Biologisch bier

biologisch bier

Vandaag de dag kijken steeds meer Nederlanders naar biologische producten. Biologisch vlees, biologisch fruit en groenten, en steeds vaker: biologische wijn en bier. Maar wat houdt dit nu precies in? In dit artikel leg ik uit wat biologisch bier is, hoe je het herkent en welke biologische biertjes je direct uit kunt testen.

Wat is biologisch bier?

Biologische bieren worden gebrouwen met biologische ingrediënten. Je herkent de bieren aan het Europees Biologisch keurmerk.

Biologisch bier wordt gebrouwen met biologische brouwgerst en hop. De term ‘biologisch’ is wettelijk beschermd en bij het telen van de ingrediënten van biologisch bier worden geen chemicaliën gebruikt. Als er op het etiket: “Bio”, “eko”, “eco” of “organic” staat dan moet het bier voldoen aan deze wettelijke eisen.

In veel gevallen bestaat het hele assortiment van een brouwerij uit biologische bieren, maar sommige brouwerijen kiezen er voor om een aantal van hun bieren biologisch te brouwen.

3 biologische bieren

Er zijn vandaag de dag vele verschillende biologische bieren op de markt. In dit artikel licht ik er drie uit.

Blanche Bio de Vézelay

Dit Franse bier wordt gebrouwen door Brasserie de Vézelay die in 2012 is opgericht door Marc Neyret, aan de voet van de Vézelay heuvel in Bourgondië, in de schaduw van de gelijknamige abdij. De brouwerij maakt enkel biologische bieren, die het Beierse zuiverheidsgebod uit 1516 in acht houden.

Het is een fris bier met aroma’s van banaan en koriander. De schuimkraag is mooi wit van kleur en het bier zelf heeft een licht gouden, maar troebelige kleur. Marc Neyret heeft er een werkelijk Frans meesterstuk van gemaakt. Door zich te houden aan de Beierse tradities is dit een biologische Weizen geworden met veel stijl.

La Trappe Puur

Een lichtblond, biologisch en bovengistend Trappistenbier met een mooie stevige schuimkraag. Bij het brouwen van dit Skal-gecertificeerde bier is uitsluitend gebruik gemaakt van biologische ingrediënten. Het resultaat is een toegankelijk, fris en doordrinkbaar trappistenbier van ongeveer 4,5% alcohol met een aangename bitterheid en een milde, droge afdronk.

De brouwerij van de cisterciënzerabdij Koningshoeven van de trappisten in Berkel-Enschot hebben ook van dit biologisch bier weer een pronckstuk toegevoegd aan de rijke collectie.

De La Trappe Puurheeft tonen van citrus en fruitige gistaroma’s. De smaak is verfijnde en de afdronk is ietwat bitter. Dit geheel maakt het een lekker doordrinkbaar biologisch bier. De goudblonde kleur in samenhang met de frisse witte schuimkraag maken het tot een mooi geheel. Met deze biologische variant zet La Trappe zichzelf weer goed op de kaart.

Gulpener UR-hop

Gulpener laat de bierliefhebber verrassen door een buitengewoon biologisch bier. Dit bier is van een lage gisting, waarbij dry-hopping is toegepast. Bij deze techniek wordt de hop een week na het brouwproces toegevoegd. Door dit te doen wordt daarmee het hoparoma in het bier versterkt.

Het bier van ongeveer 6,5 procent alcohol is te kenmerken als een Nederlandse IPA van lokale grondstoffen.

Dit bier is redelijk smaakvol en heeft dankzij de flinke dosis hop behoorlijk wat pit in zijn afdronk. Ook is de hop behoorlijk goed te ruiken in het bier.

De amber en koperachtige kleur van het bier en de witte schuimkraag maken er een mooi schouwspel van in het glas. Het design van het bier is goed bedacht en mooi om te zien dat de brouwer hiervoor de oude roots heeft aangegrepen.

Gastblog door BesteBiertje.nl

Dit is een gastblog, geschreven door Tom van www.bestebiertje.nl Ben je een bierliefhebber? Check dan zeker even deze review website. BesteBiertje test bekende en onbekende biertjes uit de hele wereld en beschrijft ze in geuren en kleuren.

Ook deze biologische bieren worden veel uitgebreider omschreven op de website, dus ben je benieuwd naar de hele review? Kijk dan even op hun website.