Groente Wecken: Stappenplan voor Beginners


groente wecken beginners

De behoefte om vers te eten is de laatste jaren enorm toegenomen. Er is steeds meer vraag naar etenswaren die niet bewerkt zijn met conserveringsmiddelen en andere toevoegingen.

Wie eenmaal de smaak van verse producten heeft geproefd weet dat vers vaak veel lekkerder is dan een kant en klaar product dat al voor ons op smaak is gebracht en geconserveerd.

In dit artikel:

 • Wecken door de generaties heen
 • De techniek van wecken
 • Voordelen
 • Nadelen
 • Hoe begin je met groente wecken – stappenplan

Wecken door de generaties heen

Vroeger in oma’s tijd was groenten wecken een hele belangrijke manier om ervoor te zorgen dat je in de winter ook nog groente te eten had.

Koelkasten en vriezers waren nog niet standaard in de gewone huishoudens te vinden. Wecken was een heel goed alternatief om groenten langer te bewaren.

Glazen potten met verschillende groenten die in de zomer van het land werden geoogst werden geweckt en in de kelder bewaard.

De wecktechniek is al ruim honderd jaar geleden uitgevonden en werd oorspronkelijk door het Franse leger gebruikt om voedsel te conserveren om te kunnen overleven in barre omstandigheden.

Jaren later kocht ene meneer Weck het patent voor de productie van glazen potten die doormiddel van een rubberen ring af te sluiten zijn waarin voedsel voor langere tijd bewaard kon blijven.

De techniek ”wecken” en ook de glazenpotten met afsluitbare rubberen ring, de zogenaamde weckpotten zijn naar hem vernoemd.

De techniek van het Wecken

Bij het wecken van groente wordt gebruik gemaakt van verhitting van het voedsel in inmaakglas. Door deze verhitting krijgen micro-organismen geen kans om het voedsel te bederven.

Wanneer het inmaakglas afkoelt zal er een vacuüm ontstaan. Het voedsel kan hierdoor langer worden bewaard. Door groenten te wecken kun je ze zelfs langer bewaren dan wanneer je de groenten invriest.

babyhapjes met aubergine

De voordelen van wecken

Zoals gezegd is wecken al een hele oude techniek en misschien vraag jij jezelf al waarom je groenten wecken nog steeds een goed middel is om eten te conserveren?

Één van de voordelen is dat je na het wecken van de groenten de groenten heel makkelijk kunt bereiden als je ze op wilt eten. Denk bijvoorbeeld aan het wecken van complete gerechten.

Even opwarmen en klaar. Tijdens het weckproces kun je je eten al op smaak brengen door verschillende kruiden toe te voegen.

Bij het wecken van groenten maak je geen gebruik van conserveringsmiddelen, je groenten zijn daardoor echt vers.
Als je zelf een moestuin hebt kun je vaak niet al je geoogste groenten tegelijk op eten.

Door ze te wecken kun je ze langer bewaren en profiteer je dus optimaal van je moestuin. Het wecken helpt je weer een stapje vooruit om zelfvoorzienend te leven.

Door groenten te wecken hoef je ze niet te kopen in de supermarkt wanneer de groenten van jouw keuze op dat moment niet in het seizoen zijn. Dit kan je behoorlijk wat geld schelen. Wanneer een seizoensgroente in de aanbieding is sla je extra veel in en daarna weck je het om ze later op te eten. Heel fijn voor je portemonnee!

Heeft wecken dan geen nadelen?

Ja, helaas wel. Wanneer je niet hygiënisch te werk gaat tijdens het proces van wecken kan er de botulisme bacterie ontstaan. Het is daarom belangrijk dat je net geoogste groenten zo snel mogelijk inmaakt, zo heeft de bacterie het minst kans.

Wanneer je de groenten inmaakt met Azijn of met suiker zal de bacterie niet ontstaan. Om te voorkomen dat je de bacterie binnen krijgt kun je de groenten ook 15 minuten koken voor je het op eet.

Hoe begin je met groente wecken?

Wat heb je nodig? 

 • Inmaakketel (weckpan) of grote pan
 • Kookpan
 • Weckpotten met inmaakringen en klemmen
 • Tang
 • Trechter
 • Stickers (optioneel)

Weckpotten steriliseren

Het is belangrijk om de materialen zoals de weckpotten en de rubberen ringen vooraf te steriliseren. Je kunt dit doen met de vaatwasser of door ze vijf minuten te koken in water met een scheutje Soda.

Blancheren

Eerst kook je de groente die je wilt wecken even kort voor. Ook wel blancheren genoemd. Hierdoor worden bacteriën gedood.

Je kunt tijdens het koken alvast wat suiker of zout toevoegen aan het kookvocht. Dit kun je tijdens het vullen van de weckpotten toevoegen aan de groente.

groenten wecken

Weckpotten vullen

Nadat je de groente gekookt hebt kun je de weckpotten gaan vullen. Vul de potten tot ongeveer 2cm boven de rand.

Je kunt ook kruiden toevoegen om groenten extra smaak te geven. Je kunt voor het vullen het beste een trechter gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de randen mooi schoon blijven.

Natuurlijke conserveermiddelen

Nadat je de weckpot hebt gevuld met groente voeg je een natuurlijke conserveermiddel toe zoals; suiker,zout of azijn afhankelijk van het recept dat je gekozen hebt.

Laat werderom ongeveer een rand van 2cm vrij tijdens het vullen. Het is heel belangrijk dat de pot goed schoon blijft.

De pot sluiten, een belangrijk moment

Zorg ervoor dat eventuele luchtbelletjes uit de pot zijn verdwenen voordat je de pot afsluit, dit kun je doen door even te roeren met een mes door je zout of suiker oplossing of door zachtjes te schudden met de pot.

Bij het sluiten van de pot is het heel belangrijk dat de randen van de pot en de rubber ring schoon zijn. Anders zal het weck proces mislukken. Na het plaatsen van de rubberen ring plaats je de deksel op de pot en sluit je hem af met speciale klemmen.

De laatste stap

Voor het verwijderen van de weckpotten uit de pan kun je het beste een wecktang gebruiken. Laat de potten daarna eerst twaalf uur afkoelen voordat je de klemmetjes verwijderd.

Na het verwijderen van de klemmetjes controleer je even of je een sissend geluid hoort. Als dat het geval is is het weck proces mislukt en kun je de inhoud beter niet meer eten.

bloemkool-bewaren

Weckpotten bewaren

Bewaar de weckpotten op een koele donkere plek. Het is een goed idee om de potten te voorzien van een label waarop je noteert wat de inhoud is plus de datum waarop je de inhoud hebt bereid. Geweckte groenten zijn zeker een aar houdbaar.

Geweckte groenten bereiden

Voordat je de groenten gaat eten is het goed om ze even te koken zodat je er zeker van bent dat alle bacteriën dood zijn.

Wecken met een kookpan of speciale weckpan

Voor het wecken van de groenten kun je gebruik maken van een speciale inmaakpan, ook wel Weckpan genoemd. Bij deze pannen is de temperatuur elektrisch in te stellen. Vaak zijn ze ook voorzien van een timer. Zoals deze originele weckpan van Weck. 

Een grote soeppan mag ook!

Voor het wecken met een normale kookpan gebruik je een grote pan waarin je het water kookt. Onderin de pan leg je een rooster waarop je de potten plaatst. Een theedoek onderin de pan kan ook. Je kunt de potten eventueel stapelen. Vul de pan met water tot ongeveer driekwart van de bovenste pot.

Door het warme water zullen de potten vacuüm trekken. Tijdens het koken probeer je de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk te houden. Het is handig om hiervoor een thermometer te gebruiken. Hoe lang de pot moet koken is afhankelijk van het gerecht dat je gemaakt hebt.

jam-823654_1280

Wecken is heel veelzijdig

Naast het wecken van groente kun je ook fruit, vlees of sausen wecken.

Wat dacht je van verse tomatensaus wecken? Sla een voorraadje op in de kelder. Super handig om snel een pasta te bereiden als je weinig tijd hebt.

Je kunt ook heel goed zelf Picalilly wecken. Dit is een heel handige basis voor verschillende gerechten.

Sommige gerechten zoals; cougettesoep, wortelsoep en pompoensoep kun je beter niet wecken omdat ze dan snel zuur zullen worden.

Heel veel plezier met het wecken van jouw favoriete groenten!

Recent Posts