Vitamine e olie voor de huid


vitamine-e-olie

Crèmes met vitamine E gaan de vorming van rimpels, verslapping van de huid en uitdroging tegen. De reden? Vitamine E is een krachtige antioxidant die de schade herstelt die door vrije radicalen op de huid wordt veroorzaakt.

Waarom wordt vitamine E olie voor de huid gebruikt?

Om het te beschermen tegen vrije radicalen en het zo de jong en elastisch te houden. Vitamine E is een krachtige antioxidant voor de huid en kan de schade herstellen die wordt veroorzaakt door factoren die veroudering versnellen, zoals blootstelling aan zonlicht, sigarettenrook en luchtvervuiling. Daarom bevatten de meest effectieve crèmes tegen veroudering min of meer grote hoeveelheden van deze kostbare vitamine.

Vrije radicalen, antioxidanten en huidveroudering

Hoe zijn de drie termen aan elkaar gerelateerd? Het begon allemaal met de ontdekking van Denham Harman, de eerste wetenschapper die in de jaren vijftig ontdekte dat veroudering voortkomt uit de schade die vrije radicalen veroorzaken aan alle celmoleculen, inclusief die van de huid.

Maar wat zijn vrije radicalen?

Vrije radicalen zijn een bijproduct van de normale metabolische processen van het lichaam, zoals bijvoorbeeld ademhaling en spijsvertering. In het organisme “stuiteren” ze hier en daar en hechten ze zich aan andere celmoleculen.

Door zich op de huid te concentreren, zorgen vrije radicalen voor veroudering omdat ze collageen aantasten, waardoor de huid haar elasticiteit en teint verliest. De huid wordt slapper, waardoor er makkelijker rimpels ontstaan, en het pigment op de huid is niet meer gelijk verdeeld, waardoor de huid vlekkerig wordt. Deze processen worden ook wel “fotoveroudering” genoemd, één van de grootste oorzaken van een huid die ouder oogt.

Naast het lichaam worden vrije radicalen namelijk ook in aanzienlijke hoeveelheden geproduceerd door externe factoren zoals UV-straling, rook en vervuiling.

Vitamine E: een krachtige anti-age

Gelukkig kan de huid op haar eigen afweer tegen vrije radicalen rekenen, door haar eigen productie van antioxidanten. Desalniettemin is het nuttig om crèmes aan te brengen die deze werking kunnen versterken. Antioxidanten zoals vitamine E kunnen de schade beperken die wordt veroorzaakt door oxidatieve stress, en een einde maken aan subklinische ontstekingen – een andere hoeksteen van huidveroudering.

Subklinische ontstekingen zijn meestal niet zichtbaar onder vorm van roodheid, zwelling of irritatie, maar een chronisch gevolg van de schade die vrije radicalen aanricht op de huid.

Vitamine E helpt dankzij zijn antioxiderende werking om al deze oxidatieve en ontstekingsprocessen die we als rampzalig voor de huid zouden kunnen omschrijven tegen te gaan. Het is bijzonder krachtig omdat het in vet oplosbaar is; aangezien het buitenste deel van onze (huid)cellen uit vetten bestaat, kan vitamine E moeiteloos de huid binnendringen om zijn werking uit te voeren.

In de praktijk betekent dit dat vitamine E het vermogen van de huid om water vast te houden herstelt en uitdroging tegengaat; het herstelt de schade aan de collageen- en elastinevezels, waardoor de stevigheid en elasticiteit van de huid wordt verbeterd; het versterkt de huidbarrière tegen uv-straling, waardoor droogheid, rimpels en verkleuring worden beperkt. Vitamine E olie is een wondermiddel voor de huid!

Hoe te weten of een cosmeticaproduct vitamine E bevat?

Door de INCI te raadplegen, dat wil zeggen de lijst van ingrediënten waarmee het product in kwestie is samengesteld: volgens de wet moeten alle cosmeticaproducten deze lijst op het etiket of in de verpakking hebben.

In de “taal” van de INCI is de naam van vitamine E tocopherol (in het Nederlands tocoferol). Soms is een vergelijkbare naam te vinden tussen de ingrediënten, namelijk tocoferylacetaat, wat een derivaat is van vitamine E. Het verschil tussen tocoferol en tocoferylacetaat is dus dat tocoferol de pure versie is van vitamine E, terwijl tocoferylacetaat daarvan afgeleid is: beide ingrediënten houden de huid zacht, glad en gehydrateerd, maar pure vitamine E heeft een grotere antioxiderende werking. In de wereld van cosmetica wordt het getransformeerd door toevoeging van acetaat (een chemische verbinding) om het stabieler en duurzamer te maken.

Samengevat: cosmetische producten die tocoferylacetaat bevatten, gaan na verloop van tijd langer mee. Ze hebben ook een minder vette textuur en worden gemakkelijker door de huid opgenomen.

Natuurlijke of synthetische vitamine E?

Pure tocoferol kan zowel een synthetisch als een natuurlijk molecuul zijn, door zijn extractie uit sommige plantaardige oliën. De rijkste aan vitamine E zijn tarwekiemolie, zonnebloemolie, zoete amandelolie en maïsolie.

Tocoferylacetaat daarentegen, juist omdat het een afleiding is van pure vitamine E, is altijd en slechts een molecuul dat in het laboratorium wordt gesynthetiseerd. Maar daarom niet minder effectief en veilig!

Recent Posts