Babyhapje bloemkool

Babyhapjes met bloemkool

Bloemkool is heel geschikt om te gebruiken in babyhapjes. Niet alleen is de groente heel voedzaam, veel baby’s vinden het lekker en het is te combineren met vele verschillende smaken. Zo kun je een hartig hapje maken, maar ook een zoet hapje.

In dit artikel leggen we uit hoe en wanneer je bloemkool introduceert aan je baby en geven we je een aantal lekkere recepten om zelf makkelijk thuis babyhapjes te kunnen maken.

De recepten in dit artikel:

Recept 1 – Bloemkool, broccoli en spinazie

Recept 2 – Bloemkool, zoete aardappel en wortel

Recept 3 – Bloemkool en perzik

Recept 4 – Bloemkool, zalm en rijst

Recept 5 – Bloemkool, kip en pompoen

Recept 6 – Bloemkool, gehakt en doperwten

Misschien heb je ook interesse in onze artikelen over babyhapjes met aubergine, zoete aardappel of avocado.

babyhapje-bloemkool2

Wanneer mag een baby bloemkool eten?

Bloemkool kan gasvorming veroorzaken en het kan wat moeilijk te verteren zijn voor zeer jonge baby’tjes. Om deze reden wordt bloemkool meestal gegeven op een leeftijd van 8-10 maanden. Overleg voor de zekerheid met een deskundige, want elke baby is anders.

KokenKoken

Hoe bereid je bloemkool voor babyhapjes?

Maak de bloemkool goed schoon onder koud, stromend water. Verwijder de stronk en bladeren en snijd de bloemkool in kleine roosjes.

Om de vitamines zo goed mogelijk te behouden kun je de bloemkoolroosje het beste 15 minuten stomen. Een andere optie is om de bloemkool aan een pan kokend water toe te voegen en deze zo’n 15-20 minuten te laten koken.

Recept 1: Bloemkool, broccoli en spinazie (10-12 maand+)

Een hartig en gezond groentehapje die zeer geschikt is als avondmaaltijd. Het babyhapje zit boordevol ijzer, vitaminens en mineralen. 

Babyhapje bloemkool, broccoli en spinazie

Gezond en eenvoudig groentehapje voor je kleintje.
Totale tijd35 min
Gang: Hoofdgerecht
Trefwoord: Babyhapje

Equipment

  • Blender of staafmixer
  • Mes
  • Snijplank
  • Steelpan, kookpan of stoompan
  • Bewaarbakjes of ijsklontjesvorm
  • Formaat koffie kopje

Ingrediënten

  • 1 kopje bloemkool roosjes
  • 1 kopje verse spinazie
  • 1 kopje broccoli roosjes

Instructies

  • Was de spinazie, broccoli en bloemkool met koud water.
  • Snijd de bloemkool en broccoli tot kleine roosjes.
  • Stoom de bloemkool en broccoli roosjes zo'n 15 minuten. (of kook ze 20 minuten)
  • Kook of stoom de spinazie kort tot de blaadjes zacht zijn.
  • Laat alle ingrediënten even afkoelen.
  • Voeg de spinazie, broccoli en bloemkool toe aan de blender.
  • Mix de ingrediënten tot een gladde puree. Voeg eventueel een beetje water toe.
  • Voor baby's vanaf 12 maand kun je eventueel wat geraspte kaas toevoegen.

Notities

Bewaar het babyhapje in de koelkast tot 72 uur, of verdeel de puree over bewaarbakjes of een ijsklontjesvorm om het in te vriezen in porties. 

Recept 2: Bloemkool, zoete aardappel en wortel (8-10 maand+)

Dit hapje is heel gezond, doordat het gemaakt is met zoete aardappel in plaats van “gewone” aardappel. Dit maakt het hapje ook extra zoet, iets wat je baby zeker zal waarderen!

Babyhapje bloemkool, zoete aardappel en wortel

Lekker en zeer gezond hapje dat zeer geschikt is als avondeten.
Totale tijd35 min
Gang: Hoofdgerecht
Trefwoord: Babyhapje

Equipment

  • Blender of staafmixer
  • Mes
  • Snijplank
  • Dunschiller
  • Steelpan, kookpan en/of stoompan
  • Vershoudbakjes of ijsklontjesvorm

Ingrediënten

  • 1 kopje bloemkool roosjes
  • 1 zoete aardappel
  • 2 hele wortels

Instructies

  • Was de wortels en bloemkool met koud water.
  • Snijd de bloemkool in kleine roosjes.
  • Verwijder het groen van de wortels en schil de wortels. Snijd ze daarna in stukjes.
  • Schil de zoete aardappel en snijd deze in kleine stukjes.
  • Kook de zoete aardappel zo'n 20-30 minuten.
  • Kook de wortel voor zo'n 15-20 minuten.
  • Stoom de bloemkool roosjes 15 minuten of kook de roosjes in 20 minuten gaar.
  • Giet het water af en laat alle ingrediënten even kort afkoelen.
  • Voeg de ingrediënten toe aan een blender.
  • Mix het geheel tot een mooie, gladde puree. Voeg indien nodig wat water toe.

Notities

Bewaar het gerecht tot 72 uur in de koelkast. Of giet de puree in vershoudbakjes of een ijsklontjesvorm en vries ze in porties in. 

Recept 3: Bloemool, perzik en gember (8-10 maand+)

Een heerlijk, zoet en gezond hapje die de meeste baby’s heerlijk vinden. Het hapje is zowel geschikt voor de lunch als voor het avondeten. 

Babyhapje bloemkool en perzik

Verassend lekker, makkelijk en zoet recept.
Totale tijd35 min
Trefwoord: Babyhapje

Equipment

  • Blender of staafmixer
  • Mes
  • Snijplank
  • Rasp
  • Kookpan of stoompan
  • Bewaarbakjes of ijsklontjesvorm

Ingrediënten

  • 1 kopje bloemkool roosjes
  • 1 perzik
  • 1 theelepel verse gember rasp

Instructies

  • Was de bloemkool met koud water.
  • Snijd de bloemkool in kleine roosjes.
  • Stoom de bloemkool 15 minuten, of kook de bloemkool zo'n 20 minuten.
  • Verwijder de schil en pit van de perzik en snijd de perzik in stukjes.
  • Kook de perzik nog zo'n 3 minuten mee met de bloemkool.
  • Giet het water af en laat de bloemkool en perzik even afkoelen.
  • Verwijder de schil van de verse gember en rasp de gember.
  • Voeg alle ingrediënten toe aan een blender.
  • Mix alles tot een gladde puree. Voeg eventueel wat water of formule melk toe.

Notities

Bewaar de puree in de koelkast tot 72 uur, of in de vriezer tot 3 maanden. 

Recept 4: Bloemkool, zalm en rijst (8-10 maand+)

Nog zo’n heerlijk en gezond hapje voor je kleintje. Het hapje is lekker, super voedzaam en licht verteerbaar. Het is daarom ook niet alleen geschikt als avondmaaltijd maar ook als lunch. 

Babyhapje bloemkool, zalm en rijst

Gezond en licht verteerbaar hapje, zeer geschikt als avondeten.
Totale tijd30 min
Trefwoord: Babyhapje

Equipment

  • Blender of staafmixer
  • Ovenschotel
  • Aluminiumfolie
  • 2 steelpannen
  • Mes
  • Snijplank

Ingrediënten

  • 1 kopje bloemkool roosjes
  • 50 gram verse zalm
  • 1/2 kopje rijst

Instructies

  • Verwarm de oven voor tot 200 graden celcius.
  • Vet de ovenschaal in en leg de zalm erin. Dek de schaal af met aluminiumfolie.
  • Bak de vis in zo'n 15 minuten gaar. De vis is klaar als deze uit elkaar valt als je er met een vork in prikt.
  • Was de bloemkool met koud water schoon.
  • Snijd de bloemkool in kleine roosjes.
  • Kook de bloemkool roosjes in 20 minuten zacht en gaar.
  • Zet nog een pannetje water op het vuur en voeg de rijst toe als het water kookt. Kook de rijst in 10-15 minuten gaar.
  • Laat de ingrediënten even afkoelen en voeg ze vervolgens toe aan de blender.
  • Maak er een mooie puree van met de gewenste structuur.

Notities

Bewaar het hapje in de koelkast tot 72 uur, of in de vriezer tot 3 maanden. 

Recept 5: Bloemkool, kip en pompoen (8-10 maand+)

Dit hapje is voedzaam, gezond en vult goed. Daarnaast is het hapje lekker zoet, waardoor veel baby’tjes dit recept erg lekker vinden!

Babyhapje bloemkool, kip en pompoen

Een lekker en origineel herfsthapje die bij veel baby's in de smaak valt.
Totale tijd50 min
Gang: Hoofdgerecht
Trefwoord: Babyhapje

Equipment

  • Blender of staafmixer
  • Oven (optioneel)
  • Kookpan
  • Mes
  • Snijplank
  • Dunschiller

Ingrediënten

  • 1 kopje bloemkool roosjes
  • 50 gram kip
  • 1/4 pompoen

Instructies

  • Verwijder de schil en zaadjes van de pompoen en snijd de pompoen in kleine stukjes.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de pompoen in een ingevette ovenschaal in 40 minuten gaar. Je kunt de pompoen ook in 20-30 minuten in een pan kokend water gaar koken.
  • Was de bloemkool met koud water en snijd deze in kleine roosjes.
  • Breng een pan water aan de kook en kook de bloemkool in 20 minuten zacht en gaar.
  • Kook ook de kip in een pan kokend water. Deze is in zo'n 15 minuten zacht en volledig gaar.
  • Laat de ingrediënten even kort afkoelen en voeg ze dan toe aan een blender.
  • Mix de ingrediënten tot een gladde puree.

Notities

Je kunt het recept 72 uur bewaren in de koelkast of tot 3 maanden in de vriezer. 

Recept 6: Bloemkool, gehakt en doperwten (8-10 maand+)

Dit is het zesde en laatste gerecht, maar zeker niet minder lekker. Een makkelijk en lekker hartig recept voor een voedzaam, zelfgemaakt babyhapje. 

Babyhapje bloemkool, gehakt en doperwten

Hartig en gezond hapje die zeer geschikt is als avondmaaltijd.
Totale tijd40 min
Gang: Hoofdgerecht
Trefwoord: Babyhapje

Equipment

  • Blender of staafmixer
  • Mes
  • Snijplank
  • Kookpan of steelpan
  • Bewaarbakjes of ijsklontjesvorm

Ingrediënten

  • 1 kopje bloemkoolroosjes
  • 50 gram gehakt (naar keuze)
  • 1 kopje doperwten

Instructies

  • Was de bloemkool met koud water schoon en snijd deze in kleine roosjes.
  • Breng een pan water aan de kook en kook de bloemkool in 15-20 minuten zacht en gaar.
  • Voeg de doperwtjes in de laatste 5 minuten toe aan de pan met bloemkool.
  • Ook het gehakt kook je in een pan water. Op deze manier blijft het gehakt zacht en is het zeer geschikt om te verwerken in een babyhapje. Na ongeveer 15 minuten koken is het vlees gaar.
  • Laat alle ingrediënten even kort afkoelen en voeg ze daarna toe aan een blender.
  • Mix de ingrediënten tot een mooie puree.

Notities

Te bewaren in de koelkast tot 72 uur en in de vriezer tot 3 maanden. 

Voedingsschema voor bloemkool

 

4-6 maand

7 maand

8 maand

9-10 maand

11-12 maand

Aantal eetlepels per portie

1-2

2-3

2-3

Aantal porties per dag

2

2

2

Houd er rekeing mee dat dit schema van toepassing is op bloemkool. Als je andere producten toevoegt aan je babyhapje, bijvoorbeeld vlees, dan geldt dit schema niet meer.

Wij raden aan met een deskundige te praten voordat je jouw baby vaste hapjes geeft.

Hoe kun je deze babyhapjes bewaren?

Je kunt de puree in een bakje gieten die goed af te sluiten is. Je kunt je zelfgemaakte babyhapje dan tot 72 uur bewaren in de koelkast.

Je kunt je babyhapjes ook invriezen zodat ze langer goed blijven. Giet de puree in afsluitbare bakjes die geschikt zijn voor de vriezer, of in een ijsklontjes vorm.

Welk keukengerei heb je nodig?

Om de bovenstaande babyhapjes te kunnen maken heb je het volgende nodig:

  • Blender of staafmixer

  • Mes

  • Eetlepel

  • Kopje

  • Dunschiller

  • Snijplank

  • Kookpan of stoompan

  • vershoud bakjes of ijsklontjes vorm