Voordelen van Aloë Vera voor je haar

aloe vera voor haar droog kroes krullen

Aloë vera wordt ook wel wonderplantje genoemd, omdat het voor zoveel verschillende doeleinden te gebruiken is. Het plantje kan ook bijdragen aan een weelderige haardos. Hoe werkt aloë vera gel voor je haar? Je leest het in dit artikel.

Over aloë vera – in het kort

Aloë Vera gel is afkomstig van de Aloë Vera plant. Dit is een vetplantje dat behoort tot de Affodilfamilie. De plant heeft dikke, blauwgroene blaadjes die uitlopen in een punt en de plant is zo’n 40-50 cm hoog. Aloë Vera wordt voornamelijk gekweekt in het Middellandse zeegebied, Indonesië, de Nederlandse Antillen en West-Indië.

Het plantensap van de plant is wat dikker en wordt hierdoor vaak gel genoemd. De winning van Aloë Vera vindt plaats door de bladeren van de plant af te snijden en het sap eruit te laten druppelen. Deze wordt vervolgens aan de lucht gedroogd.

Een andere manier om Aloë Vera gel te winnen is door de schil van de bladeren af te snijden. Hierdoor blijft de gelachtige inhoud over.

7 voordelen van aloë vera voor je haar

 1. Gaat jeuk tegen
 2. Reinigt je hoofdhuid
 3. Gaat bacteriën en schimmels tegen
 4. Voedt en hydrateert
 5. Stimuleert mogelijk haargroei
 6. Geeft glans
 7. Versterkt het haar

Aloë vera bevat vitamine A, B12, C, E, foliumzuur, aminozuren en enzymen. (bron)

Aloë vera wordt daarom ook wel aangeraden voor de volgende haartypen/problemen:

 • Krullen of kroeshaar
 • Droog en breekbaar haar
 • Roos
 • Geïrriteerde of jeukende hoofdhuid
 • Vet haar
 • Ontstekingen en wondjes op de hoofdhuid

Aloë vera wordt veel aangeraden voor mensen met kroeshaar. Dit haar is vaak snel droog en natuurlijke oliën en aloë vera gel zijn zeer geschikt om de krullen mee te voeden.

Onze tip? Dit merk en product (ga naar bol.com)

Hoe gebruik je aloë vera voor je haar?

Je kunt pure aloë vera gel kopen, of de gel uit een aloë vera plantje halen. Dit doe je door een steeltje af te snijden en de gel er met behulp van een theelepel uit te schrapen.

Je kunt de gel toevoegen aan je shampoo of gebruiken als conditioner, maar de meest effectieve manier is om de gel te gebruiken als haarmasker.

Voedend haarmasker

Dit haarmasker is intens voedend. Daarnaast werkt dit masker ook direct tegen roos.

Benodigdheden:

 • 2 eetlepels aloë vera
 • 1 eetlepel kokosolie
 • 1 theelepel honing

Instructies:

Stap 1 – Zorg ervoor dat de kokosolie vloeibaar is. Dit doe je door het heel iets te verwarmen.

Stap 2 – Meng de aloë vera, honing en kokosolie door elkaar.

Stap 3 – Masseer het masker in je haar. Focus je met name op je hoofdhuid en haarpunten.

Stap 4 – Laat het masker 30 minuten tot een uur inwerken.

Stap 5 – Was je haar goed en zorg ervoor dat alle olie uit je haar verwijderd is.

Anti-roos haarmasker

Dit masker werkt heel krachtig tegen roos. Het is sterk bacterie dodend en reinigend.

Benodigdheden:

 • 2 eetlepels aloë vera
 • 4 druppels tea tree olie of eucalyptus olie

Heb je geen etherische oliën in huis? Dan kun je ook een eetlepel appelazijn gebruiken. Dit stinkt wel een beetje, maar werkt ook heel effectief.

Instructies:

Stap 1 – Meng de ingrediënten door elkaar. Gebruik etherische olie nooit direct op de huid, maar meng altijd met aloë vera of een plantaardige olie.

Stap 2 – Breng het mengsel aan op je hoofdhuid.

Stap 3 – Laat het 20 minuten inwerken.

Stap 4 – Spoel het uit en was je haar goed.

aloe vera huid gezicht

Haarmasker voor haargroei

Door aloë vera te mengen met andere producten waarvan bewezen is dat ze de haargroei stimuleren, maak je een zeer krachtig masker.

Benodigdheden:

 • 2 eetlepels aloë vera
 • 3 druppels rozemarijn olie
 • 3 druppels cederhout olie

Instructies:

Stap 1 – Meng de ingrediënten door elkaar. Gebruik etherische olie nooit direct op de huid, maar meng altijd met aloë vera of een plantaardige olie.

Stap 2 – Masseer het masker goed in op je hoofdhuid. Door je hoofdhuid te masseren stimuleer je de groei nog eens extra.

Stap 3 – Laat het masker 20 minuten inwerken.

Stap 4 – Was het masker goed uit met shampoo.

Andere doeleinden van aloë vera

Aloë vera wordt niet voor niets een wonderplantje genoemd. Het wordt voor ontzettend veel doeleinden gebruikt. Heb je dus een potje aloë vera gel of een plantje in huis gehaald? Je kunt het ook voor de volgende doeleinden gebruiken:

 1. Mondhygiëne verbeteren
 2. Zonverbrande huid verzorgen
 3. Verlicht mogelijk depressie symptomen
 4. Verzorgd milde (brand)wonden
 5. Beschermt licht tegen UV-stralen
 6. Make-up remover
 7. Voedt en verzorgd de huid
 8. Gaat huidveroudering tegen
 9. Verminderd mogelijk puistjes en acne
 10. Behandeld wratten
 11. Werkt laxerend
 12. Verlaagd de bloedsuikerspiegel

Tips bij het kopen van aloë vera gel

Aloë vera producten worden vaak bewerkt en gemengd met andere ingrediënten. Vooral als je aloë vera wilt innemen is het heel belangrijk dat de gel puur is.

Sommige merken zijn heel sneaky en adverteren met “aloë vera 100% gel”. Dit betekent niet dat de aloë vera puur is, maar dat het 100% gel is. Controleer dus altijd de ingrediënten en laat je niet in de maling nemen door sluwe marketing.

Ook de term “100% biologische aloë vera gel” zegt niet per sé dat de gel bestaat uit 100% aloë vera, maar dat de gebruikte aloë vera 100% biologisch is.

Sommige aloë vera producten bevatten meer water dan aloë vera gel. Kijk op de ingrediënten lijst. Producten hoeven niet aan te geven hoeveel er van elk ingrediënt in het product zit, maar ze moeten het wel op volgorde aangeven van hoog naar laag. Als water dus bovenaan staat en aloë vera ergens halverwege of onderaan, dan zal er in praktijk niet veel aloë vera gel in zitten.

Pure aloë vera gel is doorzichtig. Aan een potje gifgroene gel zijn dus kleurstoffen toegevoegd.

Onze tip? Dit merk en product (ga naar bol.com)

Bijwerkingen

Over het algemeen is aloë vera heel vriendelijk, zacht voor de huid en veilig.

In sommige gevallen zijn mensen allergisch voor aloë vera. Vooral mensen die ook gevoelig zijn voor knoflook, uien en tulpen lijken hier gevoelig voor te zijn. (bron) test dus altijd eerst een klein stukje huid. Als je huid rood wordt, geïrriteerd raakt of opzwelt moet je er direct mee stoppen.

Gebruik van etherische oliën (zoals in enkele recepten hierboven) wordt afgeraden voor zeer jonge kinderen en zwangere vrouwen.

Samengevat

Aloë vera is een wondermiddel voor het haar. Het reinigt, hydrateert en verzorgd het haar en is vooral geschikt voor droog, breekbaar haar of krullen/kroeshaar. Aloë vera zou ook tegen roos werken en de haargroei stimuleren. Gebruik van aloë vera is over het algemeen veilig, al is een klein deel van de mensen allergisch voor het goedje.