Top 6: Natuurlijke Deodorants zonder Aluminium

Vandaag de dag is er een overvloed aan keuze in deodorant. Toch is het even goed zoeken als je een deo zoekt zonder aluminium. Om het jullie wat gemakkelijker te maken heb ik een aantal fijne deodoranten zonder aluminium op een rijtje gezet.

Maar eerst leg ik je uit waarom steeds meer mensen overstappen op een aluminium vrije deodorant. Weet je dit al? Scrol dan snel door naar mijn top 6!   

deodorant-zonder-aluminium 

Waarom een aluminium vrije deodorant?

Aluminium heeft in deodorant de functie van antiperspirant. De stof blokkeert de zweetklieren in de huid tijdelijk, waardoor je minder zweet. Ontzettend handig dus. Waarom zou je dan voor een deo zonder aluminium kiezen?

Nou, om verschillende gezondheidsredenen. In een aantal gevallen kan aluminium zorgen voor huidirritatie, jeuk of een allergische reactie. Ook zijn er veel mensen die van mening zijn dat we niet voor niets okselzweet produceren en dat dit een manier is om ons lichaam te ontdoen van giftige stoffen. Door dagelijks deo met aluminium te spuiten onder onze oksels, maken we dit onmogelijk.

Maar er wordt gesuggereerd dat aluminium de oorzaak zou zijn van twee veelvoorkomende ziektes: Alzheimer en borstkanker.

Zo’n 50 jaar geleden werd er onderzoek gedaan dat suggereerde dat aluminium een oorzaak kon zijn van Alzheimer. Dit vermoeden werd versterkt toen er in 1985 een nieuw onderzoek verscheen dat aantoonde dat mensen met Alzheimer grote hoeveelheden aluminium in hun hersenen hadden. Sindsdien zijn er meer studies gedaan die dit verband suggereren. (bron)

Daarnaast zijn er studies die beweren dat aluminium borstkanker kan veroorzaken. Het aluminium zou mogelijk via de oksel huid worden opgenomen in de lymfeklieren en vervolgens in de borst terechtkomen. Ook hier zijn meer testen nodig om deze onderzoeken te onderbouwen bevestigen. 

Aluminium vrije deodorants hebben ook zo hun nadelen. Deze lees je onderaan dit artikel. 

Nuud Starter Pack – Mijn aanrader!

Inhoud: 15 ml

deodorant nuud aluminium vrij review

Nuud is een merk dat één product aanbiedt, namelijk een natuurlijke deodorant die met maar één keer aanbrengen zo’n 3-7 dagen werkt. Een unieke formule dus! Ben je tevreden over het product? Dan is het mogelijk een abonnement te nemen op het product, zodat deze automatisch in je brievenbus valt.

Deze deo van Nuud is proefdiervrij, vegan, bevat geen aluminium en chemicaliën. Het bevat onder andere kokosolie, wonder olie, amandelolie en minerale klei. Deze deodorant neutraliseert geurtjes niet, maar voorkomt ze. Dit doet Nuud door gebruik te maken van micro zilver. Zilver heeft een natuurlijke, anti bacteriële werking en gaat bacteriën op een natuurlijke wijze tegen, met respect voor het natuurlijke transpiratieproces. 

Maar… Is micro zilver dan wel veilig? Misschien heb je weleens gehoord dat je producten met zilver slechts tijdelijk moet gebruiken. In de meeste gevallen is het nano zilver of colloïdaal zilver dat wordt toegevoegd aan producten. Deze deeltjes zijn zo klein, dat ze de huid binnendringen. Daar hoopt het zilver zich op. Wat de gevolgen hiervan zijn is onduidelijk, dus wordt langduring gebruik van nano zilver en colloïdaal zilver afgeraden. (bron) Maar Nuud gebruikt micro zilver in hun product. Micro zilver is vele malen groter dan nano zilver en wordt daarom niet opgenomen door de huid, maar blijft op je huid liggen. (bron) De effecten hiervan zijn bekend, want mensen dragen al honderden jaren zilver tegen hun huid (sieraden). 

Zelf gebruik ik deze deodorant nu al een ruime tijd en ik ben hier heel erg enthousiast over! Ik smeer de deodorant eens in de 4-5 dagen na het douchen onder mijn oksels. Ik ruik mijn oksels altijd vrij snel, maar door deze deodorant ruik ik echt bijna niets meer, bi-zar! Ik heb ook geen irritaties of vervelende bijwerkingen. Heel erg blij met dit product! En omdat je zo weinig gebruikt gaat het tubetje erg lang mee. Echt een aanrader. 

Samengevat:

 • Tube 15 ml 
 • 100% natuurlijk
 • Met o.a. jojoba olie, koksoolie, amandel olie, minerale klei en micro zilver
 • Geen aluminium
 • 100% plasticvrij, de tube bestaat uit suikerriet
 • Met de hoeveelheid ter grootte van een erwt doe je 3-7 dagen.

De complete lijst met ingrediënten vind je onderaan de pagina. 

De deodorant van Nuud koop je via Bol.com

 

Weleda deodorant wilde rozen

Inhoud: 100 ml

deodorant weleda geen aluminium geen alcohol

Het merk Weleda is al ruim 90 jaar geleden bezig met het ontwikkelen van producten met 100% natuurlijke ingrediënten, met voorkeur van biologische afkomst. Bij Weleda is duurzaamheid geen trend, maar een belangrijk basisprincipe. Daarnaast is Weleda, samen met Dr. Hauschka, door Rank a Brand uitgeroepen tot beste natuurlijke cosmetica merk. Je vind het hele rapport op hun website.  

Deze deo van Weleda komt in een handige 100 ml sprayflacon en heeft de geur van wilde rozen. De deo neutraliseert vieze geurtjes maar sluit de poriën niet af, maar respecteert het natuurlijke transpiratieproces. Daarnaast is de deodorant 100% vrij van aluminiumzouten.

De deodorant voelt en ruikt natuurlijk en zacht, de geur is duidelijk geen goedkope “neppe” parfum. Dat de deodorant in de mooie, milieuvriendelijke, glazen flacon komt is voor ons een pré. De deodorant lijkt echter niet 24 uur lang te werken, dus heb je een lange dag? Dan moet je misschien nog een keertje spuiten.

Samengevat:

 • Spray 100 ml 
 • Glazen verpakking
 • 100% natuurlijk
 • Neutraliseert geurtjes maar stopt het transpiratie proces niet
 • 100% aluminium vrij
 • Met wilde rozen

De complete lijst ingrediënten staat onderaan de pagina. 

Je koopt deze deo van Weleda op Bol.com

 

We Love The Planet deodorant serenity

Inhoud: 48 ml

deodorant zonder alcohol aluminium

We Love The Planet is een jong bedrijf dat in 2016 is opgezet door de Nederlandse Kim, Eva en Indra. Deze dames vinden het enorm belangrijk wat er in een product wordt gestopt én dat het product milieuvriendelijk is. De crème deodoranten worden zelfs door henzelf geproduceerd, wat elke deo uniek maakt.

De Serenity crème deodorant is gemaakt van natuurlijke ingrediënten en heeft de geur van jasmijn en rozen. Het is geschikt voor een gevoelige huid en is vrij van alcohol, synthetische stoffen en aluminium. Hoewel het vieze geurtjes neutraliseert sluit het die zweetklieren niet af.

Deze deodorant bevat baking soda, bij sommige mensen zorgt dit ingrediënt voor huid irritatie. 

Je ruikt door de baking soda in deze deo echt niet meer naar zweet, dus het blikje is zeer effectief. Daarnaast gaat het verassend lang mee. Het smeren van deo is in het begin wel even wennen. Een tip, doe hem gelijk op na het douchen, dat voorkomt geklungel en gesmeer. 

Samengevat:

 • Blikje 48 ml
 • Natuurlijke ingrediënten (behalve baking soda)
 • Vrij van aluminium
 • Bevat jasmijn en rozen extract
 • Bevat baking soda
 • Neutraliseert geurtjes 

Bekijk de complete lijst met ingrediënten onderaan deze pagina. 

Je koopt deze deo crème van We Love The Planet voor Bekijk de meest recente prijs

 

True Organic of Sweden deodorant Agent

Inhoud: 50 ml

deodorant natuurlijk ingredienten

Oprichter Tina ontdekte tijdens haar reizen door Thailand, Australië, Nieuw-Zeeland en Egypte hoeveel invloed onze voeding heeft op ons lichaam. Ze vond dit zo interessant dat ze zich ging verdiepen in biologische voeding en producten. Door deze interesse is het merk True Organic of Sweden ontstaan, een merk met verzorgingsproducten met zoveel mogelijk biologische ingrediënten, die zo min mogelijk schade brengen en het milieu en de eindgebruiker.

De Undercover Agent deo van het merk is unisex en dus geschikt voor mannen en vrouwen. De deodorant is gemaakt van 99% natuurlijke ingrediënten en is vrij van aluminium en alcohol. Wat is dan die 1%? Baking Soda. De verpakking van deze roller deodorant bevat 50 ml en is gemaakt van glas.

De geur is heel subtiel en gemaakt van cypres olie en ho-hout. Je zweet nog wel met deze deo, maar het ruikt niet meer naar zweet. De deodorant lijkt je huid zelfs iets te verzorgen. Het is ook geschikt voor mensen met een gevoelige huid, al moet je wel even kijken of jouw huid tegen baking soda kan. Dit kan namelijk in sommige gevallen irritatie veroorzaken. 

Samengevat:

 • Roller deo 50 ml 
 • Glazen verpakking
 • Natuurlijke ingrediënten (behalve de baking soda)
 • Unisex
 • Met cypres olie en ho-hout
 • Met baking soda
 • Geur wordt geneutraliseerd, transpiratie proces gaat door

Bekijk de volledige lijst met ingrediënten onderaan de pagina. 

Deze aluminium vrije deo van True Organic of Sweden is te koop via Bol.com 

 

Dove Original 0% aluminium

Inhoud: 150 ml

deodorant dove 0 aluminium

Dove is één van de grootste persoonlijke verzorging merken in de wereld. Het merk probeert een zo breed mogelijk publiek te betrekken en niemand buiten te sluiten. Mannen en vrouwen, jong en oud en zoveel mogelijk verschillende maten en met zoveel mogelijk verschillende huidskleuren. Dove test hun producten niet op dieren. Verder kan het merk nog wel wat meer duidelijkheid geven over hun ingrediënten en de herkomst van deze ingrediënten. Ook is er op hun site weinig te vinden over duurzaamheid en het milieu.  

Deze deo van Dove komt in een handige, grote spuitbus. De deodorant zou 24 uur mee moeten gaan en is alcoholvrij en aluminium vrij. Het is een frisse, unisex geur. De deodorant bevat een hydraterende crème en vitamine e olie die de huid niet alleen fris houd, maar tegelijktijdig verzorgd.

De meeste aluminium vrije deo’s komen in roller of crème vorm. Deze variant van Dove zit gewoon in een handige spray flacon! Heel erg fijn. Ben je de standaard deodorant van Dove gewend (die 48 uur lange bescherming geeft), dan zul je merken dat deze variant in verhouding wel minder krachtig werkt. Maar voor een aluminium vrije deo mogen we zeker niet klagen want 24 uur bescherming is best lang!

Samengevat:

 • Spray 150 ml
 • Unisex
 • Vrij van aluminium
 • Geeft lange bescherming
 • Verder weinig natuurlijke ingrediënten

Je vind de complete lijst met ingrediënten onderaan deze pagina. 

Je koopt deze Dove deodorant bij de drogist of in multipack via Bol.com

 

Vichy 24h deodorant zonder aluminium

Inhoud: 50 ml

vichy geen aluminium deodorant

Het Franse merk Vichy is begin 20e eeuw ontstaan bij het Franse stadje Vichy. Hierbij wordt veel gebruik gemaakt van mineraliserend water uit de waterbron vlakbij het stadje. Vichy geeft aan zich zoveel mogelijk in te spannen voor duurzaamheid en het milieu. Dit doen ze door verantwoorde grondstofwinning en 91% van hun ingrediënten zijn biologisch afbreekbaar. Alles wat het merk doet aan duurzaamheid en milieu vind je hier. Het kan naar ons idee absoluut beter en natuurlijker, maar Vichy is aardig goed op weg.

Deze roller deo is geschikt voor de normale en gevoelige huid en gaat tot 24 uur lang vieze geurtjes onder je oksels tegen! De deodorant is hypoallergeen en bevat geen alcohol en aluminium. Ook hier geldt, ben je de standaard Vichy deo gewend dan kan deze deo even tegenvallen. De geur is iets anders dan de standaard variant en in plaats van 48 uur werkt deze deo 24 uur (wat op zich best lang is). Ook gaat deze deo overmatig zweten niet tegen.

Samengevat:

 • 50 ml deo roller
 • Hypoallergeen
 • Alcoholvrij
 • Aluminium vrij
 • Werkt tot 24 uur
 • Niet 100% natuurlijk 

De complete lijst met ingrediënten vind je onderaan de pagina. 

Bestel deze deodorant van Vichy via Bol.com

 

Wat is het nadeel van een deodorant zonder aluminium?

Geef een aluminium vrije deodorant wel even de kans. Veel aluminium vrije deo’s komen in een roller of crème, wat soms even wennen is.

Daarnaast werkt een aluminium vrije deo in veel gevallen minder lang en krachtig dan een deodorant mét aluminium. Als je dus bijvoorbeeld de standaard deodorant van Dove gewend bent die 48 uur werkt, zul je jouw verwachtingen bij moeten stellen naar 24 uur voor de Dove 0% of zelf 8 uur voor bepaalde andere merken.

De aluminium in een deodorant blokkeert de zweetklieren, waardoor je minder transpireert. Ga er niet automatisch vanuit dat een aluminium vrije deodorant hetzelfde effect heeft. Sommige aluminium vrije deodoranten neutraliseren alleen geurtjes, maar gaan het zweten niet tegen.  

In sommige deodorants zonder aluminium wordt gebruik gemaakt van baking soda. Baking soda kan effect hebben op de beschermende oliebarrière van de huid, de Ph waarde en verstoord natuurlijke bacteriën die aanwezig zijn op de huid. Dit kan bij sommige mensen zorgen voor uitslag of een droge huid. (bron)

Complete lijst met ingrediënten

Nuud starter pack

Micro zilver, kokosolie, castor olie, Zinc oxide, amandelolie, minerale klei, polyglyceryl-3 diisostearate (vegetable emulsifier), castor oil extract, propylene carbonate (vegetable mix-enhancer), carnauba wax

Weleda deodorant wilde rozen

Alcohol Water (Aqua), Triethyl Citrate, Sodium Caproyl/Lauroyl Lactylate, Rosa Damascena Extract, Rosa Moschata Leaf Extract, Ammonium Glycyrrhizate, Glycerin, Fragrance (Parfum) 1, Limonene 1, Linalool 1, Citronellol 1, Benzyl Alcohol 1, Benzyl Benzoate 1, Benzyl Salicylate 1, Geraniol 1, Citral 1, Eugenol 1, Farnesol 1

1 = verkregen uit natuurlijke oliën

We Love the Planet Deodorant serenity 

Cocos Nucifera (Coconut) Oil*, Sodium Bicarbonate, Zea Mays (Corn) Starch, Cera Alba (Beeswax), Caprylic/Capric Triglyceride, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil, Parfum (Fragrance), Macadamia Seed Oil Polyglyceryl-6 Esters Behenate, Hypericum Perforatum Extract, Tocopherol, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Linalool**

*Organic **Component of essential oils

True Organic of Sweden Deodorant agent

Citric acid ester, Potassium Alum, Sodium Bicarbonate, ho leaf oil, cypress essential oil

Dove Original 0% aluminium 

Butane, Isobutane, Propane, Cyclopentasiloxane, PPG-14 Butyl Ether, C12-15 Alkyl Benzoate, Triethyl citrate, Parfum, Helianthus Annuus Seed Oil, Ethylhexylglycerin, Glycerin, Niacinamide, BHT, Octyldodecanol, Tocopherol, Alpha-Isomethyl Ionone, Benzyl alcohol, Benzyl Salicylate, Butylphenyl, Methylpropional, Citral, Citronellol, Coumarin, Eugenol, Geraniol, Hexyl Cinnamal, Limonene, Linalool.

Vichy 24h deodorant zonder aluminium

Aqua/ water, cetearyl alcohol, perlite, butylene glycol, PPG-15 stearyl ether, ceteareth-33, zinc gluconate, parfum/ fragrance, dimethicone, caprylyl glycol, P-anisic acid, allantoin, citric acid

 

Conclusie

Steeds meer merken introduceren een deodorant zonder aluminium. Aluminium wordt in verband gebracht met Alzheimer en borstkanker, hoewel dit volgens velen nog niet definitief bewezen is. Aluminium blokkeert de zweetklieren waardoor je tijdelijk minder zweet.

Een aluminium vrije deodorant werkt vaak iets minder lang en gaat lang niet altijd overmatig zweten tegen, dit verschilt per product. Wel geeft het een natuurlijke deodorant een fijn gevoel, de huid onder je oksels neemt namelijk gemakkelijk stoffen op, dus ook chemische, schadelijke stoffen!

Ook interessant om te lezen, onze artikelen over shampoobars , minerale zonnebrand of natuurlijke dagcrèmes