15 geweldige voordelen van gember

Gember wordt gebruikt voor vele verschillende doeleinden. Gember wordt gebruikt voor thee, in recepten en gerechten en er wordt etherische olie van gemaakt. Sommige mensen noemen gember zelf een superfood. Maar wat maakt gember nou zo gezond en wat zijn de voordelen van gember? voordelen van gember doeleinden

Is gember gezond?

Gember staat in de schijf van vijf en past daarmee in een gezond voedingspatroon. Zoals bij alles geldt ook voor gember, gebruik met mate. Er wordt gesuggereerd dat gember allerlei medische voordelen heeft. Het is echter lastig te zeggen of gember echt werkt als remedie voor doeleinden zoals menstruatiepijn en verkoudheid omdat de uitgevoerde onderzoeken die bekend zijn vooral gedaan zijn op proefdieren, of met bepaalde componenten uit gemberwortel (of bijvoorbeeld met gemberpoeder). Er is dus te weinig onderzoek gedaan van het effect van gemberwortel op mensen om definitief te kunnen stellen dat gember wortel als remedie werkt voor bepaalde doeleinden.

De 15 (mogelijke) doeleinden van gember

Zoals we hierboven al aangeven moeten de doeleinden met een korrel zout genomen worden. Gember wordt voor vele voordelen al generaties lang in verschillende culturen gebruikt. Je oma heeft het vast weleens gehad over gemberthee bij verkoudheid. Toch is er nog relatief weinig onderzoek naar de daadwerkelijke effecten van verse gemberwortel op onze gezondheid en ons lichaam.

1. Versterkt het immuunsysteem

Gember versterkt het immuunsysteem. Een sterk immuunsysteem zorgt ervoor dat je minder snel een verkoudheid of griepje oppikt. Voel je je moe of minder fit? Dan kan het helpen om komende dagen verse gemberthee te drinken of gember in je gerechten te verwerken.

2. Gaat verkoudheid en griep tegen

Niet alleen versterkt gember het immuunsysteem om verkoudheid en griep te voorkomen. Gember zou ook helpen griep en verkoudheid te verlichten. Een lekkere kop thee met een scheutje citroensap en een lepel honing zou volgens onze oma’s erg goed zijn bij verkoudheid en griep.

3. Verminderd misselijkheid

Gember kalmeert de maag en verminderd misselijkheid. Dit lijkt ook te werken bij zwangerschapsmisselijkheid en misselijkheid door chemotherapie. Het is hierbij wel verstandig om met je arts te overleggen of je gember kunt gebruiken tegen misselijkheid, voordat je het in grote hoeveelheden gaat gebruiken.

4. Verhelpt een kater

Zoals we hierboven al aangeven verminderd gember misselijkheid en kalmeert het de maag en spijsvertering. Erg handig als je een kater hebt. Je arme maag die al die alcohol moet verwerken kan wel wat hulp gebruiken! Een kop verse gemberthee helpt ook gelijk hydrateren.

5. Stimuleert haargroei

Verse gember bevat onder andere magnesium, kalium, fosfor en mineralen die het haar dikker en sterker maken. Daarnaast stimuleert gember de bloedsomloop waardoor haarzakjes gestimuleerd worden. Verse gember stimuleert dus mogelijk de haargroei. De Canadese schrijfster Erin Lukas heeft voor een artikel een maand lang haar hoofdhuid behandeld met verse gember wortel. Door intensieve stress had ze een kale plek midden op haar hoofd. Iets waar zij zich zo voor schaamde dat ze nauwelijks oogcontact durfde te maken met vreemden in de metro. Ze wreef de kale plek driemaal per week in met een stukje verse gember en liet het vervolgens 30 minuten intrekken voordat ze het eraf spoelde. De tintelende sensatie die ze voelde gaf aan dat haar hoofdhuid in ieder geval daadwerkelijk gestimuleerd werd. Na een maand zag ze daadwerkelijk kleine babyhaartjes groeien op de kale plek! Een resultaat waar Erin zelf ontzettend gelukkig mee was. Haar artikel lees je hier. Wil je jouw sneller laten groeien? Je zou een haarmasker kunnen maken van bijvoorbeeld geraspte gember, yoghurt en honing. Masseer deze in op je hoofdhuid en laat het goedje zo’n 20 minuten inwerken. Spoel het masker daarna uit en was je haar nog even goed na met een shampoo.

6. Verbeterd de spijsvertering

Al generaties lang wordt gember gebruikt voor het stimuleren en verbeteren van de spijsvertering. Het zou gasvorming verminderen en de maag kalmeren. Het is dus geen gek idee om een kop verse gemberthee te nemen na een zware maaltijd. verse gemberthee gezond doeleinden voordelen

7. Verminderd mogelijk diarree

Een kop verse gemberthee kan mogelijk helpen bij het verminderen van diarree. Gember kalmeert de maag,  stimuleert de spijsvertering en versterkt het immuunsysteem. Hierdoor kan gemberthee diarree verminderen. Het hangt er natuurlijk wel vanaf wat de oorzaak is van je diarree(aanval) maar het is het proberen zeker waard!

8. Werkt ontstekingsremmend

Gember heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Het zal echter een ontsteking niet direct kunnen stoppen, maar door regelmatig gember te gebruiken kan het mogelijk genezing van een ontsteking ondersteunen.

9. Verlicht pijn (spierpijn, hoofdpijn, menstruatiepijn)

Gember zou verschillende soorten pijn, waaronder spierpijn, hoofdpijn en menstruatiepijn, verlichten. Of dit ook daadwerkelijk het geval is kan niet wetenschappelijk aangetoond worden, maar je kunt altijd kijken of dit voor jou werkt. Een kop warme thee is sowieso geen slecht idee bij menstruatiepijn! Dat gember werkt bij spierpijn zou mogelijk komen door de ontstekingsremmende eigenschappen. Gember zou de spierpijn dan ook niet per direct verlichten, maar bij regelmatig gebruik van gember zou het spierpijn na een work-out mogelijk verlichten.

10. Geeft een frisse adem

Gember wordt in de Aziatische keuken gebruikt om je smaakpalet mee te neutraliseren. Het verwijderd geurtjes en smaken zodat je de volgende hap van je eten weer volop proeft. Het ingrediënt 6-gingerol dat te vinden is in gember stimuleert de aanmaak van een stofje dat de slechte geurtjes in onze mond aanpakt. Daarom is gember net zo geschikt voor een frisse adem als een kauwgompje!

11. Stimuleert de bloedsomloop

Gember heeft ‘verwarmende’ eigenschappen en stimuleert de bloedsomloop. Een goede bloedsomloop is belangrijk voor een fit en gezond lichaam. Slechte bloedsomloop kan leiden tot gezwollen enkels, pijnlijke benen en voeten.

12. Verlaagd de bloedsuikerspiegel

Gember heeft krachten om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Dit blijkt uit de Universiteit van Sidney. Hierdoor kunnen mogelijk lange termijncomplicaties voorkomen worden. Hoewel de resultaten positief zijn zal er meer vervolgonderzoek gedaan moeten worden. (bron)

13. Ondersteunt bij afvallen

Hoewel sommige mensen stellen dat je door drinken van gemberthee afvalt, moeten we dit helaas tegenspreken. Gemberthee kan het afvallen ondersteunen, maar je valt door de thee zelf niet af. Hoe werkt dit dan? Gemberthee geeft je een vol gevoel en stilt de honger. Door gemberthee als tussendoortje te drinken kun je snaaibuien voorkomen.

14. Verhoogd het libido

Gember zou mogelijk je libido verhogen. De reden hiervoor is waarschijnlijk door de ‘verwarmende’ eigenschappen van gember, die ook je bloedsomloop stimuleren. Goed om te weten als je gaat koken voor jouw dream date!

14. Verlicht stress en depressie klachten

Gember verlicht mogelijk stress en depressie klachten. Gember bevat gingerol die de stofjes aanpakt die ons lichaam aanmaakt bij stress. Dit onderzoek is echter uitgevoerd op dieren en niet op mensen. (bron) Er zal dus meer onderzoek moeten worden gedaan om te bewijzen dat gember hetzelfde effect heeft op mensen, maar het ziet er zeker veelbelovend uit! Daarnaast geven de stimulerende eigenschappen van gember je een warm gevoel die hopelijk je negatieve gevoelens wat verlichten.

Conclusie

Wij zouden gember dus echt wel labelen als ‘superfood’. Hoewel niet alle doeleinden wetenschappelijk bewezen kunnen worden wordt gember niet voor niets al generaties lang in verschillende culturen gebruikt voor doeleinden als misselijkheid, griep en stress. Wij schenken in ieder geval een kop verse gemberthee voor onszelf in! Misschien leuk om te lezen, ons artikel ‘Zelf verse gemberthee maken’.