Fotograaf: Katja Schultz
Jojoba olie (uitgesproken als hohoba) is een vloeibare was die gewonnen wordt uit de noot van de inheemse Amerikaanse struik Simmondsia chinensis. De struikachtige boom groeit nog steeds wild in de Verenigde Staten, voornamelijk in de droge gebieden van de Zuidwestelijke staten.
Jojoba olie wordt gebruikt voor vele cosmetische doeleinden, onder andere bij droge en gesprongen huid, puistjes, striae, gezond haar en rosacea.
De toepassingen van jojoba olie
1. Droge huid
2. Rimpels en huidveroudering
3. Make-up remover
4. Puistjes en acne
5. Striae en zwangerschapsstriemen
6. Rosacea
7. Gebarsten lippen
8. Gebarsten nagelriemen
9. Eczeem en psoriasis
10. Verbranding door zon
11. Sterk en gezond haar
Huid verzorgen met jojoba olie
Elke keer dat we ons gezicht en onze handen wassen, zelfs met gewoon water, verwijderen we een beschermende laag talg, samen met stof en vuil. Factoren zoals koude wind, zon, airconditioning en verwarming drogen onze huid sneller uit dan onze huidklieren aankunnen.
Jojoba olie bevat een grote hoeveelheid ceramiden die de huidcellen bedekken en die verantwoordelijk zijn voor de hydratatie. De olie wordt snel opgenomen in de huid en laat geen olieresten achter. Jojoba olie helpt bij het creëren van een krachtige barrière tegen vochtverlies, allergenen en stofvervuiling.
Mensen met een droge huid kunnen jojoba olie gebruiken om hun huid te hydrateren. Jojoba olie bevat essentiële vitamines voor de huid, zoals vitamine B, E en belangrijke mineralen zoals zink en koper. De olie zorgt ervoor dat een droge huid gehydrateerd wordt en een doffe huid weer gaat stralen.
Aanbrengen – Je hebt slechts een paar druppels jojoba olie nodig voor je gezicht. Voor een diepere hydratering van de huid verwarm je de jojoba olie iets en masseer je het in op je huid.
Mengen – Meng jojoba olie met 1-2 druppels rozenbottelolie, deze olie doet ook wonderen voor je huid.
Rimpels en huidveroudering tegengaan met jojoba olie
Naast dat jojoba olie je huid soepel maakt en hydrateert, is jojoba olie ook effectief in het verminderen van van rimpels, waardoor je er jonger uit ziet. De olie is rijk aan vitamine E, dat krachtig is in het elimineren van de stofjes die verantwoordelijk zijn voor huidveroudering. Ook helpen het linolzuur en antioxidanten die aanwezig zijn in jojoba olie bij het regenereren van de huidcellen.
Een groot voordeel van Jojoba olie op andere anti-rimpel huidverzorgingsproducten is er geen chemische stoffen in zitten. Het product is hypoallergeen van aard en veroorzaakt zelden ongewenste huidreacties.
Aanbrengen – Was je gezicht met lauwwarm water en je gebruikelijke gezichtsreiniger en dep het daarna droog. Breng een dun laagje jojoba olie aan op je huid en masseer deze in. Je kunt ook een jade roller gebruiken om de olie extra diep in de huid te masseren.
Gezichtsmasker – Heeft je gezicht wat extra verzorging nodig? Voeg een theelepel honing met een theelepel jojoba olie, een schijfje komkommer en een handje druiven toe in een blender. Breng de pasta daarna aan op je gezicht en/of hals en laat het zo’n 20 minuten intrekken. Was het masker er vervolgens af met lauwwarm water. Gebruik dit masker eens per week voor een optimaal resultaat.
Make-up verwijderen met jojoba olie
Als je op zoek bent naar een hypoallergene make-up remover met vele voordelen voor je huid is jojoba olie je perfecte match. De olie is natuurlijk, veilig en prikt niet. Het product kan dus ook gebruikt worden om oog make-up te verwijderen. Wees wel voorzichtig, want de huid rondom je ogen is wel kwetsbaarder dan de rest van je gezicht.
Face cleansing – Druppel wat jojoba olie op een wattenschijfje. Zorg ervoor dat het wattenschijfje de olie opneemt, zodat de olie niet over je gezicht loopt en in je ogen komt. Verwijder je make-up met het wattenschijfje. Was nu je gezicht goed met lauwwarm water om de restjes olie en vuil te verwijderen. Daarna kun je een crème aanbrengen, of een laagje verse jojoba olie.
Puistjes en acne bestrijden met jojoba olie
Acne is een veel voorkomend probleem voor jongvolwassenen als gevolg van hormonale veranderingen die samenhangen met de puberteit. Het probleem kan echter ook blijven bestaan tot ver na de pubertijd. Acne ontwikkelt zich wanneer de haarzakjes geblokkeerd raken door de opeenhoping van talg, keratine en ander cel afval die mee-eters veroorzaken. Het wordt vaak gecompliceerd door bacteriële infecties en ontstekingsreacties van de huid.
Jojoba olie werkt op verschillende manieren om de vorming van acne tegen te gaan. Ten eerste fungeert het als een diepe reiniger. Omdat het een vloeistof is, kan het diep in de haarzakjes doordringen; het kan de talgafzettingen oplossen en de mee-eter helpen losmaken, waardoor de verstopping wordt opgeheven. Ten tweede heeft Jojoba olie antibacteriële eigenschappen die de bacteriegroei in de haarzakjes helpen beheersen. Het werkt als een ontstekingsremmend middel en kalmeert de geïrriteerde huid. Bij regelmatig gebruik kan Jojoba olie acne bestrijden.
Moisturizer – Verminder je acne door jojoba olie te gebruiken als moisturizer. Was je gezicht met lauwwarm water en je gebruikelijke gezichtsreiniger. Dep je gezicht droog en breng vervolgens een dun laagje jojoba olie aan op de huid.
Mengen – Je kunt de jojoba olie ook mengen met 1-2 druppeltjes etherische lavendelolie. Deze heeft een ontsmettend, kalmerend en verzorgend effect op je huid en werkt ook goed bij vermindering van acne.
Weten welk merk en product wij aanraden?
Striae en zwangerschapsstriemen voorkomen met jojoba olie
Striae of zwangerschapstriemen in de huid ontstaan wanneer een lichaamsdeel sneller groeit dan de huid kan bijhouden. Hierdoor scheurt het onderhuidse bindweefsel.
Jojoba olie is extreem hoog in Omega 3 en 6, die ook als anti-aging, ontstekingsremmend en antimicrobieel worden beschouwd. Deze eigenschappen bevorderen een gezonde en buigzame huid. Voordelen van Jojoba olie voor striae studies tonen aan dat jojoba olie zeer effectief is bij het voorkomen van striae.
Door het aanbrengen van jojoba olie, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap, wordt de huid soepel en elastisch. Door dit op tijd te doen kan jojoba olie voorkomen dat zich zwangerschapsstriemen ontstaan. Jojoba olie kan veilig gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Test voor gebruik wel eerst even een klein stukje huid om te kijken of je niet allergisch bent.
Rosacea klachten verlichten met jojoba olie
Rosacea is een algemeen voorkomende huidaandoening die gekenmerkt wordt door roodheid in het gezicht, soms in combinatie met puistjes. Het komt voor bij volwassenen vanaf 30 jaar. De precieze oorzaak is onbekend, hoewel een erfelijke factor een rol lijkt te spelen.
De wasachtige substantie in jojoba olie zijn vergelijkbaar met talg dat je huid aanmaakt. Hierdoor werkt de olie verzorgend en helend. rosacea maakt de huid droog en schilferig en in sommige gevallen pijnlijk. Het is dan van groot belang dat de huid verzorgd wordt met een middel dat zacht en niet schadelijk is. Jojoba is hiervoor zeer geschikt. Hoewel het de rosacea niet geneest helpt het wel de symptomen te verlichten.
Mensen met rosacea lijden soms in stilte, omdat er geen genezing is, alleen symptoomverlichting. Dit leidt ertoe dat ze medicijnen nemen, meestal een reeks antibiotische crèmes. Door jojoba olie te gebruiken om de symptomen onder controle te houden, kan de behoefte aan antibiotische crèmes worden verminderd. Het is echter wel verstandig je arts te raadplegen wanneer je het gebruik van de middelen veranderd.
Gebarsten lippen verzorgen met jojoba olie
Wil je super zachte, mooie lippen? Jojoba olie is een goede vervanger voor lippenbalsem op basis van Vaseline. De wasachtige olie vormt een beschermlaag die het vocht effectief opsluit en de lippen zacht en soepel houdt. Het beschermt je lippen ook tegen de uitdrogende effecten van wind en kou.
Aanbrengen – Masseer een druppel jojoba olie in op je lippen.
Lippenbalsem maken – Maak zelf een lippenbalsem van jojoba olie en bijenwas. Smelt 2 theelepels jojoba olie en 2 theelepels bijenwijs. Voeg er eventueel een paar druppels natuurlijke smaakstof aan toe, bijvoorbeeld aardbei of kers. Laat het mengsel stollen in een klein potje, die je gemakkelijk mee kunt nemen.
Weten welk merk en product wij aanraden?
Gebarsten nagelriemen verzorgen met jojoba olie
Gebarsten nagelriemen zijn niet alleen onhandig, maar kunnen ook pijnlijk zijn. Vooral als er iets achter blijft haken. Nagelriemen zijn erg kwetsbaar en kunnen snel uitdrogen. Zeker als je regelmatig nagellak en remover gebruikt. Gezonde nagelriemen zijn erg belangrijk bij bescherming van de nagelbedden tegen infecties. Een sterke, gezonde nagelriem is daarom erg belangrijk.
Als je nagelriemen en droog en gebarsten uitzien is jojoba olie een perfect hulpmiddel. Even goed als, en misschien zelfs beter, als de meeste oliën speciaal voor de verzorging van nagelriemen.
Jojoba-olie bevat vitamine E en heeft ook ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Dit zorgt voor een goede verzorging van de beschadigde nagelriemen en een snellere heling van de gesprongen nagelriem.
Aanbrengen – Doe na het douchen of baden een druppel jojoba olie op je nagelriemen.
Badje – Voor een extra goede verzorging week je één keer per week je vingers 5-10 minuten in warm water. Daarna masseer je de jojoba olie in op je nagelriemen.
Eczeem en psoriasis klachten verlichten met jojoba olie
Eczeem is een allergische reactie van de huid op verschillende irriterende stoffen, waaronder veelgebruikte kleurstoffen en de chemicaliën in zepen.
Psoriasis is een auto-immuunziekte die opbouw van dode cellen op de huid veroorzaakt, waardoor schilfering en ontsteking optreedt. Beide aandoeningen worden gekenmerkt door droge, jeukende plekken die gevoelig zijn voor secundaire bacteriële en schimmelinfecties.
Hoewel jojoba olie natuurlijk absoluut geen medicijn is en het eczeem en psoriasis niet kan genezen, is het effectief gebleken in het geven van aanzienlijke verlichting aan mensen met deze aandoeningen.
Jojoba olie bevat essentiële vitamines voor de huid, zoals vitamine B, E en belangrijke mineralen zoals zink en koper. Jojoba olie werkt als vocht inbrenger en verlicht jeuk en droogheid. Het vormt ook een beschermende laag over de huid en vormt een barrière tegen externe irriterende stoffen, wat een voordeel kan zijn in het geval van eczeem.
De huidontsteking wordt verminderd door de ontstekingsremmende eigenschap van de olie. Het kan ook het risico op secundaire infecties verminderen door het binnendringen van ziektekiemen door de ontstoken en gebarsten huid te voorkomen, naast extra bescherming met zijn antibacteriële en antischimmel-eigenschappen.
Balsem – Meng 1 theelepel jojoba olie met 1 theelepel Aloë Vera. Voeg daar eventueel 2 druppels lavendelolie aan toe. Breng dit mengsel aan na het reinigen van je huid.
Zonverbrande huid verzorgen met jojoba olie
Om een mooie, zongebruinde huid te krijgen blijven we soms weleens te lang in de zon liggen. Hierdoor krijgen we geen mooie gebruinde huid, maar een pijnlijke verbrande huid. De huid ziet dan rood, is beschadigd en doet pijn. Omdat de olie rijk is aan vitamine E- en B-complex, helpt jojoba olie bij het herstellen van de beschadigde huid terwijl het brandende gevoel wordt verzacht.
Aanbrengen – Smeer de jojoba olie voorzichtig in op de verbrande huid.
Aftersun balsem – Je kunt ook een mengsel maken van 1 theelepel jojoba olie, 1 theelepel Aloë Vera en 2 druppels lavendelolie.
Gezonder haar met jojoba olie
Jojoba olie voedt en verzorgd je haar en hoofdhuid. De olie heeft verassend veel voordelen voor je haar. Zo zorgt de olie ervoor dat je haar glanst, dat het goed groeit en dat het roosvrij is. Jojoba olie zorgt ervoor dat verstopte talgkliertjes die een probleem zijn voor gezonde haargroei weer vrij gemaakt worden. De vitamines en mineralen in de olie voeden de huid verbeteren de algehele gezondheid van de hoofdhuid.
Jojoba olie maakt de haarschubben glad en bedwingt droog, dof haar en kroeshaar. De olie minimaliseert ook de schade die aan het haar is aangebracht door chemicaliën. Hierdoor gaat het haar glanzen.
Jojoba olie is een goede conditioner en houdt het vochtbalans van je hoofdhuid perfect in balans.
Hierdoor is het ook zeer geschikt voor mensen met een droge, of juist vettige hoofdhuid. Een droge hoofdhuid is ook een oorzaak van roos. Roos wordt dus ook direct aangepakt door gebruik van jojoba olie.
Leave in treatment – Je kunt biologische jojoba olie gebruiken als “leave in treatment” of voeg een paar druppels jojoba olie toe aan je shampoo tijdens het wassen van je haar.
Masker – Maak een haarmasker met jojoba olie: Meng een eetlepel kokosolie met een theelepel jojoba olie en 3-5 druppels lavendelolie. Laat het goed intrekken en was het vervolgens goed uit.
Benieuwd naar meer goede oliën voor gezond haar? Lees ons artikel hierover.
Recepten met etherische olie en jojoba olie
Hieronder noemen we enkele recepten met etherische olie en jojoba olie als dragerolie. Etherische oliën kunnen bepaalde eigenschappen van jojoba olie complimenteren en versterken.
Recept 1: Gezichtsverzorging & anti-aging
Jojoba olie hydrateert de huid en beschermt de huid tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Combineer deze olie met onderstaande etherische oliën en je krijgt een geweldig verzorgend masker dat tevens huidveroudering tegengaat.
- 1 theelepel jojoba olie
- 1 druppel rozenbottelolie
- 1 druppel ylang ylang olie
- 1 druppel lavendelolie
Recept 2: Litteken balsem
De vochtinbrengende eigenschappen van jojoba olie werken goed om littekens te voorkomen en verminderen. In combinatie met deze etherische oliën wordt deze eigenschap nóg sterker.
- 2 theelepels jojoba olie
- 1 druppel vitamine e olie
- 2 druppels rozenbottelolie
- 1 druppel frankincense olie (wierook olie)
Recept 3: Sterk en gezond haar
Jojoba olie hydrateert het haar en zorgt voor een mooie, gezonde glans. Met deze etherische oliën maak je dit effect nog sterker en laat je haar sneller groeien.
Breng het mengsel in als masker. Laat het minstens 30 minuten inwerken en was je haar dan goed uit. Heb je dik en lang haar? Maak dan het dubbele van het onderstaande mengsel.
- 1 eetlepeljojoba olie
- 2 druppels cederhout olie
- 1 druppel rozemarijn olie
- 1 druppel ylang ylang olie
Meer over jojoba olie
Jojoba olie heeft een lichte nootachtige geur en heldere gouden kleur in de rauwe vorm. De geraffineerde vorm is geurloos en wordt veel gebruikt voor cosmetische en genezende doeleinden. Jojoba olie heeft een laag smeltpunt, waardoor het bijna altijd in vloeibare vorm te vinden is.
De Jojoba noot wordt al sinds mensenheugenis gebruikt door de Indiaanse stammen. Die gebruikten een pasta, gemaakt van deze noot, voor huid- en haarverzorging en de hele noten als overlevingsvoedsel in noodsituaties. Het unieke van jojoba olie is dat, in tegenstelling tot andere oliën, sterk lijkt op talg, een wasachtige substantie die door onze huidklieren wordt geproduceerd. De olie heeft bijna alle dierlijke oliën vervangen in de beauty productie van crèmes en lotions. Hiervoor werd voornamelijk walvis olie gebruikt voor deze producten. Omdat jojoba olie een was is, voelt het minder vettig dan andere oliën. Kies bij voorkeur voor een biologische jojoba olie.
Is jojoba olie veilig?
Jojoba olie geeft in een heel enkel geval een allergische reactie. Test dus altijd eerst een stukje huid voordat je het gaat gebruiken.
Gebruik jojoba olie niet inwendig. Hier is nog te weinig onderzoek naar gedaan en daardoor te weinig informatie over mogelijke bijwerkingen.
Jojoba olie is een olie die klachten kan verlichten en genezing kan ondersteunen, maar het is geen geneesmiddel. Ga met (ernstige) klachten dus altijd naar je dokter.
Onze aanrader? De jojoba olie van Berevita of Chi.
Bijwerkingen van etherische olie
Etherische olie wordt afgeraden voor jonge kinderen en zwangere vrouwen.
Gebruik etherische olie niet direct op de huid, maar verdun met een dragerolie zoals jojoba olie.
Heb je een medische aandoening of gebruik je medicijnen? Raadpleeg dan eerst een arts of aroma specialist voordat je etherische olie gaat gebruiken.
Bronnen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Jojoba_oil
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321665.php
https://www.livestrong.com/article/196530-jojoba-oil-for-rosacea/
https://www.stylecraze.com/articles/amazing-benefits-of-jojoba-oil-for-skin-and-hair/#gref