Sandelhout olie

sandelhout-olie-etherische

Sandelhout olie wordt verkregen door stoomdestillatie van de houtsnippers uit de kern van verschillende soorten sandelhout bomen. Sandelhout wordt veel gebruikt in parfums en cosmetica. De olie werkt ontspannend en kalmerend en zou zorgen voor een heldere geest.

De mogelijke doeleinden van sandelhout

1. Concentratie
2. Stress en angst
3. Zweertjes, wondjes, wratten
4. Puistjes
5. Rimpels en huidveroudering
6. Haar en kaalheid
7. Geur
8. Hoest en verkoudheid

Disclaimer: De bovengenoemde doeleinden worden niet allemaal wetenschappelijk onderbouwd. Etherische olie is daarnaast nooit een vervangmiddel voor medicijnen of professionele hulp. Neem bij klachten altijd contact op met je arts of een specialist. 

Weten welk merk en product wij aanraden?

Concentratie verbeteren met sandelhout olie

Sandelhout zou zorgen voor een heldere geest en betere concentratie. Daarom wordt deze olie vaak gebruikt bij meditatie of gebed en gaat het “brain fog” tegen. Het is daarom een zeer geschikte geur om te dragen naar het werk. Het zorgt er mogelijk voor dat je helder blijft nadenken wanneer je bijvoorbeeld een grote deadline in vooruitzicht hebt.

Dit doeleinde wordt niet wetenschappelijk onderbouwd, maar is van generatie op generatie doorgegeven.

Aromatherapie – Gebruik de olie in aromatherapie door 1-2 druppels olie toe te voegen aan een aromabrandertje of de olie toe te voegen aan een aroma diffuser.

Geur – Je kunt sandelhout ook dragen als geur wanneer je op pad moet. Meng dan een druppeltje sandelhout olie met een theelepel dragerolie en breng het mengsel aan in je hals en op je polsen. 

sandelhout-olie-concentratie-stress

Stress en angst verlichten met sandelhout olie

Sandelhout olie zou niet alleen zorgen voor een betere concentratie en heldere geest, het heeft ook een ontspannend en kalmerend effect op de hersenen.

Een goed alternatief op de vele ontspannende middeltjes die er ook voor zorgen dat je een slaperig gevoel krijgt. Sandelhout olie houdt je alert en aanwezig, maar op een kalme en vredige manier.

Aromatherapie – Gebruik de olie in aromatherapie, zoals hierboven aangegeven. Of meng een druppel olie met een theelepel dragerolie en breng dit mengsel aan in je hals en op je polsen. 

Zweertjes, wondjes en wratten behandelen met sandelhout olie

Sandelhout olie heeft ontstekingsremmende, antiseptische en antibacteriële eigenschappen. Om deze reden is de olie goed te gebruiken om kleine, oppervlakkige snij- brand- en schaafwondjes te behandelen. De olie zorgt ervoor dat de wond niet gaat ontsteken en dat deze sneller heelt. Hierdoor wordt de kans op een zichtbaar litteken ook kleiner.
Ook zweertjes en wratten zijn te behandelen met sandelhout olie. De olie doodt de bacteriën en voorkomt dat er meer wratten ontstaan.

Behandelen – Breng de olie aan op een wattenstaafje en stip de plek aan die je wilt behandelen. Bij wondjes kun je beter wachten tot de wond droog en dicht is. 

Puistjes behandelen met sandelhout olie

Naast zweertjes en wondjes zijn ook puistjes en steenpuisten goed te behandelen met sandelhout olie. De olie doodt de bacteriën, gaat ontstekingen tegen en reinigt de huid.

Wel wordt het aangeraden sandelhout olie te mengen met een dragerolie als je het rechtstreeks op de huid wilt aanbrengen. Dit omdat de olie een reactie kan geven op de huid.

Gezichtsolie – Meng een eetlepel jojoba olie met 2 druppels sandelhout olie en 1 druppel tea tree olie. Breng het mengsel aan nadat je je huid hebt gereinigd en laat het helemaal intrekken. Doe dit dus bij voorkeur voordat je gaat slapen.

Puistjes stick – Je kunt de olie bij puistjes ook puur aanbrengen op een wattenstaafje en hiermee alleen de puistjes aanstippen.

Weten welk merk en product wij aanraden?

sandelhout olie rimpels puistjes

Rimpels en huidveroudering tegengaan met sandelhout olie

Sandelhout olie is een geweldig middeltje voor de huid. Het gaat irritaties, puistjes en ontstekingen tegen. Daarnaast is het rijk aan antioxidanten, die schade aan de huid door vrije radicalen tegengaan. Deze vrije radicalen, bijvoorbeeld uit zonlicht, zorgen voor huidveroudering. 

Gezichtsolie – Meng een eetlepel jojoba olie met 2 druppels sandelhout olie, 1 druppel lavendelolie en 1 druppel rozenbottelolie. Reinig je gezicht, dep het droog en breng vervolgens het olie mengsel aan op je gezicht.

Laat het 20 minuten intrekken in je huid. Maak je gezicht daarna schoon met een warme, dampende handdoek. Eventueel kun je daarna nog een dun laagje jojoba olie, of je gebruikelijke gezichtscrème aanbrengen.

Interesse in een cursus Aromatherapie? Wij raden deze betaalbare opleidingen van Civas aan:

Gezond haar (en kaalheid tegengaan) met sandelhout olie

Sandelhout olie is ook zeer geschikt voor je haar. Het gaat roos tegen door de hoofdhuid te hydrateren en reinigen en ontstekingen en bacteriën te doden. Roos is iets anders dan schilfers die veroorzaakt worden door een droge hoofdhuid. Ook zorgt sandelhout olie voor gevoed en glanzend haar.

Uit recent onderzoek komen ook verbluffende resultaten bij gebruik van sandelhout olie tegen kaalheid. In een test met huidweefsel van mensen tussen de 38 en 69 werd de olie aangebracht op het huidweefsel. Na 6 dagen begon het keratine niveau in het huidweefsel toe te nemen. De olie zou de genen die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van keratine “blokkeren”. Een zeer interessant onderzoek dus! (1)

Haarmasker – Om haargroei te bevorderen kun je dagelijks het volgende masker inmasseren op de hoofdhuid: 2 theelepels amandelolie en 3 druppels sandelhout olie.

Shop sandelhout olie hier. 

Sandelhout olie als geur

Naast dat sandelhout olie je rustig en gefocust maakt, ruikt deze olie ook nog eens heerlijk en wordt deze veel gebruikt in parfums van bekende merken. Je kunt de olie ook dragen als geur. Meng het wel met een dragerolie voordat je het aanbrengt. De perfecte geur om te dragen wanneer je een drukke deadline hebt!

Sandelhout olie kun je ook goed als geur in huis gebruiken. Het doodt bacteriën, bijvoorbeeld wanneer iemand ziek is geweest, en neutraliseert andere geurtjes. Daarnaast geeft het natuurlijk een heerlijke geur af. Voeg een paar druppels olie toe aan een geurbrandertje of een aroma diffuser.

parfum-sandelhout-etherische-olie

Hoest en verkoudheid verlichten met sandelhout olie

Sandelhout olie heeft, zoals eerder genoemd, antibacteriële, ontstekingsremmende en antiseptische eigenschappen. De olie is daarom zeer geschikt voor het bestrijden of verkorten van hoest, griep en verkoudheid. Bijvoorbeeld door ermee te stomen.

Stomen – Vul een grote kom met heet water. Voeg hieraan 3 druppels sandelhout olie toe en 2 druppels eucalyptusolie. Stoom hiermee zo’n 20 minuten.

Bijwerkingen van sandelhout olie

Allergiën – Wees voorzichtig met gebruik van sandelhout olie wanneer je ernstige allergiën hebt.

Zwanger – De olie wordt afgeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Kinderen – De olie wordt afgeraden voor kinderen onder de 2 jaar. Wees bij kinderen altijd oplettend bij gebruik van etherische olie. Hun geur en huid zijn namelijk veel gevoeliger. Gebruik de olie dus in een minder geconcentreerde verhouding dan je voor jezelf zou gebruiken en kijk goed hoe je kind reageert op de olie.

Huid – De olie kan zorgen voor huidirritatie. Gebruik de olie dus bij voorkeur in combinatie met een dragerolie, zoals bijvoorbeeld jojoba olie, amandelolie of kokosolie.

Weten welk merk en product wij aanraden?

Meer over sandelhout olie

Traditioneel wordt sandelhout gebruikt voor verschillende religieuze doeleinden. In India wordt sandelhout als heilig gezien en wordt dit hout gebruikt bij huwelijks ceremonies en bij de geboorte van een baby.

Sandelhout is in het verleden zoveel gebruikt dat deze schaars is geworden. Vandaag de dag wordt het hout daarom nagenoeg alleen gebruikt om er olie van te maken. Een boom moet ook minstens 15 jaar oud zijn om gebruikt te worden voor de olie. Bij voorkeur zelfs 40-80 jaar oud. Dit is de reden waarom sandelhout olie ook wat prijziger is.

Sandelhout olie heeft antiseptische, ontstekingsremmende, pijnstillende, antibacteriële en kalmerende eigenschappen.