10 Tips: Collageen Aanmaken op Natuurlijke Manier

collageen boosten aanmaken verhogen

Door de aanmaak van collageen blijft onze huid soepel, elastisch en glad. Hierdoor krijgt het een jeugdige uitstraling en ga je rimpels en huidveroudering uit de weg. Maar op welke natuurlijke manieren maak je nu eigenlijk collageen aan?

Wat is collageen?

Collageen is een lijmvormend eiwit dat van nature in je lichaam aanwezig is. Het zorgt niet alleen voor een soepele en elastische huid, maar ook voor de bescherming van je organen en voor de opbouw van spieren. Onze huid, botten, pezen, kraakbeen en tanden bestaan grotendeels uit collageen.

Vanaf je vijfentwintigste neemt de hoeveelheid collageen in jouw lichaam langzaam af. Hierdoor wordt de huid slapper, minder soepel en grauwer. Ook ontstaan rimpels en is de huid minder beschermt tegen invloeden van buitenaf, zoals de zon, verwarming en (gebrek aan) voeding.

1. Retinol

Retinol is een stof die afgeleid is van Vitamine A. Dit is een natuurlijk product en is vandaag de dag te vinden in vele serums. Retinol zorgt ervoor dat de cellen zich sneller vernieuwen, waardoor er nieuw collageen wordt aangemaakt.

Daarnaast functioneert retinol als een soort exfoliant, waardoor je gezicht egaler wordt. Houd er wel rekening mee dat je huid even moet wennen aan deze stof. Je kunt dus eerst last krijgen van uitslag en irritatie voordat je huid verbeterd.

2. Vitamine C

Vitamine C is nodig om collageen aan te kunnen maken. Zorg er dus voor dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt door voeding. Vitamine C is in grote concentratie aanwezig in sinaasappel, mandarijnen, citroenen, kiwi, paprika, boerenkool, broccoli, spruitjes en aardbeien.   

Daarnaast is vitamine C een antioxidant. Antioxidanten beschermen je huid tegen vrije radicalen die je huid beschadigen, zoals UV-stralen.

3. Aminozuren

Aminozuren zijn de bouwstenen van collageen. Er zijn aminozuren die aangemaakt worden door ons lichaam, maar ook aminozuren die we binnenkrijgen via onze voeding (essentiële vetzuren). Deze essentiële vetzuren zijn: Histidine , lysine, leucine, methionine, isoleucine, fenylalanine, threonine, valine en tryptofaan.

Je kunt aminozuren zowel uit dierlijke als plantaardige bronnen halen. Denk onder andere aan: Melk, kip, eieren, rundvlees, varkensvlees, zalm, tonijn, sojabonen, quinoa, peulvruchten, pinda’s, cashewnoten, pistachenoten en pompoenpitten.

4. Ginseng

Ginseng is een Chinees kruid dat qua uiterlijk een beetje lijk op gember. Deze wortel wordt in Aziatische landen al honderden jaren gebruikt voor een elastische, jeugdige huid.

Uit onderzoek blijkt ook dat ginseng mogelijk de aanmaak van (menselijk) collageen stimuleert. (bron) Je kunt dit kruid kopen als wortel, maar het wordt ook vaak gedroogd en vermalen tot een poeder. Het poeder kun je door smoothies doen, je kunt er een thee van maken, of je kunt er een gezichtsmasker van maken.

5. Aloë Vera

Uit een recent onderzoek is gebleken dat een extract uit Aloë Vera (genaamd Aloe sterols) de hoeveelheid collageen in het lichaam verdubbelde. Hun conclusie: “De huidige studie bevestigt dat dagelijkse orale aloësterol-bevattende AVGP rimpels in het gezicht significant vermindert bij vrouwen van ≥40 jaar oud, en dat aloë-sterolen de productie van collageen en hyaluronzuur door menselijke huidfibroblasten stimuleren.” (bron)

Natuurlijk is dit slechts één onderzoek en is meer onderzoek nodig om dit effect te kunnen bevestigen. Maar het is zeker zeer interessant te noemen.

6. Gezichtsmassage

In Azië geloven ze heilig in gezichtsmassages. Jezelf regelmatig een gezichtsmassage geven (of laten geven) zou rimpels verminderen en voorkomen. Je strijkt tijdens het masseren rimpels glad en stimuleert tegelijkertijd de bloedsomloop en de aanmaak van collageen.

Het is echter niet zo dat je rimpels permanent verwijderd worden, zodra je stopt met het masseren van je gezicht zullen de rimpels weer terugkomen. Lees hier ons artikel voor een goede gezichtsmassage tegen rimpels en huidveroudering.

7. Collageen drankjes, poeders en supplementen

De laatste tijd zie je steeds meer merken die collageen booster drankjes of gummibeertjes aanbieden. Maar werken deze collageen supplementen echt?

Het Amerikaanse Healthline heeft hier onderzoek naar gedaan dat wetenschappelijk onderbouwd wordt. Dit is wat zij erover zeggen:

“De meeste collageen supplementen worden vervaardigd uit dieren, voornamelijk uit varkens, koeien en vissen. Collageen wordt vaak aangeboden in drie vormen: Gehydrolyseerd collageen, gelatine en ruw (onbewerkt). Uit research blijkt dat de eerste vorm waarschijnlijk het meest effectief is.

Dat gezegd hebbende, worden al deze vormen van collageen tijdens de spijsvertering afgebroken tot aminozuren en vervolgens opgenomen en gebruikt om collageen of andere eiwitten aan te maken die het lichaam nodig heeft.”

Hieruit maken we op dat collageen drankjes en supplementen dus wel degelijk iets bijdragen aan het aanmaken van collageen. Maar voedsel dat rijk is aan aminozuren, vitamine C, zink en koper zijn ook zeer effectief. Houd er rekening mee dat collageen supplementen relatief nieuw zijn en dat hier nog veel onderzoek naar wordt gedaan.

8. Bottenbouillon

Van bottenbouillon is niet bewezen dat het de aanmaak van collageen stimuleert, maar het wordt wel generatie op generatie doorgegeven. Bottenbouillon is gemaakt van botten en bindweefsel.

Het bevat onder andere calcium, magnesium, fosfor, collageen, glucosamine, chondroïtine, aminozuren en vele andere voedingsstoffen.

Persoonlijk denk ik dat de werking te vergelijken is met de supplementen die hierboven genoemd worden. Bottenbouillon bevat dierlijke gelatine. Gelatine wordt tijdens de spijsvertering omgezet in aminozuur. Aminozuren worden opgenomen en gebruikt om collageen of andere eiwitten aan te maken. Ik geloof dus best dat het een kleine booster is.

9. Minder stress, meer slaap

Bij overmatig stress ontstaat de stof cortisol. Een te hoog cortisol niveau draagt bij aan een verminderde collageenstabiliteit. Verminder dus stress in je leven om je huid mooi glad, elastisch en soepel te houden.

Heb je toch stress? Zorg er dan voor dat je in ieder geval een goede nachtrust krijgt. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je zenuwstelsel tot rust komt en kalmeert en dat het collageen niveau weer in balans raakt.

Veel stress en weinig slaap is dus killing voor een prachtige huid!

10. Beweging en weerstandstraining

Ook beweging draagt bij aan de aanmaak van collageen. Vooral weerstandstraining blijkt het collageen niveau te verhogen door groeihormoon en fibroblastactiviteit.

Weerstandstraining is training met weerstand of gewichten om de spierkracht te verbeteren. Hiervoor worden vaak dumbells of elastieken gebruikt, maar ook sit-ups, push-ups en zwemmen vallen onder weerstandstraining.  

Wat beschadigd het collageen?

Naast de bovengenoemde tips om je collageen niveau een boost te geven, zijn er ook dingen die je collageen beschadigen en die ervoor zorgen dat het afbreekt. Leeftijd is helaas iets waar je niets aan veranderd. Maar er zijn veel dingen die je wel kunt aanpakken.

Roken

Roken verminderd het aantal antioxidanten in je lichaam. Antioxidanten voorkomen dat schade van buitenaf je lichaam binnenkomt en collageen afbreekt. Door te roken wordt je collageen niveau dus minder goed beschermt, waardoor bijvoorbeeld UV-stralen meer schade kunnen aanrichten.

Suikers

Suikers grijpen zich vast aan collageen. Hierdoor wordt het collageen hard en beschadigd het. Hierdoor kan het collageen zijn werk niet meer goed doen. Dit noemen we ook wel “versuikeren van je lichaam”.

Zon

Zonlicht is één van de grootste boosdoeners. UV-stralen beschadigen de elastine (collageen) waardoor deze afbreekt. Bescherm je huid dus met een hoed, een goede zonnebrand en zorg ervoor dat je voldoende antioxidanten eet. Deze beschermen je huid tegen vrije radicalen.

Zwak immuunsysteem

Een goed immuunsysteem zorgt voor een gezonde aanmaak van collageen. Zorg er dus voor dat je immuunsysteem sterk en gezond is.

Oorzaken van een laag immuunsysteem zijn: stress, slaapgebrek, roken, alcohol, slechte voeding, ernstige ziektes en aangeboren aandoeningen. Aan de laatste twee kun je natuurlijk niets doen, maar je kunt dan wel extra letten op je voeding en levensstijl.

Nawoord

Nu heb je voldoende tips om de aanmaak van collageen te stimuleren en om te voorkomen dat deze beschadigd. Al met al komt het er eigenlijk op neer dat een gezonde en evenwichtige levensstijl een positieve werking heeft op je collageen niveau. En een ongezonde levensstijl een negatieve werking heeft op je collageen niveau.