Wat zijn de voordelen van je haar wassen met appelazijn?

haar wassen met appelazijn

Je hebt vast weleens gehoord dat appelazijn goed is voor je haar. Maar waarom dan precies? In dit artikel leggen welke voordelen het heeft om je haar te wassen met appelazijn.

Appelazijn is één van de meest populaire en bekende soorten azijn. Het zou vele goede effecten hebben op je haar en je gezondheid. Het is rijk in azijn zuren en doodt verschillende slechte bacteriën. Daarnaast zou inname van appelazijn je cholesterol verlagen en je hart versterken. Appelazijn is rijk aan vitamines zoals vitamine B en C en werkt ontstekingsremmend.

Nu over naar het haar. Wat doet appelazijn voor je haar? En waarom zou je jouw haar wassen met appelazijn? Want laten we eerlijk zijn, appelazijn ruikt niet heel fris.

De (mogelijke) voordelen van appelazijn voor je haar

Appelazijn heeft meerdere voordelen voor je haar. Let er op dat deze effecten niet wetenschappelijk bewezen zijn. We zullen het maar “oma’s tips” noemen.

  • Dof haar glans geven
  • Jeukende hoofdhuid verlichten
  • Roos verminderen
  • Haarbreuk tegengaan
  • Haargroei (mogelijk) stimuleren
  • Je haar makkelijk doorkambaar maken
  • Ph waarde herstellen

Kies bij voorkeur voor een biologische, pure, ongefilterde appelazijn. Hier zitten de meeste voedingsstoffen in. Onze aanrader: Organic Raw Unfiltered Apple Cider Vinegar van Bragg.

Appelazijn herstelt de Ph waarde en zorgt voor een gezonde hoofdhuid. Daarnaast werkt het ontstekingsremmend en doodt het schadelijk bacteriën. Hierdoor zou appelazijn goed werken bij roos en een jeukende hoofdhuid.

Appelazijn sluit de haar schubben en zorgt voor makkelijk doorkambaar haar. Hierdoor krijgt dof haar een glans en zal je haar tijdens het kammen minder snel breken.

Ook wordt gesuggereerd dat appelazijn haargroei zou stimuleren, maar hiervoor is geen wetenschappelijk bewijs. Je zou appelazijn kunnen mengen met bepaalde etherische oliën waarvan wel bewezen is dat deze haargroei ondersteunen en stimuleren. Lees daarover meer in ons artikel over etherische olie voor gezond haar.

Hoe kun je jouw haar met appelazijn wassen?

Je haar wassen met appelazijn is heel simpel.

Stap 1: Was je haar met shampoo en spoel de shampoo goed uit.

Stap 2: Droog je haar iets zodat het vochtig is, maar niet meer heel erg nat.

Stap 3: Meng een paar eetlepels appelazijn met water. Als je de geur te sterk vind, kun je eventueel een druppel etherische olie toevoegen. Bijvoorbeeld pepermuntolie of patchouli olie. (dit wordt afgeraden voor zwangere vrouwen)

Stap 4: Masseer het mengsel in op je haar en hoofdhuid.

Stap 5: Laat het 15 minuten intrekken.

Stap 6: Was de appelazijn goed uit.

appelazijn gezond haar

Waar moet je op letten bij gebruik van appelazijn?

Niet iedereen kan even goed tegen appelazijn. Sommige mensen krijgen er een rode, geïrriteerde huid van. Test daarom eerst een stukje huid om te zien hoe je huid reageert. Het is ook beter om appelazijn te verdunnen met water en niet puur aan te brengen op de huid. Op deze manier kan de huid het azijn beter verdragen. Zeker een aanrader voor mensen met een (zeer) gevoelige huid.

Zorg er ook voor dat de appelazijn tijdens het wassen van je haar niet in je ogen terechtkomt. Dit kan ontzettend gaan branden en irriteren. Komt het appelazijn toch in je oog terecht? Direct goed spoelen met water.

Waar kun je appelazijn nog meer voor gebruiken?

Appelazijn is zeer veelzijdig. Het is dus altijd handig om een flesje in huis te hebben. Gebruik het onder andere voor:

  1. Spijsvertering – Drink elke ochtend een glas lauw water met een theelepel appelazijn. 
  2. Schoonmaken – Je kunt je huis schoonmaken met appelazijn. 
  3. Gerechten – Voeg een beetje appelazijn toe aan je gerechten. 
  4. Dressing – Maak een lekkere dressing met appelazijn. 
  5. Gorgelen – Je kunt ook gorgelen met appelazijn om je keel te ontsmetten. 

Lees ook ons artikel: Waar kun je azijn voor gebruiken?

Conclusie

Appelazijn biedt dus een aantal fijne voordelen voor je haar zoals dof haar glans geven en roos verminderen. Het spul stinkt wel een beetje, dus meng het met iets dat lekker ruikt zoals een druppeltje etherische olie.