Pepermuntolie

pepermuntolie-etherische-olie

Pepermuntolie is een van de meest veelzijdige etherische oliën die er zijn. Het kan worden gebruikt om een aantal gezondheidsproblemen aan te pakken.

Pepermuntolie wordt gebruikt bij spierpijn en seizoensgebonden allergie symptomen tot spijsverteringsklachten. Het wordt ook vaak gebruikt om het energieniveau te verhogen en de gezondheid van zowel de huid als het haar te verbeteren.

De (mogelijke) doeleinden van pepermuntolie

1. Hooikoorts
2. Spier- en gewrichtspijn
3. Verstopte neus 
4. Energieniveau
5. Hoofdpijn 
6. Adem en mondhygiëne 
7. Hoofdhuid en haar 
8. Spinnen, muizen en mieren 
9. Misselijkheid
10. Mooie huid 
11. Luizen
12. Concentratievermogen 
13. Verbranding door zon 
14. Galblaas problemen en galstenen

Onze aanrader? Deze etherische pepermuntolie

pepermuntolie-etherische-olie

Hooikoorts verlichten met pepermuntolie

Hooikoorts is een allergische reactie die veroorzaakt wordt door allergenen die in de lucht voorkomen (pollen). Maar ook een allergische reactie op bijvoorbeeld dierenhaar of stof kan dezelfde reacties geven.

Er zijn veel verschillende medicijnen om hooikoortsklachten te verlichten. Steeds meer mensen gaan echter liever op zoek naar een natuurlijke manier om hooikoortsklachten tegen te gaan. 

Pepermuntolie werkt goed tegen hooikoortsklachten omdat het de spieren in de neus ontspant, helpt bij het “opruimen” van stof en stuifmeel en slijm. Het wordt beschouwd als een van de beste essentiële oliën voor allergieën vanwege zijn slijmoplossend, ontstekingsremmende en stimulerende eigenschappen.

Diffuser – Je kunt pepermuntolie verdampen door middel van een diffuser. Dit kun je doen wanneer de klachten opspelen, of preventief.

Topisch aanbrengen – Ook kun je een druppel pepermuntolie mengen met een theelepel kokosolie en op je slapen, neus en hals aanbrengen.

Spierpijn en gewrichtspijn verlichten met pepermuntolie

Etherische pepermuntolie is een natuurlijke pijnstiller en spier ontspanner. Hierdoor worden de spasmen die spierpijn veroorzaakt gekalmeerd. Ook bij gewrichtspijn geeft pepermuntolie verlichting. Het hoge menthol gehalte in etherische pepermuntolie zorgt voor een verkoelend gevoel, kalmeert het lichaam, verlicht de ontstekingen in gewrichtspijn en kalmeert de zwelling.

Menthol, een biochemisch middel dat in grote hoeveelheden aanwezig is in pepermuntolie, is het voornaamste ingrediënt bij de meerderheid van zalfjes en pijnstillende balsems voor behandelingen van pijn zonder recept.

Massage olie – Maak je eigen massageolie door pepermuntolie te mengen met een basisolie of aloë vera gel. Voeg eventueel lavendel olie toe aan het mengsel. Gebruik niet meer dan 30 druppels etherische olie op 100 ml basisolie of neutrale olie.

Je kunt 1 of meerdere (liever niet meer dan 3 per mengsel) etherische oliën combineren voor je massageolie. Maak eerst een kleine hoeveelheid om te testen wat het beste bij je past.

Vrijere ademhaling door pepermuntolie

Pepermunt werkt als slijmoplossend middel, helpt je luchtwegen te openen, slijm te verwijderen en verstopping te verminderen. Het is één van de beste essentiële oliën voor verkoudheid, griep, hoest, sinusitis, astma, bronchitis en andere aandoeningen van de luchtwegen.

Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat de verbindingen in pepermuntolie antimicrobiële, antivirale en antioxiderende eigenschappen hebben, wat betekent dat het ook kan helpen infecties te bestrijden.

Balsem – Meng een druppel pepermuntolie en een druppel eucalyptus olie met een lepel kokosolie om je eigen verkoudheidsbalsem te maken. Je kunt ook een paar druppels olie in een aroma diffuser verdampen.

etherische-olie-conditie-sport

Meer energie en betere conditie door pepermuntolie

Pepermuntolie is een geweldig alternatief voor sportdrankjes en de mierzoete energie drankjes, die niet heel goed blijken te zijn voor de gezondheid. Pepermuntolie zal helpen om je energieniveau te verhogen tijdens lange autoritten, op school of op een ander tijdstip dat je wel een extra boost kunt gebruiken.

Een studie gepubliceerd in de Avicenna Journal of Phytomedicine onderzocht de effecten van inname van pepermunt op trainingsprestaties. Dertig gezonde mannelijke studenten werden willekeurig verdeeld in groepen. Ze kregen elk 0,02 ml pepermuntolie met een pipet toegediend op hun tong en er werden metingen verricht met betrekking tot hun fysiologische parameters en prestaties.

Onderzoekers hebben bij de pepermunolie-groep significante verbeteringen waargenomen in alle geteste variabelen. De groep vertoonde een significante toename van hun grijpkracht, staande verticale sprong en staand verspringen. De pepermuntolie-groep vertoonde ook een significante toename van de hoeveelheid lucht die werd uitgeademd uit de longen, maximale ademhalingsstroomsnelheid en piek-uitademingsstroomsnelheid. (1)

Etherische oliën zijn enorm krachtig en wij raden het daarom ook niet aan om het zomaar inwendig te gebruiken, zonder advies van een dokter. Ben je van plan etherische olie in te nemen, kies dan biologische olie en lees je goed in in het merk dat je wilt kopen.

Gebruik – Je kunt wanneer je meer energie nodig hebt wat druppels pepermuntolie toevoegen aan een aroma diffuser of een druppel pepermuntolie mengen met een theelepel basisolie (bijvoorbeeld kokosolie) en deze aanbrengen onder je neus en op je slapen.

Wil je weten welk merk en product wij aanraden? 

Interesse in een cursus Aromatherapie? Wij raden deze betaalbare opleidingen van Civas aan:

Hoofdpijn verlichten met pepermuntolie

Pepermuntolie verbetert de bloedsomloop en ontspant de spieren. Om deze redenen is dit één van de beste etherische oliën om te gebruiken bij spanning hoofdpijn of migraine. Pepermuntolie in combinatie met eucalyptus olie is een gouden combinatie bij pijn.

Topisch aanbrengen – Meng 1 druppel pepermuntolie en 1 druppel eucalyptus olie met 2 theelepels basisolie (bijvoorbeeld kokosolie of jojoba olie) en masseer deze goed in op je slapen, voorhoofd en nek.

Frisse adem en betere mondhygiëne door pepermuntolie

Pepermunt en mondhygiëne gaan al meer dan 1000 jaar samen en munt werd in vrijwel elke cultuur voor dit doeleinde gebruikt. Dit komt waarschijnlijk door de manier waarop pepermunt bacteriën en schimmels doodt die tot holtes of infecties kunnen leiden.

Mondwash – Je kunt een druppel pepermuntolie toevoegen aan water en hier je mond mee spoelen, een huisgemaakt mondwater. Spuug het mondwater uit en slik het niet door. Kijk ook alvorens je dit gaat gebruiken of je etherische pepermuntolie geschikt is voor inwendig gebruik.

Gezondere hoofdhuid en haar door pepermuntolie

Pepermuntolie wordt in veel hoogwaardige haarverzorgingsproducten gebruikt omdat het van nature beschadigd haar voedt en verdikt. Het kan worden gebruikt als een natuurlijke behandeling voor dunner wordend haar en het stimuleert je hoofdhuid. Menthol een krachtig antiseptisch middel, dus het kan helpen om ziektekiemen die zich in haar kunnen opbouwen, te verwijderen. Menthol wordt zelfs gebruikt in anti-roos shampoos.

Haarmasker – Om haargroei te bevorderen of roos te verminderen meng je 1-2 druppels pepermuntolie met kokosolie. Masseer het mengsel goed in op je hoofdhuid en laat het kort intrekken. Was je haar daarna zoals je gewoonlijk doet. Doe deze routine 4 weken lang één of twee keer per week.

 

etherische-olie-muizen-ongedierte

Spinnen, muizen en mieren weren met pepermuntolie

De geur van pepermunt is voor knaagdieren en insecten veel te sterk waardoor ze hun afstand bewaren. Het gebruik van pepermuntplanten is ook effectief. Pepermuntolie is een natuurlijk bestrijdingsmiddel die muizen, spinnen en mieren op afstand houdt, maar niet doodt. Heb je een echte muizenplaag, dan zul je dus wel de hulp van een professionele bestrijder in moeten schakelen.

Planten – Plant een aantal muntplantjes in je tuin om mieren op afstand te houden.

Sprayflacon – Tegen spinnen kun je een sprayflacon vullen met water en er een paar druppeltjes pepermuntolie aan toevoegen. Spray dit op de plekken waar je last hebt van spinnen.

Wattenschijfjes – Tegen muizen kun je een paar druppeltjes pepermuntolie druppelen op wattenschijfjes. Leg de schijfjes op de plek waar je muizen hebt gezien of waar je muizen keuteltjes hebt gevonden.

Verminder misselijkheid met pepermuntolie

Misselijkheid en braken kan diverse oorzaken hebben, zoals wagenziekte, stress, te veel gegeten of alcohol gedronken en allergieën. Wanneer we misselijk zijn, geeft ons lichaam ons als het ware een seintje dat er iets niet in orde is met het lichaam.

Uit meerdere studies is gebleken dat misselijkheid bij een groot deel van de proefpersonen minder werd door aromatherapie met pepermuntolie. Bij drie verschillende studies gaf ruim meer dan de helft aan dat de geur van pepermunt de misselijkheid afnam.

Gember, venkel en pepermunt zijn goed werkzame ingrediënten voor een etherische olie bij misselijkheid en braken.

Inhalleren / diffuser – Je kunt de olie gewoon inhaleren vanuit het potje, of een druppeltje op een watje druppelen en deze af en toe bij je neus houden als je onderweg bent. Ben je thuis? Dan kun je pepermuntolie ook met een aroma diffuser in huis verdampen.

Betere huid en minder puistjes door pepermuntolie

Pepermuntolie heeft kalmerende, verzachtende en ontstekingsremmende effecten op de huid wanneer deze uitwendig wordt gebruikt. Pepermuntolie heeft ook antiseptische en antimicrobiële eigenschappen.

Pepermuntolie effectief is bij het verminderen van mee-eters, waterpokken, vette huid, dermatitis, ontsteking, jeukende huid, ringworm, schurft en verbranding door de zon.

Topisch aanbrengen – Meng een druppel pepermuntolie, en eventueel een druppel lavendel olie, met een lepel kokosolie. Breng deze met je vingers aan op je gezicht en masseer het mengsel goed in.

Luizen bestrijden met pepermuntolie

De nachtmerrie van elke ouder: een kind met luizen. Op naar de drogist voor een luizenkam en een agressieve shampoo! Of kan dat ook anders? Pepermuntolie schijnt ontzettend goed te werken tegen luizen, omdat de beestjes een grote hekel hebben aan de geur van pepermunt. De geur is te heftig voor de meeste insecten.

Haarmasker – Je kunt 1-2 druppels olie mengen met een eetlepel kokos-, amandel- of olijfolie en flink aanbrengen op het haar. Daarna kammen en goed uitspoelen. Gebruik voor kinderen bij voorkeur biologische etherische olie. Gebruik pepermuntolie bij jonge kinderen met mate, omdat deze olie zeer sterk geconcentreerd is.

Concentratievermogen verbeteren met pepermuntolie

Naast het verhogen van je energieniveau en het verbeteren van je conditie is pepermuntolie ook bevorderend voor je concentratievermogen en alertheid. De sterke geur zend een signaal naar je hersenen waardoor je alerter wordt. Ook een top middel om te gebruiken als je je koffie gebruik wilt afbouwen maar toch een extra zetje nodig hebt in de middag.

Inhaleren – Gebruik de olie in je huis met behulp van een diffuser of meng een druppel van deze olie met een theelepel kokosolie om onder je neus te wrijven.

Onze aanrader? Deze etherische pepermuntolie. 

Zonverbrande huid verzorgen met pepermuntolie

Een zonverbranding is een acute reactie van de huid wanneer deze te veel ultraviolette (=UV) straling van de zon krijgt. De olie kan de door de zon verbrande huid hydrateren, kalmeren en verlicht de pijn. Daarom kan pepermuntolie goed gebruikt worden als een aftersun. De olie draagt ook bij aan een gezonde huidvernieuwing na verbranding.

Topisch aanbrengen – Meng 2 druppels pepermuntolie met een theelepel kokosolie en breng aan op de verbrande huid. Je zult merken dat de pijn gelijk wordt verlicht en de huid wordt gekalmeerd.

PDS klachten verminderen met pepermuntolie

Al tientallen jaren wordt pepermuntolie aanbevolen voor de behandeling van PDS. De plie lijkt invloed te hebben op onder andere de spierspanning. Het belangrijkste effect is dat pepermuntolie verschillende klachten als opgeblazen gevoel, krampen en pijn kunnen verminderen.

De laatste jaren zijn er meerdere goede studies verschenen die pepermuntolie vergeleken hebben met een placebo. In een onderzoek waarin in totaal 400 patiënten werden getest en geanalyseerdr bleek dat 74% van de patiënten met pepermuntolie verlichting van de klachten had terwijl maar 35% van de placebo patiënten verbeterde. Het verschil is dus erg groot. Pepermuntolie lijkt in veel gevallen voor heel wat PDS-patiënten een belangrijke en vooral veilige keuze te zijn als starttherapie.

Er zijn verschillende merken die pepermuntolie capsules aanbieden die veilig zijn voor inwendig gebruik. Overleg bij voorkeur met je dokter hoe je het beste kunt beginnen.

pepermuntolie-etherische-olie

Is pepermuntolie veilig te gebruiken?

Inwendig gebruik – Pepermuntolie is een olie die sterker geconcentreerd is dan andere etherische oliën. Teveel pepermuntolie innemen kan dan ook leiden tot vergiftiging. Gebruik daarom nooit zomaar etherische olie inwendig.

Doe onderzoek naar het merk dat je wilt gebruiken en gebruik bij voorkeur biologische pepermuntolie voor inwendig gebruik. Kijk altijd op de verpakking of het 100% puur is en er geen synthetische stoffen zijn toegevoegd en of het merk geschikt is voor inwendig gebruik.

Kinderen – Pepermuntolie wordt afgeraden voor kinderen jonger dan 6 jaar. Voor kinderen boven de 6 jaar kun je pepermuntolie aromatisch of op de huid gebruiken, maar zorg ervoor dat je de olie goed verdunt omdat het erg sterk geconcentreerd is. Kijk ook goed uit dat het niet in de ogen of neus komt en gebruik voor kinderen niet inwendig. Lees de bijsluiter van de olie goed door. 

Zwangere vrouwen – Zwangere vrouwen wordt afgeraden om etherische oliën te gebruiken en dit geldt vooral voor pepermuntolie omdat deze zo sterk geconcentreerd is en omdat de geur erg sterk is.

Bad – Gebruik pepermuntolie niet in bad, in verband met gevaar voor koude shock. 

Weinig etherische oliën zijn veilig onverdund rechtstreeks op de huid aan te brengen. Pepermuntolie kan wel direct aangebracht worden. Doe het wel voorzichtig en vermijd het gebied rond de ogen.

Pepermuntolie is een etherische olie die klachten kan verlichten en genezing kan ondersteunen, maar het is geen geneesmiddel. Ga met (ernstige) klachten dus altijd naar je dokter.

Wat is pepermuntolie?

Pepermunt is een kruising tussen watermunt en aarmunt (groene munt of spearmint). Pepermuntolie wordt gemaakt door de stelen en bladeren van de bloeiende plantjes te stomen. De voornaamste ingrediënten zijn menthol (50-60 procent) en menthon (10-30 procent)

Pepermunt heeft significante antimicrobiële en antivirale eigenschappen. Het werkt ook als een sterke antioxidant. Pepermunt vertoont anti-allergene eigenschappen en pijnstillende effecten en helpt het maag-darmkanaal te ontspannen.

Het gebruik van pepermunt kan worden teruggeleid tot 1000 jaar v.c. Pepermunt is werd gevonden in verschillende Egyptische piramiden. Pepermunt werd als een grafgift meegegeven. Romeinen gebruikten pepermunt onder andere als ingrediënt voor extra smaak in wijnen. Ook werd pepermunt door Romeinse koks gebruikt om eten op smaak te brengen.

Volgens een Griekse mythe zou de nimf Minthe, dochter van Watergod Kokytos, een affaire hebben gehad met Hades, God van de Onderwereld. Dit maakte zijn vrouw Persephone en zijn schoonmoeder Demeter woest. Demeter nam wraak op de nimf Minthe en doodde haar. Hades, de verdrietige minnaar liet uit de resten een geurig kruid groeien, de Munt. Om deze reden is kruid van de muntplant heilig in de Griekse cultuur.
De Japanners gebruikten het blad van munt vroeger al om hun tanden te “poetsen” na eten, de hik en braken.

Tegenwoordig wordt pepermuntolie aanbevolen vanwege zijn anti-misselijkheid en verzachtende effecten op de maagwand en de dikke darm. Het wordt ook veelgebruikt om zijn verkoelende effecten en helpt pijnlijke spieren te verlichten. Bovendien vertoont pepermuntolie een antimicrobiële werking en daarom kan het worden gebruikt om infecties te bestrijden en uw adem op te frissen. Vele verschillende doeleinden voor één klein plantje. Geen wonder dat pepermuntolie een van de meest populaire etherische oliën ter wereld is!

Onze aanrader? Deze etherische pepermuntolie

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.

Bronnen:

www.aromalifestyle.nl/aromatherapie-kennis/zwangerschap-en-aromatherapie/

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/175976-wat-is-pepermuntolie-en-wat-kan-je-ermee.html

www.mlds.nl/pepermuntolie-effectiever-dan-reguliere-pds-medicijnen/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Pepermuntolie

https://draxe.com/peppermint-oil-uses-benefits/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103722/

www.thehippyhomemaker.com/essential-oil-safety-babies-children/

Interesse in een cursus Aromatherapie? Wij raden deze betaalbare opleidingen van Civas aan: