje dat hiervoor geschikt is.

Diffuser – Je kunt de eucalyptus olie ook in een aroma diffuser gebruiken. Voeg een paar druppels olie toe aan je diffuser. Eventueel in combinatie met pepermuntolie, deze combinatie blijkt erg goed te werken bij verkoudheid en griep.

Stomen – Bij een voorhoofdsholte ontsteking kun je de eucalyptus olie het beste gebruiken om mee te stomen. Vul een grote kom met kokend water en voeg daar 6-10 druppels eucalyptus olie aan toe. Stoom zo’n 15-20 minuten door je gezicht boven de kom te houden en een handdoek over je hoofd te plaatsen zodat de stoom niet ontsnapt.

3. Allergie en hooikoorts klachten verlichten

Hoestbuien, traanogen, hoofdpijn, keelpijn en slijm zijn allemaal symptomen van een allergische reactie. Allergieën zoals bijvoorbeeld hooikoorts zorgen voor brandende en opgezette holtes. Van eucalyptus olie is bekend dat ze zwellingen verminderen en het branderige gevoel verlichten. Ook zorgt het voor het verdunnen van het slijm, waardoor het makkelijk op te hoesten is. Mensen met allergieën kunnen dus mogelijk baat hebben bij het gebruik van aroma therapie met eucalyptus olie.

Diffuser – Voeg een paar druppels eucalyptus olie toe aan een aroma diffuser en gebruik deze wanneer je allergie symptomen krijgt, of preventief. Gebruik de aroma diffuser niet langer dan 8 uur achter elkaar.

voetschimmel-eucalyptus-olie

4. Schimmelinfecties tegengaan

Heb je een vervelende jeuk die weigert weg te gaan? Misschien heb je een schimmelinfectie. Eucalyptus olie heeft sterke ontsmettende en bacterie dodende eigenschappen waar schimmels niet tegen kunnen. Daarom wordt de olie in de aromatherapie veel gebruikt bij schimmelinfecties, vaaronder voetschimmel en kalknagel. 

Kalknagel – Bij een kalknagel meng je een theelepel olijfolie met 2 druppels eucalyptus olie. Dit breng je d.m.v. Een wattenstaafje rechtstreeks aan op de kalknagel. Doe dit twee keer per dag.

Pure eucalyptus olie kan in sommige gevallen een branderig gevoel op de huid veroorzaken. Zorg er dus voor dat je de olie keurig aanbrengt op de nagel en daarbij de huid ontwijkt. Eventueel kun je de huid er omheen insmeren met vaseline ter bescherming. 

Voetschimmel – Om voetschimmel te behandelen vul je een emmertje warm (niet heet) water. Voeg hier 10 druppels eucalyptus olie, gemengd met een lepeltje plantolie, aan toe en laat je voeten 15-20 minuten in het water weken. Maak je voeten daarna goed droog, ook tussen de tenen!

5. Hoofdpijn verlichten met eucalyptus olie

Eucalyptus olie is volgens experts een hele goede etherische olie om te gebruiken bij hoofdpijn. De olie verlicht de druk van de sinus bij verkoudheid en verstopping. Daarnaast heeft eucalyptus mogelijk ook pijnstillende eigenschappen. Er is echter meer wetenschappelijk onderzoek nodig om hier duidelijkheid over te kunnen geven.

Eucalyptus olie zorgt voor een heldere geest en het ontspannen van de spieren. Deze laatstgenoemde is een grote boosdoener bij spanningshoofdpijn. Het beste resultaat bij hoofdpijn lijkt behaald te worden door eucalyptus olie te mengen met pepermuntolie.

Diffuser – Gebruik de etherische olie in een aroma diffuser wanneer je thuis bent. Gebruik hierbij 3 druppels per 100 ml water.

Balsem – Moet je op pad? Meng dan een druppel eucalyptus olie met een theelepel kokosolie en smeer dit mengsel op je slapen en in je nek.

6. Stress klachten verlichten

Stress kan vele verschillende klachten veroorzaken, waaronder hoofdpijn, een hoge bloeddruk en een verminderd concentratie vermogen. Tijdens stress wordt bloed onttrokken uit de organen en wordt naar de spieren gestuurd. Een beetje stress zo nu en dan is niet erg, maar chronisch veel stress ervaren is niet goed. 

Eucalyptus olie zou goed bij stress kunnen werken omdat het verschillende eigenschappen heeft die stress symptomen verlichten en je kunnen helpen ontspannen. Volgens experts zorgt de olie ervoor dat je spieren zich ontspannen en hoofdpijn verlicht wordt. Een fijne bijkomstigheid is dat eucalyptus olie je concentratie verbeterd, waardoor je dus helderder na kunt denken in een stress situatie.

Balsem – Meng 1 druppel eucalyptus olie met een theelepel kokosolie en breng het aan op je slapen en in je nek.

Diffuser – Voeg eucalyptus olie toe aan je aroma diffuser. Gebruik hierbij de verhouding van 3 druppels olie per 100 ml water. Meng eucalyptus olie met lavendelolie voor het beste effect tegen stress.

eucalyptus-olie-concentratie-adhd

7. Concentratie verbeteren 

Soms heb je periodes dat je een extra boost nodig hebt in je concentratie. Bijvoorbeeld tijdens examens, of wanneer je je caffeïne gebruik aan het afbouwen bent. Eucalyptus olie kan je dan helpen je geest scherp te houden en “brain fog” of “hersenmist” te verminderen.

Eucalyptus olie heeft verkwikkende-, kalmerende- en zuiverende eigenschappen, waardoor het zorgt voor een scherpere geest en hernieuwde energie. De olie zorgt voor een vrijere ademhaling en meer zuurstoftoevoer naar de longen. Uit onderzoek is gebleken dat de combinatie van pepermuntolie en eucalyptus olie het beste effect geeft.

Ook mensen met ADHD en ADD zouden mogelijk baat kunnen hebben bij aroma therapie met eucalyptus olie. Het effect verschilt per persoon. Zo geeft de één aan dat het werkt, maar is de geur voor de ander juist weer een extra prikkel. Je zou het in ieder geval kunnen proberen. Lees meer over etherische olie bij ADHD.

Wil je etherische olie bij een kind gebruiken? Lees dan eerst goed de bijwerkingen die we onderaan de pagina noemen. 

Diffuser – Verdamp een aantal druppels in een aroma diffuser (3 druppels per 100 ml water) of meng 1 druppel olie met 1 theelepel kokosolie om het aan te brengen op de slapen en nek.

8. Spierpijn verlichten

Spierpijn is een pijn die ontstaat in beschadigde of ontstoken spieren doordat deze verkeerd belast worden of die door een intensieve oefening of activiteit overbelast raken.

Eucalyptus olie is volgens experts één van de beste etherische oliën om te gebruiken bij spierpijn, omdat het pijnstillende- en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Daarnaast zorgt eucalyptus olie ervoor dat de spieren zich ontspannen. Het heeft tevens een verkoelend effect op de spieren. Eucalyptus olie vind je vaak als ingrediënt in balsems tegen spierpijn. 

Massageolie – Maak een fijne massageolie door 3-5 druppels eucalyptus olie te mengen met jojoba olie. Deze olie is makkelijk in te masseren op de huid en laat geen vettige laag achter.

Weten welk merk en product wij aanraden?

9. Oorpijn verlichten

Eucalyptus olie wordt wereldwijd ook veel gebruikt bij verlichten van oorpijn. Het is wel belangrijk dat er niet iets ernstigs aan de hand is. Laat je oren dus controleren door je arts. 

Oorpijn wordt ook weleens veroorzaakt door verkoudheid. Zoals eerder aangegeven werkt eucalyptus olie goed bij het verlichten van een verkoudheid. Het gebruik van eucalyptus bij oorpijn is gebaseerd op traditie en theorie en niet op wetenschappelijk onderzoek. 

Stomen – Vul een grote kom met heet water en voeg daar 6-10 druppels olie aan toevoegen. Stoom vervolgens door middel van een handdoek over je hoofd zo’n 15-20 minuten lang.

eucalyptus-kokosolie-etherische

10. Reumatische pijn verlichten

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan je ‘bewegingsapparaat’ zoals gewrichten, spieren, pezen en botten, die niet door een ongeval zijn veroorzaakt. Reuma is op te delen in: ontstekingsreuma, artrose, jicht, osteoporose en weke delen-reuma.
Hoewel eucalyptus olie reuma natuurlijk absoluut niet geneest, kan het mogelijk wel een aantal klachten verlichten. Eucalyptus olie heeft verkoelende-, ontstekingsremmende- en pijnstillende eigenschappen.

Diffuser – Voor aroma therapie: Voeg eucalyptus olie toe aan een aroma diffuser. Gebruik hierbij de verhouding van 3 druppels olie op 100 ml water.

Zalfje – Voor een verlichtende zalf maak je onderstaand recept. Bewaar de zalf in een glazen potje.

  • 15 druppels eucalyptus olie
  • 10 druppels pepermuntolie
  • 50 ml dragerolie (bijv. kokosolie of jojoba olie)

Interesse in een cursus Aromatherapie? Wij raden deze betaalbare opleidingen van Civas aan:

11. Wonden en zweren behandelen

Eucalyptus olie kun je goed gebruiken bij schaafwonden, snijwonden, lichte brandwonden en zweren. De olie heeft een antimicrobiële- en ontsmettende eigenschappen die de wond schoonmaken en ontsteking voorkomen.

Bij (ernstige) wonden is het belangrijk contact op te nemen met je arts. 

Gebruik geen pure olie rechtstreeks op je huid. Zorg ook dat de wond schoon en droog is. 

12. Puistjes en acne behandelen

Een veelvoorkomend beauty probleem onder jongeren, maar ook onder volwassenen, is acne. Acne is ontzettend vervelend en kan veel impact hebben op je zelfbeeld en zelfvertrouwen.
Eucalyptus olie is een goede optie om puistjes en acne proberen te bestrijden. De olie doodt bacteriën en werkt ontstekingsremmend.

Tonic – Maak een reinigende tonic door 6 druppels eucalyptus olie te mengen met gekookt, afgekoeld, water. Reinig hiermee dagelijks je gezicht. Pas goed op dat de olie niet in je ogen en neus komt.

Niet iedereen kan eucalyptus olie verdragen, ondanks dat het een natuurlijk product is. Test dus eerst een stukje huid, vooral als je een gevoelige huid hebt. 

13. Mondhygiëne en tandplak aanpakken

Eucalyptus olie zou volgens experts goed werken bij veel verschillende problemen rond de mondhygiëne zoals bloedend tandvlees, tandplak, slechte adem en aften. De olie doodt bacteriën en heeft een antimicobiële werking.

Mondwater – Voeg 1 druppel eucalyptus olie toe aan je mondwater, of maak zelf mondwater door 2 druppels olie toe te voegen aan een eetlepel water. Eucalyptus olie is absoluut niet geschikt voor inname, dus spuug de olie altijd uit en spoel je mond na.

gezond-haar-eucalyptus-olie-roos

14. Gezonder haar en roos verwijderen

Wie wil er nou geen mooie, glanzende lokken? Eucalyptus olie stimuleert de bloedsomloop en daarmee de haarzakjes, waardoor je haar mogelijk sneller gaat groeien en sterker wordt. Ook reinigt het de hoofdhuid door de antiseptische en microbiële eigenschappen. Hierdoor is eucalyptus olie een veelgebruikte olie voor anti-roos shampoo’s. 

Shampoo – Voeg een druppel eucalyptus olie toe aan een handje shampoo.

Haarmasker – Maak een haarmasker door 2 eetlepels dragerolie (bijv. kokosolie, jojoba olie of olijfolie) te mengen met 6 druppels eucalyptus olie. Zorg dat je haar vochtig is. Masseer het mengsel goed in op je hoofdhuid en laat het zo’n 15 minuten intrekken. Spoel het daarna uit en vervolg je normale routine.

15. Luizen bestrijden

Alleen al door de gedachte van luizen voelen veel mensen hun hoofdhuid al jeuken. Vrijwel iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken, helemaal als je kinderen hebt. Eucalyptus olie is een natuurlijke remedie tegen luizen. De olie wordt ook, samen met tea tree olie, door fabrikanten verwerkt in vele chemische anti-luizen middeltjes. De olie werkt niet alleen tegen luizen, maar ook tegen neten.

Shampoo – Voeg 2 druppels eucalyptus olie toe aan je shampoo.

Anti-klit – Maak het haar vochtig, masseer het in met anti-klit en kam het goed door. Door de anti-klit hebben de luizen en neten minder grip op het haar. Masseer de hoofdhuid daarna in met een mengsel van 2 eetlepels dragerolie en 6 druppels eucalyptus olie. Kam het haar uit en was het vervolgens goed. Herhaal dit ritueel eventueel.

Let er op dat kinderen een hele gevoelige huid hebben en de sterk geconcentreerde eucalyptus olie minder goed kunnen hebben. Zorg er ook voor dat ze de olie niet in hun ogen of neus krijgen. Lees de bijwerkingen van etherische olie onderaan de pagina. 

16. Insecten, muizen en ratten weren

Eucalyptus olie is een goed, natuurlijk anti-insecten middel. Ook verjaagd het muizen en ratten. De diertjes hebben namelijk een gruwelijke hekel aan de geur van eucalyptus. Let er wel op dat de olie het ongedierte verjaagd maar niet doodt. Is er dus sprake van een echte ratten- of muizenplaag? Haal er dan een specialist bij.

Wattenschijfjes – Druppel een paar druppeltjes eucalyptus olie op een wattenschijfje of watten bolletje en leg het op de plekken waar de overlast het grootst is, of waar je keuteltjes hebt gevonden.

Spray – Maak een anti-insecten spray door een sprayflacon te vullen met onderstaand recept. Spray het mengsel bij kinderen liever op de kleren dan rechtstreeks op de huid.

  • 100 ml gekookt, afgekoeld water
  • 10 druppels eucalyptus olie
  • 10 druppels lavendelolie

17. Insectenbeten en -steken behandelen

Eucalyptus olie werkt niet alleen goed bij het afweren van insecten, als je toch gestoken bent werkt het ook goed bij de verzorging van de beet of steek. De olie verkoeld de huid, waardoor het jeukende of brandende gevoel wordt verminderd. Daarnaast zorgt de olie ervoor dat de plek niet gaat ontsteken.

Balsem – Voeg een druppel eucalyptus olie toe aan een theelepel kokosolie en breng het aan op de plek(jes) die behandeld moeten worden.

18. Schoonmaken en desinfecteren in huis

Eucalyptus olie wordt veel gebruikt door fabrikanten van bekende schoonmaak- en huishuidelijke middelen. Dit is niet zo gek, want deze olie kan gebruikt worden voor vele verschillende doeleinden in huis. Zo werkt het goed tegen schimmel, neutraliseert het stank, en werkt het antiseptisch.

De olie doodt bacteriën, waardoor het goed gebruikt kan worden in een schoonmaak spray, maar ook in een aroma diffuser om vieze geurtjes te neutraliseren en bacteriën in de lucht te doden om te voorkomen dat je ziek wordt. (bijvoorbeeld wanneer je hoestende mensen over de vloer hebt gehad)

Aroma therapie – om geurtjes te neutraliseren of bacteriën in de lucht te doden voeg je een paar druppels etherische eucalyptus olie toe aan een aroma diffuser.

Spray – Maak een reinigende spray door een sprayflacon te vullen met 100 ml gekookt, afgekoeld water en 20 druppels eucalyptus olie. Je kunt deze spray gebruiken om oppervlaktes mee schoon te maken, of als luchtverfrisser.

Waar moet je op letten bij het kopen van eucalyptus olie?

Zorg ervoor dat je 100% natuurlijke eucalyptus olie koopt. Kijk op de verpakking naar de ingrediënten. Als er “parfum” of “fragrence” op staat heb je kans dat er synthetische stoffen in verwerkt zijn.

Koop bij voorkeur biologische / organische eucalyptus olie die geschikt zijn voor “therapeutische doeleinden”. Hier zijn geen chemicaliën in verwerkt.

Bijwerkingen van eucalyptus olie

Inwendig gebruik – Eucalyptus olie is niet geschikt voor inwendig gebruik en kan zelfs giftig zijn. Gebruik de olie voor aromatherapie of om met een dragerolie op de huid aan te brengen. Bij gebruik van eucalyptus olie voor mondhygiëne: spuug de olie uit en spoel je mond na gebruik.

Kinderen en zwangere vrouwen – Eucalyptus olie wordt niet aangeraden voor kinderen jonger dan 10 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Huid – Eucalyptus olie kan een allergische reactie op de huid geven. Zorg er ook voor dat de olie niet in je ogen, oren en neusgaten komt.

Diabetes – De olie kan de bloedsuikerspiegel verlagen. Heb je diabetes, overleg dan eerst met je dokter voor je de olie gaat gebruiken.

Eucalyptus olie is een etherische olie die klachten kan verlichten en genezing kan ondersteunen, maar het is geen geneesmiddel. Ga met (ernstige) klachten dus altijd naar je dokter.

Wil je weten welk merk en product wij aanraden?

Meer over eucalyptus olie

De eucalyptus valt onder plantfamilie Myrtaceae, is afkomstig uit Australië en wordt wereldwijd gekweekt. Hoewel er heel veel soorten eucalyptusbomen zijn, zijn er slechts een paar soorten die gebruikt worden voor de olie. Eucalyptusolie wordt in de geschiedenis al veel gebruikt voor verschillende toepassingen, als pijnstillend middel om vele verschillende soorten pijn te stillen, als ontstekingsremmend middel en als middel om de luchtwegen vrij te maken.

Eucalyptus olie wordt door fabrikanten veel gebruikt voor parfums, balsems die de luchtweg vrij maken en zelfs voor schoonmaakmiddelen. Het ingrediënt eucalyptol, waar de olie voor 70-90% uit bestaat, heeft antioxiderende, ontstekingsremmende en pijnstillende effecten. Daarnaast heeft de olie antimicrobiële en antiseptische eigenschappen. De geur van de olie wordt gehekeld door insecten, waardoor het ook veel gebruikt wordt om insecten te verjagen. Jaarlijks wordt er wereldwijd ongeveer 3000 ton eucalyptus olie geproduceerd. Deze olie is dus ontzettend populair!

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.

Bronnen:

www.psychologiemagazine.nl/artikel/wat-doet-stress-met-ons-lichaam-en-brein/

www.healthline.com/health/9-ways-eucalyptus-oil-can-help#cold-sores

https://www.up-nature.com/blogs/news/top-20-incredible-benefits-of-eucalyptus-essential-oil

https://en.wikipedia.org/wiki/Eucalyptus_oil

https://www.livestrong.com/article/105609-side-effects-eucalyptus-lavender-oil/

www.reumanederland.nl/reuma/wat-is-reuma/

https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/502727/

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-700/eucalyptus

www.thehippyhomemaker.com/essential-oil-safety-babies-children/

Interesse in een cursus Aromatherapie? Wij raden deze betaalbare opleidingen van Civas aan: