Lavendelolie

Lavendelolie is een etherische olie die door middel van stoomdestillatie uit diverse soorten lavendel wordt verkregen. De hoofdbestanddelen zijn linalool en linalylacetaat.

Lavendel olie staat bekend om zijn kalmerende en antimicrobiële werking en wordt onder andere veel gebruikt tegen psychische klachten zoals depressie en angststoornissen, het verlichten van verschillende soorten pijn zoals hoofdpijn en menstruatiepijn en het bevorderen van een goede nachtrust. Daarnaast wordt lavendelolie ook gebruikt voor een aantal cosmetische doeleinden.

De (mogelijke) doeleinden van lavendelolie:

1. Schimmel
2. Stress en angststoornissen
3. Diabetes
4. Reisziekte
5. (Brand)wonden
6. Nachtrust
7. Puistjes en acne
8. Rimpels en huidveroudering
9. Pijn (rug, menstruatie, spierpijn, nekpijn)
10. Hoofdpijn en migraine

Na het uitleggen van de doeleinden noemen we nog een aantal fijne etherische olie recepten met lavendelolie. 

Weten welk product en merk wij aanraden?

lavendelolie littekens

1. Schimmel en infecties tegengaan met lavendelolie

Lavendel olie heeft een krachtige schimmeldodende werking tegen stammen van schimmels die verantwoordelijk zijn voor veelvoorkomende huid- en nagelinfecties. Denk bijvoorbeeld aan schimmelvoeten, kalknagels of candida. 

HOW TO ♥ Wrijf bij een nagelinfectie of kalknagel elke avond voordat je gaat slapen een paar druppels lavendel olie op de nagel en laat dit gedurende de nacht inwerken. Doe eventueel katoenen sokken aan zodat je beddengoed schoon blijft. Doe deze routine een aantal weken achter elkaar.

HOW TO ♥ Bij voetschimmel kun je het beste dagelijks een teiltje water met een paar druppels lavendelolie mengen en een voetenbadje nemen. Na een paar weken zou de schimmelinfectie af moeten nemen.

2. Angst en stress verminderen met lavendelolie

Stress is beroepsziekte nummer 1. Een beetje stress is gezond en zorgt ervoor dat we beter presteren. Teveel en te langdurige blootstelling aan stress zorgt echter voor gezondheidsklachten. Jaarlijks lopen een miljoen Nederlanders kans op een burn out door stress. 

De afgelopen jaren wordt door steeds meer onderzoeken bevestigd dat lavendelolie een positief effect heeft op het zenuwstelsel. Traditioneel wordt lavendel gebruikt om neurologische problemen zoals migraine, stress, angst en depressie te behandelen. Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken blijken deze effecten nu te onderbouwen.

Het International Journal of Neuropsychopharmacology publiceerde in 2014 een onderzoek waaruit bleek dat Silexan (een lavendel olie bereiding) effectiever was tegen gegeneraliseerde angststoornis (GAD) dan placebo’s en het geneesmiddel paroxetine. Ook bleek geen van de testpersonen na de behandeling ontwenningsverschijnselen of andere nadelige bijwerkingen over te hebben gehouden.

Soortgelijke onderzoeken hebben aangetoond dat lavendel olie de kans op postnatale depressie tegengaat en PTSD klachten te verminderen doordat de personen in kwestie beter sliepen, meer ontspannen waren en over het algemeen een betere gezondheid hadden bij dagelijks gebruik van lavendel olie.

HOW TO ♥ Wrijf lavendel olie op je slapen, het voorhoofd en het achterste gedeelte van je kaak om de stress te verminderen. Je kunt het ook preventief doen, wanneer je een stressvolle situatie in het vooruitzicht hebt.

HOW TO ♥ Ben je thuis? Dan kun je lavendelolie ook branden in een aromabrandertje of diffuser. Voeg 1-2 druppels olie toe aan het brandertje. 

3. Diabetes klachten verminderen met lavendel olie

Uit een Tunesisch onderzoek uit 2014 is gebleken dat lavendel olie je lichaam beschermd tegen de volgende symptomen:

 • Verhoogde bloedglucose
 • Metabole stoornissen (met name vetmetabolisme)
 • Gewichtstoename
 • Uitputting van lever- en nier antioxidanten
 • Lever- en nierstoornissen

Stuk voor stuk symptomen die optreden bij mensen met diabetes. Hoewel er veel meer informatie en onderzoeken nodig zijn om te kunnen zeggen dat lavendel olie ook daadwerkelijk geneeskrachtige eigenschappen voor diabetes heeft, zien deze resultaten er al veelbelovend uit.

Hoewel lavendelolie dus absoluut geen medicijn is voor diabetes, zou je deze wel goed ter ondersteuning kunnen gebruiken om klachten te verminderen.

4. Reisziekte verminderen met lavendelolie

Bij reisziekte word je ziek doordat je je in een bewegend voertuig bevind. Het gebruik van lavendel olie kan hierbij helpen. De olie verlicht de klachten echter maar tijdelijk. 

HOW TO ♥ Doe een druppel lavendel aan de binnenkant van je polsen en/of op je gezicht (in het midden boven de wenkbrauw, in het midden van de kin, direct onder je oorlel). Dit biedt een korte termijn oplossing tegen misselijkheid en desoriëntatie door reisziekte.

5. (Brand)wonden verzorgen met lavendelolie

Door zijn microbiële eigenschappen wordt lavendel al eeuwenlang gebruikt om infecties te voorkomen. Er zijn vele onderzoeken uitgevoerd die dit feit keer op keer bevestigen. Deze onderzoeken tonen ook aan dat genezing van brandwonden, snijwonden, schaafwonden en andere open wonden versneld door gebruik van lavendel olie vanwege de antimicrobiële stoffen.

Lavendelolie is geen medicijn. Ga bij zware (brand)wonden altijd naar de dokter.

HOW TO ♥ Maak de wond eerst goed schoon met lauwwarm water (geldt voor zowel brandwonden als andere wonden). Meng 2 tot 3 druppels lavendel olie met een theelepel Aloë Vera of Kokosolie en breng dit voorzichtig aan op de wond door middel van je vingers of een katoenen watje.

Onze aanrader? De lavendelolie van Tisserand

etherische-olie-lavendelolie-slapen-nachtrust

6. Betere nachtrust met lavendelolie

Lavendel heeft een rustgevende werking en verbetert ook de nachtrust. Er zijn verschillende onderzoeken die de slaapverwekkende en kalmerende effecten van lavendelolie bevestigen.

Een onderzoek met moeders toont aan dat lavendelolie de verstoring van de slaap verminderd, de kwaliteit en duur van de slaap verbeterd en slapeloosheid tegengaat. En in tegenstelling tot vele andere slaapmiddelen geeft lavendelolie geen bijwerkingen en risico tot verslaving. (1)

De geur van lavendel maakt het stofje serotonine aan in onze hersenen. Dit stofje zorgt ervoor dat we een beter humeur hebben, ons kalmer voelen en uiteindelijk ook beter slapen. Het zorgt voor een kwalitatief betere nachtrust, doordat we dieper slapen.

HOW TO ♥ Doe ‘s avonds voordat je gaat slapen een paar druppels olie op je polsen of je hoofdkussen. Je zult zien dat je uitgeruster wakker wordt.

7. Puistjes en acne verminderen met lavendelolie

Hoogstwaarschijnlijk vanwege zijn antimicrobiële en antioxiderende eigenschappen, heeft lavendelolie een positief effect op je huid. Gebruik van lavendel olie kan helpen bij een aantal huidaandoeningen zoals acne, eczeem, allergische reacties, aften en zelfs ouderdomsvlekjes.

Naast het verbeteren van de huid gaat lavendelolie ook rimpels en huidveroudering tegen.

HOW TO ♥ Combineer 3-4 druppels met 1 theelepel kokosolie en smeer dit op je gezicht of op de te behandelen plek. Lavendelolie is ook rechtstreeks op de huid te gebruiken tijdens het wassen van je gezicht of tijdens een douche.

8. Verlicht pijn met lavendelolie

De geur van lavendel heeft een pijnstillende werking en helpt bij het verminderen van verschillende soorten pijn, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn (stress hoofdpijn en migraine), menstruatie pijn, nekpijn, spierpijn, spasmen en krampen. Een andere reden waarom lavendel olie werkt bij pijn is omdat je lichaam en spieren zich ontspannen.

HOW TO ♥  Breng een paar druppels olie aan op je polsen en slapen of gebruik lavendelolie in een aroma diffuser.

Welke etherische oliën gaan goed samen met lavendel olie?

Lavendel olie valt onder de etherische oliën met een ontspannende compositie. Om een ontspannend mengsel te maken kan lavendelolie worden gemengd met bijvoorbeeld sinaasappel en oregano, of geranium en Ylang Ylang.

Recepten met lavendelolie

Hieronder noemen we enkele fijne recepten met lavendel etherische olie. Elk recept heeft zijn eigen doeleinde. 

Recept 1: Reumatische pijn

Dit recept is zeer geschikt voor mensen die last hebben van reumatische pijn. Hoewel het recept de pijn niet geneest, kan het wel verlichting geven. Breng het mengsel aan op de pijnlijke plekken en laat het inwerken. 

 • 4 theelepels dragerolie (bijv. kokosolie of jojoba olie)
 • 2 druppels lavendelolie
 • 4 druppels gember olie
 • 4 druppels zilverspar olie

Recept 2: hoofdpijn & migraine

Dit recept verlicht hoofdpijn en migraine en zorgt dat je spieren zich ontspannen. Breng dit mengsel aan op je slapen, nek en kaak. 

 • 2 theelepels dragerolie (bijv. jojoba olie)
 • 3 druppels lavendelolie
 • 1 druppel pepermuntolie

Recept 3: verkoudheid & griep

Dit recept opent de luchtwegen en doodt bacteriën. Zeer geschikt dus als huishoudelijk middeltje tegen verkoudheid en griep. Voeg het mengsel toe aan een aroma vernevelaar of maak een stoom badje waarmee je zo’n 15 minuten stoomt. 

 • 2 druppels eucalyptus olie
 • 2 druppels lavendel olie
 • 1 druppel pepermunt olie
 • 1 druppel tea tree olie

Recept 4: Nachtrust verbeteren

Dit mengsel ontspant lichaam en geest en zorgt ervoor dat je snel slaapt en in een diepe slaap terecht komt. Hierdoor wordt je ‘s ochtends energieker wakker. Voeg dit mengsel toe aan een heerlijk bad of je aroma vernevelaar. (kijk goed hoeveel druppels er in je vernevelaar mogen)

 • 2 druppels lavendelolie
 • 2 druppels kamille olie
 • 2 druppels bergamot olie of vetiver olie

Let op: Wanneer je dit mengsel toevoegt aan een bad moet je het eerst mengen met een plantaardige dragerolie zoals druivenpitolie. Water en etherische olie mengt niet, waardoor de olie direct in aanraking kan komen met je huid en een brandende reactie kan geven. 

Recept 5: Stress en depressie verminderen

Dit mengsel is een goede ondersteuning bij stress en depressie klachten. Het werkt ontspannend en opbeurend. Voeg onderstaand mengsel toe aan een aroma diffuser (à 100ml).

 • 2 druppels lavendelolie
 • 1 druppel ylang ylang olie
 • 2 druppels mandarijn olie
 

Bijwerkingen van lavendelolie

In een enkel geval kan lavendelolie een branderig gevoel op de huid geven.

Hormonen – Een nieuwe, Amerikaanse studie (uit 2018) geeft aan dat stoffen in lavendelolie de hormonen kunnen beïnvloeden. Hoeveel invloed de oliën hebben op hormonen moet verder onderzocht worden. Gebruik lavendelolie daarom met mate, voornamelijk bij jonge kinderen en zwangere vrouwen.

Kinderen – Lavendelolie kan gebruikt worden in aromatherapie voor kinderen, zorg er wel voor dat het 100% natuurzuivere etherische olie is. Pas op met kinderen jonger dan 6 maanden, hun reuk is erg sterk omdat zij hun moeder herkennen aan haar geur. Gebruik lavendelolie voor kinderen wel met mate en in lagere dosis dan aangegeven wordt omdat hun huid en ruik gevoeliger is. 

Inwendig gebruik – Over inwendig gebruik van lavendelolie zijn de meningen heel erg verdeeld. Kijk in ieder geval altijd goed op het flesje of het échte lavendelolie is (en geen synthetische olie) en of het geschikt is voor inwendig gebruik. Op veel verpakkingen wordt aangegeven dat het niet geschikt is voor inwendig gebruik. Gebruik altijd met mate.

Lavendelolie is een etherische olie die klachten kan verlichten en genezing kan ondersteunen, maar het is geen geneesmiddel. Ga met (ernstige) klachten dus altijd naar je dokter.

Mag je lavendel olie gebruiken tijdens je zwangerschap?

Over gebruik van etherische oliën (zo ook lavendelolie) tijdens de zwangerschap zijn de meningen verdeeld. De één zweert bij gebruik van de oliën van begin tot het einde van de zwangerschap, een ander zegt dat je absoluut geen etherische oliën kunt gebruiken tijdens je zwangerschap.

Uit een recent onderzoek blijkt dat etherische oliën invloed hebben op je hormonen. Hoeveel invloed ze hebben op je hormonen moet nu verder onderzocht worden.
We raden dus aan voor gebruik van lavendel olie tijdens je zwangerschap eerst te overleggen met je dokter en ook goed te luisteren naar je eigen gevoel. Zwangere vrouwen hebben een bijzonder sterke reuk, dus misschien kun je de geur van lavendel niet eens verdragen! Mocht je de geur tijdens je zwangerschap erg heftig vinden, stop er dan liever mee.

Dit geldt zeker voor vrouwen die problemen tijdens eerdere zwangerschappen gehad hebben. Je baby is in de eerste drie tot vier maanden van de zwangerschap bijzonder gevoelig en reageert op alle mogelijke storingen.

etherische-olie-zwangerschap

Meer over lavendelolie

Etherische lavendel olie is vandaag de dag één van de meest gebruikte etherische oliën ter wereld. De voordelen van lavendel werden echter al zo’n 2500 jaar geleden ontdekt. Door de antioxidante, antimicrobiële, kalmerende en antidepressieve eigenschappen wordt lavendel olie al eeuwenlang in overvloed gebruikt voor zowel cosmetische als therapeutische doeleinden.

Egypthenaren gebruikten lavendel olie voor het mummificeren en als parfum. Sterker nog, er werd gezegd dat bij het openen van de tombe van koning Tunangamon in 1923 de lavendel geur (3000 jaar later) nog te ruiken was.

Vroegere en moderne aromatherapie handboeken pleiten voor lavendel als een antibacteriële etherische olie. De bladeren en stam van de plant werd gebruikt om een middel mee te maken tegen ziekten van het spijsverteringstelsel en reumatische klachten.

Lavendel werd ook veel gebruikt voor vele andere doeleinden. Zo gebruikten de Romeinen lavendelolie om mee te baden, te koken en de lucht te zuiveren. In de bijbel werd lavendelolie zelfs genoemd als één van de oliën die werd gebruikt om te zalven en te genezen.

Door de vele verschillende eigenschappen en doeleinden van lavendel en omdat het zacht genoeg is om direct op de huid aan te brengen, is het een goede olie om in je collectie te hebben. Ook voor de mensen die met gebruik van etherische oliën willen beginnen is lavendel olie een goede optie. Zeker als je een etherische olie zoekt om te gebruiken om gezondheidsklachten tegen te gaan.

Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken laten in hun resultaten een onderbouwing zien van de positieve werking van etherische oliën, zoals bijvoorbeeld een verbeterde nachtrust. Lavendel olie is vandaag de dag één van de meest gebruikte etherische oliën. Steeds meer mensen zien de voordelen in van lavendelolie.

Weten welk product en merk wij aanraden?

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.

Bronnen:

www.stichtingaromatherapie.nl/aromatherapie/essentiele-olien/lavendelolie/

www.draxe.com/lavender-oil-benefits/

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24373672

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22475718

www.aromalifestyle.nl/aromatherapie-kennis/zwangerschap-en-aromatherapie/

 

WIN Rituals producten, etherische oliën en andere prijzen!

Wij verloten elke maand leuke prijzen onder iedereen die ingeschreven staat voor onze mailinglijst.