Moestuin op je Balkon – Tips!

moestuin op balkon

Je eigen gekweekte groente en fruit is heerlijk. Wist je dat je ook op een balkon heel goed een moestuin kan opstarten? Met een paar goede aandachtspunten vooraf maak je de juiste keuze en word je moestuin op het balkon zeker een succes.

Een moestuin op je balkon

Hoe start je een moestuin op je balkon? Het begint met het maken van een plan. Kijk hoeveel ruimte er precies beschikbaar is voor potten en houten bakken. Neem hier ook zeker de verticale tuinier mogelijkheden in mee.

Dat wil zeggen het gebruik van hangbakken en hangzakken aan de muur maar bijvoorbeeld ook aan de balustrade. Door vooraf een plan te maken weet je precies wat je allemaal kwijt kan aan potten en hangbakken.

Wat is de ligging van mijn balkon met betrekking tot de hoeveelheid zonlicht

Heb je een balkon dat ligt op het zuiden dan heb je vast en zeker veel en goed zonlicht. Een balkon op het Noorden heeft dat doorgaans veel minder. Deze informatie is belangrijk voor de keuze van het groente en fruit dat je wil gaan zaaien of plantjes die je gaat aanschaffen.

Een balkon op het zuiden met ruim zonlicht is een goede basis voor het kweken van allerlei soorten kruiden maar ook tomaten doen het er goed. Een balkon met wat minder zonlicht is meer geschikt voor allerlei slasoorten en bijvoorbeeld spinazie. Op ieder balkon doen aardbeien en sla het tamelijk goed.

Houd rekening met het water geven

Op een balkon zet of hang je alle planten in potten, bakken of zakken. Dat is natuurlijk heel anders dan in de volle grond. Dat merk je bijvoorbeeld alleen al aan het water geven.

Houd er rekening mee dat je over het algemeen genomen planten in potten en bakken vaker water moet geven. Het verdampt in potten en bakken allemaal wat sneller. Je kan uiteraard met de gieter water geven maar je kan voor je start met je moestuin ook eens kijken naar de mogelijkheden van bijvoorbeeld een druppelsysteem.

Let ook even op de wind

Misschien klinkt dit een beetje vreemd maar bestudeer de wind eens. Het kan soms behoorlijk hard waaien om et voorkomen dat alles om waait of dat je planten beschadigd raken door de wind. Moet je vooraf even kijken of je misschien een soort windscherm of beschutting moet maken op je balkon.

Maak een definitief moestuin plan voor je balkon

Hoe start je een moestuin op je balkon? Je hebt alle informatie die tot nu toe nodig is verzameld en je kan nu een goed moestuin plan maken voor je balkon. Teken op een plattegrond van je balkon waar de houten bakken en potten moeten komen te staan en waar je de bakken en zakken wil gaan hangen.

Nu je ook weet hoe het zit met de hoeveelheid zonlicht en wind. Dan kan je ook gelijk bepalen en tekenen waar je eventueel een windscherm wil gaan maken en niet geheel onbelangrijk welke groente en fruitsoorten je kan aanschaffen. Dan kan je op de plattegrond ook meteen bepalen waar je wat wil zetten. Of wat de beste plaats is voor bijvoorbeeld je tomaten of aardbeien.

Gebruik liever geen potgrond

Ga je de bakken en potten vullen om je groente en fruitplantjes erin te zetten? Gebruik liever geen potgrond. Deze droogt namelijk snel uit en er zit bovendien verder ook niets in geen meststoffen enz.

Het is beter om tuingrond te kiezen in combinatie met compost. Dan is je grond goed voorzien en dit heeft een zeer positieve invloed op het groeiproces van je groente en fruit planten.

Houten bakken en terracottapotten

Kies ook het liefst voor houten bakken of terracottapotten. Omdat deze zorgen dat er wat meer zuurstof bij de wortels kan komen of kan ademhalen. Dit in tegenstelling tot andere materialen potten en bakken.

Grote en kleine potten

Voor een leuk effect op je balkon kan je het beste kiezen voor verschillende afmetingen potten. Neem grote en kleine potten. Anders heeft alles hetzelfde formaat.

Dat kan natuurlijk ook maar door te kiezen voor verschillende formaten geeft dat net een beetje meer sfeer of een heel bijzonder effect.

Schaf een klein kweekkastje aan

Wil je zelf gaan zaaien en toch ook al redelijk vroeg in het voorjaar je eerste sla kunnen oogsten? Schaf dan een klein kweekkastje aan dat je binnen ergens op de vensterbank kan neerzetten. Dan kan je al vroeg gaan voor zaaien.

Tegen de tijd dat je echt buiten kan gaan beginnen (na de ijsheiligen). Heb je dan al behoorlijke plantjes die je meteen kan uitplanten in je potten of bakken op het balkon.