Interview met Tiara van Naturally Granola

interview naturally granola

Elke week spreek ik ondernemers die een natuurlijk of duurzaam bedrijf runnen. Vorige week sprak ik de vrolijke en gedreven Tiara Nataf van het bedrijf Naturally Granola. In dit interview vertelt ze ons hoe Naturally Granola is ontstaan en wat haar toekomstplannen zijn!

Wil je dit interview liever luisteren? Ga naar onze podcast.

Wie is Tiara en hoe is Naturally Granola ontstaan?

Ik ben geboren en getogen op Curaçao. Toen ik negentien was ben ik naar Nederland verhuisd, dat is nu tien jaar geleden. Ik ben een echte foodie, ik weet de hele week al wat ik ga eten. Daar wordt ik heel blij van. Ik doe nu ook steeds meer in de tuin en alles in de tuin is dan ook eetbaar.

Ik houd ontzettend van koken en had vroeger zelfs een blog over eten. Toen ik mijn vriend Nikos leerde kennen, medeoprichter van Naturally Granola, zag hij hoeveel granola ik at en vroeg hij waarom ik dit zelf niet maakte. Dus dat hebben we toen samen gedaan. We hebben bij een notenkraam alles gekocht wat we lekker vonden. Mijn vriend is heel sportief, dus voor hem is een gezonde mix ook heel belangrijk. Toen hebben we een hele mooie combi gemaakt.

Nikos had research gedaan naar de gezondste zoetstof en één van de gezondste zoetstoffen was dadel siroop. Deze hebben we toegevoegd als zoetstof. Het was nooit onze intentie om een bedrijf te starten hiermee. We studeerden toen allebei nog. Ik vertelde steeds meer mensen over mijn zelfgemaakte granola en nam het mee naar school. Heel soms stonden we al wel op markten.

Er is steeds meer vraag naar het product, dus we groeien steeds meer. Nu doe ik het al anderhalf jaar fulltime.

Wat maakt jullie granola zo duurzaam?

Verschillende dingen, één ding wat ik zelf belangrijk vind is dat er geen dingen in zitten die er naar mijn idee niet in horen. Geen conserveringsmiddelen, geen smaakstoffen en geen zout. Er zit al genoeg zout in al ons eten.

Wij hebben gekozen voor een glazen pot. Niet alleen omdat het er zo gezellig uitziet, maar omdat onze granola op deze manier ook, zonder conserveringsmiddelen, vier maanden houdbaar is. We hebben navulzakken die mensen in deze pot kunnen doen.

De producten worden gemaakt in een Social Bakery in Rotterdam. Mensen die moeilijk aan werk komen, die bijvoorbeeld geen Nederlands spreken of doof zijn. Dat is een hele fijne samenwerking die mij ook heel veel energie geeft.

tiara nataf naturally granola

Wat zit er vooral niet in jullie producten?

Geen e-nummers, geen conserveringsmiddelen, geen smaakstoffen en geen zout. Ik vind het belangrijk dat de ingrediëntenlijst duidelijk en overzichtelijk is en dat iedereen het snapt.

Ik zie allemaal hele unieke smaken staan, zoals sweet mystery met marsepein, aardbei en drop. En eentje rozenblaadjes en kardemom. Ontwikkel je die combinaties allemaal zelf?

Veel combinaties bedenk ik zelf, bijvoorbeeld roos en kardemom. Al moet ik eerlijk zeggen dat de Sweet Mystery deels door een vriendin en collega is bedacht, Anouk Goedegebuur. Zij heeft een jaar lang gevraagd of ik een granola wilde maken met drop. Ik ben een grote drop liefhebber, maar granola met drop klonk echt niet lekker. Toen stuurde ze alle ingrediënten op en had ik geen keuze, ik moest hem uitproberen. Maar al snel besloot ik dat ik deze unieke smaak echt moest toevoegen aan de collectie.

De Naturally Granola Signature vond ik heel lekker en is super gezond. Welke granola is jouw persoonlijke favoriet?

De signature granola is mijn persoonlijke favoriet. Het is voor mij de makkelijkste om te combineren. Ik ben niet iemand die elke dag hetzelfde eet, maar deze eet ik al 5 jaar bijna elke dag. De chocolade variant is de favoriet van Nikos.

Je hebt een webshop maar je biedt ook een abonnement. Hoe werkt dit abonnement?

Het werkt heel simpel, mensen kunnen precies aangeven hoeveel ze per week of per maand willen. Dus drie per week kan, maar één per maand ook. Je krijgt dan standaard 10% korting op je bestelling. Het is elke maand opzegbaar en aan te passen.

Is de granola glutenvrij of vegan?

Het is niet glutenvrij, omdat het in een bakkerij wordt gebakken. Misschien in de toekomst als we een eigen bakkerij hebben.

De zijn op dit moment bezig met een nieuwe variant. We willen een keuze maken tussen een notenvrije variant of een vegan variant. Onze klanten kunnen stemmen over welke smaak ze liever willen. De stemmen liggen momenteel erg dicht bij elkaar dus ik ben heel benieuwd wat het gaat worden.

(Update: het is een vegan én notenvrije variant geworden. Iedereen tevreden!)

Granola wordt over het algemeen gebruikt voor het ontbijt. Zijn er ook nog andere lekkere of creatieve receptjes met granola te maken?

Ja absoluut. Een receptje waar mensen altijd heel verbaasd over zijn is kipschnitzel. De granola is echt super lekker om te gebruiken als paneer.

We hebben een aantal ambassadeurs die allemaal super toffe recepten maken. Cheesecakes, salades, bananenbrood. Deze receptjes delen we op onze website.

Wat is jouw toekomstdroom voor Naturally Granola?

We zouden in de toekomst onze granola graag Internationaal verkopen. Mijn vriend is Grieks en ik kom van Curaçao dus dat lijkt ons heel cool.

En echt een community bouwen. Dat vinden we belangrijk en ook heel erg leuk. Ik heb graag contact met klanten en ik wil graag dat klanten mij leren kennen. Dat mensen me niet alleen als bedrijf zien, maar ook mij als persoon.  

Meer informatie over Tiara en Naturally Granola vind je op www.naturallygranola.com/ of op Instagram @Naturallygranola.