24x Welke Bloemen Zijn Eetbaar?

Eetbare bloemen

Bloemen hebben de kracht om alles op de fleuren. Niet alleen een ruimte, maar ook een maaltijd. En er zijn meer eetbare bloemen dan je denkt. Je moet alleen net even weten welke je kunt plukken en hoe je ze gebruikt.

Ga niet zomaar bloemen plukken in je tuin, sommigen zijn erg giftig! Om je op weg te helpen hebben we een pluk kaart toegevoegd in dit artikel, met een overzichtje van alle bloemen. Super handig!

Deze 24 bloemen kun je eten:

 1. Appelbloesem
 2. Basilicum bloem
 3. Begonia
 4. Bieslook bloem
 5. Borage
 6. Calendula
 7. Chrysant
 8. Courgette bloem
 9. Daglelie
 10. Dille
 11. Fuchsia
 12. Kamille
 13. Kervel
 14. Koriander bloem
 15. Klaver
 16. Korenbloem
 17. Lavendel
 18. Madeliefje
 19. Paardenbloem
 20. Tuinanjer
 21. Vlierbloesem
 22. Viooltjes
 23. Rozen
 24. Rucola bloem

Onder de Eetbare Bloemen Kaart leggen we uit waar je op moet letten en wat je met deze bloemen kunt doen. Welke gerechten je ermee kunt maken.

Eetbare-bloemen-kaart

Waar moet je op letten bij het eten van bloemen?

Eet de bloemen alleen als je 100% zeker bent dat het de juiste bloem is. Eet alleen onbespoten bloemen.

Zorg er altijd voor dat je de bloemen goed schoonmaakt. Bloemen zijn een trekpleister voor insecten en sommige bloemen ook voor het leggen van eitjes.

Pluk geen bloemen vlak langs de weg. Je hebt dan te maken met uitlaatgassen van auto’s. Maar ook honden die uitgelaten worden en vaak tegen de voorste rij groen langs de weg plassen.

Eet niet zomaar bloemen als je zwanger bent of medische klachten hebt, sommige kruiden worden namelijk afgeraden tijdens de zwangerschap of bij bepaalde aandoeningen.

Kun je appelbloesem eten?

Appelbloesem groeit, zoals de naam al doet vermoeden, aan een appelboom. Ze hebben een prachtige, subtiele roze kleur.

Is de Appelbloesem eetbaar? Ja, de Appelbloesem smaakt heerlijk zoet en fris en is ideaal om een salade mee op te fleuren. Eet deze bloem niet in grote aantallen, want net als in de pit van een appel, zit er heel ietsje giftige stof in. Iets wat totaal geen kwaad kan in kleine aantallen, maar gebruik het niet zo vrij als bijvoorbeeld fruit of groente. 

Kun je Basilicum bloemen eten?

Aan een Basilicum plantje uit de supermarkt zitten geen bloempjes. Maar groei je een grote Basilicum plant thuis, dan zie je eind juli, begin augustus, schattige witte bloemetjes aan de plant groeien. Zes bloemetjes rondom een takje, al groeien ze niet allemaal tegelijk.

De bloemetjes smaken naar basilicum, maar net iets zoeter. Je kunt ze plukken en direct verwerken in een salade of ander gerecht. Je kunt de bloemen ook bewaren en er een thee van zetten. Je bewaart ze in papieren zakje in de koelkast of in de vriezer.

Kun je begonia eten?

De Begonia kennen we vooral als standaard kamerplant. Je ziet ze vaak voor het raam staan in de woonkamer. Ze hebben een prachtige, felle kleur.

Is de Begonia eetbaar? Ja, maar lang niet alle soorten. Er zijn ontzettend veel soorten Begonia’s en slechts enkele soorten zijn geschikt voor consumptie, namelijk de knol Begonia en de Hybride Begonia. De bloemen hebben een fris-zure smaak. De één doet het denken aan een appel, de ander aan een citroen.

Door de prachtige kleur van de begonia zijn ze perfect om een gerecht of borrelhapjes mee te stylen. Hoe leuk is het bijvoorbeeld om de hapjes tijdens een vrijgezellenfeest te versieren met een mooie, knalroze Begonia?

Kun je de bieslook bloem eten?

Als je thuis bieslook groeit, ken je waarschijnlijk ook de mooie, lila-paarse, bolachtige bloemen die er aan groeien. Deze groeien ongeveer van juni tot diep in de zomer. Het is verstandig om de bloempjes te plukken, want dan groeit je bieslook harder.

Kun je Bieslook bloemen eten? Jazeker! De bloem smaakt ongeveer hetzelfde als de Bieslook zelf, vaak nog iets pittiger en smaakvoller. Door zijn prachtige kleur is dit de ideale bloem om je eten mee te garneren. Gebruik de bloem hetzelfde als dat je bieslook zou gebruiken, het maakt je gerecht mooier en geeft een beetje pit!

Kun je de borage bloemen eten?

De Borage bloem is een prachtig paars bloemetje met een wit hart. Zegt de naam je zo 1,2,3 niets? Het bloemetje wordt ook wel Bernagie of Komkommerkruid genoemd. Dit komt omdat de smaak van het bloemetje een beetje aan komkommer doet denken.

De bloem is zeer geschikt als garnering in salades. Combineer ze bijvoorbeeld met wat appelbloesem, voor een prachtige paars-roze garnering.

Kun je de calendula eten?

De Calendula (Calendula officinalis), of Goudsbloem, is een prachtige, ronde bloem met een diepe oranje kleur. Calendula wordt veel gebruikt in crèmes en andere beauty- en verzorgingsproducten. Het is een bloem met verzorgende eigenschappen.

Is Calendula eetbaar? Ja, de bloemen van de Calendula zijn zelfs heel veelzijdig te gebruiken. Ze hebben een hele kruidige smaak. Je kunt de blaadjes gebruiken om je salades een vrolijke uitstraling te geven. Maar je kunt de blaadjes ook drogen en er kruidenboter of thee van te maken.

Goudsbloem thee zou helpen darmkrampen en menstruatie krampen te verlichten. Daarnaast zou de bloem antiseptische en ontsteking werende eigenschappen hebben.

Kun je chrysant eten?

De Chrysant is veelal aanwezig in een siertuin. Ze zijn er in vele verschillende soorten, maten en kleuren. Je ziet ze ook vaak in een pot naast de deuropening zijn.

Is een Chrysant eetbaar? Ja, maar niet alle soorten zijn eetbaar. Van de Chrysanthemum en Garland Chrysanthemum zijn de bloemblaadjes eetbaar. De smaak van deze bloemen is een beetje pittig.

Kun je de courgette bloem eten?

Als je courgettes groeit, zie je op een gegeven moment mooie grote, gele bloemen aan de plant groeien. De bloemen hebben een aparte vorm. Als ze helemaal zijn uitgekomen hebben ze iets weg van een narcis.

De courgette bloemen zijn eetbaar en worden steeds vaker verwerkt in gerechten. Je koopt ze in een boerderijwinkel of bij de groenteboer. Je kunt de bloemen rauw eten, maar ze worden ook vaak gefrituurd. Je kunt de bloem kort bewaren in een keukenpapiertje, die je vervolgens in een plastic zak in de koelkast bewaart. Maar gebruik ze het liefst zo snel mogelijk.

Kun je daglelie eten?

De Daglelie (Hemerocallis) wordt niet voor niets daglelie genoemd. De bloem groeit maar één dag. Gelukkig geeft de plant vele, vele bloemen, zodat je er toch lang plezier van hebt. De lelie heeft een mooie kleur, die varieert van roze tot paars en roodbruin.

Is een Daglelie eetbaar? Ja, de bloemen kun je eten. De bloemen smaken als een fris-pittige sla. Er wordt gezegd dat hoe donkerder de bloem, hoe pittiger de smaak. Er wordt vaak een fris borrelhapje van gemaakt door ze te vullen met mousse of roomkaas. Maar ze smaken ook goed in een salade.

eetbare bloemen

Kun je dille bloemen eten?

De bloemen van de dille plant (Anethum) hebben een felle, geelgroene kleur en de vorm van een parapluutje. Je ziet ze vaak terug in een vrolijk gekleurd veldbloemen boeket.

Je kunt de bloemen eten, maar je kunt ze ook drogen om er een thee van te trekken. Deze thee werkt kalmerend. Over het algemeen wordt de thee getrokken van dille zaad, maar je zou ook de bloemen kunnen gebruiken.

Kun je fuchsia bloemen eten?

De Fuchsia is zeer populair in de Nederlandse siertuin. De bloemetjes hebben een prachtige, levendige fuchsia kleur.

Is de Fuchsia eetbaar? Ja, je kunt zowel de bloemen als de bessen van de Fuchsia plant eten. Ze hebben een mild-scherpe, zoete smaak. Hoe donkerder de bloem, hoe sterker de smaak. Ze worden gebruikt als garnering, maar ook bij het bakken van cakes en taarten, vaak in combinatie met de Fuchsia bessen.

Is kamille eetbaar?

De Kamille bloemen lijken verdacht veel op Madeliefjes. De bloemen zijn alleen een stuk groter. Kamille wordt voor vele verschillende doeleinden gebruikt, om zijn kalmerende en verzorgende eigenschappen. Zo komt de plant veel terug in thee, shampoo en andere verzorgingsproducten.

Is Kamille eetbaar? Ja, je kunt de bloemen van de Kamille plant eten. Ze hebben een milde, appelachtige smaak. Je kunt de bloemen gebruiken in een salade, je kunt er olie, kruidenboter of thee van maken.

Kamille thee heeft een kalmerende werking. Niet iedereen houdt van de smaak, maar je kunt er makkelijk iets honing of citroensap aan toevoegen om de smaak te versterken.

Kervel eten

Kervel (Anthriscus cerefolium) is een kruid waaruit een mooie, witte bloem in een paraplu vorm groeit. Je ziet ze ook weleens terug in een wildbloemen boeketje.

De witte bloemen hebben een anijssmaak. De bloemen worden voornamelijk gebruikt om desserts of salades mee te garneren en te versieren.

Koriander bloem

Als je thuis Koriander groeit zie je er op een gegeven moment schattige, witte bloemetjes aan groeien. Deze bloemen zijn eetbaar en worden meestal gebruikt ter garnering van gerechten.

De bloemen hebben een sterke, kruidige smaak. Gek genoeg zouden ze pittige gerechten juist weer minder pittig maken.

Klaver bloem eten

Klavertjes zijn veelvuldig door het hele land te vinden. De bloemen van de klaver zijn bolvormig en te vinden in een witte, of paarsrode kleur. Ze bloeien voor een hele lange tijd, van April tot diep in de herfst.

Zijn klaver bloemen eetbaar? Ja, je kunt zowel de rode als witte klaverbloemen eten. Er wordt vaak thee van getrokken, wat zou helpen tegen hoesten. Je kunt de bloemen vers gebruiken, maar ook laten drogen.

De bloemen zijn ook leuk ter garnering in een salade. Ook worden ze wel gefrituurd. Dit doe je door gewassen bloemen te bestrooien met bloem en ze daarna te frituren in olie.

Kun je de korenbloem eten?

De Korenbloem (Centaurea cyanus) is een prachtige, rond vormige bloem met diep paarse bloemblaadjes. In Nederland staat deze bloem op de Rode lijst, wat betekent dat deze bloem ondertussen behoorlijk zeldzaam is.

Is de Korenbloem eetbaar? De bloemblaadjes van de Korenbloem kun je eten. Ze hebben een pittige, kruidige smaak. Je kunt met deze bloem een salade dus opfleuren, maar ook een beetje  pit geven. Je kunt er ook een lekkere kruidenthee van trekken.

Kun je lavendel eten?

Lavendel kennen we allemaal door zijn kenmerkende geur. Veel mensen gebruiken lavendelolie, of lavendelblaadjes in een zakje, naast het bed of in de ondergoedlade. Lavendel is veelzijdig te gebruiken. Het wordt veelvuldig gebruikt in verzorgingsproducten, door zijn kalmerende en verzorgende eigenschappen.

Is Lavendel eetbaar? Ja, je kunt Lavendel eten. Zowel de bladeren als de bloempjes zijn eetbaar. Je kunt de bloempjes vers of gedroogd gebruiken. De smaak van lavendel is een kruising tussen fris, zoet en bitter. Een bijzondere smaak. Je gebruikt Lavendel door allerlei gerechten zoals salades en baksels. Of trek er thee mee.

Gebruik niet teveel tegelijk, want Lavendel heeft een sterke smaak en geur.

Kun je madeliefjes eten?

Madeliefjes groeien veelal in het wild door Nederland. Het zijn schattige, kleine, witte bloempjes met een gele kern. Madeliefjes groeien in weilanden, op grasvelden en langs de weg.

Zijn Madeliefjes eetbaar? Ja, Madeliefjes kun je eten. De bloemblaadjes van jonge bloempjes zijn bruikbaar in een salade. De knoppen smaken bitter en kun je met azijn inleggen. Op deze manier zijn ze een goeie vervanging voor kappertjes.

Let er op dat je schone bloemen plukt. Madeliefjes in een landbouw weiland zijn misschien bespoten met meststoffen. Langs de weg kunnen de bloempjes vies geworden zijn door urine van honden.

Kun je paardebloemen eten?

De Paardenbloem is één van de meest geziene bloemen in Nederland. De bloemen worden in principe gezien als onkruid, terwijl ze er zo prachtig uitzien. Daarnaast is de Paardenbloem een bommetje aan vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium,  magnesium en vitamine C.

Zijn Paardenbloemen eetbaar? Ja, de bloemblaadjes van de Paardenbloem zijn eetbaar. Let er wel op dat het niet uit een bespoten weiland komt, of op een plek waar honden plassen. De bloemen hebben een ietwat bittere smaak. Je hoeft er dus niet teveel van te gebruiken.

Je kunt de bloemblaadjes door een salade gebruiken. De gele kleur geeft een vrolijke uitstraling. Wist je dat je ook de bladeren van een Paardenbloem kunt eten? Je kunt ze rauw of gewokt eten, maar je kunt er ook thee van trekken.

Kun je de tuinanjer eten?

De Tuinanjer (Dianthus) komt in verschillende, felle, vrolijk kleuren. Roze, paars, rood. Je ziet Tuinanjers vaak in de tuin of in een bloempot naast een deurpost. De bloemen groeien niet lang: van Mei tot Juni. Wees er dus snel bij.

Je kunt de bloemen van de Tuinanjer eten. De bloemen hebben een zeer karakteristieke smaak, je moet er van houden. Ze smaken kruidig, een beetje naar Kruidnagel. De bloem is door zijn prachtige kleur perfect geschikt als garnering, bijvoorbeeld in salades, op smoothie bowls of hapjes.  

Kun je vlierbloesem eten?

De Vlierbloesem (Sambucus nigra) is een struik die wel tot 10 meter hoog kan worden. De donkergroene struik is voorzien van allemaal piepkleine, witte bloempjes, die samen parapluutjes vormen.

Je kunt Vlierbloesem bloempjes eten, maar hierbij is voorzichtigheid geboden. De bloemen bevatten een klein beetje blauwzuurglycosiden. Beter kun je wachten op de bloesem. De bloesem is zeer veelzijdig. Je kunt er siroop van maken, water mee op smaak brengen, of de bloesem verwerken in recepten. Vlierbloesem heeft een karakteristieke, frisse, zoete smaak.

Kun je viooltjes eten?

Zodra de lente begint rennen veel mensen naar het tuincentrum om viooltjes te kopen. Viooltjes zijn makkelijk te onderhouden en groeien voor lange tijd. Er zijn vele soorten Viooltjes, in prachtige, felle kleuren. Rood, geel, paars, roze, oranje. Noem maar op.

Zijn Viooltjes eetbaar? Ja, alle kleine, driekleurige Viooltjes zijn eetbaar. Viooltjes worden door hun prachtige uiterlijk vooral gebruikt als garnering in salades, smoothie- of ontbijt bowls of hapjes. Als je viooltjes gekocht hebt, weet je natuurlijk niet of ze bespoten zijn. Dus wees daar voorzichtig mee.

Kun je rozen eten?

Rozen zijn één van de populairste bloemsoorten om cadeau te geven. Ze zijn er in vele verschillende soorten en kleuren. Een bosje Rozen fleurt elke ruimte op. Daarnaast hebben ze een heerlijke, karakteristieke geur waardoor ze veelvuldig worden gebruikt in parfums en verzorgingsproducten.

Zijn Rozen eetbaar? Alle rozenblaadjes zijn eetbaar. Houd er wel rekening mee dat als je rozen koopt in de winkel, er grote kans bestaat dat ze bespoten zijn. Je kunt met rozenblaadjes salades versieren. Je kunt de blaadjes ook drogen en gebruiken in gerechten, granola, smoothie bowls of thee.

Je kunt overigens ook specifiek eetbare rozen kopen. Deze zijn speciaal voor dit doeleinde gekweekt.

Rucola bloemen eten?

De bloem van het rucola plantje lijkt een beetje op een molentje. De vier witte blaadjes staan kruislings tegenover elkaar.

De bloem heeft een aparte smaak, het pittige en nootachtige van de rucola sla. Maar iets zoeter omdat het een bloem is. Heerlijk te gebruiken als garnering voor verschillende koude en warme gerechten. Denk aan een salade of een soep.

Conclusie

Nu weet je alles wat je moet weten over deze 24 soorten bloemen die je kunt eten. Nogmaals, als je niet 100% zeker bent, eet de bloemen dan niet. Eet ook niet teveel, maar gebruik bloemen vooral ter garnering of in een kruidenthee. Veel kook plezier!