Tea tree olie, ook bekend als melaleuca of theeboomolie, staat bekend om zijn krachtige eigenschappen en het vermogen om wonden te behandelen.
Tea tree olie bevat terpinen-4-ol, alpha-terpineol en alpha-pinene; deze ingrediënten staan bekend om hun antibacteriële, schimmeldodende en zelfs parasiet dodende werking. Bovendien werkt tea tree oil ontstekingsremmend.
De olie wordt onder andere gebruikt voor huishoudelijke en cosmetische producten, zoals schoonmaakmiddelen, wasmiddel, shampoos, massage oliën en huid- en nagelcrèmes.
De (mogelijke) toepassingen van tea tree olie
Puistjes en acne
Littekens
Snij- en schaafwonden
Insectensteken en -beten
Aften en mondhygiëne
Zere keel en hoesten
Wratten
Voetschimmel, kalknagel en stinkvoeten
Gezichtsreiniger
Was ontsmetten (bijvoorbeeld babykleertjes)
Disclaimer: Tea tree olie kan je mogelijk helpen bepaalde klachten te verlichten, maar het is absoluut geen vervanger voor een medicijn of medische hulp. Raadpleeg bij problemen altijd een arts of specialist. Lees ook de bijwerkingen van Tea Tree olie onderaan de pagina.
Onze aanrader? De Tea tree olie van Chi.
Puistjes en acne bestrijden met tea tree olie
Acne is een van de meest algemeen voorkomende aandoeningen bij de mens. Het is een ontstekingsziekte van de talgklieren van de huid. Puistjes en acne komen vooral veel voor bij tieners, maar het probleem kan ook blijven bestaan wanneer de tieners volwassen worden.
Tea tree olie is een geweldig, natuurlijk alternatief op de bestaande, vaak agressieve middelen tegen puistjes en acne. Het wordt gezien als één van de beste huishoudelijke middeltjes tegen acne. Door de antibacteriële eigenschappen werkt de olie krachtig tegen puistjes en acne, zonder je huid te beschadigen. Iets wat wel gebeurd bij de agressievere middelen.
Gezichtsolie – Zorg ervoor dat je gezicht schoon en droog is. (bijvoorbeeld vlak voordat je gaat slapen) druppel tea tree olie puur op een wattenstaafje en stip daarmee de puistjes aan. Laat het de hele nacht zitten. Let er wel op dat je 100% tea tree olie hiervoor gebruikt.
Gezichtsmasker – Als pure tea tree olie te heftig is voor je huid kun je ook een zachter mengsel maken. Meng een druppel tea tree olie met een theelepel Aloë Vera of een theelepel biologische honing.
Littekens vervagen met tea tree olie
Een litteken is een zichtbare plek in de huid die achterblijft na het genezen van een wond. Hoe meer de huid is beschadigd, hoe langer het genezingsproces duurt en hoe groter de kans is dat er een zichtbaar litteken ontstaat.
In het begin kan een litteken rood en dik zien, na verloop van tijd wordt deze minder opvallend. De vorming van een litteken kan voorkomen worden met behulp van tea tree olie. Dit komt door de antibacteriële eigenschappen van de olie. Ook bestaande littekens worden geleidelijk vervaagd door tea tree olie.
Massageolie – Omdat tea tree olie erg sterk geconcentreerd is kun je het beter verdunnen met een dragerolie zoals bijvoorbeeld jojoba olie of kokosolie. Gebruik in verhouding 1 druppel tea tree olie met 1 theelepel dragerolie. Masseer het litteken dagelijks in met dit verzorgende mengsel.
Interesse in een cursus Aromatherapie? Wij raden deze betaalbare opleidingen van Civas aan:
Snij- en schaafwonden behandelen met tea tree olie
Een snijwond is een bloedende verwonding in de vorm van een lijn, waarbij de randen van de huidsnede goed zichtbaar zijn. De huid is doorgesneden door een scherp voorwerp, zoals een mes of een stuk glas of papier met scherpe randen. Een schaafwond is een oppervlakkige, licht bloedende wond, waarbij de bovenste laag van de huid beschadigd is geraakt door het schuren van de huid over een ruw oppervlak.
De antimicrobiële eigenschappen in tea tree olie zijn goed voor het behandelen van zowel snijwonden als schaafwonden. Andere kenmerken van tea tree olie die kunnen bijdragen aan een effectieve wondverzorging zijn de ontstekingsremmende, antibacteriële en antiseptische eigenschappen.
Gebruik – Meng een 10 druppels tea tree olie met 3 eetlepels lauwwarm water. Dip een katoenen bolletje of wattenschijfje in dit mengsel en breng aan op de wond. Herhaal dit een paar keer achter elkaar zodat er genoeg olie in de wond kan trekken.
Insectensteken en -beten behandelen met tea tree olie
Een insectenbeet kan jeuk en irritaties geven en vaak is het ook zichtbaar op de huid in de vorm van een bultje of één of meerdere rode vlekjes. Tea tree olie verminderd de zwelling en de pijn van de beet. Dit komt omdat Tea Tree etherische olie in staat is om de giftige effecten van insectenbeten of -steken te neutraliseren. Het bevat natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen die helpen om zwelling, jeuk en roodheid van de huid te verminderen.
Aanbrengen met water – Breng de tea tree olie verdund met water aan op de huid. Gebruik hiervoor de verhouding 1 deel tea tree olie op 10 delen water. Drenkel daarna een watje in het mengsel en breng aan op de insectenbeet of -steek.
Aanbrengen met olie – Je kunt ook 1-2 druppels tea tree olie mengen met een theelepel dragerolie, bijvoorbeeld kokosolie. Deze breng je vervolgens aan op de gewenste plek.
Tea tree olie is ook een veelgebruikt middel om insecten op afstand te houden, een soort natuurlijk anti-insecten middel. Insecten hebben een hekel aan de geur van tea tree olie.
Insectenspray – Meng een beetje tea tree olie met water in een verstuiver en spuit hiermee je huid in ter bescherming tergen muggen en insecten.
Aften en mondhygiëne behandelen met tea tree olie
Een slechte mondhygiëne is vervelend, helemaal als je veel in contact bent met andere mensen. Het kan je zelfs heel onzeker maken. Tea tree olie helpt bij verschillende problemen in de mond zoals aften, bloedend tandvlees en een slechte adem. Dit komt omdat tea tree olie bacteriën dood en een antiseptische werking heeft. Let er wel op dat tea tree olie absoluut niet geschikt is voor inwendig gebruik, slik het daarom niet door.
Mouthwash – Verdun een paar druppels tea tree olie met een glas water en gorgel of spoel je mond met dit mengsel. Spuug het daarna weer uit en spoel je mond met water. Slik het niet door! Dit wordt overigens niet aangeraden voor zwangere vrouwen of jonge kinderen.
Zere keel en hoest behandelen met tea tree olie
De ontsmettende en bacterie dodende werking van tea tree olie maakt het een perfect huishoudelijk middeltje bij een zere keel of hoest.
Gorgelen – Meng een paar druppels tea tree olie met een glas water en gorgel hier tweemaal daags mee. Let er wel op dat tea tree olie niet geschikt is om in te nemen. Spuug het dus altijd weer uit en spoel na met water.
Wratten verwijderen met tea tree olie
Gewone wratten zijn bloemkoolachtige, vast aanvoelende uitgroeisels van de huid. Wratten worden veroorzaakt door virussen. Meestal krijg je meerdere wratten tegelijk en vaak ontstaan ze op je handen of voeten. De meeste wratten verdwijnen vanzelf, maar het kan erg lang duren. En je wilt ze natuurlijk zo snel mogelijk weg hebben!
Een goed, natuurlijk middel om wratten te behandelen is tea tree olie. In een onderzoek uit 2008 is een patiënt met een wrat op de vinger 12 dagen lang behandeld met tea tree olie. Na deze 12 dagen was de wrat vrijwel geheel genezen. Natuurlijk is dit slechts één onderzoek, maar het ziet er veelbelovend uit. Het is zeker het proberen waard!
Aanbrengen – Breng de tea tree olie eenmaal daags rechtstreeks aan op de wrat en laat het intrekken. Herhaal dit 12 dagen achter elkaar. Houd er rekening mee dat pure tea tree olie in sommige gevallen en reactie kan geven op de huid.
Voetschimmel en kalknagel behandelen met tea tree olie
Voetschimmel, ook wel zwemmerseczeem genoemd, kenmerkt zich door een grijs-witte huidschilfertjes en kloofjes tussen de tenen, soms met jeuk. Voetschimmel kan ontstaan als de beschermende functie van de huid niet goed werkt.
Bij een kalknagel, ook wel schimmelnagel genoemd, is een deel van de nagel gelig, bruin of groen van kleur. De nagel wordt dit en hard en kan loslaten. Een kalknagel is niet te behandelen met een crème of zalf. Deze kan worden behandeld door de voeten goed schoon te maken en daarna goed te drogen en door katoenen sokken te dragen in combinatie met luchtdoorlatende schoenen. Ook kan tea tree olie een goede bijdrage leveren aan de genezing van een kalknagel.
Tea tree olie heeft de eigenschap bacteriën en schimmel te doden. Daarnaast kun je ook stinkvoeten behandelen met tea tree olie.
Voetenbad – De behandeling is voor alle bovenstaande gevallen hetzelfde. Maak een lauwwarm voetenbadje en voeg 5-10 druppels tea tree olie toe aan het water. Laat je voeten eenmaal daags 15 minuten weken in dit badje. Droog ze daarna goed af, ook tussen de tenen!
Kalknagel – Bij een kalknagel kun je ook een iets agressievere aanpak nemen door eenmaal daags pure tea tree olie op de nagel te druppelen en deze in te laten trekken.
Gezichtsreiniger van tea tree olie
Een (zelfgemaakte) gezichtsreiniger met tea tree olie doet wonderen voor je huid. Het verwijderd vuil en zuivert je huid. Het is ook zeer geschikt als je last hebt van puistjes of acne.
Tea tree olie heeft wel een aantal nadelen. Zo heeft het een toxische werking in hoge concentraties en kan het een reactie op je huid geven. Je kunt het daarom het beste verdund aanbrengen. Daarnaast reageert tea tree olie erg snel met licht en zuurstof, waardoor het irriterende stoffen kan aanmaken. Je kunt daarom het beste 100% pure tea tree olie kopen in een glazen flesje (Tea tree olie reageert niet goed op plastic). Kijk bij aanschaf ook goed naar de verpakkingsdatum.
Gezichtsreiniger – Maak zelf een gezichtsreiniger door een 1 theelepel castor olie (wonderolie) 1 theelepel jojoba olie, 2 theelepels druivenpit olie en 4 druppels tea tree olie met elkaar te mengen in een glazen kom.
Neem wat olie in je handen en wrijf het warm. Masseer het vervolgens in op je droge huid. Je gezicht eerst wassen of reinigen met andere middelen is dus niet nodig. De olie verwijderd make-up, zonnebrand en ander vuil. Neem de tijd met masseren en behandel vooral goed de plekken waar je last hebt van onzuiverheden. Was je gezicht vervolgens met een warm, stomend washandje. (niet zo warm dat je je brand natuurlijk) Hierna kun je je schone gezicht insmeren met een druppeltje verzorgende olie of je nachtcrème.
Weten welk merk en product wij aanraden?
Interesse in een cursus Aromatherapie? Wij raden deze betaalbare opleidingen van Civas aan:
Was ontsmetten met tea tree olie
Soms is het nodig om kleding, lakens of handdoeken te ontsmetten, alvorens we deze gaan wassen. Natuurlijk zijn wassen op hele hoge temperatuur of de boel in de vriezer stoppen een optie, maar deze is niet altijd geschikt. Babykleertjes zijn een goed voorbeeld van textiel die we graag willen ontsmetten, maar toch mooi willen houden. (en dus stoppen we deze liever niet op 90 graden in de wasmachine) Tea tree olie is een goede alternatieve optie.
Wasmiddel – Vul en emmer met water en meng 20 druppels tea tree olie met elke 4 liter water. Laat de kleding een nacht in het water weken. Daarna kun je de kleding in de wasmachine wassen, of eventueel met de hand uitwassen.
Lees ook ons artikel over wassen met etherische olie.
Bijwerkingen van tea tree olie
Tea tree wordt over het algemeen als veilig beschouwd wanneer deze aromatisch en plaatselijk wordt gebruikt en veroorzaakt in de meeste gevallen geen bijwerkingen.
Huid – Als je een gevoelige huid hebt, is het echter mogelijk dat je een reactie ervaart. Gebruik tea tree olie daarom niet rechtstreeks op de huid maar meng de olie met een dragerolie, bijvoorbeeld jojoba olie. Doe dit in een verhouding waarbij maximaal 5-10% tea tree olie is.
Houd tea tree olie uit de buurt van je ogen, contactlenzen, de binnenkant van je neus en gevoelige delen van je huid.
Inwendig gebruik – Tea tree olie is niet geschikt voor inwendig gebruik en is zelfs giftig. Pas er dus goed op dat vooral kinderen deze olie niet binnenkrijgen.
Kinderen – Tea tree olie is geschikt voor gebruik bij kinderen vanaf 6 maanden. Gebruik wel met mate, omdat de huid en reuk van kinderen gevoeliger zijn. Kijk ook altijd goed bij aanschaf of het gaat om 100% natuurzuivere olie. Lees altijd eerst de bijsluiter van de olie goed door.
Tea tree olie kan reageren op licht en zuurstof en hierdoor irriterende stoffen aanmaken. Bewaar de olie daarom droog, donker en op kamertemperatuur.
Let bij het kopen van tea tree olie op of het 100% tea tree olie is en controleer of de juiste soort (Melaleuca alternifolia) op het etiket genoemd wordt. Gebruik bij voorkeur de biologische variant.
Tea tree olie is een etherische olie die klachten kan verlichten en genezing kan ondersteunen, maar het is geen geneesmiddel. Ga met (ernstige) klachten dus altijd naar je dokter.
Meer over tea tree olie
De olie wordt gemaakt van de Australische plant Melaleuca alternifolia. Deze plant ziet eruit als een klein boompje met sprietige, groene takjes. De plant groeit langs stroompjes en in drassige omgeving. De Melaleuca alternifolia wordt ook weleens snow-in-summer genoemd omdat de plant in de zomer witte, sprietige bloemen krijgt die veel op sneeuwvlokjes lijken. Tea tree olie heeft een lichtgele kleur en een krachtige, kruidige geur waarvan veel mensen vinden dat het stinkt.
Tea tree olie wordt in Australië al meer dan 100 jaar gebruikt vanwege het vermogen om vele soorten bacteriën, virussen en schimmels te doden. Vandaag de dag wordt Tea tree olie in Australië, Europa en Noord-Amerika veel gebruikt als antiseptisch, ontstekingsremmend middel.
De olie lijkt steeds populairder te worden en wordt steeds vaker door fabrikanten gebruikt als ingrediënt in een verscheidenheid aan huishoudelijke en cosmetische producten, zoals schoonmaakmiddelen, wasmiddel, shampoos, massageoliën en huid- en nagelcrèmes. Het fijne van tea tree olie is dat het, naast dat het een krachtig desinfecterend middel is, ook zacht genoeg is om op de huid aan te brengen. (wel in combinatie met een dragerolie zoals jojoba olie)
De olie is ook geschikt voor aromatherapie. De antiseptische en antibacteriële werking van de olie maakt het een goede etherische olie om voor in je medicijnkastje aan te schaffen.
* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.
**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.
Bronnen:
www.dr-jetskeultee.nl/tea-tree-oil/
www.en.wikipedia.org/wiki/Tea_tree_oil
www.healthline.com/nutrition/tea-tree-oil
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-113/tea-tree-oil
www.mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/96460-tea-tree-oil-waarvoor-te-gebruiken.html
www.nccih.nih.gov/health/tea/treeoil.htm
www.draxe.com/tea-tree-oil-uses-benefits/
www.thehippyhomemaker.com/essential-oil-safety-babies-children/
Interesse in een cursus Aromatherapie? Wij raden deze betaalbare opleidingen van Civas aan: