Interview met Holistisch Huidspecialist Chantel

In dit artikel praat ik met Chantel van Eijsden. Chantel is al meer dan 20 jaar holistisch huidspecialist. In dit gesprek vragen we wat haar werk precies inhoudt en geeft ze onder andere een paar handige tips! 

Ben je altijd al beniewd geweest naar dit beroep? Denk je erover om ook holistisch huidspecialist te worden of ben je gewoon heel benieuwd naar Chantel’s huidadvies? Lees dan snel verder! 

Wil je dit interview liever luisteren in onze podcast? Ga naar de podcast. 

Wie is Chantel en hoe is Beauty & Health for Body & Mind ontstaan?

Dit komt eigenlijk door mijn moeder en mijn oma. Als kind was ik altijd iedereen al aan het masseren. Bijvoorbeeld onder de tafel, terwijl de hele familie aan het klaverjassen was. Ik was ook druk met “soep” maken uit verschillende bloempjes en blaadjes en mengde allerlei soorten frisdrank met elkaar. Wij hadden ook een paard vroeger en ik durfde zelf niet te rijden, maar het verzorgen van dat paard vond ik heerlijk.

Toen ik een keuze moest maken voor een opleiding stelde mijn oma voor om pedicure te worden. Dit voelde niet helemaal goed omdat ik mensen geen pijn wilde doen, maar juist wilde helpen. Mijn moeder stelde toen voor schoonheidsspecialiste te worden. Dit bleek een goeie match en ik heb de opleiding tot schoonheidsspecialiste succesvol afgerond in Dordrecht.

Toen mijn man en ik in ons huidige huis gingen wonen wilde ik een salon beginnen. Maar er waren al zoveel andere salons om mij heen. Dus hoe ging ik mijn hoofd boven het maaiveld uitsteken? Tijdens één van de opleidingen die ik volgde (dat doe ik nog steeds elk jaar) kwam ik in aanraking met natuurlijke producten. Zo onderscheidde ik mezelf toch van de andere schoonheidsspecialistes. En nu noem ik mezelf ook holistisch huidspecialist.

Merk je ook dat nu dit onderwerp steeds populairder wordt je werk is veranderd?

Ja, het is wel anders geworden. Je kunt er veel meer over vertellen en er opener over zijn. In het begin werkte ik al met aromatherapie en natuurlijk producten maar dan meldde ik niet per sé. Daar gaven mensen niet om en dat zei ze destijds ook niets. Nu wel, nu vragen de mensen wat er precies in de producten zit aan ingrediënten. Je kunt er gewoon veel opener over zijn.

Wat doet een holistisch huidspecialist precies?

Holistisch betekend dat je naar de hele persoon kijkt. Je kijkt niet naar een probleem, maar naar de hele mens. Dat vind ik ook de kracht van mijn werk, dat ik maatwerk lever.

Ik ga dus niet alleen in die pukkel op je kin prikken en uitknijpen. Ik kijk waarom die pukkel daar zit? En wanneer die pukkel daar zit. Als jij zegt dat het elke keer tijdens je menstruatie komt, dan ligt het aan je hormonen. Dan gaan we daar verder op in.

Of pukkels op je wangen, dan kun je er vanuit gaan dat er iets is met je darmen. Je gezicht kan je opsplitsen in reflexzones, dus zo kun je al een klein beetje scannen. Maar door vragen te stellen en dus feedback te vragen en samen op zoek te gaan naar jouw levensstijl, voedingsstijl en gedrag op een dag kunnen we kijken waarom iets gebeurd en kunnen we de oorzaak van het probleem aan pakken. Want anders zit die pukkel er volgende maand weer.

Soms is het heel makkelijk, soms duurt het ook wel heel lang voordat we de oorzaak vinden. Maar we moeten het samen doen.

chantel van eijsden holistisch huidspecialist

Sommige mensen vinden dit misschien een beetje zweverig klinken, maar jij verdiept je juist ook in de wetenschappelijke kant toch?

Ja klopt, ik volg de wetenschap daarin. Die doen steeds meer onderzoeken daarnaar. Je moet de onderzoeken wel even voor jezelf op een weegschaal leggen, want soms worden ze gefinancierd door een bepaald bedrijf die hier baad bij heeft.

Maar mensen vinden het fijn om wetenschappelijke bevestiging te krijgen. Maar soms is het wat lastig om onderzoeken met planten te vinden. Een onderzoek wordt gedaan met vaste waarden en een plant is natuurlijk uniek en de waarden verschillen per plant. Om deze reden zie je weleens dat ze een bepaald component isoleren en hier onderzoeken mee uitvoeren. (bijv. linalool, onderdeel van een lavendelolie. Red.)

Je doet dit werk al heel lang, wat is de mooiste ervaring die je hebt meegemaakt, bij een klant die je hebt kunnen helpen?

Dat is een hele lastige. Heel eerlijk, elke behandeling die ik doe vind ik mooi. Dat is oprecht zo. Na de eerste handeling zie ik ineens zoveel rust ontstaan en ontspanning. De schouders zakken ietsjes. In dat gezicht zie ik zoveel ontspanning. Dan wordt ieder mens zo mooi, het zijn net engeltjes dan.

Je biedt heel veel verschillende, mooie behandelingen aan zie ik, al zijn er ook een paar waar ik nog niet zoveel van weet en waar ik graag meer over zou willen weten. Kun je kort uitleggen wat bijvoorbeeld een Manuele Lymfedrainage en een Polariteitsmassage inhouden?

Een manuele lymfedrainage is een massage die héél erg zacht is. Je raakt maar net de huid aan. En dan geef je een hele zachte druk, zodat de huid als het ware heel iets opgerekt wordt. Dit is zo’n krachtige massage. Als je heel zachtjes masseert voel je het vocht en de afvalstoffen stromen door het lichaam. Het afvoeren hiervan gaat dan zo’n 15-25 keer sneller dan normaal.

Het voordeel is dat je vocht afvoert, bijvoorbeeld na een operatie of bij een zwangerschap. Je voert afvalstoffen heel goed af, bijvoorbeeld bij acne en eczeem. Daarnaast werkt je op het parasympatisch zenuwstelsel. Het zenuwstelsel dat jouw kalmeert. Dus of je nu wilt of niet, als je deze massage langdurig ondergaat wordt je vanzelf rustig.

Een polariteitsmassage is een massage waarbij ik mijn gevoel meer aanhoudt. Hoewel ik alles door elkaar doe hoor, ik masseer intuïtief. Ik kijk echt naar wat jij persoonlijk nodig hebt. Een polariteitsmassage werkt je meer op de energie. Je kunt het voelen als je heel hard in je handen wrijft en je handen dicht bij elkaar houdt en beweegt voel je een tinteling. Dat is de energie die overal aanwezig is. Tijdens deze massage lijdt je de energie in betere banen door het lichaam heen.

Je biedt de workshop Aroma & Friends aan. Wat leren mensen tijdens deze workshop?   

Dat is echt een fun workshop. Daar leer je de essentiële oliën in kennen. Er staat er altijd eentje centraal waarmee je zelf aan de slag gaat. In zo’n workshop gaan we iets lekkers maken met deze olie en een verzorgingsproduct. Denk aan pepermunt chocola bonbons of een douchegel met lavendel of limoncello met bergamot.

En je geeft anti-stress huidbehandelingen. Heeft stress dan zoveel effect op je huid?

Ja, héél veel. In elke behandeling die ik geef zal ik altijd een stukje massage in toepassen. Ik vind niet dat dat los van elkaar gezien kan worden, het hoort bij elkaar.

Ik heb er zelf ook ervaring mee. In mijn jeugd hat ik nagenoeg geen puistjes. Tijdens mijn zwangerschap merkte ik dat ik ineens steeds meer pukkeltjes kreeg. Vooral rond mijn mond, het hormoongebied. Ik ging hierdoor heel erg stressen, want ik kon toch niet als huidspecialist een onzuivere huid hebben? Je raad het al, door deze stress werden de puistjes alleen maar erger.

Toen ben ik naar mezelf gaan kijken als mijn eigen klant? Wat zou ik mijzelf adviseren? Kalmeren en de juiste producten gebruiken. Toen ging het beter.

DoeMaarNatuurlijk heeft heel veel lezers die op zoek zijn naar oplossingen voor rimpels en eczeem. Heb je wat goeie thuis tips voor hen?

Het belangrijkste en eerste tip die ik iedereen altijd meegeef is: Zorg voor een goede vocht- en vetbalans. Dat heeft je huid altijd als eerste nodig. Punt.

Vocht als in 1,5 liter water drinken per dag. En dan echt water. Mag ook kruidenthee zijn, maar geen groene thee of zwarte thee of witte thee. Maar echt kruiden met water.

En de juiste vetzuren, dus vis en lijnzaad of hennepzaad. Maar ook voor je huid. Dus zorg voor een goede hydrolaat en een goede plantaardige olie. Dan heb je de goede voeding voor je huid om te stralen.

Natuurlijk komen er daarna voedingsstoffen bij die je misschien extra nodig hebt, maar dit is de basis.

Chantel van eijsden holistisch huidspecialist

Voor DoeMaarNatuurlijk test ik veel crèmes, serums etcetera. Na het aanbrengen van een serum ging het mis, ik kreeg last van roodheid, schraalheid, irritatie en kleine bultjes. Hoe kalmeer of neutraliseer je jouw huid als je een verkeerd product hebt gebruikt?

Dit komt vaker voor, ook bij natuurlijke producten. Misschien ben je bijvoorbeeld iets te fanatiek geweest met je essentiële oliën. Dan kan dat weleens prikkelend werken. Als dit eenmaal erop zit, krijg je het er niet meer af.

Het enige wat je kunt doen is verkoelen met verkoelingspads en verdunnen met plantaardige olie. Dit kan gewoon iets zijn wat je in je keukenkastje hebt staan, zoals olijfolie of zonnebloemolie.

Die rode bultjes komen door warmte en door wrijving, doordat je eraan zit. Dus afblijven, koelen en verdunnen.

Je salon moest natuurlijk gedwongen dicht tijdens de corona situatie. Hoe heb je dit ervaren en ben je naar andere kansen gaan kijken?

Ja, het was in eerste instantie echt even paniek. Ik ben ook niet iemand die stil zit, dus dat is lastig. Maar ik ben gelijk om gaan denken. Wat kan ik dan wel doen? Ik wilde al heel lang en online programma maken, dus nu was daarvoor de tijd. Ik heb de afgelopen weken echt heel erg hard gewerkt. En hij staat! Hij is nu online!

Wat leren mensen in jouw online cursus “in 6 stappen naar een stralende en vitale huid”?

Het is een combinatie van coaching en het juiste pakket aangeven. Dus ik zal voor de training begint een aantal vragen stellen. Aan de hand van jouw feedback stel ik een productenpakket samen. Dus alles wat je deze 6 weken nodig hebt krijg je thuisgestuurd. Dus je crème, bodylotion etc.

Deze 6 weken ga ik je stap voor stap coachen hoe jij jouw huid op de juiste manier verzorgd. Welke methodes, want er zijn heel veel verschillende methodes.

We gaan naar jouw voeding kijken. Waar heb je meer van nodig en wat kun je beter laten staan voor jouw specifieke huidprobleem?

We doen ook gezichtsyoga. Zo hebben we 5 verschillende onderwerpen die we elke week behandelen. En zo leer je in principe een ritueel opbouwen.

Interesse in deze online cursus? Ga naar Chantel’s website voor meer info.