18x Beste Voeding tegen Rimpels en Huidveroudering

voeding rimpels

Om huidveroudering tegen te gaan is het niet alleen belangrijk om crèmes te smeren en uit de zon te blijven. Ook de inname van de juiste voedingsstoffen is belangrijk. In dit artikel leggen we uit wat huidveroudering veroorzaakt en wat de beste voeding is tegen rimpels en huidveroudering.

Welke stoffen gaan huidveroudering tegen?

Er zijn meerdere stoffen die huidveroudering en rimpels tegengaan. Die de huid een boost geeft, waardoor het er jonger uitziet.

Antioxidanten – Gaan vrije radicalen tegen die de huid veroudering en beschermen de huid tegen beschadiging o.a. door de zon. Antioxidanten zijn stoffen als vitamine C, vitamine E, bètacaroteen, seleen, zink en flavonoïden.

Collageen – Door collageen wordt je huid soepel, stevig en elastisch. Jeugdiger dus. Hoe boost je nou collageen? Door voldoende inname van vitamine C en aminozuren. Aminozuren kun je zien als de bouwstenen van eiwitten.

Omega 3 – Omega 3 vetzuren maken de huid soepel, elastisch en glad. Hierdoor krijg je een frissere, jongere uitstraling. Omega 3 is te vinden in vette vis, noten en plantoliën.

Welke voeding gaat huidveroudering tegen?

Hierboven benoemden we al welke stoffen zorgen voor een frisse, jonge huid en dus huidveroudering en rimpels tegengaan. Maar welke producten horen hier nu eigenlijk bij?

Disclaimer: Goede voeding draagt bij aan een gezonde huid. Maar het is geen wondermiddel dat rimpels als sneeuw voor de zon doet verdwijnen. Voor meer effect is een combinatie van factoren nodig, waarover we meer uitleggen in dit artikel. 

 1. Water
 2. Broccoli
 3. Spinazie
 4. Boerenkool
 5. Avocado
 6. Bietjes
 7. Asperges
 8. Rode kool
 9. Chia zaad
 10. Kiwi
 11. Blauwe bessen
 12. Goji bessen
 13. Aardbeien
 14. Citrusvruchten
 15. Pure chocola
 16. Ginseng
 17. Algen
 18. Vette vis

Onze tip: Deze Philips slowjuicer voor optimaal behoud van vitamines en mineralen. 

Water

Water is één van de belangrijkste voedingsstoffen om de huid jong en gezond te houden. Als we geboren worden, bestaat ons lichaam voor maar liefst 78% uit water. Wanneer we met pensioen gaan is dit nog maar 50%.

Water maakt de huid voller en houdt deze fris, zacht, glad en stralend. Daarnaast gebruikt je lichaam water om afvalstoffen en gifstoffen af te voeren en uit het lichaam te spoelen.

Het Voedingscentrum raadt ons aan om ongeveer 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. En dan het liefst ook echt water. Andere “oké” bronnen van vocht zijn (biologische) groene en zwarte thee, verse kruidenthee, koffie, magere- en halfvolle melk en sojadrink. Hoeveel je precies nodig hebt, hangt af van je gewicht, lengte, beweging en andere factoren.

Broccoli

Deze groene groente is een goede bron aan luteïne en bètacaroteen, die functioneren als antioxidant. Daarnaast bevat broccoli andere vitamines en mineralen waaronder calcium, ijzer, fosfor en zink.

Spinazie

Ook spinazie bevat de antioxidanten luteïne en bètacaroteen. Daarnaast bevat spinazie ook ijzer, vitamine A, foliumzuur, vitamine K en mangaan.

Boerenkool

Boerenkool bevat meerdere stoffen die functioneren als antioxidant, waaronder bètacaroteen, vitamine C en verschillende flavonoïden. Niet voor niets wordt boerenkool (in Amerika kale genoemd) door sommigen “power food” genoemd.

Avocado

Avocado’s zijn rijk aan luteïne, zeaxanthine, vitamine C en E. Stuk voor stuk stoffen die functioneren als antioxidant. Daarnaast bevat avocado ook omega 3, die ervoor zorgt dat de huid soepel en glad wordt. Ook is de avocado een goede bron van eiwitten, kalium en magnesium en vitamine A, B1, B2, B6, en foliumzuur (B11).

Een verassend feitje, een portie verse avocado zorgt voor een 2,4 hogere opname van bètacaroteen uit tomatensaus.

Tip: je kunt ook een flesje pure, biologische avocado olie aanschaffen die geschikt is voor inname en deze over salades sprenkelen. Lekker en gezond!

Bietjes

Deze prachtige rood-paarse tot donker paarse knolletjes zijn een bron aan antioxidanten (o.a. vitamine C), bètacaroteen en aminozuren. Daarnaast zijn ze een bron aan vezels, vitamine B, natrium, kalium, foliumzuur, fosfor, ijzer en magnesium.

huidveroudering natuurlijk voeding

Asperges

Asperges zijn niet alleen heerlijk, maar ook ontzettend voedzaam. Het “witte goud” is een bron aan antioxidanten (o.a. vitamine C, E, flavonoïden). Daarnaast bevatten ze ook veel vezels, vitamine B, foliumzuur, vitamine K, kalium, fosfor, ijzer, magnesium en koper.

Rode kool

Net zoals vele donkergroene of donkerpaarse groenten, bevat ook rode kool veel antioxidanten. Rode kool bevat enorm veel vitamine C. (per 100 gram maar liefst 73,33% ADH). Rode kool is tevens een goede bron aan vezels, vitamine B1, B6, foliumzuur, vitamine K, kalium, ijzer, magnesium en koper.

Chia zaad

Chia zaad heeft misschien wat weg van vogelvoer, maar het is een goede bron aan Omga 3, gezonde vetten en eiwitten. Daarnaast zit het bomvol vezels, vitamine B, foliumzuur, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper, selenium en zink. Een heleboel inhoud voor zo’n klein zaadje!

Goede kwaliteit chiazaad vind je hier. 

Kiwi

Kiwi is één van de fruitsoorten met de meeste vitamine C, die functioneert als antioxidant en de aanmaak van collageen stimuleert. Daarnaast bevat deze groene vrucht veel vitamine A, B, E, K, ijzer en koper.

Blauwe bessen

Deze bessen staan bekend om hun antioxidanten. Ze bevatten vitamine C en E. Maar zijn ook een goede bron aan vezels, vitamine K, ijzer en koper.

Goji bessen

Goji bessen worden in China al honderden jaren lang gegeten voor een mooie, gezonde huid. Ze bevatten veel bètacaroteen, selenium en vitamine C, waardoor ze rijk zijn aan antioxidanten. Daarnaast zitten ze tjokvol vitamine A, B2, ijzer en koper.

Aardbeien

Ook aardbeien bevatten veel vitamine C (per 100 gram 85,33% ADH). Daarnaast zijn aardbeien een goede bron aan vezels, foliumzuur, kalium, ijzer, magnesium en koper.

Citrusvruchten

Onder citrusvruchten vallen onder andere sinaasappels, citroenen en limoenen. Al deze vruchten zitten boordevol vitamine C en zijn een goede bron aan vitamine E. Deze stoffen functioneren als antioxidanten en geven de aanmaak van collageen een boost. In sinaasappelen en mandarijnen zit daarnaast ook bètacaroteen. De ochtend starten met een glas verse sinaasappelsap of water met citroensap is dus niet alleen lekker, maar ook een goede oppepper voor je huid.

Pure chocola

Pure en extra pure chocolade zijn een goede bron aan vitamine E en zink, die functioneren als antioxidant. Daarnaast bevat pure chocola ook grote hoeveelheden eiwitten, vezels, vitamine B, foliumzuur (B11), kalium, fosfor, ijzer, magnesium en koper.

Wie had gedacht dat chocola zoveel vitamines en mineralen bevat? Eet alleen niet teveel, want er zitten natuurlijk ook veel suikers, koolhydraten en verzadigde vetten in.

ginseng huidveroudering tegen rimpels

Ginseng

Ginseng is een Chinees kruid, in de vorm van een wortel. Het bevat veel antioxidanten en daarnaast vitamine A en B6.

Ginseng wordt vaak gedroogd en verwerkt tot een poeder. Je kunt ginseng thee drinken, ginseng als kruid gebruiken in de keuken, of een ginseng gezichtsmasker maken. Het wordt afgeraden dit kruid te nemen tijdens de zwangerschap.   

Ginseng koop je bij een natuurwinkel of hier via Bol.com

Algen

Algen zoals zeewier hydrateren onze huid, maar bevatten ook krachtige antioxidanten, vitamines en mineralen. Ze zijn een goede bron aan eiwitten en ijzer. Daarnaast bevatten algen ook vitamine B1 en visvetzuren en zijn zeewieren een bron van jodium, calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium en vitamine B.

Algen zijn maar beperkt houdbaar. Daarom worden ze ook wel gedroogd en verkocht in poedervorm of als supplement. Denk bijvoorbeeld aan Chlorella, een groen eencellig zoetwateralgje. Of Spirulina, een blauw-groene alg.  

Deze heb ik zelf, chlorella-spirulina tabletten van Lucovitaal. Bevallen goed! Ik heb ook deze chlorella poeder gehad, die is handig voor door smoothies. 

Vette vis

Onder vette vis vallen o.a. botervis, haring, makreel, sardines en zalm. Om aan je dagelijkse portie omega 3 te komen raadt het Voedingscentrum aan om als volwassene zo’n 200 mg omega vetzuren in te nemen. Hiervoor heb je minimaal 3 porties vette vis per week nodig.

Red je het niet om zo vaak vette vis te eten? Bij de meerderheid van de mensen is dit het geval. In dit geval kun je supplementen slikken, zoals visolie. Zo krijg je je portie omega 3 binnen en houd je de balans tussen omega 3 en 6 in balans.

Wat veroorzaakt rimpels en huidveroudering?

Nu weet je welke voeding je kunt eten om

 • Leeftijd (Duhh)
 • UV-stralen
 • Roken
 • Alcohol
 • Tekort aan vitamines en mineralen
 • Tekort aan water
 • Huidverzorgingsproducten met alcohol en parfum

Alle bovengenoemde oorzaken drogen de huid in principe uit. Ook crèmes die parfum en bepaalde soorten alcohol bevatten kunnen de huid uitdrogen. (check hier onze lijst met natuurlijke dagcrèmes).

Om de schade te beperken kun je gezond eten, veel water drinken en een goede, natuurlijke en hydraterende crème smeren.

Een gezichtsmassage kan ook het collageen in de huid een boost geven. Lees hier ons artikel over een effectieve gezichtsmassage tegen rimpels.