Tarwekiemolie

tarwekiemolie-doeleinden

Zoals de naam al doet vermoeden is tarwekiemolie inderdaad olie uit kiemende tarwekorrels. Het valt op door de karakteristieke kleur: donker amber. Bovendien heeft het een zachte nootachtige geur. 

Als tarwekorrels gaan kiemen maken zij een olie aan. Deze olie bevat veel bestanddelen die ook in het menselijk lichaam voorkomen. 

De vele voordelen van tarwekiemolie omvatten onder andere het kalmeren van de huid, het voorkomen van tekenen van veroudering, het elimineren van acne, het beschermen van de gezondheid van het hart, het versterken van het haar, het verhogen van de energie.

Gebruik tarwekiemolie met mate. Onderaan de pagina worden de bijwerkingen van het gebruik van teveel tarwekiemolie genoemd.

De (mogelijke) doeleinden van tarwekiemolie

1. Hoofdhuid en haar 
2. Huid 
3. Hart 
4. Afvallen
5. Cognitieve gezondheid 
6. Diabetes 
7. Energieniveau
8. Vruchtbaarheid en zwangerschap (?)
9. Dieren

Disclaimer: Tarwekiemolie kan bepaalde symptomen helpen verlichten, of je ondersteunen maar het is absoluut geen geneesmiddel, of vervanger voor een medicijn of medische hulp. Neem bij klachten altijd contact op met een arts of specialist. 

[table id=4 /]

Gezond haar met tarwekiemolie

Tarwekiemolie helpt je haar diep te voeden, maar maakt het niet vet. Veel fabrikanten gebruiken de olie dan ook om door hun huid- en haarverzorgingsproducten te mengen. De reden hiervoor is dat tarwekiemolie een hydraterende, herstellende en verjongende werking heeft op het haar.

Tarwekiemolie bevat een hoge hoeveelheid B-complex vitamines. Deze vitamines zijn nodig om de celgroei en de vorming van nieuw weefsel te stimuleren. Hierdoor helpt de olie overmatig verlies van haar te voorkomen. De eiwitten in de tarwekiemolie voorkomen afbraak van je haren. Daarnaast zorgt de vitamine E in de olie voor het reguleren van het vet op je hoofdhuid, dit zorgt voor een gezonde bos glanzend haar.

Een heel klein beetje tarwekiemolie in je haar verminderd ook het statisch effect van je haar in de winter.

Haarolie – Voeg tarwekiemolie na het wassen van je haar toe aan de puntjes van je haar, of masseer het diep in je haar een hoofdhuid wanneer je wat meer tijd hebt. Laat het lang intrekken zodat de olie de tijd heeft om helemaal in je haar te trekken voordat je het uitspoelt.

Haarmasker – Gebruik onderstaand recept als een geweldige, natuurlijk haarmasker:

  • Een halve, rijpe banaan
  • Een kwart rijpe avocado
  • 1 eetlepel tarwekiemolie
  • 1 eetlepel yoghurt
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 druppel vitamine e olie

Prak de avocado en banaan in een bakje tot een gladde pasta. Voeg daarna de overige ingrediënten toe. Masseer het haarmasker rijkelijk in op vochtig haar. Laat het een kwartier inwerken en spoel daarna uit met koud of lauwwarm water.

Lees ook ons artikel: Welke etherische oliën zijn het best voor gezond en glanzend haar?

Huidproblemen verminderen met tarwekiemolie

Tarwekiemolie wordt al generaties lang gebruikt om irritaties en huidproblemen te verminderen. Door de hoge niveaus tocoferolen (zoals vitamine E) in deze olie, voedt het de huid en stimuleert het de bloedstroom. Dit helpt genezing versnellen en kan ook ontstekingen en zwellingen elimineren. Dit maakt de olie ook een effectief middel tegen psoriasis, eczeem en verschillende andere, veel voorkomende huidaandoeningen.

Tarwekiemolie wordt in een tal van cosmeticaproducten verwerkt en zelfs sommige dierenartsen, artsen, homeopathen en beautysalons hebben tarwekiemolie ontdekt als verzorgingsproduct voor mens en dier.

Het toepassen van tarwekiemolie op de huid kan oxidatieve stress helpen verminderen, rimpels en littekens verminderen en de vorming van collageen tussen nieuwe cellen verhogen. Hierdoor werkt tarwekiemolie ook goed tegen huidveroudering.

Gezichtsmasker – Recept voor gezichtsmasker met tarwekiemolie, van een professionele dermatoloog:

  • 2 theelepels (donkere) honing
  • 2 theelepels tarwekiemolie

Mix het goedje in een glazen kommetje en breng het aan op je gezicht. Laat het 15-20 minuten intrekken voor het beste resultaat. Was het daarna met lauwwarm water van je gezicht. Je kunt het mengsel maximaal een week lang in de koelkast bewaren. Gebruik het masker maximaal 3 keer per week.

Tip! Welk product ook goed werkt bij rimpels (sterren als Miranda Kerr zweren erbij) is rozenbottelolie. Lees alles over dit product in ons artikel over rozenbottelolie. 

Hart versterken met tarwekiemolie

Dankzij de gezonde componenten in tarwekiem, kan deze door gebruik in het dieet ook een positief effect hebben op je hart. Volle granen zijn in verband gebracht met een verminderd risico op hartaandoeningen. Het eten van tarwekiemen of volkorenproducten die tarwekiemen bevatten, kan zelfs helpen om hartaandoeningen te voorkomen.

Tarwekiemen bevatten ook veel antioxidanten, die kunnen helpen bij het voorkomen van hartziekten en atherosclerose of het verharden van de slagaders. Dit gebeurt vaak als gevolg van de opeenhoping van vet en cholesterol en kan na verloop van tijd het risico op hartaandoeningen aanzienlijk verhogen.

tarwekiemolie-afvallen-dieet-gewicht

Afvallen ondersteunen met tarwekiemolie

Het gebruik van deze olie geeft een metabole boost, die de passieve vetverbranding bevordert, wat belangrijk is voor mensen die proberen af te vallen. Omega-3-vetzuren zijn ook een rijke energiebron voor het lichaam die niet als vet wordt afgezet, dus het kan helpen om je buikvet te verminderen en je calorie-verbrandingsefficiëntie te verhogen, wanneer het met mate gebruikt wordt.

Hoewel tarwekiemolie dus geen wondermiddel is die de kilo’s eraf laat vliegen, is het zeker een goede ondersteuning bij een gezond dieet voor mensen die willen afvallen.

Cognitieve gezondheid verbeteren met tarwekiemolie

Cognitieve vaardigheden of vermogens hebben te maken met de mate waarin je in staat bent om kennis en informatie op te nemen en te verwerken. Hieronder valt je geheugen, maar ook taal, oriëntatie, aandacht en het vermogen om problemen op te lossen, concepten te vormen en dingen voor je te zien.

Daarnaast zijn redeneren, rekenen, lezen en schrijven, plannen maken en initatieven nemen ook cognitieve functies. Je cognitieve vaardigheden zijn dus erg belangrijk in het dagelijks leven.

De combinatie van vitamine E, A en andere antioxidanten in tarwekiemolie hebben een bewezen positief effect op de hersenen. Door neutralisatie van de activiteit van vrije radicalen in neurale banen en het voorkomen van de depositie van bèta-amyloïde plaque, kunnen deze antioxidanten geheugen en aandacht stimuleren, terwijl ze ook het risico op neurodegeneratieve ziekten verlagen.

Diabetes en tarwekiemolie

Diabetes is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Dat komt doordat het lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft en ook niet meer goed op insuline reageert, of zelfs helemaal geen insuline meer aanmaakt. Insuline is het stofje dat de bloedsuikerspiegel in je lichaam regelt.

Een van de andere belangrijke voedingsstoffen die in tarwekiemolie zit, is magnesium. Magnesium is een essentieel mineraal voor onze voeding, maar ook een belangrijke factor voor de regulatie van de bloedsuikerspiegel in het lichaam. Daarnaast vertraagt tarwekiemolie de opname van suiker in de bloedbaan en helpt de olie mogelijk bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel zodat pieken en dalen worden voorkomen. 

We raden aan niet zomaar tarweolie te gaan gebruiken in dit geval. Overleg eerst met je arts of specialist. 

Energieniveau verhogen met tarwekiemolie

Wil je koffiegebruik afbouwen of heb je gewoon een kleine energieboost nodig? De omega-3-vetzuren in tarwekiemolie zetten zich snel om in bruikbare energie voor je lichaam en je spieren. Ook verbeterd tarwekiemolie de bloedsomloop in je lichaam, die je energieniveau kunnen verhogen.

Vruchtbaarheid en tarwekiemolie 

De afgelopen jaren wordt er steeds meer gekeken naar de effecten die natuurlijke kruiden hebben op de vruchtbaarheid. Tarwekiemolie wordt veel genoemd om de vruchtbaarheid te vergroten en om sneller zwanger te worden.

Tarwekiemolie is een bron van vitamine e. Deze vitamine staat erom bekend dat deze de zwangerschap kan bevorderen. Vrouwen met een tekort aan vitamine e worden minder snel zwanger. Daarnaast zou de olie een positief effect hebben op de doorbloeding en de dikte van je baarmoederslijmvlies, waardoor de innesteling van een bevruchte eicel beter kan verlopen.

Het effect van tarwekiemolie op het bevorderen van de zwangerschap is niet bewezen. Op zwangerschapsfora zweert de één bij gebruik van tarwekiemolie, terwijl de ander aangeeft dat het bij hen niet heeft gewerkt. Tarwekiemolie heeft geen negatieve bijwerkingen (mits deze wordt gebruikt met mate) dus je zou het altijd kunnen proberen. Baadt het niet, schaadt het ook niet. En gebruik natuurlijk met gezond verstand, in mate. 

Tarwekiemolie voor dieren

Tarwekiemolie wordt ook gebruikt voor katten, honden en vogels. De olie zorgt voor de ontwikkeling van een goede huid, beharing of bevering. Daarnaast stimuleert de olie de spierontwikkeling en vruchtbaarheid. Tarwekiemolie wordt dus veelgebruikt bijvoorbeeld bij vogels in de kweekperiode. 

Koop bij voorkeur wel een tarwekiemolie die speciaal ontwikkeld is voor dieren. Zie ook onze review tabel bovenaan de pagina. 

tarwekiemolie-doeleinden

De mogelijke bijwerkingen van tarwekiemolie

Tarwekiemolie heeft een hoog vetgehalte en moet daarom met mate gebruikt worden. Hoewel de olie in de meeste gevallen veilig te gebruiken is zonder bijwerkingen, moeten de mogelijke bijwerkingen toch even benoemd worden. Het is vooral belangrijk dat de tarwekiemolie gebruikt wordt met mate.

Cholesterol gehalte
De voorkeursverhouding van omega-3 tot omega-6-vetzuren in het lichaam is 1: 1, terwijl die verhouding in tarwekiemolie ongeveer 1: 8 is. Hoewel beperkt intern gebruik van tarwekiemolie vele gezondheidsvoordelen heeft, is het beter deze met mate te gebruiken als je worstelt met een hoog cholesterolgehalte.

Bloeddruk
Tarwekiemolie verlaagd de bloeddruk. Gebruik je al bloeddrukverlagende medicijnen, dan kan je bloeddruk gevaarlijk laag worden. Overleg daarom eerst met je arts voordat je tarwekiemolie toevoegt aan je dieet.

Huiduitslag
In sommige gevallen, vooral bij mensen met een gevoelige huid, kan het aanbrengen van tarwekiemolie op de huid ervoor zorgen dat het rood wordt en een branderig gevoel geeft. Test daarom eerst een klein stukje huid om er zeker van te zijn dat je huid tegen deze olie kan.

Bloedsuikerspiegel
Tarwekiemolie heeft het vermogen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en te reguleren. Hoewel dit over het algemeen positief is, kan tarwekiemolie een gevaarlijke daling in de bloedsuikerspiegel in het lichaam veroorzaken bij mensen die medicijnen gebruiken voor hyperglycemie.

Tarwekiemolie is een olie die klachten kan verlichten en genezing kan ondersteunen, maar het is geen geneesmiddel. Ga met (ernstige) klachten dus altijd naar je dokter.

Hoe voeg je tarwekiemolie toe aan je voedingspatroon?

Tarwekiemolie is te koop in gezondheidswinkels en moet gekoeld bewaard worden omdat het het gevoelig is voor oxidatie. Je kunt de olie maximaal een paar maanden gebruiken. Het wordt niet aangeraden tarwekiemolie te verhitten. De olie heeft een laag rookpunt en zal dan beginnen te ontbinden, waardoor het niet goed is voor je gezondheid.

Sprenkel een paar druppels over een salade, of voeg een paar druppels toe aan een gezonde smoothie of shake. Je kunt ook een paar druppels sprenkelen over versgekookte groenten.

Heb je een medische aandoening of slik je medicijnen? Vaak wordt dan aangeraden niet zomaar supplementen te slikken. We raden aan je altijd eerst te laten informeren door een arts of specialist. 

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.   

Bronnen:

https://www.gezonderleven.com

https://www.oudersvannu.nl/zwanger-worden/hoe-zwanger-worden/tarwekiemolie-en-zwanger-worden/

https://www.organicfacts.net/health-benefits/oils/wheat-germ-oil.html