Gezichtsmasker met kurkuma

Kurkuma, een woord waar de meeste mensen een paar jaar geleden de wenkbrauwen nog voor hadden opgetrokken. Kur-wat? Maar vandaag de dag zie je dit product steeds vaker voorbij komen. In gerechten, maar ook zeker in beauty producten. Waarom is dat? En wat doet kurkuma voor je gezicht? In dit artikel leggen we uit wat kurkuma voor je huid en je gezicht doet en geven we je 3 makkelijke en snelle recepten voor een gezichtsmasker met kurkuma. 

kurkuma-geelwortel-gezichts

Wat is kurkuma? – in het kort

Kurkuma staat bekend onder vele verschillende namen. Zo wordt het gele poedertje tarmeric genoemd (naar het Engelse turmeric), koenjit of Indiase geelwortel. Kurkuma is een specerij die gewonnen wordt uit de plant Curcuma longa en is een bekend ingrediënt in Indiase curry’s.

Kurkuma zou van oudsher gebruikt worden in de Ayurveda geneeskunde. Hoewel de poeder in theorie veel goede, medische doeleinden zou hebben is uit onderzoek gebleken dat de poeder in praktijk niet tot nauwelijks werkt voor deze doeleinden, omdat ons lichaam de stoffen in kurkuma niet goed genoeg opneemt. (bron)

Wil je weten welk merk en product wij aanraden?

Wat kan kurkuma betekenen voor de huid?

Dat kurkuma niet als medicijn kan worden gebruikt betekent niet dat het product geen positief effect heeft op de huid. Kurkuma werkt ontstekingsremmend en bacterie dodend. Om deze reden kan het product bijvoorbeeld gebruikt worden bij puistjes en acne.

De (mogelijke) doeleinden van kurkuma voor de huid:

 • Kleine wondjes verzorgen
 • Puistjes en acne verminderen
 • Acne littekens (mogelijk) verlichten
 • Eczeem klachten verlichten*

* Dit wordt gesuggereerd maar is nooit wetenschappelijk aangetoond.

Hoe gebruik je kurkuma op je gezicht?

Je kunt kurkuma aanbrengen op je gezicht door het te mengen met een dragerolie of een ander product, zoals bijvoorbeeld yoghurt.

Let er wel op dat kurkuma erg vlekt en dat dit niet tot nauwelijks uit je kleding gaat. Doe dus oude kleding aan en gebruik een oude handdoek.

Gezichtsmasker van kurkuma, olijfolie en ei

Een makkelijk en snel recept met olijfolie en ei, iets wat vrijwel iedereen wel in huis heeft. Olijfolie voedt en verzorgt de huid en bevat daarnaast antioxidanten die vrije radicalen tegen gaan. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Eieren zorgen voor een diepe reiniging van je huid en verkleinen de poriën.

 

Benodigdheden:

 • 1 eierdooier
 • 1 theelepel olijfolie
 • Een snufje kurkuma

 

Tijd:

5 minuten bereiden

20 minuten intrekken

 

Hoe vaak?

1-2x per week

 

Instructies:

Stap 1 – Meng de eierdooier, olijfolie en het snufje geelwortel in een kommetje.

Stap 2 – Reinig je gezicht goed en maak het vrij van vuil en make-up. Dep je gezicht droog.

Stap 3 – Masseer het kurkuma mengsel in op je gezicht. Denk eraan dat je oude kleren draagt, omdat kurkuma gele vlekken achter kan laten die je niet of nauwelijks uit je kleren krijgt.

Stap 4 – Laat het gezichtsmasker 20 minuten intrekken.

Stap 5 – Was je gezicht met lauwwarm water en verwijder het masker met een oud washandje. Je kunt ook reinigingsolie gebruiken.

Gezichtsmasker van kurkuma, yoghurt en honing

Honing is antibacterieel en verzorgd en kalmeert de rode acne huid. Ongeraffineerde honing werkt hiervoor het beste. Yoghurt voedt de huid en verwijderd dode huidcellen waardoor de huid een frisse oppepper krijgt en een “natural glow” krijgt. De drie ingrediënten zijn een goede combinatie bij puistjes en acne.

Benodigdheden:

 • 1 theelepel kurkuma
 • 1 ½ theelepel biologische honing
 • 1 theelepel yoghurt
 • 1 theelepel appelazijn (optioneel)

Tijd:

5 minuten bereiden

15 minuten intrekken

Hoe vaak:

1-2 keer per week

(eventueel tijdelijk iets vaker)

Instructies:

Stap 1 – Doe alle ingrediënten in een kommetje en meng ze goed door elkaar.

Stap 2 – Was je gezicht en maak het vrij van vuil en make-up. Dep je gezicht droog.

Stap 3 – Breng het masker aan op je gezicht. Je kunt hierbij je vingers of een make-up kwast gebruiken.

Stap 4 – Laat het masker zo’n 15 minuten intrekken.

Stap 5 – Spoel het masker af met lauwwarm water. Je kunt ook een washandje gebruiken, maar onthoud dat je de gele kleur van de kurkuma er niet meer uitkrijgt. Gebruik dus een oud washandje. Je kunt ook reinigingsolie gebruiken om het masker te verwijderen.

Wil je weten welk merk en product wij aanraden?

kurkuma-turmeric-geelwortel

Kleimasker met kurkuma

Een kleimasker reinigt de poriën en de huid en kalmeert de huid. Dit recept wordt gemaakt met Betoniet klei, kokosolie, olijfolie en appelazijn. Alle ingrediënten zorgen ervoor dat de huid gevoed en verzorgt wordt en dat het diep gereinigd wordt.

Je huid kan er na een kleimasker iets rood uitzien. Geen zorgen, dit is normaal. De roodheid trekt binnen een uur weer weg.

 

Benodigdheden:

 • 1 theelepel Klei poeder
 • ½ theelepel kurkuma
 • ¼ kopje appelazijn
 • 1 theelepel kokosolie
 • Een beetje water (optioneel)
 

Tijd:

5 minuten voorbereiden

10-20 minuten intrekken

 

Hoe vaak:

Eens per paar weken

 

Instructies:

Stap 1 – Meng alle ingrediënten goed door elkaar in een kommetje.

Stap 2 – Reinig je gezicht goed en maak het vrij van vuil en make-up. Dep het droog met een handdoek.

Stap 3 – Breng het kleimasker met kurkuma aan op je gezicht. Je kunt hier het beste je vingers voor gebruiken.

Stap 4 – Laat het masker 10-20 minuten intrekken. Begin met 10 minuten intrekken, vooral als je een gevoelige huid hebt.

Stap 5 – Haal het (deels) opgedroogde kleimasker er voorzichtig af met een warm washandje. Gebruik wel een oud washandje, omdat de kurkuma blijvende vlekken veroorzaakt.

Heeft kurkuma bijwerkingen?

Kurkuma heeft een aantal bijwerkingen, maar deze gelden alleen wanneer de poeder wordt ingenomen via de mond. Op de huid kun je kurkuma (geelwortel) dus gewoon vrij gebruiken.

WebMD geeft aan dat het waarschijnlijk veilig is om kurkuma op de huid aan te brengen, voor in ieder geval een periode van 12 maanden.

Kurkuma wordt ook gebruikt als kleurstof. Dit betekent dat het ontzettend vlekt en dat je deze vlekken niet meer uit je kleding of handdoeken krijgt. Houd hier dus rekening mee tijdens het gebruik van kurkuma voor gezichtsmaskers en draag oude kleding en gebruik een oude handdoek.

Kurkuma kan ook iets een gele gloed achterlaten op je gezicht. Dit is vrijwel altijd met een beetje olijfolie makkelijk weg te halen. 

Wil je weten welk merk en product wij aanraden?