Top 6 Etherische oliën bij rimpels

etherische olie rimpels ouderdomsvlekjes

Etherische oliën worden al generaties lang gebruikt tegen rimpels en andere tekenen van huidveroudering, zoals pigmentvlekjes. Hoewel etherische oliën rimpels niet helemaal kunnen voorkomen of genezen, kunnen ze wel een groot verschil maken. Daarnaast zijn etherische oliën een fijn alternatief voor alle chemische goedjes en agressieve serums.

In dit artikel geven we je de top 6 etherische oliën die het krachtigst werken tegen rimpels, ouderdomsvlekjes en huidveroudering.

Beste etherische oliën tegen rimpels en huidveroudering

 • Rozenbottelolie
 • Wierook olie
 • Geranium olie
 • Sandelhout olie
 • Granaatappel olie
 • Ylang ylang olie

Rozenbottelolie

Rozenbottelolie is een etherische olie die gemaakt wordt uit de knoppen van de rozen, die overblijven nadat de roos is uitgebloeid.

Rozenbottelolie helpt fijne lijntjes vervagen, maar ook littekens en striae kunnen worden voorkomen en verholpen door regelmatig te smeren met rozenbottel olie. Veel dermatologen raden rozenbottelolie aan het de olie wordt zelfs weleens “beter dan botox” genoemd.

Wil je weten welk merk en product rozenbottelolie wij aanraden?

Wierook olie

Wierook olie, ook wel frankincense olie genoemd, is afkomstig van de hars van de Boswellia Carterii, Boswellia Ferreana of Boswellia Serrata-bomen die veel voorkomt in Somalië en Pakistan.

Wierook olie werkt voor vele cosmetische doeleinden. Zo helpt de olie littekens, striae, rimpels, pigmentvlekjes en fijne lijntjes te verminderen. De olie zorgt dat de huid heelt indien nodig, maakt de huid soepel en elastisch en egaliseert de huid.

Shop onze aanrader op Bol.com

Geranium olie

Deze heerlijk geurende etherische olie wordt gemaakt uit de geranium plant, die je kent als kamerplant. De olie wordt gemaakt uit de verse bloemen, stelen en bladeren van de plant. 

Geranium olie wordt gezien als een zeer vrouwelijke olie die werkt voor meerdere cosmetische doeleinden waaronder littekens, rimpels en het verstevigen van de ouder wordende huid.

Bekijk welke geranium olie wij aanraden.

Sandelhout olie

Sandelhout olie wordt verkregen door stoomdestillatie van de houtsnippers uit de kern van verschillende soorten sandelhout bomen. Sandelhout wordt veel gebruikt in parfums en cosmetica.

De olie gaat irritaties, puistjes en ontstekingen tegen. Daarnaast is het rijk aan antioxidanten, die schade aan de huid door vrije radicalen tegengaan. Deze vrije radicalen zorgen voor huidveroudering. Daarnaast vervaagd sandelhout olie ook littekens en rimpels.

Wil je weten welk merk en product sandelhout olie wij aanraden?

Granaatappel olie

Granaatappel etherische olie wordt gewonnen uit de zaadjes van de granaatappel. De olie is rijk aan antioxidanten die schade aan de huid en huidveroudering tegen gaan. Daarnaast helpt granaatappel olie bij het herstellen van de elasticiteit van de huid. Deze olie wordt veel gebruikt in beauty crèmes.

Onze aanrader? Deze granaatappel olie van BeriVita.

Ylang ylang olie

Deze fleurige olie wordt gewonnen uit de bloemblaadjes van de grote, tropische ylang ylang boom. Het wordt in vele culturen al generaties lang gebruikt voor een mooie huid en glanzend haar. Een echt beauty middeltje dus.

De olie heeft vele verschillende positieve effecten op de huid. Zo houdt ylang ylang olie de hoeveelheid talg op je huid in balans, een goede oplossing voor zowel een droge huid als een vettige huid. Het zorgt voor een mooie gloed op je gezicht. Ylang ylang olie gaat tevens huidveroudering en rimpels tegen. De olie beschermt de huid tegen vrije radicalen, die een grote oorzaak zijn van huidveroudering.

Shop ylang ylang etherische olie op Bol.com

essentiele olie rimpels

Hoe gebruik je etherische olie tegen rimpels?

Je kunt bovenstaande etherische oliën gebruiken door deze te mengen met een dragerolie en vervolgens aan te brengen op je huid. Je kunt bijvoorbeeld kokosolie, amandelolie of jojoba olie gebruiken als dragerolie.

Je kunt de olie aanbrengen als dag- of nachtcrème, als gezichtsmasker of als een serum. Hieronder noemen we enkele fijne en makkelijke recepten, zodat je direct thuis aan de slag kunt.

Recept anti-rimpel huidolie basic

 • 50 ml amandelolie
 • 10 druppels etherische olie
 • Bruin, glazen potje

Voeg alle oliën toe aan een glazen potje en schud het geheel 1-2 minuten goed door elkaar. Breng de olie dagelijks aan op een gereinigde huid.

Tip: shop de amandel huidolie van Kruidvat. Deze is niet duur en je hebt direct een geschikt flesje met pipetje erbij!

Recept anti-rimpel huidolie complex

 • 30 ml jojoba olie
 • 20 ml amandelolie
 • 6 druppels rozenbottelolie
 • 2 druppels geranium olie
 • 2 druppels sandelhout olie
 • 2 druppels wierook olie

Voeg alle oliën toe aan een glazen potje en schud het geheel 1-2 minuten goed door elkaar. Breng de olie dagelijks aan op een gereinigde huid.

Recept anti-rimpel gezichtsmasker

 • ½ rijpe avocado
 • 2 theelepels honing
 • 4 druppels etherische olie

Prak de rijpe avocado totdat je een glad papje hebt. Voeg de honing en etherische olie toe en roer het geheel goed door elkaar.

Breng het masker aan op je gezicht en laat het zo’n 15-20 minuten inwerken. Was het daarna goed af met lauwwarm water. Je kunt dit masker 1-2 keer per week gebruiken.

Bijwerkingen van etherische olie

Huid – Breng etherische olie niet direct aan op de huid maar verdun het altijd met een dragerolie. Gebruik hierbij de verhouding van 1 druppel etherische olie op 1 theelepel dragerolie.

In enkele gevallen kan etherische olie een vervelende reactie op de huid geven, vooral bij mensen met een (zeer) gevoelige huid. Test daarom eerst een klein stukje huid voordat je etherische olie gaat gebruiken.

Lees ook: Etherische olie voor de huid – veilig of niet?

Zwangerschap – Gebruik van etherische olie wordt afgeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven omdat er te weinig onderzoek is gedaan voor deze doelgroep.

Medicijnen – Gebruik je medicijnen of heb je een medische aandoening? Overleg dan eerst met je arts voordat je etherische oliën gaat gebruiken. De olie kan namelijk reageren met bepaalde medicijnen of werken als bloedverdunner of bloeddruk verlagend.

Interesse in een cursus Aromatherapie? Wij raden deze betaalbare opleidingen van Civas aan: