10 Doeleinden van Mirre olie

Mirre olie

Als je de bijbel hebt gelezen heb je vast weleens van mirre gehoord. Mirre olie is minder populair als lavendelolie of eucalyptus olie, maar hierdoor zeker geen minder mooi product. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over deze roodbruine olie.

Wat is mirre olie?

Mirre olie is een etherische olie die door middel van stoomdestillatie gehaald wordt uit het gedroogde sap van de Commiphora myrrha boom. Deze boom groeit van origine in Noordoost Afrika en Zuidwest Azië. Mirre olie wordt al generaties lang gebruikt in de Chinese geneeskunde en de Ayurvedische geneeskunde.

De Egyptenaren gebruikten mirre voor het balsemen van mummies. Niet alleen omdat er een prettige geur vanaf kwam, maar ook omdat de bacterie dodende eigenschappen van mirre ervoor zorgden dat de mummies minder snel vergingen. (bron)

Vandaag de dag komen er steeds meer wetenschappelijke testen naar de effecten van etherische oliën. Mirre olie heeft volgens deskundigen adstringerende en antiseptische eigenschappen.

De 10 (mogelijke) doeleinden van mirre olie

  1. Gaat (huid)schimmels tegen
  2. Eczeem verminderen
  3. Verbeterd mogelijk mondhygiëne
  4. Verlicht pijn
  5. Verlicht zwelling en ontsteking
  6. Hoest en verkoudheid verlichten
  7. Mogelijk tegen rimpels en huidveroudering
  8. Insecten weren
  9. Stress verminderen
  10. Spiritueel gebruik

Wij raden dit merk en product aan (ga naar bol.com). 

Let op: een etherische olie is nooit een vervanger voor medicijnen of een behandeling. Ga bij (ernstige) klachten altijd naar de dokter. Lees ook de disclaimer onderaan de pagina. 

Huidschimmel en eczeem

Mirre olie werkt krachtig tegen bacteriën en heeft volgens deskundigen antiseptische eigenschappen. Om deze reden zou de olie goed werken bij klachten als ringworm, kloofjes, voetschimmel, kalknagel en eczeem.

Maak een voetenbadje en voeg hier een aantal druppels mirre olie aan toe. Laat je voeten één- of tweemaal daags een kwartier tot twintig minuten in het water weken.

Je kunt ook een balsem maken door 1 eetlepel dragerolie (bijv. jojoba olie, kokosolie of druivenpitolie) te mengen met 4 druppels mirre olie. Masseer dit mengsel in op de plek waar het nodig is en laat het intrekken.

Verbeterd mogelijk mondhygiëne

Mirre olie wordt al generaties lang gebruikt voor mondhygiëne. Sommige producten mondwater en tandpasta bevatten mirre olie.

Door de bacterie dodende eigenschappen kan de olie werken tegen slechte adem, tandpijn, ontstekingen en zweertjes. Er is echter niet genoeg onderzoek gedaan om dit wetenschappelijk te kunnen bevestigen.

Mirre olie is niet veilig voor inname via de mond. Als je jouw mond behandeld met mirre olie, bijvoorbeeld door je mond met een glas water met wat druppels mirre olie te spoelen, is het van belang dit uit te spugen en daarna je mond te spoelen. Zo voorkom je dat je de olie doorslikt.

Verlicht pijn, zwelling en ontstekingen

Mirre olie gaat ontstekingen tegen en verlicht hierdoor ook mogelijk zwellingen. Daarnaast is uit een onderzoek gebleken dat mirre mogelijk een signaal naar de hersenen stuurt die aangeeft dat je geen pijn hebt. Hierdoor zou de pijn mogelijk afnemen.  

Dit is slechts één onderzoek, er is meer onderzoek nodig om deze eigenschap te bevestigen. Maar je kunt het natuurlijk altijd proberen. Helemaal als de pijn voortkomt uit een ontsteking.

Je kunt een balsem maken van één eetlepel dragerolie (jojoba olie, amandel olie of kokosolie) en 4 druppels mirre olie. Pepermuntolie heeft ook pijnstillende eigenschappen, dus je kunt er ook voor kiezen om 2 druppels mirre olie toe te voegen en nog eens 2 druppels pepermuntolie. Soms wordt de werking versterkt door oliën te combineren.

Hoest en verkoudheid verlichten

Dit komt weer neer op de bacterie dodende eigenschappen van mirre olie. Dus heb je last van hoest of verkoudheid? Neem dan eens een lekker stoombad met een paar druppeltjes mirre olie. Of voeg wat druppeltjes olie toe aan je aroma diffuser. Doodt direct de bacteriën in de lucht in huis.

Mogelijk tegen rimpels en huidveroudering

Mirre olie zou veel antioxidanten bevatten en daarmee krachtiger werken dan vitamine E olie. Dit suggereert dat de olie rimpels en andere vormen van huidveroudering tegen kan gaan. Het is echter niet duidelijk of dit effect behaald wordt door de olie te inhaleren of op de huid aan te brengen. Inname via de mond is namelijk schadelijk.

Je zou mirre olie dus kunnen proberen tegen rimpels, maar er zijn oliën waarvan bewezen is dat ze krachtig werken tegen rimpels en huidveroudering. Wij raden aan daar meer over te lezen in deze blog.

Insecten weren

Insecten schijnen een hekel te hebben aan veel etherische oliën, waaronder pepermuntolie en mirre olie. Met de olie weer je dus insecten, je doodt ze er niet mee.

Voeg een paar druppeltjes etherische olie toe aan een aroma diffuser. Of druppel een beetje olie op een wattenschijfje en leg ze bij de ingangen van je huis. Een goeie manier om bijvoorbeeld spinnen en mieren buiten te houden. Na verloop van de tijd vervaagd de geur van de olie, dus je zult af en toe wel bij moeten druppelen.

mirre etherischeh olie

Stress verminderen

Veel etherische oliën werken rustgevend op ons zenuwstelsel, zo ook mirre olie. Je kunt bij stress wat olie toevoegen aan je aroma diffuser, of er een fijne mix voor in bad van maken. Het hete badwater zorgt dan ook direct voor ontspanning.

Meng de olie met andere oliën die bekend staan om hun krachtige werking tegen stress, zo ontstaat er een prettige geur. Maak bijvoorbeeld een lekkere mix van mirre olie, lavendel olie en sinaasappel olie.

Spiritueel gebruik

Mirre en mirre olie zijn zeer populair bij spiritueel gebruik, zoals tijdens het bidden en bij meditaties. Dit is niet zo verassend, aangezien mirre genoemd werd in de bijbel. Er is dus een sterke, spirituele binding.

Mirre olie zou inzicht geven en innerlijke rust. Het zou zeer geschikt zijn als je het gevoel hebt emotioneel of spiritueel te zijn vastgelopen. Daarnaast werkt de olie verwarmend en stimulerend op het lichaam, waardoor het veel gebruikt wordt voor het versterken van de wortelchakra.  

Wij raden dit merk en product aan (ga naar bol.com). 

Hoe gebruik je mirre olie?

Vernevelen – Je kunt de olie vernevelen, bijvoorbeeld door de olie toe te voegen aan een aroma diffuser of een olie brandertje. Hierdoor wordt de olie gelijkmatig in de lucht verdampt.

Topisch – Je kunt de olie aanbrengen op de huid. Aangeraden wordt om de olie dan te verdunnen met een dragerolie. Onder drageroliën vallen oliën als amandelolie, kokosolie, jojoba olie of druivenpitolie. Gebruik over het algemeen (voor volwassenen) een verhouding van 1 theelepel dragerolie op 1 druppel etherische olie.

Inhaleren – Je kunt de olie ook direct inhaleren uit het potje. Pas dan op dat je het potje niet te dicht tegen je neus aanhoudt, zodat de olie niet aan de binnenkant van je neus terecht komt. Dit kan zorgen voor een vervelende reactie op de huid.

Of voeg een paar druppeltjes olie toe aan een stoombadje, bijvoorbeeld bij verkoudheid of hoest.

Bijwerkingen van mirre olie

Laat je niet afschrikken door de lijst met mogelijke bijwerkingen hieronder. Etherische olie is prima veilig te gebruiken, vooral in de diffuser. Toch vinden wij het wel zo prettig om wat aandachtspuntjes te benoemen.

Allergische reactie – Elke etherische olie kan een allergische reactie op de huid veroorzaken. Test daarom altijd eerst een klein stukje huid.

Kinderen – Etherische oliën worden over het algemeen afgeraden voor gebruik op of bij hele jonge kinderen. Sinaasappel olie is over het algemeen vrij zacht en kan volgens experts al heel vroeg gebruikt worden (via diffuser), al verschillen de meningen hierover ook.

Zwangere vrouwen – Gebruik van etherische olie op zwangere vrouwen wordt over het algemeen afgeraden omdat sommige oliën effect hebben op bijvoorbeeld de hormonen, bloeddruk of bloedsuikerspiegel. Ook is er niet voldoende onderzoek gedaan naar de effecten van etherische olie bij zwangere vrouwen. Wil je toch etherische oliën blijven gebruiken? Win dan advies in van een expert.

Medicijnen of medische aandoening – Gebruik je medicijnen of heb je last van een medische aandoening, dan is het ook verstandig om eerst te overleggen met een arts of specialist alvorens je gebruik gaat maken van etherische oliën. Dit omdat de oliën effect kunnen hebben op bijv. je hormonen, bloeddruk, of bloedsuikerspiegel. Ook kan etherische olie functioneren als bloedverdunner, of kunnen de oliën een reactie geven in combinatie met bepaalde medicijnen.

Huisdieren – Gebruik niet zomaar etherische olie voor je huisdier. Helemaal niet direct op hun huid! De neus en huid van dieren zijn vele malen gevoeliger dan die van een mens. Sommige oliën, zoals tea tree olie en pennyroyal, kunnen zelfs giftig zijn voor huisdieren.

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopathische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.